Lika inför stålet?

Ju fler som möts i sammanhanget träning desto bättre.

Lorena Gustavsson

Alla är vi lika inför stålet, eller hur var det nu? Kanske är det bara jag som överanalyserar? Eller ligger det något i påståendet att vi slänger in ett åsiktspaket och en stil på samma autogiro som gymavgiften?

För att illustrera grundordsaken till frågan ger jag er här ett quiz bestående av:

A, Strongman

B, CrossFit, OCR

C, Styrkelyft, Tyngdlyftning

1, Excelark, perfektionism och marabouchoklad

2, Mjöd, hårdrock och Asatro på hobbynivå

3, Paleogodis, Hang loose-tecken och peace on earth

Vilka parar du instinktivt ihop?

Tänkte väl det, jag tänker precis likadant. Nog för att det är rätt våldsamma stereotyper som målas upp här och visst finns betydligt större diversifiering än så men att påstå att stereotyper inte existerar blir mest bara oärligt.

Syrligt hackande på sportsliga egenheter kommer dessvärre att utebli. Vill du ha det, vänligen videogoogla "types at the gym". Här tänker jag diskutera varför särprägeln är det som gör kraftsporter intressanta och ifall de utmärkande attributen attraherar en homogen grupp eller om de snarare lockar fundamentalt olika människor som samlas en stund under samma paraply?

Alla som är vid sina sinnens fulla bruk skulle nog skriva under på att ideologi och åsikter är det sista som räknas när nyrekrytering görs. Muskelcellerna känner varken vad du röstar på eller vilken låt du menar är livets anthem. Det spelar ingen roll. Så länge du går in med respekt och inte aktivt försöker såga träningsformen vid fotknölarna brukar en välkomnande atmosfär möta en redan i dörren, oavsett om det är en TK, box eller dansstudio. Som glad blandmissbrukare kan jag bekräfta detta.

Påståendet ovan måste dock följas upp med en disclaimer. Vissa oskrivna regler och förordningar förblir trots välkomnande vibbar en realitet, särskilt i det långa loppet. Det kan handla om allt ifrån vad som anses okej att äta (en grej som i viss mån kan vara relevant för utövandet), till förväntad ståndpunkt i typ miljö- eller genusfrågor (inte ens lite relaterat). Vem och vad avgör då vad som gäller?

Precis som i alla andra subkulturer hjälper det att gå till ursprunget för att förstå nutiden. Strongman, OL och SL är gamla sporter som uppstod och utvecklades för länge sedan. På den tiden då binärt eller ickebinärt inte diskuterades om vi inte talade om matematik i en arbetarklass som bestod till så gott som 100 % av män..

Old School kraftsport värnar på olika sätt om traditioner och rutiner. Särskilt de två sistnämnda, OL och SL är ofta vänner av ordning. Träningen och livet förflyter cykliskt och planerat, stilen är anrik och ofrånkomligen lite gammeldags, på gott och ont.

Idealen står i bjärt kontrast till CrossFit och Triathlon som båda är nyare sporter. I dessa värnar man om att ständigt befinna sig i rörelse åt alla håll och kanter, inte bara framåt och medsols, träningen sker liksom åt höger, vänster, upp och ned. Frihet och avsaknad av antika regelverk. Inte konstigt att utövarna kan uppfattas som begåvade men ack så fragmenterade kaospiloter, även det på gott och ont.

Att gissa på samvariation mellan idrottens ursprung och dess ideal känns inte helt galen, om vi ska ägna oss åt killgissningar och spekulationer. Hur mycket tror ni rötterna påverkar träningsmetodik och idéströmmningar inom en sport?.

Om vi som experiment utgår ifrån att värdegrunden faktiskt är en viktig komponent i idrottsvärlden, då är det väl fantastiskt att få välja en sport som passar ens eget synsätt? För många är det sannolikt guld värt att få personliga preferenser bekräftade och samhörigheten på köpet. Dilemmat som möjligtvis kan uppstå, är ifall ett paket av förväntningarna på hur en bör tycka och vara skrämmer bort talanger. Eller i allmänhet förhindrar tillväxt och mångfald.

Låt oss ta undertecknad som exempel. En i alla väsentliga mått mätt politiskt korrekt tjej i tanke och handling. Dock har hon spenderat större delen av livet i små bruksorter där många anser att PK är det värsta av skällsord. De tycker förstås att jag är helt knäpp som drar åt motsatt håll - och det helt är ömsesidigt men det är inget oöverstigligt hinder per se. Dessa åsikter blir faktiskt sekundära om vi gör något annat än att debattera just de frågorna, tränar till exempel. Det är en enorm fördel att tolerera och kunna samarbeta med personer som en inte har identiska åsikter med. Vet ni vart jag blev så bekväm med det? Just det, på gymmet, långt ifrån filterbubblor och trygga rum.

Om jag däremot aldrig hade mött något annat än gentrifierad medelklass och aldrig blivit ifrågasatt hade jag kanske blivit lite, eh…

...förskräckt av den jargong som generellt hörs på de allra skitigaste gymmen. Likadant kan jag föreställa mig att det känns för hen som älskar snus, raggarbilar och Sabaton att våga släppa loss på en Poledancestudio utan ett spår av oro för att tappa ansiktet, eller för vad polarna ska säga. (Källhänvisning). Nu hade jag sannerligen inte varit någon förlust för Strongman, eller någon annan sport för den delen om jag hade varit lättskrämd. Somliga är bättre på att skriva än på att träna men...

Tänk om det istället varit världens talang som vände i dörren och gick miste om en hel sport bara för att stämningen på gymmet upplevs som läskig. Visst vore det himla sorgligt? Onödigt är det också, då ens övriga livsåskådning knappast bör påverka timmen i stålfabriken.

De sociala koder som utmärker en viss sport är så vitt jag har märkt inte heller toppen av ett isberg, utan snarare en liten pusselbit i matrisen som skiljer ett nischat gym från de stora kedjornas opersonliga och smått kliniska karaktär.

Alla som mer eller mindre bor på sina träningsanläggningar älskar helt enkelt sin sport så högt att det enda de lär strida med eventuella meningsmotståndare om är personbästan. Under de goda förutsättningar som ett familjärt gym ger är detta exakt vad som sker. Träningen är det gemensamma projektet som skuggar allt det andra. Inför stålet är vi alla lika. Idrott, träning och motion är kanske till och med den största förenande kraften vi har. Om du inte köper det resonemanget, så orkar man hur som helst inte bråka efter ett ordentligt pass.

Visst du kanske inte älskar Ariana Grande, Feministtröjor från HM, Sabaton, Paleobars eller vad det nu kan vara, men om du lyckas undvika att ta endera personligt, kommer du sannolikt belönas med en grym gemenskap som du med fördel kan ta personligt.

Ju fler som möts i sammanhanget träning, istället för i någon arg diskussionstråd på internet, desto färre kommer hålla garden uppe resten av dygnets timmar tror jag. Vad tror du?


Liknande artiklar
Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024