Lika inför stålet?

Ju fler som möts i sammanhanget träning desto bättre.

Lorena Gustavsson

Alla är vi lika inför stålet, eller hur var det nu? Kanske är det bara jag som överanalyserar? Eller ligger det något i påståendet att vi slänger in ett åsiktspaket och en stil på samma autogiro som gymavgiften?

För att illustrera grundordsaken till frågan ger jag er här ett quiz bestående av:

A, Strongman

B, CrossFit, OCR

C, Styrkelyft, Tyngdlyftning

1, Excelark, perfektionism och marabouchoklad

2, Mjöd, hårdrock och Asatro på hobbynivå

3, Paleogodis, Hang loose-tecken och peace on earth

Vilka parar du instinktivt ihop?

Tänkte väl det, jag tänker precis likadant. Nog för att det är rätt våldsamma stereotyper som målas upp här och visst finns betydligt större diversifiering än så men att påstå att stereotyper inte existerar blir mest bara oärligt.

Syrligt hackande på sportsliga egenheter kommer dessvärre att utebli. Vill du ha det, vänligen videogoogla "types at the gym". Här tänker jag diskutera varför särprägeln är det som gör kraftsporter intressanta och ifall de utmärkande attributen attraherar en homogen grupp eller om de snarare lockar fundamentalt olika människor som samlas en stund under samma paraply?

Alla som är vid sina sinnens fulla bruk skulle nog skriva under på att ideologi och åsikter är det sista som räknas när nyrekrytering görs. Muskelcellerna känner varken vad du röstar på eller vilken låt du menar är livets anthem. Det spelar ingen roll. Så länge du går in med respekt och inte aktivt försöker såga träningsformen vid fotknölarna brukar en välkomnande atmosfär möta en redan i dörren, oavsett om det är en TK, box eller dansstudio. Som glad blandmissbrukare kan jag bekräfta detta.

Påståendet ovan måste dock följas upp med en disclaimer. Vissa oskrivna regler och förordningar förblir trots välkomnande vibbar en realitet, särskilt i det långa loppet. Det kan handla om allt ifrån vad som anses okej att äta (en grej som i viss mån kan vara relevant för utövandet), till förväntad ståndpunkt i typ miljö- eller genusfrågor (inte ens lite relaterat). Vem och vad avgör då vad som gäller?

Precis som i alla andra subkulturer hjälper det att gå till ursprunget för att förstå nutiden. Strongman, OL och SL är gamla sporter som uppstod och utvecklades för länge sedan. På den tiden då binärt eller ickebinärt inte diskuterades om vi inte talade om matematik i en arbetarklass som bestod till så gott som 100 % av män..

Old School kraftsport värnar på olika sätt om traditioner och rutiner. Särskilt de två sistnämnda, OL och SL är ofta vänner av ordning. Träningen och livet förflyter cykliskt och planerat, stilen är anrik och ofrånkomligen lite gammeldags, på gott och ont.

Idealen står i bjärt kontrast till CrossFit och Triathlon som båda är nyare sporter. I dessa värnar man om att ständigt befinna sig i rörelse åt alla håll och kanter, inte bara framåt och medsols, träningen sker liksom åt höger, vänster, upp och ned. Frihet och avsaknad av antika regelverk. Inte konstigt att utövarna kan uppfattas som begåvade men ack så fragmenterade kaospiloter, även det på gott och ont.

Att gissa på samvariation mellan idrottens ursprung och dess ideal känns inte helt galen, om vi ska ägna oss åt killgissningar och spekulationer. Hur mycket tror ni rötterna påverkar träningsmetodik och idéströmmningar inom en sport?.

Om vi som experiment utgår ifrån att värdegrunden faktiskt är en viktig komponent i idrottsvärlden, då är det väl fantastiskt att få välja en sport som passar ens eget synsätt? För många är det sannolikt guld värt att få personliga preferenser bekräftade och samhörigheten på köpet. Dilemmat som möjligtvis kan uppstå, är ifall ett paket av förväntningarna på hur en bör tycka och vara skrämmer bort talanger. Eller i allmänhet förhindrar tillväxt och mångfald.

Låt oss ta undertecknad som exempel. En i alla väsentliga mått mätt politiskt korrekt tjej i tanke och handling. Dock har hon spenderat större delen av livet i små bruksorter där många anser att PK är det värsta av skällsord. De tycker förstås att jag är helt knäpp som drar åt motsatt håll - och det helt är ömsesidigt men det är inget oöverstigligt hinder per se. Dessa åsikter blir faktiskt sekundära om vi gör något annat än att debattera just de frågorna, tränar till exempel. Det är en enorm fördel att tolerera och kunna samarbeta med personer som en inte har identiska åsikter med. Vet ni vart jag blev så bekväm med det? Just det, på gymmet, långt ifrån filterbubblor och trygga rum.

Om jag däremot aldrig hade mött något annat än gentrifierad medelklass och aldrig blivit ifrågasatt hade jag kanske blivit lite, eh…

...förskräckt av den jargong som generellt hörs på de allra skitigaste gymmen. Likadant kan jag föreställa mig att det känns för hen som älskar snus, raggarbilar och Sabaton att våga släppa loss på en Poledancestudio utan ett spår av oro för att tappa ansiktet, eller för vad polarna ska säga. (Källhänvisning). Nu hade jag sannerligen inte varit någon förlust för Strongman, eller någon annan sport för den delen om jag hade varit lättskrämd. Somliga är bättre på att skriva än på att träna men...

Tänk om det istället varit världens talang som vände i dörren och gick miste om en hel sport bara för att stämningen på gymmet upplevs som läskig. Visst vore det himla sorgligt? Onödigt är det också, då ens övriga livsåskådning knappast bör påverka timmen i stålfabriken.

De sociala koder som utmärker en viss sport är så vitt jag har märkt inte heller toppen av ett isberg, utan snarare en liten pusselbit i matrisen som skiljer ett nischat gym från de stora kedjornas opersonliga och smått kliniska karaktär.

Alla som mer eller mindre bor på sina träningsanläggningar älskar helt enkelt sin sport så högt att det enda de lär strida med eventuella meningsmotståndare om är personbästan. Under de goda förutsättningar som ett familjärt gym ger är detta exakt vad som sker. Träningen är det gemensamma projektet som skuggar allt det andra. Inför stålet är vi alla lika. Idrott, träning och motion är kanske till och med den största förenande kraften vi har. Om du inte köper det resonemanget, så orkar man hur som helst inte bråka efter ett ordentligt pass.

Visst du kanske inte älskar Ariana Grande, Feministtröjor från HM, Sabaton, Paleobars eller vad det nu kan vara, men om du lyckas undvika att ta endera personligt, kommer du sannolikt belönas med en grym gemenskap som du med fördel kan ta personligt.

Ju fler som möts i sammanhanget träning, istället för i någon arg diskussionstråd på internet, desto färre kommer hålla garden uppe resten av dygnets timmar tror jag. Vad tror du?


Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023