Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Knäsmärta vid knäböj

Knäsmärta kan bero på olika problem relaterade till knäleden. Om vi utesluter menisk-, ligament- och korsbandsskador finns ett antal tillstånd som kan ge upphov till knäsmärta.

Patellofemoralt smärtsyndrom (PTFSS) är ett vanligt knäbesvär bland idrottare och styrketränande som beror på irritation av leden mellan knäskålen och knäleden. Ett annat exempel är hopparknä (pattelar tendinopati), som enklast kan beskrivas som överbelastning av knäskålssenan.

Gemensamt för dessa tillstånd är att smärtan ökar när knäleden böjs under samtidig belastning, vilket gör det svårt att utföra övningar som knäböj. Om du tillhör dom som hoppat över knäböj för att dina knän protesterar ska du läsa vidare. Det finns sätt att ta sig runt besvären och t.o.m lösa ditt knäböjsdilemma genom några enkla anpassningar.

Avlastning

Börja med att avlasta knäleden från provocerande rörelser, speciellt om smärtan pågått länge och knäleden blivit känslig för belastning. Ta paus från knäböj, benpress, utfallsteg och benövningar som ger djup knävinkel och stressar knäleden.

Testa motionscykel på lätt motstånd som avlastning (gärna med ganska hög sadel som minskar knävinkeln). Börja med några minuter och öka lite från pass till pass, tills det att du cyklar obehindrat 20 min. Cykeltrampningar är en lågbelastande aktivitet som ger cirkulation i knäleden, vilket fungerar för de flesta.

Pröva att lägga in benspark och lårcurl på låg vikt och anpassa rörelseutslaget till smärtgränsen. Lägg gärna in stående vadpress som komplementövning. Hur länge en avlastninsgsperiod bör pågå är individuellt, men räkna med 4-5 veckor för att låta den värsta irritationen i knät minska.

Skalade övningar

Efter en avlastningsperiod vill du återintroducera övningar som ska ingå i din benträning. Skala övningarna till enklare varianter. Knäböj kan t.ex prövas obelastat (bara med din kroppstyngd) till 70-90 grader i knäleden (se bild).

Utfall kan utföras på stället, med nedkortat djup. Likaså kan benpress prövas till 70-90 grader i knäleden. Anpassa belastning och rörelse, så eventuellt smärtsvar känns acceptabelt. Se även över övningsutförande innan djup och vikter ökas.

Teknikanpassningar

Knäböj kan utföras på olika sätt. Kroppsposition, vinklar i höfter, knän och fotleder samt tyngdpunkten på foten kan se olika ut mellan personer och knäböjsstilar. Det kommer innebära att belastningen fördelas på olika ställen olika mycket. När djupet på knäböjen ökar tillkommer mer stress på knäleden. Skjuts knäna samtidigt framåt under rörelsen och tyngdpunkten hamnar på framfoten ökar stressen ännu mer. Ett tips är att placera en liten kil under hälarna och placera tyngdpunkten något bakåt mot hälen. Håll upp överkroppen och låt knäna komma tillbaka under knäböjsrörelsen (se bild).

Den här teknikanpassningen kan kännas avig för en del, men genom att få upp överkroppen och föra tillbaka knäna minskas stressen på knäleden. För en del kan det hjälpa att samtidigt hålla en vikt framför kroppen och på så sätt få en mottyngd (se bild).

Teknikanpassningen (tyngd på hälen och föra tillbaka knäna) bör tillämpas på samtliga benövningar som utfallsteg, benpress, hacklift, m.m. 

Stegring

När du klarar att gå under 90 grader i knäleden eller mer kan belastningen ökas. Adaptation (tillvänjning) är en vikt del i rehab för att få tillbaka belastningstoleransen. Stegra vikten långsamt. En del i stegring kan också vara att låta knäna föras fram över foten igen. Det som tidigare gav smärta gör inte det längre, genom processen om avlastning, anpassning och långsam stegring. Det är såklart det optimala målbilden.

Tiden

Som med mycket när det gäller skador och läkning har tiden betydelse. Det kan vara jobbigt att tvingas till anpassningar under lång tid, men ibland har man inget annat val. För en del kan också knäsmärtan komma tillbaka trots avlastning, anpassning och stegring. Du måste då kanske bibehålla anpassningarna under längre tid eller tills vidare för att kunna köra knäböj. Lär dig då att “träna runt” problemen och hantera dem. De flesta kan ofta hitta alternativa lösningar. Var inställd på att det kan ta 3-4 månader innan du kan köra för fullt igen.

Kost, sömn och återhämtning

Ibland glöms det nästan bort men näringsintag, sömn och mental avkoppling är superviktiga delar för att optimera kroppens återhämtning. Sikta minst på 7-8h sömn, tillräckligt med energi för att hålla viktbalans och håll ner på “stressorer” i vardagen.

Om problemet fortsätter

Har du testat att avlasta, skala, anpassa teknik, stegra och låtit tiden göra sitt utan att du nått förbättring är det dags att kontakta en leg. vårdgivare, gärna med kunskap och intresse inom styrketräning, som får göra en undersökning och ta reda på varför du inte responderar på åtgärderna. I vissa fall finns specifika orsaker som kräver individuella anpassningar.


Liknande artiklar
Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Emil Norling rider igen

Emil Norling är tillbaka i podden ännu en gång! Denna gång inte efter något pampigt mästerskap utan snarare sjuksängen

29 nov. 2024

Jonathan Söderling – Mirakelmannen

Jonathan Söderling är en av de mest lyssnade gästerna i Tyngre Kraftsport. Nyligen tävlade han och slog PB i böj, mark och total.

15 nov. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Styrkelyft: Sofia Kollenhag

Sofia Kollenhag har varit på Malta och tävlat på Western European Powerlifting Championships där hon vann och slog nytt svenskt rekord i knäböj.

27 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Hemma hos

En fredag efter ett pass på gymmet med vänner sätter sig Josef ner med Jimmy Karlsson, Thomas Edvinsson, Henke Magnusson och Karl-Erik Malmberg i poddrummet.

2 aug. 2024

Gustav Hedlund mot framtiden

Gustav Hedlund har sen 2015 när han kom in i styrkelyft gjort ett starkt avtryck. Nu har han vunnit alla kategorier på mästerskap han ställt upp inom.

19 juli 2024

Styrkelyft: Lyftarfilosofi med Alba Boström

Vi träffar lyftarstjärnan Alba Boström och pratar om allt kring träningsfilosofi, självbild och vikten av att hålla distans till sig själv på flaket.

11 juli 2024

Inför VM i Styrkelyft

VM i styrkelyft står runt hörnet! Sverige skickar sex lyftare till Litauen, fyra herrar och två damer.

7 juni 2024

Axel Isberg

Axel Isberg gjorde sin andra utrustade styrkelyftstävling på junior-EM – och vann!

17 maj 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Josef Eriksson om styrkelyft

Josef Eriksson, världsmästare i bänkpress, redogör för hur styrkelyft faktiskt funkar, med fördjupning i delmomenten knäböj, bänkpress och marklyft.

28 dec. 2023

Vägen tillbaka med Alex Eriksson

Världens bästa Alexander Eriksson återvänder till podden för att berätta allt om giftermål, husköp & flytt, men också om skadan som fick honom att ge upp årets VM.

25 dec. 2023

Julsnack med Patrik

Patrik Andersson, även kallas ”Deadlift Jesus”, återvänder till podden. Mycket snack om träning, motivation och hantering av skador.

18 dec. 2023

Emil Norling jagar världsrekord

Emil Norling är hemma igen efter ännu ett EM-guld till samlingen. Denna gång hoppade han 31 kg i sista marken för att gå för världsrekordet.

15 dec. 2023

Styrkelyftshustlern Martin Lindby Åas

Martin Lindby Åas är en styrkelyftshustler. Han har tränat sedan januari 2015 då hans nyårslöfte ledde honom in i gymmet.

1 dec. 2023

Robin Larsson mot EM i styrkelyft

Robin Larsson tävlar för Borlänge AK och ska alldeles snart tävla på EM i styrkelyft. Hör om Robins träning och mål i dagens avsnitt.

24 nov. 2023

Jack Söderberg mot tyngre vikt(er)

Jack Söderberg har legat på en hög internationell nivå några år nu i 83-kilosklassen. Här berättar han om träningen mot VM, tävlingen och vad som händer nu.

30 juni 2023

Fötter som pekar utåt eller inåt – orsaker och effekter

Avsnitt 398 av Tyngre Träningssnack går på djupet kring frågan om tår som pekar antingen utåt eller inåt. En del människor har fötter som är lite utåt eller inåtvinklade när de går, löper eller kör knäböj på gymmet.

28 juni 2023

Sverige inför VM i Styrkelyft

Världsmästerskapen i styrkelyft avgörs för första gången på Malta. Mitt i medelhavet ska världens bästa styrkelyftare göra upp om världsmästartitlar 11–18 juni.

21 apr. 2023

Isabella mot VM – för Australien

En av våra absoluta favoriter är tillbaka i podden – och snart även på flaket. Vi fångar Isabella von Weissenberg inför VM.

17 apr. 2023

Tyngre Rehab – The End

Allt som har en början har också ett slut. Här är avslutningsavsnittet av podden Tyngre Rehab.

16 apr. 2023