Det kan på olika sätt redan ha framgått, men jag har varit med ett tag. Jag började min gymbana i början av 1980-talet, och då som ung och aspirerande kroppsbyggare. Det var kanske inte världens mest välgrundade målsättning, men till skillnad mot idag så var det så man tränade. Det fanns liksom inget annat. Ja, om man inte inkluderar spandex-aerobics eller hockeyfys.
Sedan har det gått några år. Utvecklingen när det gäller både alternativ, utrustning men också kunskap har verkligen skenat. Jag är inte särskilt dogmatisk. Istället pryder jag min självbild med nyfikenhet och en svårsinad hunger efter nya berikande upplevelser. Därför har jag hattat runt en hel del när det kommer till träning. Oddsen är därför goda för att jag provat allt du läst om och kanske lite till.
Så om jag nu i ett lite mindre ödmjukt motljus får drista mig till att besitta någon sorts erfarenhet, så får du härmed ta del av några av de slutsatser jag dragit.
Håll till godo.
Tålamod ger resultat
Att ihärdigt ta sig till gymmet för att göra jobbet, och att så ofta du kan eller vill upprepa det, är vad som i slutändan ger verkliga resultat. Inte ett eller två kanonpass, inte att med nya vinklar och övningar söka att ”chocka kroppen”. Så kom in, kör ordentligt och kom tillbaka snart igen.
Inspiration kommer och går
Under en del perioder kommer motivation för träning vara det som ivrigt väcker dig på morgonen. Vid andra tillfällen tvingas du leta efter egen kraft för att knyta näven i byxfickan och att ta dig iväg. Du är alltså inte är ensam om att då och då känna dig mer bekväm med fjärrkontrollen än med hantlarna.
Våga prova nya saker
Något jag upplevt som ett extremt nyttigt botemedel mot att känna mig utbränd i gymmet är att hux flux prova nåt annat. Olympiska lyft? Kettle Bells? Eller kanske lite spänsthopp och flådiga sprintar? Kanske får du tillbaka glädjen igen och kanske lär du dig mer om träning och om dig själv?
Lär dig av andra – oavsett
Även om du är starkast på ditt gym, har störst biceps eller snyggast rumpa så kan du alltid lära dig nåt från andra. Istället för att tyst fnysa åt hur andra genomför sin träning, våga istället fråga dem om vad som ligger bakom deras utförande. Kanske kan du lära dig nåt nytt, kanske blir du påmind om nåt du redan visste men glömt?
Dax att byta gym?
Näst hemmet & skolan/jobbet kan det faktiskt vara så att gymmet är det ställe där du tillbringar mest tid. Med samma utrustning, ofta med samma individer och med samma energi och känsla. Kanske kan det då vara positivt för dig och ditt välbefinnande att då och då våga bryta upp och prova nåt annat ställe? Alternativ brukar aldrig vara en trång sektor.
Skadad? Kör det som inte gör ont
Det kan vara extremt frustrerande att dras med skador som begränsar oss och förhindrar att vi kan träna som vi vill. Försök då hitta workarounds och andra alternativ till träningsupplägg och övningar. Man brukar säga att man kan köra det som inte gör ont. Ofta kan det räcka för att du ska kunna komma hem igen med en bättre känsla än om du inte tränat alls.
Testa morgonträning, vetja!
Jag har under några år primärt tränat på morgonen, innan jag egentligen gör nåt annat vettigt. Främst för att det brukar vara den tiden på dagen då jag ännu inte hunnit samla på mig andra måsten och uppgifter. Och det kan mycket vara det bästa valet jag någonsin gjort. Passen genomförs (!) och som av en händelse känner jag sen mig stark och frisk under hela dagen. Dessutom får jag resten av dagen/kvällen över till annat. Bingo, liksom. Våga testa du med!
I dina musklers tjänst!
Alex