40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

Det kan på olika sätt redan ha framgått, men jag har varit med ett tag. Jag började min gymbana i början av 1980-talet, och då som ung och aspirerande kroppsbyggare. Det var kanske inte världens mest välgrundade målsättning, men till skillnad mot idag så var det så man tränade. Det fanns liksom inget annat. Ja, om man inte inkluderar spandex-aerobics eller hockeyfys.

Sedan har det gått några år. Utvecklingen när det gäller både alternativ, utrustning men också kunskap har verkligen skenat. Jag är inte särskilt dogmatisk. Istället pryder jag min självbild med nyfikenhet och en svårsinad hunger efter nya berikande upplevelser. Därför har jag hattat runt en hel del när det kommer till träning. Oddsen är därför goda för att jag provat allt du läst om och kanske lite till.

Så om jag nu i ett lite mindre ödmjukt motljus får drista mig till att besitta någon sorts erfarenhet, så får du härmed ta del av några av de slutsatser jag dragit.

Håll till godo.

Tålamod ger resultat

Att ihärdigt ta sig till gymmet för att göra jobbet, och att så ofta du kan eller vill upprepa det, är vad som i slutändan ger verkliga resultat. Inte ett eller två kanonpass, inte att med nya vinklar och övningar söka att ”chocka kroppen”. Så kom in, kör ordentligt och kom tillbaka snart igen.

Inspiration kommer och går

Under en del perioder kommer motivation för träning vara det som ivrigt väcker dig på morgonen. Vid andra tillfällen tvingas du leta efter egen kraft för att knyta näven i byxfickan och att ta dig iväg. Du är alltså inte är ensam om att då och då känna dig mer bekväm med fjärrkontrollen än med hantlarna.

Våga prova nya saker

Något jag upplevt som ett extremt nyttigt botemedel mot att känna mig utbränd i gymmet är att hux flux prova nåt annat. Olympiska lyft? Kettle Bells? Eller kanske lite spänsthopp och flådiga sprintar? Kanske får du tillbaka glädjen igen och kanske lär du dig mer om träning och om dig själv?

Lär dig av andra – oavsett

Även om du är starkast på ditt gym, har störst biceps eller snyggast rumpa så kan du alltid lära dig nåt från andra. Istället för att tyst fnysa åt hur andra genomför sin träning, våga istället fråga dem om vad som ligger bakom deras utförande. Kanske kan du lära dig nåt nytt, kanske blir du påmind om nåt du redan visste men glömt?

Dax att byta gym?

Näst hemmet & skolan/jobbet kan det faktiskt vara så att gymmet är det ställe där du tillbringar mest tid. Med samma utrustning, ofta med samma individer och med samma energi och känsla. Kanske kan det då vara positivt för dig och ditt välbefinnande att då och då våga bryta upp och prova nåt annat ställe? Alternativ brukar aldrig vara en trång sektor.

Skadad? Kör det som inte gör ont

Det kan vara extremt frustrerande att dras med skador som begränsar oss och förhindrar att vi kan träna som vi vill. Försök då hitta workarounds och andra alternativ till träningsupplägg och övningar. Man brukar säga att man kan köra det som inte gör ont. Ofta kan det räcka för att du ska kunna komma hem igen med en bättre känsla än om du inte tränat alls.

Testa morgonträning, vetja!

Jag har under några år primärt tränat på morgonen, innan jag egentligen gör nåt annat vettigt. Främst för att det brukar vara den tiden på dagen då jag ännu inte hunnit samla på mig andra måsten och uppgifter. Och det kan mycket vara det bästa valet jag någonsin gjort. Passen genomförs (!) och som av en händelse känner jag sen mig stark och frisk under hela dagen. Dessutom får jag resten av dagen/kvällen över till annat. Bingo, liksom. Våga testa du med!

I dina musklers tjänst!

Alex







Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Daniel Richter från StrengthLog

Vi snackar med kompisen Daniel Richter från StrengthLog om vad som verkligen betyder nåt för resultaten när det kommer till träningen.

12 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Långbänk med Josef

Världens bästa Josef Eriksson gästar podden och levererar insikter och åsikter så det står härliga till.

26 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Vägen tillbaka efter uppehåll

Vi låter den briljante Alexander Eriksson lotsa oss mellan grynnor och andra missöden när vi önskar återuppta träningen igen efter ett sommaruppehåll.

15 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Tyngdlyftning: Stefan Ågren om framtiden

Stefan Ågren, vår egen favoritfysio, berättar om livet och om träningen men också om vad framtiden kan föra med sig.

27 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024