10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

Jag minns fortfarande hur jag satt där i vardagsrummet med datorn i knät. Klockan hade precis passerat midnatt, och därmed var dagen här – den 1 september 2014. In i det sista pågick diverse uppdateringar och trimningar. Men till slut var vi överens, jag och Andreas: ”Nu trycker vi på knappen!”. Därmed var tyngre.se online.

Bakgrund

I en annan del av världen har skrivandet, primärt om träning och dess betydelse, under lång tid utgjort inte bara mitt jobb utan också en stor del av mitt liv. 2002 lämnade jag reklambyrån för att istället välja att skriva om bicepsar, kvartsvändningar och tonfisk med ris. Arenan var den självklara träningsbibeln B&K Sports Magazine (som sen blev BODY). I lite mer än 13 år var jag en del av denna publicistiska murbräcka, som varje månad levererade 100 sidor av inspiration blandat med information om hur man bäst byggde muskler.

Till en början var det precis allt jag kunnat drömma om. Att få skriva (en av mina passioner) om träning (som är en annan) – och det som jobb... Jag fick nypa mig i kinden dagligen. Inte minst för att jag fick prova nya saker, lära mig nya färdigheter, och dessutom möta av nya spännande människor nästan hela tiden (Däribland min fru, som på ALLA sätt kom att förändra ALLT! Mer glädje, mer skratt, mer kärlek och såklart också mer tok.).

Jag och Andreas

En av de individer som korsade min väg var den (då) unga stjärnan Andreas. Han gick sista året på Handels och sökte sig till tidningen för att som frilansare dryga ut studentkassan. Några saker slog mig direkt. Framför allt att han hade ett självförtroende utöver det mesta jag stött på, men också att han var smart och väldigt behaglig att hänga med. Därmed blev han min främste skribent, vilket snabbt utvecklades, och snart var han även min bäste vän. Hade jag nån fråga eller ämne jag behövde diskutera med nån, stort eller smått, så var Andreas den självklara motpolen.

Från BODY Radio-tiden. Foto: Seth Janson.

Varje dag i bilen på min väg hem från kontoret (mellan Solna och Västerås) pratade vi i telefon om livets alla mysterier. Dessa samtal kom att bli nån sorts grund för vårt poddande. Vi lärde oss liksom att kommunicera utan att se varandra, vilket sannolikt utvecklat vår dialog. 2010 fick jag äntligen tummen ur och tryckte på de knappar som behövdes för att vi skulle kunna starta vår första podd (en idé som naturligtvis lanserats av Andreas flera år tidigare). BODY Radio.

Till slut kom verkligheten dock ikapp. Klimatet på förlaget som ägde tidningen var allt annat än positivt. Upplagorna krympte generellt, även om vi på BODY stretade på rätt bra. Men budskapet var ändå tydligt: Alla ska dra ner, alla ska spara. Och alla måste göra mer för mindre. Jag kände till slut att jag inte längre kunde kunde vara kvar i den miljön.

Tyngre formuleras

Att jag och Andreas i det läget skulle göra nåt eget tillsammans var självklart. Vi diskuterade olika upplägg och profiler. Vi kom fram till att vi båda hade mest erfarenhet och trovärdighet inom träningsbranschen, så att vi skulle gräva där var klart. Vi ville dock bredda paletten av områden till att förutom fitness och bodybuilding också inkludera styrkelyft, tyngdlyftning, strongman/strongwoman och såklart även crossfit. Att vi skulle ha en 100% digital produkt var också med bland våra grundkrav (inga fler tryckta månadstidningar, här inte).

Från när vi drog igång, 2014. Foto: Andreaz Engström.


Affärsmodellen var nåt vi ägnade stor kraft åt. Många digitala mediesatsningar kör med betalväggar, sponsorskap eller banners och liknande. Vi ville dock inte göra så. Främst för att det stör läsningen/lyssningen, men också för att den processen – att konstant försöka generera nya intäkter – därmed blir ett eget väsen, som kräver egen prioritet och egna resurser. Inget vi varken hade lust med eller tid till (vi hade också bestämt att bara göra det som var roligt). Vi valde därför att erbjuda våra besökare ett antal riktigt bra produkter till attraktiva priser som man – ifall behov uppstod – kunde köpa. Men man fick såklart konsumera allt vårt innehåll ändå. Gratis.

Det var idén, i stora drag. Därmed är vi tillbaka till den där augustikvällen 2014 som sedermera gled över till september, när vi drog igång.

Tillgång eller efterfrågan?

Nästan all tid före lanseringen hade ägnats åt att intensivt försöka få våra första produkter klara för försäljning. Vassle Kladdkaka och Kasein Kladdkaka var de första och viktigaste, men snart följde fler. Jag gläds enormt åt minnet av att vi redan från början hade massor av besökare som intresserat läste det vi skrev, som lyssnade på vad vi surrade om. Och som – märkligt nog – handlade av vad vi hade att erbjuda.

Varken jag eller Andreas kunde nog drömma om att de stora utmaningarna inte skulle vara att få våra besökare att köpa av oss. Istället skulle det handla om att få fram produkter. Både att ta fram nya, men också att hinna tillverka de vi redan hade i önskad takt. Ett problem, som även om det är av den angenäma sorten (såklart), fortfarande gäckar oss emellanåt.

Poddarna växer

Vi insåg relativt kvickt att en podd i veckan (som var den ursprungliga takten för Tyngre Radio – vår första podd) inte var tillräckligt. Därför expanderade vi snart den till det dubbla.

Ett tag körde vi fitnesstävlingar också. Här från Tyngre Classic II.


Fler poddar följde, både på vårt initiativ men även som resultat av externa förslag. I skrivande stund har vi 10 st poddar som löpande utkommer med nya avsnitt, samt ytterligare 7-8 st som av en eller annan anledning tagit en paus. Alla med en egen inriktning och profil. Och vem vet – fler kan det säkert bli.

Framtiden?

Vi får ofta frågan om hur vi ser på framtiden på företaget, och vad vi vill. Som med det mesta i livet finns inga självklara svar på något. Att vi vill fortsätta utveckla våra redaktionella verksamheter är dock klart. Vi drivs av en kommunikativ ambition där budskapet allt oftare kan reduceras till nåt i stil med: rör på dig, lyft nåt tungt och tänk lite oftare än du kanske gör på vad du stoppar i dig.

Dessutom känns behovet av att prata om vikten av att vara nyfiken, ödmjuk, inkluderande och fördomsfri allt större. Och snäll, såklart.

Naturligtvis vill vi också fortsätta utveckla hur vi gemensamt ser på kost och olika former av kompletterande produkter. Att göra näringsriktiga och smarta val ska vara enkelt, kostnadseffektivt och dessutom gott. Räkna därför med en strid ström av nya innovativa produkter och lösningar från oss.

Framtiden? Ja, den ligger där.


Oavsett vad framtiden för med sig så är vi dock överens om är att fortsatt följa vår ursprungliga väg. Eller som vi skriver in av våra företagspresentationer:

"Glädje är en annan aspekt som är viktigt här. Att ha kul är i sak roligare än att envetet jaga resultat och lönsamhet. Därför pysslar Tyngre aldrig med det som vi betraktar som tråkigt. Istället söker vi aktivt efter situationer och samarbeten som kan bidra till glädje och gemenskap."

Så tack för de här fantastiska åren! Utan dig som läser, lyssnar och kollar (och handlar) hade vi inte funnits här. Och med lite tur är vi kvar om 10 till!

TACK!

/Alex


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023