En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den. Det finns dock andra saker att ta hänsyn till när du överväger att köpa nåt för din träning.
Jag skrev i en tidigare text om prylen Stryd och att dess mjukvara inte riktigt levde upp till sina löften. Det betyder dock inte att prylen i sig är värdelös eller inte värd att skaffa. Det finns andra värden i inköp för träning att ta hänsyn till. Du kan ha stor behållning av något för att det ger dig motivation att träna på andra sätt än du skulle gjort utan prylen. Eller att ge dig ut och träna över huvud taget.
Det finns därför en sorts algoritm att tänka på när du står inför valet att utöka din träningsprylsarsenal. Oavsett om det gäller kläder, elektronik, utrustning eller skor kan du ställa dig några frågor innan du avfärdar tanken eller lägger ut dina pengar.
Prylar – Behov
Det här är det mest grundläggande avvägandet; behöver du det här? I de allra flesta fallen kommer svaret bli nej. Du behöver väldigt sällan prylar över huvud taget. Jodå, du kommer kunna träna utan den där nya jackan, den där drycken eller den där klockan. Du kommer kunna nå din potential utan den. Löpare och cyklister kunde för trettio år sedan utan GPS, effektmätare och proteinshakes ändå bli riktigt snabba. Du kan alltså planera, övervaka och genomföra riktigt bra träning utan den senaste mojängen på marknaden.
I varje fall kan du i teorin göra det. En pryl kan dock förbättra oddsen för att träningen blir utförd på ett bra sätt. En uppfattning många kännare har är nämligen att teknologi av olika slag har möjliggjort för en större massa att nå sin potential jämfört med förut. De bästa kanske skulle vara lika bra idag som de bästa för trettio år sedan men teknologiska framsteg har möjligen medfört en möjlighet för en större bredd. Mitten av klungan är bättre idag. De som tidigare inte skulle haft medel för att nå sin topp kanske med dagens prylar har lättare att nå dit.
Behov är därför inte ett absolut koncept utan snarare en glidande skala. Du behöver inte något men du kan ha nytta av det. Fundera därför på om prylen du ska köpa kan gör skillnad för dig i positiv riktning på något sätt. Ställ dig frågan om du har användning för prylen. Inte om du behöver den.
Prylar – Motivation
Det här är kanske den viktigaste saken att ta hänsyn till; vill du ha prylen? Om du vill ha den kanske den skulle underlätta för dig att få träningen gjord. Det här är helt frikopplat från vad den faktiska nyttan som exempelvis ett stycke elektronik kan ge dig i form av data, input och annat. Om du får en större garderob som gör dig motiverad att ge dig ut på cykeln eller i spåret spelar det kanske ingen roll om du hade kunnat ge dig ut utan just den där jackan eller de där skorna. Motivationen är viktig i sig.
Prylar – Summering
En pryl behöver funka på något sätt. Den behöver isolera dig för väder och vins om det är kläder. Den behöver skydda dig från glasbitar om det är en sko. Dessutom behöver den ge dig nån sorts korrekt information om det är en elektronisk pryl. Den behöver dock inte vara absolut nödvändig för att den ska vara värdefull på något sätt. Vill du ha den och den kan göra nytta så kan den vara värd att skaffa.
Min nya bok Spring Smart finns nu att köpa. Du hittar den som ljudbok, ebok samt i pocketformat i shoppen på tyngre.se.
Den här texten finns även som video på min Youtubekanal Tankar om träning samt som podd. Podden finns där poddar finns, sök på Tankar om träning i din podd-app.