Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja


En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den. Det finns dock andra saker att ta hänsyn till när du överväger att köpa nåt för din träning.

Jag skrev i en tidigare text om prylen Stryd och att dess mjukvara inte riktigt levde upp till sina löften. Det betyder dock inte att prylen i sig är värdelös eller inte värd att skaffa. Det finns andra värden i inköp för träning att ta hänsyn till. Du kan ha stor behållning av något för att det ger dig motivation att träna på andra sätt än du skulle gjort utan prylen. Eller att ge dig ut och träna över huvud taget.

Det finns därför en sorts algoritm att tänka på när du står inför valet att utöka din träningsprylsarsenal. Oavsett om det gäller kläder, elektronik, utrustning eller skor kan du ställa dig några frågor innan du avfärdar tanken eller lägger ut dina pengar.

Prylar – Behov

Det här är det mest grundläggande avvägandet; behöver du det här? I de allra flesta fallen kommer svaret bli nej. Du behöver väldigt sällan prylar över huvud taget. Jodå, du kommer kunna träna utan den där nya jackan, den där drycken eller den där klockan. Du kommer kunna nå din potential utan den. Löpare och cyklister kunde för trettio år sedan utan GPS, effektmätare och proteinshakes ändå bli riktigt snabba. Du kan alltså planera, övervaka och genomföra riktigt bra träning utan den senaste mojängen på marknaden.

I varje fall kan du i teorin göra det. En pryl kan dock förbättra oddsen för att träningen blir utförd på ett bra sätt. En uppfattning många kännare har är nämligen att teknologi av olika slag har möjliggjort för en större massa att nå sin potential jämfört med förut. De bästa kanske skulle vara lika bra idag som de bästa för trettio år sedan men teknologiska framsteg har möjligen medfört en möjlighet för en större bredd. Mitten av klungan är bättre idag. De som tidigare inte skulle haft medel för att nå sin topp kanske med dagens prylar har lättare att nå dit.

Behov är därför inte ett absolut koncept utan snarare en glidande skala. Du behöver inte något men du kan ha nytta av det. Fundera därför på om prylen du ska köpa kan gör skillnad för dig i positiv riktning på något sätt. Ställ dig frågan om du har användning för prylen. Inte om du behöver den.

Prylar – Motivation

Det här är kanske den viktigaste saken att ta hänsyn till; vill du ha prylen? Om du vill ha den kanske den skulle underlätta för dig att få träningen gjord. Det här är helt frikopplat från vad den faktiska nyttan som exempelvis ett stycke elektronik kan ge dig i form av data, input och annat. Om du får en större garderob som gör dig motiverad att ge dig ut på cykeln eller i spåret spelar det kanske ingen roll om du hade kunnat ge dig ut utan just den där jackan eller de där skorna. Motivationen är viktig i sig.

Prylar – Summering

En pryl behöver funka på något sätt. Den behöver isolera dig för väder och vins om det är kläder. Den behöver skydda dig från glasbitar om det är en sko. Dessutom behöver den ge dig nån sorts korrekt information om det är en elektronisk pryl. Den behöver dock inte vara absolut nödvändig för att den ska vara värdefull på något sätt. Vill du ha den och den kan göra nytta så kan den vara värd att skaffa.

Min nya bok Spring Smart finns nu att köpa. Du hittar den som ljudbok, ebok samt i pocketformat i shoppen på tyngre.se. 

Den här texten finns även som video på min Youtubekanal Tankar om träning samt som podd. Podden finns där poddar finns, sök på Tankar om träning i din podd-app.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Det arga avsnittet!

Återigen har både Josef och Viktor drabbats av bakslag i träningen. Men istället för att älta det allt för mycket går de igenom samtliga ocharmiga personlighetsdrag de kan komma på.

22 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Instagramkrigare & Hurtbullemilar

Josef och Viktor utser vinnaren från den populära löparutmaningen Hurtbullemilen. Olika IG-personligheter och lite annat förekommer också.

1 nov. 2023

Våra bästa tips inför Hurtbullemilen!

Josef och Viktor har setts i köttet och kör lite uppsnack inför Hurtbullemilen. Här får du alla tips du behöver.

25 okt. 2023

50K/50CENT B2B ft. Shaun

Denna vecka har Josef och Viktor bjudit in den omtalade Shaun Richardson för att gå igenom helgens löplopp: Sörmland Ultra Marathon 50k.

11 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Viktors 20 mil på 24 timmar ft. Tobbe Gyllebring

Vi bjuder in Tobbe Gyllebring för att lägga upp en knivskarp plan inför Viktors 24-timmarslopp på PRT i Växjö.

27 sep. 2023

Spring din första mil – Hurtbullemilen!

Josef och Viktor kokar ihop ett distansevent: Hurtbullemilen. Lördagen den 28/10 springer vi alla en mil. I potten: ett Hurtbullepaket!

20 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Så periodiserar du din träning!

Viktor och Josef pratar alkoholintag genom tiderna, Viktors kommande back-to-back-projekt och som rubriken avslöjar: periodisering!

6 sep. 2023

Så använder du ditt utegym!

I veckans avsnitt avhandlar Viktor & Josef eventuella halvmarathon-satsningar, träning på utegym och tysk monstertruck, mycket nöje!

31 aug. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Viktors racerapport: Ultravasan 90

Viktor tar dig igenom sitt nyligen genomförda ultramarathon-lopp. Hur känns det egentligen att springa så långt? Hur ont gör det?

23 aug. 2023

Josefs nya SUPER-PB!

I detta rekordlånga avsnitt avhandlas en hel del ämnen: Viktors sista löpträning inför Ultravasan, Josefs bravader på 2 mil och mycket annat!

16 aug. 2023

Hänge dig åt träningen, inte målet!

Ännu ett nytt fullspäckat avsnitt av Tyngre Hurtbullar: Josef har grävt guld i Bordeaux och Viktor ser med försiktig optimism fram emot Ultravasan.

9 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Frågeavsnitt del 2 – Godis under diet?

Josef och Viktor tar sig an fler frågor! När ska Viktor dra 200 kg i marklyft igen? Hur ser hurtbulledieten ut? Hur skaffar man sig träningsmotivation?

26 juli 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Frågeavsnitt del 1 – Hur vinner man Josefs respekt?

Josef och Viktor har tagit sig an inkommande frågor. Hur kombinerar man styrketräning och konditionsträning? Vem tar killarna helst med sig på en beer-mile?

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Ryck plåstret! (John Wick!?)

Viktor gräver sig själv ett träningsmässigt djupare hål att ta sig ur inför Ultravasan, kommer han ta sig ur denna svacka?

12 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

ijustwanttobecool-Victor återger sin 100 000-stegsutmaning!

Vi har bjudit in Victor Beer från YouTube-kanalen ijustwanttobecool för att prata om den utmaning han precis försökt sig på: att gå 100 000 steg på 24 timmar!

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

SM-vinnaren Tobbe Gyllebring gästar!

För första gången tar Tyngre Hurtbullar in en gäst, och inte vem som helst! Tobbe Gyllebring har svenskt rekord i 24-timmarslöpning: 272 086 meter.

28 juni 2023

Ska Viktor springa i 24 timmar!?

Viktor har fått en inbjudan att springa i 24 timmar, kommer han tacka ja? Josef är sur på PostNord och tipsar om armhävningar.

21 juni 2023

Träna klockan 05, öl & proteinpulver

Viktor diskuterar 3,5:ans plats i tillvaron, träna svintidigt och proteinpulver i detta fullspäckade avsnitt av Tyngre Hurtbullar!

14 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Underskattad dietmat

Josef har klivit på en diet och berättar lite hur hans upplägg ser ut samt vilka livsmedel som ofta ratas under diet utan anledning.

7 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Nya löparskor och okopplade hundar

Josef är inne i uppladdningen inför bänkpress-VM i Sydafrika så Viktor passar på att berätta en episk historia om en löpbandstur i Krugerparken. Det pratas nya löparskor och Josef ger tips på vad du gör när en hund attackerar dig i motionsspåret!

24 maj 2023