Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin


Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Absolut, hur du äter i samband med loppet påverkar prestationen mer än många tror. Sedan beror det också till stor del på hur långt loppet är. Handlar det om ett kortare lopp på max 10 km behöver du som regel endast fokusera på att äta bra mat och att få i dig tillräckligt med vätska innan loppet. Men ska du springa en längre sträcka kan det vara värt att tänka till lite extra redan dagarna innan loppet.

Kolhydrater och prestation

Kolhydrater är kroppens främsta energikälla vid fysisk aktivitet. När vi äter kolhydrater lagras de i vår lever och våra muskler i from av glykogen. De energidepåer som finns lagrat räcker i cirka 60-90 minuter vid löpning. Under intensivt arbete och i de flesta tävlingssituationer är kolhydrater det viktigaste bränslet. När lagren av kolhydrater tagit slut börjar kroppen i allt större omfattning använda fett som energikälla. Nackdelen med det är att fett är en långsammare energikälla. Därmed är kolhydrater att föredra när du vill prestera såsom vid ett lopp. Genom att äta ordentligt med kolhydrater och ha välfyllda glykogenlager innan loppet ökar dina möjligheter till en så bra prestation som möjligt. 

Vätska och prestation

Det är även viktigt att få i sig ordentligt med vätska i samband med loppet. Det är helt normalt att tappa upp till 1 liter vätska på en timmes löpträning. Desto snabbare du springer, desto längre lopp och desto högre temperaturen är utomhus, desto större blir vätskeförlusten. Ju större vätskeförlusten är desto mer påverkar det prestationen. Förlorar du 2-3 % av din kroppsvikt i vätska kan det leda till försämrad prestation. Ska du spring en längre sträcka är det alltså viktigt att tänka på vätskeintaget både före, under och efter loppet. 

Samtidigt är det bra att vara medveten om att för mycket vätska ka vara farligt då det späder ut koncentrationen av natrium i blodet. Det allra bästa för att undvika både uttorkning och ett för högt intag av vätska är att lyssna på dina signaler när det kommer till törst och sprida ut vätskeintaget. Det är bra att dricka ofta och lite, så stanna gärna vid vätskestationerna och drick 1-1,5 dl vatten. 

Kost innan loppet

Vid längre lopp är det bra att äta lite extra kolhydrater redan ett par dagar innan loppet. Det kan vara en extra smörgås, banan eller en större portion pasta än du normalt äter. Alla måltider du äter bör även innehålla kolhydrater i någon form. Fokusera gärna på att öka på små mängder kolhydrater vid många måltider istället för att äta mycket kolhydrater dagen innan. Protein och fett är viktiga näringsämnen men fokus behöver ej ligga på dem.

Dagen för loppet bör du starta med en ordentlig frukost, även här fokus på kolhydrater. Beroende på när ditt lopp startar kanske du också hinner äta lunch innan loppet och fokusera även i dessa fall på kolhydrater som du och din mage är van vid. Addera även gärna ett mellanmål 1-2 timmar innan start. I detta fall bör du undvika livsmedel med mycket fibrer. Välj alltså hellre en smörgås på ljust bröd istället för grovt bröd. Tänk bara på att det kan vara bra att inte äta allt för mycket tätt inpå loppet.

Mat under loppet

Under loppet är det viktigaste i kostväg att försöka ersätta det man gör av med. Det bästa är flytande energi under loppets gång. Detta gäller framförallt om du ska springa en längre sträcka då dina lager av kolhydrater räcker i ca 60 minuter. Sportdryck är ofta ett bra alternativ då det innehåller kolhydrater som kommer snabbt ut i kroppen. Men testa gärna innan så att du vet hur din mage reagerar.

Efter loppet

Efter loppet handlar det framförallt om att fylla på med energi och vätska. Din kropp är i stort behov av mat och dryck för att återhämta sig. Snabbare och mer lättsmälta kolhydrater är ett bra alternativ efter målgång. Din kropp behöver även en ordentlig måltid innehållandes både kolhydrater, proteiner och fett.


Photo by Candra Winata on Unsplash


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Det arga avsnittet!

Återigen har både Josef och Viktor drabbats av bakslag i träningen. Men istället för att älta det allt för mycket går de igenom samtliga ocharmiga personlighetsdrag de kan komma på.

22 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Instagramkrigare & Hurtbullemilar

Josef och Viktor utser vinnaren från den populära löparutmaningen Hurtbullemilen. Olika IG-personligheter och lite annat förekommer också.

1 nov. 2023

Våra bästa tips inför Hurtbullemilen!

Josef och Viktor har setts i köttet och kör lite uppsnack inför Hurtbullemilen. Här får du alla tips du behöver.

25 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

50K/50CENT B2B ft. Shaun

Denna vecka har Josef och Viktor bjudit in den omtalade Shaun Richardson för att gå igenom helgens löplopp: Sörmland Ultra Marathon 50k.

11 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Viktors 20 mil på 24 timmar ft. Tobbe Gyllebring

Vi bjuder in Tobbe Gyllebring för att lägga upp en knivskarp plan inför Viktors 24-timmarslopp på PRT i Växjö.

27 sep. 2023

Spring din första mil – Hurtbullemilen!

Josef och Viktor kokar ihop ett distansevent: Hurtbullemilen. Lördagen den 28/10 springer vi alla en mil. I potten: ett Hurtbullepaket!

20 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Så periodiserar du din träning!

Viktor och Josef pratar alkoholintag genom tiderna, Viktors kommande back-to-back-projekt och som rubriken avslöjar: periodisering!

6 sep. 2023

Så använder du ditt utegym!

I veckans avsnitt avhandlar Viktor & Josef eventuella halvmarathon-satsningar, träning på utegym och tysk monstertruck, mycket nöje!

31 aug. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Viktors racerapport: Ultravasan 90

Viktor tar dig igenom sitt nyligen genomförda ultramarathon-lopp. Hur känns det egentligen att springa så långt? Hur ont gör det?

23 aug. 2023

Josefs nya SUPER-PB!

I detta rekordlånga avsnitt avhandlas en hel del ämnen: Viktors sista löpträning inför Ultravasan, Josefs bravader på 2 mil och mycket annat!

16 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Hänge dig åt träningen, inte målet!

Ännu ett nytt fullspäckat avsnitt av Tyngre Hurtbullar: Josef har grävt guld i Bordeaux och Viktor ser med försiktig optimism fram emot Ultravasan.

9 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Frågeavsnitt del 2 – Godis under diet?

Josef och Viktor tar sig an fler frågor! När ska Viktor dra 200 kg i marklyft igen? Hur ser hurtbulledieten ut? Hur skaffar man sig träningsmotivation?

26 juli 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Frågeavsnitt del 1 – Hur vinner man Josefs respekt?

Josef och Viktor har tagit sig an inkommande frågor. Hur kombinerar man styrketräning och konditionsträning? Vem tar killarna helst med sig på en beer-mile?

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Ryck plåstret! (John Wick!?)

Viktor gräver sig själv ett träningsmässigt djupare hål att ta sig ur inför Ultravasan, kommer han ta sig ur denna svacka?

12 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

ijustwanttobecool-Victor återger sin 100 000-stegsutmaning!

Vi har bjudit in Victor Beer från YouTube-kanalen ijustwanttobecool för att prata om den utmaning han precis försökt sig på: att gå 100 000 steg på 24 timmar!

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

SM-vinnaren Tobbe Gyllebring gästar!

För första gången tar Tyngre Hurtbullar in en gäst, och inte vem som helst! Tobbe Gyllebring har svenskt rekord i 24-timmarslöpning: 272 086 meter.

28 juni 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Ska Viktor springa i 24 timmar!?

Viktor har fått en inbjudan att springa i 24 timmar, kommer han tacka ja? Josef är sur på PostNord och tipsar om armhävningar.

21 juni 2023

Träna klockan 05, öl & proteinpulver

Viktor diskuterar 3,5:ans plats i tillvaron, träna svintidigt och proteinpulver i detta fullspäckade avsnitt av Tyngre Hurtbullar!

14 juni 2023