Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja


Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren. Och att det då blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå. Så här minimerar du den risken.

De flesta har hört talas om överträning men säger du det till 10 personer kan du få åtminstone tre olika svar på vad det innebär. För vissa är det en medveten och användbar träningsstrategi för att överbelasta och därmed bli bättre. Däremot är det för andra en temporär prestationssänkning till följd av dåligt planerad träning följt av en återgång till det normala efter en period av vila. För ytterligare en grupp är det ett syndrom med långvariga och negativa effekter på kroppen och måendet i stort.

Överträning – begreppsförvirring

Ett problem när man pratar om överträning är alltså att det finns en begreppsförvirring. På engelska brukar man därför skilja på akut trötthet (acute fatigue, AF) som en följd av normal träning där du blir temporärt sämre på grund av trötthet efter du tränat och overreching (OR) samt overtraining (OT). Vidare delar man in overreaching (ungefär överbelastning på svenska) i två subgrupper där den ena är funktionell (functional overreaching, FOR) och den andra icke funktionell (non-functional overreaching, NFOR).

Skillnaden mellan dessa två första begrepp är att den första innebär en period av längre prestationssänkning (dagar till enstaka veckor) efter medveten överbelastning följt av en så kallad superkompensation. Detta betyder i sin tur att du blir mycket bättre än du var innan din överbelastning och mycket bättre än om du bara hade tränat på som vanligt. Det här tillämpas exempelvis inför stora tävlingar där idrottare toppar formen (tapering på engelska). Icke funktionell överträning karakteriseras istället av ibland en längre period av nedsatt prestation samt utebliven superkompensation. Du är alltså tillbaka på ruta ett efter att du överbelastat och vilat. Din satsning gav inga resultat. Med overtraining menar man ett stadie där du inte återhämtar dig trots långvarig vila. Där vill du inte hamna.

Överträning – att se efter efteråt

Som du ser kan man bara identifiera vad du uppnått i efterhand. Det är först när du genomfört din satsning och testar dig igen som du ser om du fått din superkompensation eller inte. Det kan vid det här laget ha gått flera veckor. Och om det önskade resultat uteblir kan allt vad satsningen inneburit medföra en sänkt motivation och minskad träningsvilja. Du kan ha blivit skadad eller sjuk. Och även utan detta kan det ju visa sig att du ansträngde dig helt i onödan. Du kanske hade gjort bättre i att träna på som vanligt.

För att slippa detta utförde en svensk forskargrupp en studie som publiceras mot slutet av 2022 (1). I den lät man 11 deltagare träna först lätt, sedan måttligt och till sist helt vansinnigt. Detta följdes av en viloperiod. Man mätte och kontrollerade en hel del parametrar. Sedan tog man fram fem stycken som kunde identifiera att deltagarna befann sig i den vansinniga träningsfasen. Dessa var trötthetsdelen av frågebatteriet POMS, samt maxpuls, blodglukos, blodlaktat och självskattad ansträngning (Borgs RPE) i slutet av varje intervallpass. Om man befann sig över eller under en viss gräns för 3/5 av olika parametrarna jämfört med sitt normalvärde kunde man se att de var på väg att bli icke funktionellt övertränade. 

Överträning – ta ställning

Beroende på vilken parameter var det bra eller dåligt att ha högre eller lägre värde än normalt. För POMS-trötthet innebär en ökning med 4,7 jämfört med sitt normalvärde att man var på fel sida av gränsen. När det kom till maximal hjärtfrekvens, blodglukos och blodlaktat var det istället sänkningar som var negativa och värdena var för dessa respektive -2,5 slag/minut, -0,71 mmol/l och -0,62 mmol/l. För RPE var en höjning negativt och gränsvärdet låg där på +0,5 i relation till ens normala skattning.

Om du hamnar på fel sida av gränsen på 3/5 av dessa parametrar under en period av medveten överbelastning är du alltså på väg åt fel håll. Du bör då backa av och tänka om. Gör du inte det utan kör på är risken stor att du hamnar i ett stadie av icke funktionell överbelastning vilket inte ger dig något positivt och kan ta tid att återhämta dig ifrån.

Givetvis kan det vara bökigt att mäta blodlaktat och blodglukos samt använda dig av POMS-trötthet dagligen. Men även med enklare medel kan du nog använda dig av den här kunskapen. Genom att skatta din trötthet med valfri app varje morgon, skatta din upplevda ansträngning i slutet av varje pass samt hålla koll på din puls och din prestation (effekt, tempo, etc) får du troligen en tillräckligt bra bild som visar om du håller på att hamna fel. Om du springer långsammare och har en lägre maxpuls men ändå skattar ansträngningen högre än vanligt har du sannolikt både lägre blodglukos och blodlaktat. Då är det ett check på att du inte anpassar dig som du ska till träningen. Du får gå tillbaka till ritbordet och tänka om.

Överträning – se även min video

Den här texten finns även som video på min Youtubekanal Tankar om träning samt som podd. Podden finns där poddar finns, sök på Tankar om träning i din podd-app.

Min nya bok Spring Smart: Testning och träning för seriösa löpare finns nu ute! Du hittar den som ljudbok, ebok samt i pocketformat i shoppen på tyngre.se. Om du vill ha ett signerat exemplar kan du höra av dig till mig på instagramtwitter eller email.


Referenser

1. Flockhart M, Nilsson LC, Ekblom B, Larsen FJ. A Simple Model for Diagnosis of Maladaptations to Exercise Training. Sport Med - Open. 2022;8(1):1–12. Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Det arga avsnittet!

Återigen har både Josef och Viktor drabbats av bakslag i träningen. Men istället för att älta det allt för mycket går de igenom samtliga ocharmiga personlighetsdrag de kan komma på.

22 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Instagramkrigare & Hurtbullemilar

Josef och Viktor utser vinnaren från den populära löparutmaningen Hurtbullemilen. Olika IG-personligheter och lite annat förekommer också.

1 nov. 2023

Våra bästa tips inför Hurtbullemilen!

Josef och Viktor har setts i köttet och kör lite uppsnack inför Hurtbullemilen. Här får du alla tips du behöver.

25 okt. 2023

50K/50CENT B2B ft. Shaun

Denna vecka har Josef och Viktor bjudit in den omtalade Shaun Richardson för att gå igenom helgens löplopp: Sörmland Ultra Marathon 50k.

11 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Viktors 20 mil på 24 timmar ft. Tobbe Gyllebring

Vi bjuder in Tobbe Gyllebring för att lägga upp en knivskarp plan inför Viktors 24-timmarslopp på PRT i Växjö.

27 sep. 2023

Spring din första mil – Hurtbullemilen!

Josef och Viktor kokar ihop ett distansevent: Hurtbullemilen. Lördagen den 28/10 springer vi alla en mil. I potten: ett Hurtbullepaket!

20 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Så periodiserar du din träning!

Viktor och Josef pratar alkoholintag genom tiderna, Viktors kommande back-to-back-projekt och som rubriken avslöjar: periodisering!

6 sep. 2023

Så använder du ditt utegym!

I veckans avsnitt avhandlar Viktor & Josef eventuella halvmarathon-satsningar, träning på utegym och tysk monstertruck, mycket nöje!

31 aug. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Viktors racerapport: Ultravasan 90

Viktor tar dig igenom sitt nyligen genomförda ultramarathon-lopp. Hur känns det egentligen att springa så långt? Hur ont gör det?

23 aug. 2023

Josefs nya SUPER-PB!

I detta rekordlånga avsnitt avhandlas en hel del ämnen: Viktors sista löpträning inför Ultravasan, Josefs bravader på 2 mil och mycket annat!

16 aug. 2023

Hänge dig åt träningen, inte målet!

Ännu ett nytt fullspäckat avsnitt av Tyngre Hurtbullar: Josef har grävt guld i Bordeaux och Viktor ser med försiktig optimism fram emot Ultravasan.

9 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Frågeavsnitt del 2 – Godis under diet?

Josef och Viktor tar sig an fler frågor! När ska Viktor dra 200 kg i marklyft igen? Hur ser hurtbulledieten ut? Hur skaffar man sig träningsmotivation?

26 juli 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Frågeavsnitt del 1 – Hur vinner man Josefs respekt?

Josef och Viktor har tagit sig an inkommande frågor. Hur kombinerar man styrketräning och konditionsträning? Vem tar killarna helst med sig på en beer-mile?

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Ryck plåstret! (John Wick!?)

Viktor gräver sig själv ett träningsmässigt djupare hål att ta sig ur inför Ultravasan, kommer han ta sig ur denna svacka?

12 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

ijustwanttobecool-Victor återger sin 100 000-stegsutmaning!

Vi har bjudit in Victor Beer från YouTube-kanalen ijustwanttobecool för att prata om den utmaning han precis försökt sig på: att gå 100 000 steg på 24 timmar!

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

SM-vinnaren Tobbe Gyllebring gästar!

För första gången tar Tyngre Hurtbullar in en gäst, och inte vem som helst! Tobbe Gyllebring har svenskt rekord i 24-timmarslöpning: 272 086 meter.

28 juni 2023

Ska Viktor springa i 24 timmar!?

Viktor har fått en inbjudan att springa i 24 timmar, kommer han tacka ja? Josef är sur på PostNord och tipsar om armhävningar.

21 juni 2023

Träna klockan 05, öl & proteinpulver

Viktor diskuterar 3,5:ans plats i tillvaron, träna svintidigt och proteinpulver i detta fullspäckade avsnitt av Tyngre Hurtbullar!

14 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Underskattad dietmat

Josef har klivit på en diet och berättar lite hur hans upplägg ser ut samt vilka livsmedel som ofta ratas under diet utan anledning.

7 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Nya löparskor och okopplade hundar

Josef är inne i uppladdningen inför bänkpress-VM i Sydafrika så Viktor passar på att berätta en episk historia om en löpbandstur i Krugerparken. Det pratas nya löparskor och Josef ger tips på vad du gör när en hund attackerar dig i motionsspåret!

24 maj 2023