Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja


Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Detta gäller framförallt om du tränar strukturerat inför något specifikt mål. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning och vad du kan göra för att det ska bli så bra som möjligt trots uppehållet.

Studie på träningsuppehåll

En ny studie har tittat på hur träningsuppehåll påverkat en massa löpares uppladdning under de sista fyra månaderna inför olika maratonlopp (1). Datan är hämtad från träningsappen Strava där ungefär 300 000 löpare loggat sin träning och sina lopp. Forskarna hade sedan tittat på hur uppehåll i träningen påverkade prestationen på maraton. Man tittade även på olika typer av uppehåll; olika längd och olika placering på uppehållen i förhållande till loppen. Det man såg var att ett uppehåll på ungefär en vecka gav ca 4 % försämring av prestationen

Frågan är dock om det verkligen är så drastiskt? Jag tycker själv det känns väldigt mycket när man tänker på att väldigt få kommer ha fyra månaders kontinuerlig träning utan något uppehåll längre än några dagar. Troligen ligger mycket av svaret i dels att löparna i studien inte var av särskilt hög kaliber; de snabba definierades som de som sprang maraton under 4 timmar. Det är såklart bra men inte exceptionellt på något sätt.

Dessutom vet vi ju inte varför de hade uppehållen. De kanske var omotiverade, hade skadebekymmer som de oftast kunde träna igenom men som vid vissa tillfällen medförde längre uppehåll. Det kan bero på många saker. Det vi skulle behöva för att veta säkert är randomiserade kontrollerade studier där man inkluderar löpare av olika kaliber och lottar dem till uppehåll av olika längd och vid olika tillfällen. Då skulle vi kunna veta hur stor skillnad ett uppehåll gör. Vi skulle även veta vem som drabbas mest.

Kontinuitet är viktigt

Det studien säger något om är att kontinuitet är viktigt. Även om effekten är liten, säg 1 % per veckas uppehåll så är det värt att ta hänsyn till. I det stora hela är 1 % skillnad ganska mycket i förhållande till vad man kan få av att optimera exempelvis träning eller skoval. Att då se till att maximera kontinuitet känns som en enkel och billig lösning för att få ut det mesta av dig själv när startskottet går.

Försök därför prioritera att träna enligt din planering. Kör hårdare ibland men inte så hårt att det äventyrar efterkommande pass. Skippa heller inte pass och tänk att du gör dem imorgon eller nästa vecka eftersom det kanske är då du blir sjuk eller får andra förhinder. Träna som det är tänkt när du kan.

Den här texten finns även som video på min Youtubekanal Tankar om träning samt som podd. Podden finns där poddar finns, sök på Tankar om träning i din podd-app.


Referenser

1. Feely C, Smyth B, Caulfield B, Lawlor A. Estimating the cost of training disruptions on marathon performance. Front Sport Act Living. 2023;4(January):1–9. 


Photo by Paul Weaver on Unsplash



Liknande artiklar
2h pladder för långpasset eller Gbg-varvet!

Ni bad om det – vi levererade! 💥 Här kommer ett bonusavsnitt på hela två timmar, perfekt för dig som springer Göteborgsvarvet eller behöver sällskap på långpasset.

17 maj 2025

Race report och ingen jävla average Joe mamma

Efter månader av förberedelser har vi äntligen sprungit Köpenhamn maraton – och vilket lopp det blev! I veckans poddavsnitt delar vi vår race report, rakt från hjärtat och med benen fortfarande darrande.

15 maj 2025

Hur stark bör man vara i benen för att klara sig bra i livet?

När är det viktigast att prioritera styrka framför kondition för hälsan? I det här avsnittet av Tyngre Träningssnack dyker Wille och Jacob ner i den frågan – och tar även upp träning vid artros samt hur snabbt VO2max påverkas av några veckors inaktivitet.

14 maj 2025

Lär känna oss lite bättre Pt2

Vi lovade er inför detta avsnitt att inte fortsätta noja över Köpenhamn. Så därför kör vi en repris av ett tidigare avsnitt vi körde, nämligen ”23. Lär känna oss lite bättre”, som blev en storfavorit hos er.

9 maj 2025

Flickor och idrottande under puberteten

Flickors kroppar förändras tidigt men får inte samma fysiska skjuts som pojkars under puberteten. Den här artikeln förklarar varför det är avgörande att förstå biologisk mognad och varför styrketräning tidigt kan göra stor skillnad för både prestation och skadeprevention.

Jacob Gudiol

6 maj 2025

Race report och hjärnspöken

Motande av motgångar står på menyn när Majken och Olivia serverar denna veckans avsnitt av Spring för Livet!

2 maj 2025

Zon 2 träning - vad är det och hur gör du det i praktiken?

Wille tog fram en lyssnarfråga kring betydelsen av att hålla sig inom rätt zon under ett helt träningspass och det hela mynnade ut i en knapp timme lång diskussion kring zon 2 träning.

30 apr. 2025

Förkylningshelvete och rädslan över att trappa ner

Olivia har åkt på en riktig förkylning men försöker hålla modet uppe trots blandade känslor. Som ni alla vet är det ju bara två veckor kvar till Köpenhamn maraton nu.

25 apr. 2025

Det senaste kring motstånd mot trötthet inom konditionsidrott

Wille, och till en liten del även Jacob, tar med dig på en tur kring den senaste forskningen runt motstånd mot trötthet, eller Physiological Resilience som det kallades i en ny översiktsartikel som diskussionen utgår ifrån.

23 apr. 2025

Bonusavsnitt: vi checkar läget med våra Spring för Livet-tjejer inför Köpenhamn!

Köpenhamn maraton närmar sig med stormsteg och vi checkar läget med våra Spring för Livet-tjejer. Hur har träningen gått, är det fortfarande samma målbild som gäller? Och vad tycker tjejerna om skorna som de fick med sig senast vi sågs?

22 apr. 2025

Majken kommer vinna Köpenhamn maraton!

Majken och Olivia diskuterar det stundande Köpenhamn maraton samt hantering av stress och prestationskrav i vardagen!

18 apr. 2025

Vi kör race report från Premiärmilen!

Ingen missade att löpsäsongen officiellt satte igång förra helgen. Solen sken och det var dags för adidas Premiärmilen! Vi kör en rykande färsk race report från loppet.

4 apr. 2025

Hur tränar man för att bli bättre på upprepade sprinter?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille bland annat diskuterar hur du bäst tränar upp förmågan att utföra flera högintensiva sprinter utan att tappa i prestation och vad man vet kring massage som metod för att förbättra återhämtningen och minska risken för skador.

1 apr. 2025

Frågelåda: hur ska man egentligen ”känna” inför ett lopp? Och hur tänker vi kring gels?

I veckans avsnitt tar vi oss an era frågor!

28 mars 2025

Spring för Livet, nu på tyngre.se

Spring för Livet är löparpodden som drivs av Majken Skärvad och Olivia Lindh. Här följer en intervju med värdarna!

Viktor Söder

14 mars 2025

CPH Marathon typ 8 (!!) veckor bort och race-nerverna börjar redan krypa sig på

Är vi klar med att Olivias mentala psyke sätts på prov gång på gång och är det så att Majken sätter käppar i hjulet för sig själv med att gå runt med att konstant katastroftänk?

14 mars 2025

La Camilla!

Camilla Salomonsson Hellman gästar och pratar med grabbarna om det mesta kring sitt tv-deltagande, CrossFit, och funktionell träning.

10 mars 2025

Pyramidformad eller polariserad konditionsträning – vad basar bäst för motionär och elit?

Wille har läst två systematiska översiktsartiklar på hur träning i olika zoner verkar påverka prestationen inom konditionsidrott för personer som är lite olika tränade från början.

26 feb. 2025

Wille om Alex cykelsatsning

Herrarna gästas av Wille Valkeaoja, som ges uppgiften att reda ut förutsättningarna för att Alex tar sig helskinnad genom Cykelvasan.

17 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

Prestigelös löpning

Det har gått mode i att springa. Det känns som att det gör det med jämna mellanrum, att det liksom blir trendigt med löpartights och Göteborgsvarvet så där var femte år ungefär.

Sofie Möller

4 feb. 2025

Löpning med Frej Ersa Engberg

Full fart framåt är melodin för långdistanslöparen Frej Engberg. Hör om hur han lämnade fotbollen för löpningen samt hur han tränar och även om årets två stora målsättningar.

27 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Cykel: Långsnack med Hanna Nilsson

Härligt snack med en av våra bästa cyklister. Hanna berättar om karriären, om läget inom sporten och om Gravel verkligen kommer få all hennes uppmärksamhet framöver.

21 nov. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Wille om tröskelträning

För de flesta räcker det kanske med en enkel rackare. Men för vissa är den dubbla tröskelträningen vad som krävs.

5 sep. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024