Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja


Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera. Hur bra var egentligen mitt träningsupplägg?

Träningen började kring årsskiftet, då med fokus på att träna för att träna. Jag försökte bygga upp en kapacitet för att kunna ta i ordentligt längre fram. Det var ganska mycket långa och långsamma pass samt inslag av medelintensiv löpning. Utöver det styrketränade jag ett par gånger varje vecka. Upplägget var byggt utifrån hur jag är funtad rent fysiologiskt, alltså hur mina trösklar ligger och vilka egenskaper jag tror jag borde förbättra för att kunna förbättra mitt personbästa på milen.

Nästa fas – medelintensiv

Det här togs vidare in i nästa fas där jag fokuserade tungt på medelintensiv löpning. Det här berodde på att jag sett att detta är en kvalitet som troligen varit underutvecklad hos mig tidigare. Att satsa på det skulle kanske kunna ta mig till högre höjder även med sämre förutsättningar för återhämtning och träningstid idag jämfört med för fyra år sedan.

Träningen funkade fortfarande ganska bra. Jag kunde kombinera mina tröskelpass på löpband med styrketräning. Tung styrka kördes varvat med mycket explosiv träning för att försöka förbättra min förmåga att utveckla kraft i löpsteget fort och effektivt. Jag hann med och orkade träningen. Jag låg i fas.

Nästa steg var att introducera högintensiv löpning i form av 1000-metersintervaller på bana. Även den övriga löpningen förflyttades till banan när marken väl blivit snö- och isfri. Upplägget var nu förutom den högintensiva löpningen två tröskelpass varje vecka där ett var med längre intervaller och ett med kortare och snabbare insatser. I stort sett alltså ingen lågintensiv träning och i princip bara tuffa pass.

Motgång

Här stötte jag på patrull. Rejält. Tillsammans med stress från jobb och familj kom pollensäsongen vilket i år drabbade mig hårt. Jag fick svårt att anstränga mig under den högintensiva träningen eftersom jag fick andningsbesvär och jag var konstant trött. Sömnen var stundtals riktigt kass och det blev allt som allt svårt att motivera mig för och genomföra träningen som tänkt. Jag sprang under den här perioden ungefär 15–20 km i veckan. På tok för lite med andra ord.

Det går att utvärdera detta utifrån två aspekter: en generell och en utifrån mina förutsättningar. Utifrån mig själv ser jag att jag borde varit snabbare att introducera högintensiv träning tidigt i programmet samt lägga mer fokus på det nu när det varit jobbigt. Se till att det passet blir gjort när jag orkar och låta resten bli antingen låg- eller medelintensivt. På så vis hade jag nog fått in mer löpning överlag istället för att som nu ibland behöva hoppa över det tuffa passet för att jag inte orkade just den dagen.

Generellt var det nog inte ett dumt upplägg för någon med ganska lite tid men som ändå har orken att träna hårt när det behövs. Kanske hade jag även för den personen lagt in högintensiv träning tidigare istället för kring 8 veckor ut från tävlingen. På så vis hade man kunnat bygga upp den anaeroba kapaciteten lite mer gradvis och underlättat för tiden då det skulle bli mer fokus på att springa riktigt snabbt.

Mot 10 km – Utvärdering

Det är inte realistiskt att tro att jag kommer kunna springa under 37 minuter i nuläget. Mitt mål är istället att försöka anstränga mig så mycket jag kan; försöka få ut det mesta av mig själv och se vad tiden blir. Jag kommer därför försöka att inte titta så mycket på klockan utan istället hitta ett tempo som är jobbigt redan från början och sen inte tillåta mig själv att göra det lättare. Börja snabbt och öka på slutet, ungefär.


Mer om detta från Wille.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Det arga avsnittet!

Återigen har både Josef och Viktor drabbats av bakslag i träningen. Men istället för att älta det allt för mycket går de igenom samtliga ocharmiga personlighetsdrag de kan komma på.

22 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Instagramkrigare & Hurtbullemilar

Josef och Viktor utser vinnaren från den populära löparutmaningen Hurtbullemilen. Olika IG-personligheter och lite annat förekommer också.

1 nov. 2023

Våra bästa tips inför Hurtbullemilen!

Josef och Viktor har setts i köttet och kör lite uppsnack inför Hurtbullemilen. Här får du alla tips du behöver.

25 okt. 2023

50K/50CENT B2B ft. Shaun

Denna vecka har Josef och Viktor bjudit in den omtalade Shaun Richardson för att gå igenom helgens löplopp: Sörmland Ultra Marathon 50k.

11 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Viktors 20 mil på 24 timmar ft. Tobbe Gyllebring

Vi bjuder in Tobbe Gyllebring för att lägga upp en knivskarp plan inför Viktors 24-timmarslopp på PRT i Växjö.

27 sep. 2023

Spring din första mil – Hurtbullemilen!

Josef och Viktor kokar ihop ett distansevent: Hurtbullemilen. Lördagen den 28/10 springer vi alla en mil. I potten: ett Hurtbullepaket!

20 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Så periodiserar du din träning!

Viktor och Josef pratar alkoholintag genom tiderna, Viktors kommande back-to-back-projekt och som rubriken avslöjar: periodisering!

6 sep. 2023

Så använder du ditt utegym!

I veckans avsnitt avhandlar Viktor & Josef eventuella halvmarathon-satsningar, träning på utegym och tysk monstertruck, mycket nöje!

31 aug. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Viktors racerapport: Ultravasan 90

Viktor tar dig igenom sitt nyligen genomförda ultramarathon-lopp. Hur känns det egentligen att springa så långt? Hur ont gör det?

23 aug. 2023

Josefs nya SUPER-PB!

I detta rekordlånga avsnitt avhandlas en hel del ämnen: Viktors sista löpträning inför Ultravasan, Josefs bravader på 2 mil och mycket annat!

16 aug. 2023

Hänge dig åt träningen, inte målet!

Ännu ett nytt fullspäckat avsnitt av Tyngre Hurtbullar: Josef har grävt guld i Bordeaux och Viktor ser med försiktig optimism fram emot Ultravasan.

9 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Frågeavsnitt del 2 – Godis under diet?

Josef och Viktor tar sig an fler frågor! När ska Viktor dra 200 kg i marklyft igen? Hur ser hurtbulledieten ut? Hur skaffar man sig träningsmotivation?

26 juli 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Frågeavsnitt del 1 – Hur vinner man Josefs respekt?

Josef och Viktor har tagit sig an inkommande frågor. Hur kombinerar man styrketräning och konditionsträning? Vem tar killarna helst med sig på en beer-mile?

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Ryck plåstret! (John Wick!?)

Viktor gräver sig själv ett träningsmässigt djupare hål att ta sig ur inför Ultravasan, kommer han ta sig ur denna svacka?

12 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

ijustwanttobecool-Victor återger sin 100 000-stegsutmaning!

Vi har bjudit in Victor Beer från YouTube-kanalen ijustwanttobecool för att prata om den utmaning han precis försökt sig på: att gå 100 000 steg på 24 timmar!

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

SM-vinnaren Tobbe Gyllebring gästar!

För första gången tar Tyngre Hurtbullar in en gäst, och inte vem som helst! Tobbe Gyllebring har svenskt rekord i 24-timmarslöpning: 272 086 meter.

28 juni 2023

Ska Viktor springa i 24 timmar!?

Viktor har fått en inbjudan att springa i 24 timmar, kommer han tacka ja? Josef är sur på PostNord och tipsar om armhävningar.

21 juni 2023

Träna klockan 05, öl & proteinpulver

Viktor diskuterar 3,5:ans plats i tillvaron, träna svintidigt och proteinpulver i detta fullspäckade avsnitt av Tyngre Hurtbullar!

14 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Underskattad dietmat

Josef har klivit på en diet och berättar lite hur hans upplägg ser ut samt vilka livsmedel som ofta ratas under diet utan anledning.

7 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Nya löparskor och okopplade hundar

Josef är inne i uppladdningen inför bänkpress-VM i Sydafrika så Viktor passar på att berätta en episk historia om en löpbandstur i Krugerparken. Det pratas nya löparskor och Josef ger tips på vad du gör när en hund attackerar dig i motionsspåret!

24 maj 2023