Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.


Det har nu gått ett par veckor sedan jag började min satsning mot att slå mitt personbästa på 10 km på Kungsholmen Runt i maj. Jag har fått hålla mig relativt frisk och kunnat träna på som tänkt med ett par-tre löppass i veckan samt till och med minst två styrketräningspass i veckan.

Jag kommer återkomma mer specifikt till träningen senare, hur den ser ut och tanken bakom den men en generell reflektion är att det är fanstatiskt kul att vara igång och träna mot nånting på riktigt. Att få låtsas vara en atlet igen. Istället för att jag ska ut och jogga lite ska jag ut och träna. Jag äter inte utan att jag kostladdar inför tuffa träningspass. Jag vilar inte, jag återhämtar mig. Det är helt enkelt kul att ha ett syfte med träningen istället för bara allmän motion.

Mot 10 km – upplägget: Två till tre löppass i veckan

Jag har ju som sagt fått till två till tre löppass i veckan och det är också mitt mål. Jag siktar på att göra ett långt och långsamt pass samt ett pass med någon form av tröskelträning. Det här upplägget går emot det jag pratat och skrivit mycket om tidigare; polariserad träning. Med detta menas ett upplägg med ca 80 % lågintensiv träning, nästan ingen medelintensiv- och ca 20 % högintensiv träning. Jag gör istället (beroende på hur man räknar) ca 60–70 % lågintensiv- och resten medelintensiv träning.

Tanken med ett polariserat träningsupplägg är att man ska få in så mycket träning som möjligt. Därför behöver den allra mesta av träningen vara lågintensiv. Skulle träningen bli för hård skulle man antingen bli utbränd eller sluta utvecklas. Man har baserat detta på observationen att de flesta konditionsidrottare tränar sådär.

Problemet med den tanken är att den inte riktigt stämmer. Det har varit en debatt i den vetenskapliga litteraturen under det gångna året kring huruvida polariserad träning faktiskt är optimalt. Mycket av debatten har handlat om att beroende på hur man ser på träningen duktiga konditionsidrottare utfört kan den faktiskt beskrivas ha varit allt annat än just polariserad. Beroende på hur man räknar volym (tid, sträcka eller antal pass) och hur man kvantifierar intensitet (effekt, hastighet, RPE eller puls) kan man få olika beskrivning av träningsupplägget.

Ingen polarisering

Jag kommer återkomma till träningsupplägg senare i den här serien men för min del behöver jag inte polarisera träningen. I mitt fall så hinner nämligen inte träna tillräckligt mycket för att ett polariserat upplägg ska vara vettigt. Jag tränar bara två pass i veckan. Det innebär att jag i princip skulle behöva träna i två hela veckor innan jag skulle få göra ett högintensivt pass. Jag skulle dessutom i stort sett inte kunna träna medelintensivt alls.

Ett sådant upplägg går emot det jag behöver och vill göra i träningsväg för tillfället. Jag väljer därför ett annat upplägg. Senare i satsningen kan jag komma att röra mig mer mot ett polariserat upplägg. Det blir kanske inte en uppdelning på 80/20 mellan låg- och högintensivt men något som mer liknar det än det jag gör nu. Här kommer ett annat koncept in, nämligen polariseringsindex. Det är säkert också något jag återkommer till. För tillfället är det bara härligt att vara igång med riktig träning igen!

Mer info

Det finns även en poddversion och en videoversion av den här texten. Videon hittar du på min youtubekanal Tankar om träning här och podden hittar du där poddar finns.Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Det arga avsnittet!

Återigen har både Josef och Viktor drabbats av bakslag i träningen. Men istället för att älta det allt för mycket går de igenom samtliga ocharmiga personlighetsdrag de kan komma på.

22 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Instagramkrigare & Hurtbullemilar

Josef och Viktor utser vinnaren från den populära löparutmaningen Hurtbullemilen. Olika IG-personligheter och lite annat förekommer också.

1 nov. 2023

Våra bästa tips inför Hurtbullemilen!

Josef och Viktor har setts i köttet och kör lite uppsnack inför Hurtbullemilen. Här får du alla tips du behöver.

25 okt. 2023

50K/50CENT B2B ft. Shaun

Denna vecka har Josef och Viktor bjudit in den omtalade Shaun Richardson för att gå igenom helgens löplopp: Sörmland Ultra Marathon 50k.

11 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Viktors 20 mil på 24 timmar ft. Tobbe Gyllebring

Vi bjuder in Tobbe Gyllebring för att lägga upp en knivskarp plan inför Viktors 24-timmarslopp på PRT i Växjö.

27 sep. 2023

Spring din första mil – Hurtbullemilen!

Josef och Viktor kokar ihop ett distansevent: Hurtbullemilen. Lördagen den 28/10 springer vi alla en mil. I potten: ett Hurtbullepaket!

20 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Så periodiserar du din träning!

Viktor och Josef pratar alkoholintag genom tiderna, Viktors kommande back-to-back-projekt och som rubriken avslöjar: periodisering!

6 sep. 2023

Så använder du ditt utegym!

I veckans avsnitt avhandlar Viktor & Josef eventuella halvmarathon-satsningar, träning på utegym och tysk monstertruck, mycket nöje!

31 aug. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Viktors racerapport: Ultravasan 90

Viktor tar dig igenom sitt nyligen genomförda ultramarathon-lopp. Hur känns det egentligen att springa så långt? Hur ont gör det?

23 aug. 2023

Josefs nya SUPER-PB!

I detta rekordlånga avsnitt avhandlas en hel del ämnen: Viktors sista löpträning inför Ultravasan, Josefs bravader på 2 mil och mycket annat!

16 aug. 2023

Hänge dig åt träningen, inte målet!

Ännu ett nytt fullspäckat avsnitt av Tyngre Hurtbullar: Josef har grävt guld i Bordeaux och Viktor ser med försiktig optimism fram emot Ultravasan.

9 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Frågeavsnitt del 2 – Godis under diet?

Josef och Viktor tar sig an fler frågor! När ska Viktor dra 200 kg i marklyft igen? Hur ser hurtbulledieten ut? Hur skaffar man sig träningsmotivation?

26 juli 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Frågeavsnitt del 1 – Hur vinner man Josefs respekt?

Josef och Viktor har tagit sig an inkommande frågor. Hur kombinerar man styrketräning och konditionsträning? Vem tar killarna helst med sig på en beer-mile?

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Ryck plåstret! (John Wick!?)

Viktor gräver sig själv ett träningsmässigt djupare hål att ta sig ur inför Ultravasan, kommer han ta sig ur denna svacka?

12 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

ijustwanttobecool-Victor återger sin 100 000-stegsutmaning!

Vi har bjudit in Victor Beer från YouTube-kanalen ijustwanttobecool för att prata om den utmaning han precis försökt sig på: att gå 100 000 steg på 24 timmar!

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

SM-vinnaren Tobbe Gyllebring gästar!

För första gången tar Tyngre Hurtbullar in en gäst, och inte vem som helst! Tobbe Gyllebring har svenskt rekord i 24-timmarslöpning: 272 086 meter.

28 juni 2023

Ska Viktor springa i 24 timmar!?

Viktor har fått en inbjudan att springa i 24 timmar, kommer han tacka ja? Josef är sur på PostNord och tipsar om armhävningar.

21 juni 2023

Träna klockan 05, öl & proteinpulver

Viktor diskuterar 3,5:ans plats i tillvaron, träna svintidigt och proteinpulver i detta fullspäckade avsnitt av Tyngre Hurtbullar!

14 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Underskattad dietmat

Josef har klivit på en diet och berättar lite hur hans upplägg ser ut samt vilka livsmedel som ofta ratas under diet utan anledning.

7 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Nya löparskor och okopplade hundar

Josef är inne i uppladdningen inför bänkpress-VM i Sydafrika så Viktor passar på att berätta en episk historia om en löpbandstur i Krugerparken. Det pratas nya löparskor och Josef ger tips på vad du gör när en hund attackerar dig i motionsspåret!

24 maj 2023