Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo


Precis som inom allt annat så finns det inom gymkulturen envisa anhängare till principen att det var bättre förr. Ju förr ju bättre, liksom. Nu är det sällan sant överhuvudtaget. Och ofta är den drivande faktorn att personen i fråga själv var mer aktiv förr. Således måste det också ha varit bättre då. Mäter man på något mer objektivt sätt så är det faktiskt märkligt mycket som blir bättre med tiden.

Kruxet med gymvärlden är dock att det inte har funnits så mycket helt objektiva mätpunkter. Egentligen på grund av att den är så utbredd. Folk tränar på gym i så vitt skilda sammanhang och på så många olika sätt att det är svårt att få någon övergripande bild. Och ändå är de flesta man pratar med överens om att gymträning växer, har vuxit, och är en otroligt normaliserad del av det västerländska mainstreamsamhället. 

Det Svenska Bodybuilding & Fitnessförbundet har i många år strävat mot ett medlemskap i Riksidrottsförbundet. Och för alla oss som lever inom gymkulturen så är det en självklarhet att den hör hemma inom den svenska idrottsrörelsen. Ingen annan träningsform omsluter så många. Och ingen annan träningsform är lika stor på gräsrotsnivå. Ingen annan träningsform är heller en så självklar del av många, många andra idrotters grundträning.

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större – nya försök mot RF

Eftersom det här är så självklart för mig, så har jag tagit på mig uppdraget att hjälpa till att förbereda en ansökan till Riksidrottsmötet 2025. Det är inte bara möjligt, utan fullt troligt att det går att nå dit. Och det utan att förändra något inom sporten. Eller ens att den behöver växa ytterligare.

Vi ska bara förklara för oss själva, och våra tränande vänner i den svenska idrottsrörelsen vad Bodybuilding och Fitness egentligen är. Precis som i princip alla andra stora idrotter så är nämligen tävlingsformen bara en bråkdel av sporten. En helt nödvändig sådan, men en mycket liten del. Jämför medlemsantal i vilket som helst stort idrottsförbund med antalet elittävlande så är skillnaden enorm, och det är helt naturligt. 

Artistisk Fitness är en av våra nyare grenar.

De som tävlar på scenen är för Bodybuilding det modeveckan i Paris är för mode- och klädbranschen. En ytterst liten, och relativt extrem del, men som är helt nödvändig för att inspirera, sätta mål och driva framåt. Det är inte tänkt att nästa års vårkollektion ska se ut som årets catwalk, den ska bara inspireras av det. 

Själva sporten är nämligen en av Sveriges, och världens, största. 

Oavsett om du tänker att tävla så är det så att om du tränar för springa fortare, hoppa högre eller kasta längre så håller du på med fridrott. Tränar du för att bli bättre på att sparka boll så håller du på med fotboll, och lite mer närliggande, tränar du för att lyfta mer så håller du på med styrkelyft eller tyngdlyftning.

Men om du liksom det stora flertalet på landets gym tränar för att du vill att din fysik ska se bättre ut, ja, då håller du på med bodybuilding eller Fitness. Tror ni mig nu när jag säger att sporten aldrig har varit större?Liknande artiklar
Coaching, posering och tävlingsreflektioner

I dagens avsnitt reflekterar vi över den senaste tidens coach- och domarupplevelser på E-tuna Muscle Show, säsongens första tävling.

19 apr. 2024

Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Att tackla motivationsbrist och skapa mål

Carina och Jossan är här för att dela med sig av sina erfarenheter och tips för att hålla dig inspirerad.

12 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Från påskpodd till vandringsminnen

Välkommen till Carina och Jossans mysiga påskpoddavsnitt. Vi börjar med en lättsam diskussion om påsksånger och traditioner och jämför dem med andra högtider som midsommar och jul.

5 apr. 2024

Matilda Jansson

Podden gästas av Matilda Jansson, digital kreatör och tävlande atlet.

30 mars 2024

Livsnjutning och lokalsinne: Sälen och vardagliga äventyr

Carina och Jossan diskuterar potentiella gäster, och överväger en förslagslåda för lyssnare att föreslå sina drömgäster.

29 mars 2024

Pia Jansson gästar

Den här veckan får Carina sällskap av en kompis, kollega och tjattermaja av rang, nämligen Pia Jansson.

22 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024

Kisstrattar och tights med buttlift – nödvändighet eller nonsens?

Carina och Jossan är tillbaks efter ett missat podcastavsnitt från föregående vecka.

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Från app-elände till oavsiktlig skostöld på gymmet

1 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Från digestive-träsket till träningsoptimering

I dagens avsnitt tar Carina och Jossan dig med på en vild åktur genom vardagens upp- och nedgångar. Och hur bra är egentligen digestive-kex?

23 feb. 2024

Från CrossFit till att bygga muskler efter 50

Carina och Jossan diskuterar CrossFits påverkan på gymkulturen och sina personliga erfarenheter. Hur ofta går byggare över till crossfit?

16 feb. 2024

Fulveckor, böter och träningsglädje

Avsnittet inleds med en berättelse om ett möte med polisen på grund av fortkörning. En påminnelse om att sakta ner i livet, både bokstavligt och bildligt.

9 feb. 2024

Hur vi hanterar skador och träningsintensitet

Carina och Jossan reflekterar över föregående veckas gäst, Martin Troive, och hans oklanderliga svar som hjälpte oss.

2 feb. 2024

Martin Troive om fitness, kost och coachning

Carina har ett ett engagerande samtal med Martin Troive om allt från att hantera sjukdomar och träning till krångligheterna med att coacha män kontra kvinnor.

26 jan. 2024

Fruset Fredagsmys

Sparka in helgen med Carina & Jossan. Denna vecka är det virtuella mötet en av de förutsättningar vi möter. Friskt, frejdigt och kompetent.

19 jan. 2024

Vintertraditioner och tävlingsminnen

Carina och Cici jämför sina senaste veckor – en av dem har haft lugnt hemmavid. Den andra har firat trettonhelg med familjen Grape.

12 jan. 2024

Sätt smarta mål och hitta balansen

Carina och Jossans nyårsförväntningar från Vemdalen inkluderar färre krämpor och mindre smärtor för egen del.

5 jan. 2024

Frågestund i Fredagsmys

Carina & Jossan sammanstrålar i Vemdalen för några dagars gemensamt firande. Naturligtvis passar de då också på att riva av några inkomna frågor.

29 dec. 2023

När livet testar tålamodet

I detta avsnitt har Carina och Cici en härlig blandning av julstämning och det vanliga kaoset som ni har lärt er förvänta er av dem. Med historier om julförberedelser och de missöden som följer med dem.

22 dec. 2023

Träningstips och roliga observationer

Carina och Jossan avhandlar olika ämnen och tipsar om övningar som kettlebellsvingar och slamball, som är intensiva och effektiva.

15 dec. 2023

Från lussebullar till bilreparationer: En helg full av äventyr

Carina och Cici diskuterar sina erfarenheter från en Lussebulle-test och inte minst deras besök på Luciapokalen.

8 dec. 2023

Provsmakning av skumtomtar

Carina och Jossan diskuterar vilka skumtomtar de har på sitt buffébord och berättar att lyssnarna önskat denna genomgång.

1 dec. 2023

Post show-rebound och släpande muskelgrupper

Ashkan och Albin pratar idag om post show-rebound och hur man ska hantera det på ett smart sätt. Släpande muskelgrupper diskuteras också.

25 nov. 2023

Snabba lösningar inte alltid bra långsiktigt

De allra flesta som kontaktar Carina vill ha en quick fix för att tappa fett. En effektiv diet innehåller styrketräning, bra kost och kardio.

24 nov. 2023

Om kärleken till fitness

Få brinner mer och starkare för de olika fitnessporterna än den energiske bamsingen Robert Wåhlander. Hör honom berätta om hur allt började och hur han ser på framtiden.

20 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Att hantera livet efter en tävling

Carina och Jossan om veckorna som varit och några hälsoproblem som de har upplevt. Plus en överblick av de svenska EM-prestationerna.

17 nov. 2023

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

En vecka i Santa Susanna

Carina och Cici diskuterar VM-tävlingarna i Santa Susanna – en stor landslagstävling med 35 svenska deltagare med framgångar.

10 nov. 2023