The dark place

Att behöva ta sig förbi obehagligheter kan vara nödvändigt i jakten på utveckling.

Sebastian Avindell

Hemska, alternativa platser är något som spelar en stor roll i den fiktiva världen. I "Sagan om Ringen"- trilogin kommer Frodo‌ till skuggriket, då han tar på sig den magiska ringen. "Silent Hill", en rad skräckspel utspelar sig till stor del i den alternativa verkligheten, en mörk, hemsk plats. Alldeles nyligen spelade en sådan verklighet en stor roll, i den utmärkta serien "Stranger Things". Gemensamt för dem alla är att det är platser som utgör något hemskt för den som måste ta sig dit, men att vägen till att lyckas går igenom det mörka, det jobbiga och fasansfulla. Ungefär som när man har slut på mat hemma och inser att man måste storhandla den dagen pensionen betalas ut.

*

‌* Mjölken är slut. Det är pensionsutbetalning. Hjälp.

Alla som har träning som livsstil slår ibland in i platåer. Den träning som innan gick som smort, som aldrig verkade sluta generera personbästan och fullkomligt sprutade av passion och kärlek, stannar plötsligt upp likt en gammal Saab‌ som får motorstopp. Uppgivet sitter man i förarsätet och trycker på alla knappar man kommer åt. Öppnar motorhuven på vinst och förlust, som om det bara skulle vara att trycka på en stor knapp för att få bilskrället att rulla igen. Det gick ju så bra nyss? För några sekunder sedan susade ju du och din bil fram likt en oljad blixt över vägen. Det fanns inte ett problem i världen som kunde komma åt er.

Och den där gamla bilen kan liknas vid vår träning. Från en dag till en annan händer något. Hantlar som igår kändes som luft, går knappt att lyfta längre. Distansen i spåret, som du förut kunde springa och skratta samtidigt, känns nu som att bestiga Mount Everest‌ . Utan syrgas. Naken. Och hur du än sliter och drar så kommer du inte i närheten av tidigare personbästa i dina lyft. Uppgivet öppnar du din mentala motorhuv. Letar efter knappar att trycka på. Återvänder till förarplatsen, trycker ned gasen i botten. Men, ingenting händer. Din motor är stendöd.

Gamla gubbar (jag!) slänger sig gärna med uttryck som "skilja agnarna från vetet‌ " och dylikt. Även om dessa fraser för det mesta kan kännas så dammiga att hjärnan vill förtvina och sedan rymma ur din skalle, så ligger det ändå lite substans i dem. För, oavsett vad det gäller i livet, träning, jobb, relationer eller för all del proviantinskaffning mitt under en brinnande lönehelg på Maxi‌ , så är det i svårigheter vi definierar oss själva. Det är där vi växer som individer, det är där karaktären sätts på prov. I dessa lägen kan vi egentligen bara göra två saker, två val. Vi kan kavla upp ärmarna och ta tjuren i hornen‌ (se där, ytterligare ett gubbigt uttryck). Eller, helt enkelt ge upp. Slänga in handduken. Kliva ur den där Saaben‌ , sätta sig bredvid på vägkanten och bara blicka ut i fjärran. Kanske startar bilen plötsligt av sig själv. Måhända dyker en bärgningsbil som av en händelse upp. Själv tänker du i alla fall inte göra något åt det här problemet.

*

‌* Allt är förbi.

Men, det är just i dessa stunder, när allt känns som svårast och när det känns som om vikterna hånflinar mot dig, det är just då du måste bestämma dig. Tänker du uppgivet sitta bredvid din bil där på vägen? Eller tänker du faktiskt försöka göra något åt det? Ta din mentala bensindunk och ge dig ut för att hitta hjälp? I den stunden, inför de två valen, så måste du vara beredd på att gå till den där mörka platsen. Dit ingen, kanske allra minst du själv, vill gå. Träna trots att det känns som slöseri med tid. Trots att det inte är roligt. Precis som Frodo‌ och den lilla kvartetten av barn i "Stranger Things‌ ". De ville inte heller utsätta sig själva för den där världen. Men de visste, att tog de sig bara igenom det mörka, det jobbiga och till synes outhärdliga, så fanns på andra sidan belöningen. Och så är det för oss alla. Platåer kommer i allt i livet. Den tidigare så rosaskimrande kärleken känns plötsligt som en grå februaridag med duggregn i Säffle‌ . Ditt favoritjobb, det som du målmedvetet studerat till och kämpa för att få, känns med ens som något som mest kan liknas vid slöseri med tid. Det händer liksom oss alla, någon gång i livet. Alla står vi ibland där, vid vår mentala Saab‌ med motorstopp. Kliar oss uppgivet i huvudet och undrar vad tusan vi nu ska göra nu.

I dessa stunder måste du, i alla fall om du vill ta dig förbi dina svårigheter, göra ett medvetet val. Du måste med stolt huvud ge dig in i det mörka, det till synes omöjliga. För du klarar det, bara du ger dig tusan på det. Om du fortsätter nöta, kämpa och medvetet jobba dig mot ljuset i tunneln, ja då kommer allt till slut att kännas bättre. Din trasiga Saab‌ kommer som genom ett under att hosta igång igen. Milen i spåret kommer gradvis att kännas lättare. Det där tunga marklyftet kommer att släppa från backen, bara du bestämmer dig för att det kommer göra det. Bara du fortsätter dra. Den till synes omöjliga dieten, den kommer gå som en dans, bara du är beredd på att stundvis gå igenom det kompakta mörkret. Det är så vi alla måste tackla våra platåer. Målmedvetet och modigt. Enträget och hoppfullt. Gör vi bara det, så kommer vi till slut ut på andra sidan. Precis som hjältarna i böcker och filmer. Vi måste bara våga gå till den där mörka platsen först.

Mer rörelseglädje åt folket!Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023