The dark place

Att behöva ta sig förbi obehagligheter kan vara nödvändigt i jakten på utveckling.

Sebastian Avindell

Hemska, alternativa platser är något som spelar en stor roll i den fiktiva världen. I "Sagan om Ringen"- trilogin kommer Frodo‌ till skuggriket, då han tar på sig den magiska ringen. "Silent Hill", en rad skräckspel utspelar sig till stor del i den alternativa verkligheten, en mörk, hemsk plats. Alldeles nyligen spelade en sådan verklighet en stor roll, i den utmärkta serien "Stranger Things". Gemensamt för dem alla är att det är platser som utgör något hemskt för den som måste ta sig dit, men att vägen till att lyckas går igenom det mörka, det jobbiga och fasansfulla. Ungefär som när man har slut på mat hemma och inser att man måste storhandla den dagen pensionen betalas ut.

*

‌* Mjölken är slut. Det är pensionsutbetalning. Hjälp.

Alla som har träning som livsstil slår ibland in i platåer. Den träning som innan gick som smort, som aldrig verkade sluta generera personbästan och fullkomligt sprutade av passion och kärlek, stannar plötsligt upp likt en gammal Saab‌ som får motorstopp. Uppgivet sitter man i förarsätet och trycker på alla knappar man kommer åt. Öppnar motorhuven på vinst och förlust, som om det bara skulle vara att trycka på en stor knapp för att få bilskrället att rulla igen. Det gick ju så bra nyss? För några sekunder sedan susade ju du och din bil fram likt en oljad blixt över vägen. Det fanns inte ett problem i världen som kunde komma åt er.

Och den där gamla bilen kan liknas vid vår träning. Från en dag till en annan händer något. Hantlar som igår kändes som luft, går knappt att lyfta längre. Distansen i spåret, som du förut kunde springa och skratta samtidigt, känns nu som att bestiga Mount Everest‌ . Utan syrgas. Naken. Och hur du än sliter och drar så kommer du inte i närheten av tidigare personbästa i dina lyft. Uppgivet öppnar du din mentala motorhuv. Letar efter knappar att trycka på. Återvänder till förarplatsen, trycker ned gasen i botten. Men, ingenting händer. Din motor är stendöd.

Gamla gubbar (jag!) slänger sig gärna med uttryck som "skilja agnarna från vetet‌ " och dylikt. Även om dessa fraser för det mesta kan kännas så dammiga att hjärnan vill förtvina och sedan rymma ur din skalle, så ligger det ändå lite substans i dem. För, oavsett vad det gäller i livet, träning, jobb, relationer eller för all del proviantinskaffning mitt under en brinnande lönehelg på Maxi‌ , så är det i svårigheter vi definierar oss själva. Det är där vi växer som individer, det är där karaktären sätts på prov. I dessa lägen kan vi egentligen bara göra två saker, två val. Vi kan kavla upp ärmarna och ta tjuren i hornen‌ (se där, ytterligare ett gubbigt uttryck). Eller, helt enkelt ge upp. Slänga in handduken. Kliva ur den där Saaben‌ , sätta sig bredvid på vägkanten och bara blicka ut i fjärran. Kanske startar bilen plötsligt av sig själv. Måhända dyker en bärgningsbil som av en händelse upp. Själv tänker du i alla fall inte göra något åt det här problemet.

*

‌* Allt är förbi.

Men, det är just i dessa stunder, när allt känns som svårast och när det känns som om vikterna hånflinar mot dig, det är just då du måste bestämma dig. Tänker du uppgivet sitta bredvid din bil där på vägen? Eller tänker du faktiskt försöka göra något åt det? Ta din mentala bensindunk och ge dig ut för att hitta hjälp? I den stunden, inför de två valen, så måste du vara beredd på att gå till den där mörka platsen. Dit ingen, kanske allra minst du själv, vill gå. Träna trots att det känns som slöseri med tid. Trots att det inte är roligt. Precis som Frodo‌ och den lilla kvartetten av barn i "Stranger Things‌ ". De ville inte heller utsätta sig själva för den där världen. Men de visste, att tog de sig bara igenom det mörka, det jobbiga och till synes outhärdliga, så fanns på andra sidan belöningen. Och så är det för oss alla. Platåer kommer i allt i livet. Den tidigare så rosaskimrande kärleken känns plötsligt som en grå februaridag med duggregn i Säffle‌ . Ditt favoritjobb, det som du målmedvetet studerat till och kämpa för att få, känns med ens som något som mest kan liknas vid slöseri med tid. Det händer liksom oss alla, någon gång i livet. Alla står vi ibland där, vid vår mentala Saab‌ med motorstopp. Kliar oss uppgivet i huvudet och undrar vad tusan vi nu ska göra nu.

I dessa stunder måste du, i alla fall om du vill ta dig förbi dina svårigheter, göra ett medvetet val. Du måste med stolt huvud ge dig in i det mörka, det till synes omöjliga. För du klarar det, bara du ger dig tusan på det. Om du fortsätter nöta, kämpa och medvetet jobba dig mot ljuset i tunneln, ja då kommer allt till slut att kännas bättre. Din trasiga Saab‌ kommer som genom ett under att hosta igång igen. Milen i spåret kommer gradvis att kännas lättare. Det där tunga marklyftet kommer att släppa från backen, bara du bestämmer dig för att det kommer göra det. Bara du fortsätter dra. Den till synes omöjliga dieten, den kommer gå som en dans, bara du är beredd på att stundvis gå igenom det kompakta mörkret. Det är så vi alla måste tackla våra platåer. Målmedvetet och modigt. Enträget och hoppfullt. Gör vi bara det, så kommer vi till slut ut på andra sidan. Precis som hjältarna i böcker och filmer. Vi måste bara våga gå till den där mörka platsen först.

Mer rörelseglädje åt folket!



Liknande artiklar
Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024