I din väska

Låt civilisterna, de som inte tränar som vi andra, behålla sin glorifierade bild av oss. Låt de tro att vi är välordnade och att de väskor och ryggor vi nonchalant kastar över axeln på väg till vår träning är strikt packade och luktar hallonbåtar.

Sebastian Avindell

Utåt sett har, de allra flesta av oss i alla fall, ett välordnat yttre. Jag menar, det är ju träning vi sysslar med, så det kommer lite på köpet. Nog för att vi må gå klädda i mjukisar och hoodies största delen av vår vakna tid, men det mesta annat är det koll på. Vi har våra måltider i matlådor, noga vägda och nutritionsmässigt beräknade. Vi följer våra programmeringar till punkt och pricka, vare sig vi gymmar, crossfitar eller gör något annat lajbans. Dessutom avstår vi mer än andra från fester, floder av öl och vin och sena nattmackor för att liksom få ut så mycket som möjligt av den tid vi investerar i vår träning. Så, ja. Utåt sett har vi nog ett väldigt disciplinerat yttre. Vi framstår nog i långt och mycket som välordnade individer.

Men, handen på hjärtat, är vi det egentligen?

För i min väska, och måhända även i din, gömmer sig en rad hemligheter som är lika mörka som ett avsnitt av True Detective. Saker som om de som beundrar oss för vårt yttre fick nys om det, nog skulle rynka rätt rejält på näsan åt.

Ska vi börja med det mest självklara – shakern. Denna av plast så livsnödvändiga men ack lika försummade pryl. Det är nog rätt troligt att världens alla gympryleföretag har få saker de älskar lila mycket som shakers. För, de går ju åt som smör i solsken. Handen upp alla som slängt en shaker istället för att ens öppna den. För, vi vet att vi glömt den i vår väska med en skvätt proteinpulver för alldeles för länge sedan. Och vi vet att om vi öppnar den så kommer samma scenario utspela sig som när nazisterna öppnar arken i Indiana Jones - Raiders of the Lost Ark. Således något man helst undviker. Bättre då att slänga den. För att misstaget med att öppna en sedan länge bortglömd shaker i sin väska, det gör man bara en gång.

Kvarglömda saker verkar, i alla fall i min väska, vara ett återkommande signum. För bredvid den där magiskt illaluktande sjalen finns någonstans dess avlägset besläktade kusiner: lindorna, knäskydden, remmarna eller pullup-gripsen. Fråga vilken atlet som helst om de faktiskt inte har något sådant i sitt bärdon och de kommer skamset börja skrapa med foten i gruset. Det är så märkligt, är det inte det? Vi är extremt noga med att tvätta oss själva efter träningspass. Balsamera håret, smörja in händer och tvätta kroppen med någon magisk tvål från Nepal. Men, hur ofta tvättar vi våra benlindor? När såg dina knäskydd insidan på en tvättmaskin sist?

Precis. Det är förenat med livsfara att lukta på något som helst lyftrelaterat i en hårt tränande individs väska. För, lukten som finns där är stark nog att fräta sönder både näsa och hjärna.

Det är förenat med livsfara att lukta på något som helst lyftrelaterat i en hårt tränande individs väska.

På temat kvarglömt hittar vi även andra saker – nämligen det här med mat. Sist jag gjorde en ordentlig genomgång av min träningsväska hittade jag två riskakor, en proteinbar med bäst-för-datum till när Ronnie Coleman sist vann Olympia (2005, reds anm.) och en delvis mumifierad banan. Jag törs sätta en slant på att om vi genomsökte världens alla skamfilade gymväskor så skulle vi med det vi hittar i matväg kunna föda ett mindre land ett helt år. Det är som om vi tänker på vår väska som ett svart hål. Slänger vi i något där så tar det liksom hand om sig själv och försvinner.

Och på tal om försvinner. Ens väska ska ju rymma en del. Vanliga skor, lyftarpjucks, shaker, bälte med mera. Jag har genom åren av träning försökt kontra det växande antalet prylar med större väska. Men, oavsett väskans storlek hamnar jag alltid i samma situation.

Jag behöver något, låt säga ett par dragremmar, ganska så omgående. Förmodligen står någon och väntar på mig. Jag letar först lugnt bland alla prylar, drar med handen och söker efter det jag vill ha. Men, med växande frustration hittar jag allt (ALLT!) annat än det jag söker. En mosig banan. En shake med något mystiskt som rör sig inuti. Ett gammalt knäskydd som ser ut att ha något som liknar mossa växande på sig. Men - inte en enda dragrem. Vilket till slut leder till situationen där jag i Hulkenfrenesi tömmer ut hela väskans innehåll på golvet. Och då, till slut, hittar jag det jag söker. I ett kaos och frenesi av prylar.

Så. Låt civilisterna, de som inte tränar som vi andra, behålla sin glorifierade bild av oss. Låt de tro att vi är välordnade och att de väskor och ryggor vi nonchalant kastar över axeln på väg till vår träning är strikt packade och luktar hallonbåtar.

Det är av yttersta vikt att vi inte släpper dem i närheten av insidan på våra väskor. Då är det kört.

Och, snälla, gå och tvätta dina knäskydd.

Nu.


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023