I nöd och lust – försvarstal för soffpotatisar

Du behöver inte förstå, och du behöver verkligen inte älska någonting. Du behöver bara röra på dig lite grann.

Lorena Gustavsson

Till dig som inte packade gymväskan redan igår kväll.
Till dig som i nio fall av tio mumsar i dig kantincarbonaran före någon pretentiös matlåda.

Till dig som betraktar "gymma" (märk väl "gymma", inte "träna") som synonymt med att lojt surfa på mobilen cyklandes på en stationär hoj medan du gluttar med ena ögat mot TV-skärmen som av en händelse visar tatuerings-TV säsong sjutusen.

Till dig som varken är hurtig som en norrman på tur eller sjunger som en lärka i dur över att få hugga in på veckans första set stångrodd.

Till dig som blir tokig på mig varje gång jag i ett svagt ögonblick finner ett banalt citat om "hårt jobb och ödmjukhet" extremt kärnfullt och lägger upp det som caption tillsammans med ännu. en. jävla. gymselfie.

Det finns en sak jag vill att du ska veta:

Du är förlåten.
Eller nej. Vänta. Vad fan säger jag?
Du har faktiskt ingenting att ursäkta dig för.
Du är hörd menar jag.
Du sätter faktiskt fingret på någonting.
Även om det tar emot att erkänna.
Det kanske är jag som borde be om ursäkt.
Eller åtminstone bemöda mig en stunds självreflektion.

För på stenåldern, innan jag själv tränade, då var jag precis lika konfunderad som du över dessa träningsfanatiker. Kan någon enda levande människa verkligen leva för träning? Hur kan en persons endgame i vardagen vara stunderna när pulsen är som högst och vikterna som tyngst? Att leva för att plåga sig. Vad är vitsen med det?

Att vi redan frälsta träningsnördar inger skepsis har jag således full förståelse för. Om någon undrar hur i hela Hälsingland jag orkar träna som jag gör, eller varför. Ja, då är det faktiskt en befogad fråga.

"Detta är obegripligt".

Nog har tanken slagit mig mer än en gång, speciellt när jag springer. På ett plan uppskattar jag verkligen vad jag gör. Farten, pulsen, vyerna, vinden och det stadiga tempot som skapar en rytm skräddarsydd för kontemplation. Arrangemanget skapar en känsla som får primitivisten i mig att sjunga Hallelujah och ropa "vi är gjorda för det här!”.

Samtidigt kan just de där tankarna som tillåts flyga fritt jämte mig i spåret ställa till med en och annan filosofisk scen. "Vad håller du på med egentligen? Vad ska det här tjäna till?".

Jag menar, visst. Löpning (och annan träning) förlänger livet, hurra! Fast vänta, det längre livet betyder ju egentligen bara mer av samma. Vi kommer behöva fortsätta springa, lyfta, stretcha och avsätta tid och möda resten av tiden vi lever. Är det då värt det? Varför inte bara njuta så länge det varar på hedonistiskt vis och bara göra det som är allra mest tillfredsställande i stunden? Frågorna besitter en fullt rimlig kritik mot detta evinnerliga tränande. Vad ska det tjäna till?

Jag kan bara svara med att vi har lärt oss älska det. Inte fullt så masochisiskt som det kan låta. Få av oss gillar nog själva lidandet. Vi älskar inte smärtan – vi älskar att övervinna den.

Jag kan bara svara med att vi har lärt oss älska det. Inte fullt så masochisiskt som det kan låta. Få av oss gillar nog själva lidandet. Vi älskar inte smärtan – vi älskar att övervinna den.

Tough love kan man lugnt säga.

Vissa saker älskar man vid första ögonkastet. Därtill hör varm choklad, filmen "En vän för livet" och att se alla gröna blad slå ut på vårkanten. Därtill hör inte tunga böj, 40/20-intervaller och att äta proteinpulver-gegga. De senare är dock fullt möjliga att lära sig att älska med lite övning. De ger inte någon omedelbar belöning, men de ger ständigt små guldstjärnor, retroaktivt. Endorfinruset är en sådan guldstjärna. Personbästa är en annan. Vi har lärt oss att den guldstjärnan som vi fått jobba för är värd slitet, även om det gör ont på vägen. Summan av kardemumman är ändå att vi hamnar på plus

Det finns ett citat som är så här; "Kärlek handlar om att finna den man älskar, och att sedan älska den man har funnit". Vad som sägs efter kommatecknet i den meningen är vad vi pratar om när vi pratar om att vi älskar träning.

När vi träffar en ny partner och är blixtförälskade ser vi hen i ett sken av felfri perfektion. Änglarna sjunger. Hångel inträffar. Det ena leder till det andra. Vi blir ihop. Spola framåt till en grå tisdag tre år senare och vi vet nu om alla hens sämsta och mörkaste sidor samt vikten av att inte provocera svärmor och svärfar. Ändå sitter vi där och älskar hen lika mycket, om inte mer. Kärleken sker "i nöd och lust", och får således en djupare mening.

Att leva i ett kärleksförhållande med träningen är heller inte odelat trevligt eller ens positivt. Träning kan vara en källa till stress, ångest, ilska och allestädes irritation men vi ragequittar ju inte vår träning bara för att hen tar tid i anspråk, sabbar ens planering eller driver en halvt till vansinne. Precis som vi inte flyr från vår älskling av samma skäl (eller för att hen glömt att plocka ur diskmaskinen IGEN).

Vi lär oss att vinna marshmallowtestet om och om igen och för det får vi ingen prins/prinsessa och inget halvt kungadöme, bara mer av samma, marshmallows. Som vi har lärt oss att älska, i nöd och lust.

Så till dig som inte har hittat in i den stormiga kärleksrelationen till träning (än). Du behöver inte förstå, och du behöver verkligen inte älska någonting. Du behöver bara röra på dig lite grann. Testa åtminstone att umgås lite med träningen. Swipea höger för tusan! Gå på träningsdejt med allt från Capoeira till Rugby. Våga dejta den där svåra, mystiska främligen som ofta heter Crossfit, Bodybuildning eller Styrkelyft. Rätt vad det är kanske det säger klick!


Liknande artiklar
Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023