Lättkränkt

När slutade det vara okej att få tycka som man vill?

Sebastian Avindell

Jag vet inte riktigt jag. Det är finns alltid en viss risk med att skriva krönikor som innefattar påståenden så som att det var bättre förr. Med ens kan man bli beskylld både för att vara äldre än vad man egentligen, plus bli omnämnd med mindre roliga epitet så som surgubbe och annat fyndigt. Blandar vi dessutom in begrepp om dagens ungdom så är vi ute på rejält både tunn och glanshal is. Men idag är jag nog beredd att ta den risken. Vill du efter detta kalla mig för en tjurig stofil så är det helt enkelt smällen jag får ta. För någon ordning måste ta faktiskt bli på torpet.

Internet och sociala medier har gjort mycket för det samhälle vi idag lever i. Mest gott, får vi väl tillstå. Men, vid sidan av det har det även fört med sig en del problem. Som det här med att alla ska tycka till om allt. Missförstå mig nu rätt, det klart att man som person ska få ha åsikter om saker och ting. Märkligt vore ju annars. Jag är ju själv en sådan tyckare av rang. Men någonstans på vägen blandades det här med att tycka ihop med att alla andra ska tycka som jag. Och, i och med att vi i dagens samhälle kan slänga ihop en debattartikel och få den publicerad på några minuter, till skillnad från förr när den skulle skickas med snigelpost, korrläsas för att sedan tryckas på riktigt papper, har något av en åsiktsinflation uppstått. Följaktligen har alla plötsligt blivit experter på allt. Man tycker gärna, men vill för allt i världen inte bli ifrågasatt. För då är man med ens kränkt åt det grövsta. Kränkt deluxe, om du så vill.

Man tycker gärna, men vill för allt i världen inte bli ifrågasatt. För då är man med ens kränkt åt det grövsta. Kränkt deluxe, om du så vill.

Ett exempel, skriv "jag älskar att träna!" någonstans på någon av dina sociala plattformar och invänta resultatet så ska du få se. Visst, du lär få en övervägande majoritet av tummar upp och likes. Men, säkert som amen i kyrkan kommer där även dyka upp en hel del annat. Ty, minst ett par individer lär, trots att det givetvis inte var din mening, bli kränkta så det sjunger om det. Någon påpekar surt att alla kan minsann inte träna så mycket som du, fast du inte ens skrev något om det. En annan kontrar med att klippa in en forskningsrapport om att övervikt till stor del är ärftligt samtidigt som en tredje ilsket börjar fila på en debattartikel till Aftonbladet. Något konfunderad kliar du dig i huvudet. Hur hände det här? Du ville ju inte göra någon upprörd, bara brista ut i ett litet glädjetjut över hur mycket du älskar att röra på dig. Trots det har du genom ditt handlande skaffat dig minst tre ärkefiender för livet, blivit denna trios Lex Luthor och Jokern på samma gång. Lättkränkt var det ja. Och Gud nåde dig om du råkar posta en träningsbild från arla morgonstund. Då lär du innan lunch vara anmäld för både ärekränkning och hets mot folkgrupp. Någon ringer säkert konsumentombudsmannen också, av bara farten.

Hur blev det såhär? När slutade det vara okej att få tycka som man vill? Jag säger givetvis inte att dumhet ska få stå oemotsagd, men det betyder ju inte att alla behöver tycka till om precis allt hela tiden. Kan man inte bara, om då åtminstone för sin egen del, tänka att jaha, se där. Så tycker den personen. Det tycker inte jag, men det kanske kan vara okej. Jag behöver inte få ett litet nervsammanbrott och ägna halva dagen åt att vilt diskutera varför barfotalöpning är värre än cancer och krig kombinerat. Jag kan helt enkelt nöja mig med att vi tycker olika. Jag menar, bara för att någon tycker motsatsen till det du tycker, betyder ju inte det att personen i fråga är ute efter att peka ut dig. Och det betyder sannerligen inte att du behöver bli kränkt likt en fransman som utmanas till duell med värja på 1700-talet.

Men ändå är det just vad som händer. Dag efter dag. Särskilt när det kommer till oss som uppskattar kost och träning, och inte är blyga för att dela med oss av det i det sociala flödet. Värre sak finns nästan inte att göra numera. Att lägga upp en bild på en hälsosam måltid är idag nästa synonymt med att typ äta små barn. Folk blir fullkomligt vansinniga. Direkt börjar det härjas om träningshets och risken för ortorexi. Tro det eller ej, det skrivs till och med debattartiklar om att för mycket träningsbilder på nätet stressar de som inte tränar så mycket.

Det märkliga är ju att motsatsen inte inträffar. Inte tusan slår folk ned likt slaghökar på alla dessa tusentals bilder på rosévin och prosecco i motljus. På miljarders foton där skräpmat och godis finns i överflöd. Då blir helt plötsligt ingen kränkt, inte det minsta. Således verkar denna relativt nya företeelse kunna klassas som något som bäst kan liknas vid selektiv kränkthet. Man blir helt enkelt kränkt när det passar en. Och då är man inte rädd för att slå på stora trumman.

Själv blir jag nog mest matt och tänker att det nog, trots allt, var bättre förr. Då man fick tycka och göra lite som man ville, utan att Anders, Lisa och fan och hans moster skulle lägga sig i. När människor i största allmänhet vädrade sina åsikter kring ämnen som faktiskt hade substans. Du vet, krig, svält och orättvisor och sånt. Inte till synes triviala saker som att det är alldeles för mycket träningsbilder på nätet. Jag tror att alla skulle må betydligt bättre av att använda sin energi till sådant som faktiskt betyder något. Som att det fortfarande, år 2017, finns barn som dör av svält. Att det sitter en blindgalen dåre som president i USA. Ni vet, sådana saker. Så, vill du nu nödvändigtvis blir kränkt för något idag, försök då välja ett ämne som faktiskt är värt att bli kränkt över. Och nej, det innefattar inte vad någon annan väljer att lägga upp för bilder i sitt sociala flöde. Känner du dig kränkt över en sådan sak är nämligen risken att det är du, inte jag, som är surgubben här.

Så det så.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Isak Nyqvist inspirerar

Bra snack med IG-profilen och PT:n Isak Nyqvist, som trollbinder klienter och följare med sin uttrycksfulla kommunikation.

3 feb. 2025

Jakten på lycka och myten om träning som straff

Mange och Pischa diskuterar vanliga mönster som kan hålla oss tillbaka och hur tacksamhet och balans kan bli nyckeln till ett mer hållbart och glädjefyllt liv.

27 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Hälsosam mat på resande fot

Vi inledde med att dela våra veckovisa erfarenheter. Jossan uttryckte sin frustration över sin pågående renovering av hemmet och de opålitliga entreprenörerna. Fördröjningarna och bristen på kommunikation har varit en betydande källa till stress för henne. Jag delade mina egna erfarenheter med entreprenörer och betonade de vanliga problemen med missade deadlines och ökade kostnader.

17 jan. 2025

Magda om Generation Skuldsatt

Vår überfavorit Magdalena Kowalczyk är tillbaka, denna gång för att prata om hennes dokumentärpoddserie Generation Skuldsatt.

9 jan. 2025

Sanningen om motivation och hur du behåller den

Vi dömer ofta vår framgång utifrån motivationens toppar, men verklig framgång byggs i dalarna.

23 dec. 2024

Josef Eriksson om livet

Ett mumsigt avsnitt där Josef önskar sig både mer individuellt engagemang till idrottsrörelsen och mindre gnäll från vanligt folk.

23 dec. 2024

Det tusende avsnittet

Det tusende avsnittet av Tyngre Radio måste ju inramas med en av våra mest kära gäster, nämligen Johnny Grape

19 dec. 2024

Hur skapar vi ett sjukförsvar till sjukvården?

I detta avsnitt gästas vi av Fredrik Söder, VD och drivkraft bakom en unik hälsoobligation, skapad tillsammans med SEB, Skandia och Region Stockholm.

16 dec. 2024

Ny miljö, nya vanor – om träningsresor, självledarskap och att våga börja om

I detta avsnitt tar vi dig med på vår senaste träningsresa, där fokus låg på mer än bara fysisk träning.

13 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Niklas Boija DeLuxe!

Wasternorrlands egen riddare är tillbaka. Denna gång utan varken tyglar, skyddsnät eller en tydlig agenda. Och just därför blir det alldeles underbart.

9 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Jenny Hedin om att nekas vård på grund av sin vikt

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Hedin, som nyligen fick uppmärksamhet i media efter att ha nekats tandvård på grund av sin vikt.

2 dec. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Anne Börjesson om att stärka barn med särskilda behov

I detta avsnitt möter vi Anne Börjesson, en eldsjäl och ledare för Friskvårdsgruppen och Aktivitetsgruppen i Kungsbacka.

25 nov. 2024

Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024