Just hemkommen från den första dagens SM-tävlingar, där det idag har avhandlats bodybuilding för herrar & par‌ samt Body Fitness‌ . Vi kommer publicera ett mer omfattande filmreportage här på Tyngre inom kort, men vill ändå bara helt kort teckna ner några små men tydliga noteringar: 

Många klasser med få deltagare
Med andra ord ganska glest här och var. Finns det därmed anledning att se över klassindelningarna inför framtiden? Med för få deltagare blir tävlingarna dels svåra att planera rent tidsmässig. Med färre än sju atleter till start så stryks hela förbedömningen, varför det under lördagen var fler och längre pauser än det var tävlingar. När dessutom alla tävlande går till final i vissa klasser, och i vissa fall även får medalj, så riskerar också tävlingarnas konkurrenskraft och därmed upplevda värde att urholkas en del (idag söndag – med Classic Bodybuilding‌ , Women’s Physique‌ , Bikini Fitness‌ och Men’s Physique‌ på schemat – så kommer det förmodligen vara ett litet annat läge).

Utstående magar och märkliga muskler döms ned
Med stor tydlighet gör man nu verklighet av det man sagt länge. Utstående magar och oförklarliga muskeldetaljer får nu poängavdrag av domarna. I en tid när bodybuilding som koncept möter särskilt svåra utmaningar är det naturligtvis välkommet och bra. Det sänder dessutom tydliga signaler till atleterna. Don’t do whatever it is you’re doing.‌ Det är ändå inte värt det.

Sakawan Ahmed firar 10 år – på riktigt!
2005, på SM i Göteborg, gjorde den unge Sakawan sin SM-debut, där han självklart vann guld i -70 kg. Som om inte det vore nog så friade han också där och då till sin flickvän, som till den samlade publikens jubel tackade ja. Med andra ord två stora segrar då.

Tre segrar – av tre möjliga!
Idag – 10 år senare tar han tre. Först vinner han sin klass (den här gången -80 kg) klart, därefter vinner han pris för bäste posör, och därefter vann overalltiteln. Hans glädje vid alla dessa tre segertillfällen var rörande på riktigt… Supergrattis!

Rabi Fakhro var i sitt livs form
Jag har sett Rabi tävla massor av gånger, och även om jag faktiskt aldrig sett honom i dålig form, så har jag heller aldrig sett honom skarpare och hårdare än här.

Rabi Fakhro – bättre än någonsin.
Sin vana trogen var han vaskulär som en ormgrop om våren, men under dessa markerade slangar var han dessutom stenhård och räfflad. Till och med hans gluteus var randiga. Rabi var också fyllig utan att vara blöt och visade dessutom upp sig på ett engagerat och högmotiverat sätt. Svinbra.

Elin Eborn är framtiden inom Body Fitness
Frågan är om vi någonsin sett maken till naturlig talang? Varenda millimeter i hennes fysik är perfekt balanserad i proportion och storlek, och hon ser fantastisk ut från alla perspektiv.

Elin x 3. La futura.
Det hon representerar är inte bara en produkt av bra träning och kost. Det är dessutom resultatet av när optimala gener får möjlighet att utvecklas på sina egna villkor. Med tålamod och varsamt handlag har Elin Eborn precis alla möjligheter att bli den norm vi alla kommer luta oss mot i framtiden. Välkommen!

Övrigt:‌

 • Josefin Pettersson fantastisk! Aldrig har hon varit bättre och mer självklar.
 • Helene Ahlson grym, men kanske för‌ hård?
 • Patrik Kasra är vansinnigt bra. Men mot Sakawan är det svårt…
 • Fredrik Spång är fantastisk på alla sätt.
 • Arne Lundell smög in under radarn och stilade hem ett silver. Kul!
 • Peter Österberg – mindre än tidigare, men precis lika glad.
 • Mohamed Lotfy Nilsson vinner -70 i stor stil, och glädjetårarna svämmade över.  
 • Partävlingen var rolig, men borde man inte öva lite‌ mer tillsammans till ett SM?
 • Kul att se ordförande Kenneth Johansson överraskas helt med att få hederspriset SKKF-pokalen.
 • Härligt att förbundet fyller 60 år – och dessutom firade det med att ta upp härliga gamla profiler på scenen!
 • Riktigt kul att se Ove & Catharina Rytter dela ut priser.
 • Underbart att få träffa så många härliga människor – kända och okända! Jag hade en fantastisk dag! TACK ALLA!

Kompletta resultat från lördagens tävlingar hittar du här. Och du vet väl att du kan se dagens tävlingar hemifrån, via SKKFs websändningar nedan va?

[

](https://play.staylive.se/skkf/live/439/)

 Programmet för helgen kan du ladda ner här.

° ° °