Onsdag – dag 3

Herrar -83 kg
Först ut under världsmästerskapets tredje dag är herrarnas -83 kg. Sverige representeras av Niklas Nordling som gör sitt första internationella seniormästerskap. Tyvärr fick han varken knäböjen eller marklyftet att stämma för dagen och får bara med sig ett godkänt lyft i vardera gren. Han hämtar upp detta i bänken och sätter ett personbästa med 10 kg på 187,5 kg. Totalt får Niklas ihop 742,5 kg och en tiondeplats. Vann klassen gjorde Ukrainas Andriy Naniev på 920 kg, tätt följd av sin landsman Mykola Barannik. Tredjeplatsen gick till Ulan Anuar från Kazakstan.

Damer -63 kg
I blocket efter körde damer -63 kg med bland annat Team Tyngres Matilda Vilmar. Tävlingen är Matildas första internationella sammandrabbning med seniorerna. Redan i knäböjen kommer första rekordet, ett Europarekord för juniorer på 220 kg. I bänkpressen sätter Matilda även ett juniorvärldsrekord på 150 kg. Tyvärr ger detta henne bara en femteplats i bänkpressen, där delgrensguldet togs av Larysa Solovlova på 180,5 kg, som även blev nytt världsrekord. Larysa är dock inte nöjd med det rekordet utan smäller till med ett nytt världsrekord även i totalen och tar därmed hem segern i klassen med en marginal på 50,5 kg ner till andraplatsen. Tvåa blev Carola Garra från Italien följd av Olga Adamovich från Ryssland. Matilda slutar på en sjunde plats vilket är väl godkänt för ett första seniormästerskap.

Herrar -93 kg
På kvällen körde herrar -93 kg. Klassen var en rysare in i sista marken. Rutinerade Volodymyr Rysiyev från Ukraina går in först i marken av de tre i medaljstriden. Därefter följer Dmitry Inzarkin från Ryssland. Brasiliens David Colmbra öppnar marken på hela 350 kg. Redan i andra omgången kan man misstänka att de tre har hetsat upp varandra lite för högt. Alla tre bommar andra marken och går om i sista. Ukrainaren klarar av att samla sina kraften och drar sitt sista marklyft på 350 kg. Ryssen går sedan en två-halva högre för både guld och delgrensmedalj men greppet sviker. Colmbra, som öppnade upp tungt, gör att sista försök att sätta nytt världsrekord i marklyft men stången låg kvar på backen. Efter dessa intensiva minuter korades Volodymyr Rysiyev till vinnare.
Med i striden fanns Sveriges Oliver Dahlqvist som satte personbästa i alla grenar. Däribland ett juniorvärldsrekord i bänkpress på 282,5 kg. Tyvärr räckte inte detta riktigt upp till toppen utan Oliver slutade på en femte plats bland seniorerna som junior, vilket bådar gott inför framtiden.

Du hittar rapport från de två första tävlingsdagarna här.