Dag 4 – torsdag

Damer -72 kg
Under förmiddagen körde damer -72 kg, en liten klass men starka tjejer som var ute efter rekord. Från Sverige tävlade junioren Emma Johansson som tyvärr inte lyckades få det att stämma för dagen och fick med sig 4 av 9 lyft vilket gav en total på 465 kg.

Redan i knäböjen bjuder Kelsey McCarthy och Rhaea Stinn upp till battle. Det tidigare rekordet på 255 kg överträffades både en och två gånger. Ur striden gick Kelsey McCarthy som segrare på 265,5 kg och Rhaea Stinn fick med sig 257,5kg.

I bänkpressen fortsätter rekordjakten och Rhaea Stinn går för världsrekord med 181 kg redan i andra omgången. I tredje omgången väljer hon att putsa det lite ytterligare och slutar på 186 kg. Kelsey McCarthy får med sig 170 kg och de två drar ifrån i täten.

Marte Elvreum från Norge går in 235 kg för att ställa sig i slagläge till verdensrekord. Tyvärr fanns inte det där sista lilla för att klara av att dra 249,5 kg idag. Trots det är Marte så pass överlägsen i marklyftet att hon får markguldet på ingången.

En kort stund hann Rhaea Stinn ha världsrekordet i totalen med sitt marklyft på 215 kg. Kelsey McCarthy drar 225 kg för världsmästartiteln och totalrekordet på 660,5 kg. På tredje plats slutade Marte Elverum med 612,5 kg.

Herrar -105 kg
Team Tyngres och våran allas markkung Erik Gunhamn tävlade på eftermiddagen i -105 kg. Man kan lugnt säga att han hade den största hejarklacken med sig till tävlingen. Med sig hade han hela Kalmar!

I knäböjen var det många av herrarna som var sugna på en knäböj över 400 kg. Det var dock endast två av lyftarna som fick med sig det. Vann grenen gjorde Ukrainas Olexsandr Rubets på hela 430 kg. Inte nog med att vikten är helt utomordentligt så är killen också född år 1996! Erik stänker 350 kg i sista knäböjen som var en säker höjning efter att han hade schabblat bort det andra lyftet genom att missa på djupet.

Under bänken blev det många röda lampor och tre lyftare bommade ut sig, bland annat Rysslands Sergey Meshintcov som hade kunnat vara med i medaljstriden. Bänkpressen vanns av Tumenjargal Dashzegve från Mongoliet, som istället hade bommat ut sig i knäböjen och därmed inte heller kunde vara med och slåss om medaljerna. Norges Kristoffer Eikeland tar bänksilvret på 307,5 kg, Ukrainas Sergii Bilyi med 305 kg bronset och unge Olexsandr Rubets smäller här till med ett juniorrekord på 302,5 kg.

Marklyftet är Eriks paradgren men han väljer att öppna försiktigt med 325 kg eftersom han ibland har balansproblem. Vikten rör sig som tom stång! Efter andra omgången ligger Olexsandr Rubets i topp, Sergii Bilyi tvåa med vinsten inom räckhåll och Erik ligger i slagläge för ett markguld. Tredjeplatsen är klar för Sen Yang från Taipei när tredje omgången börjar. Först ut av tidigare nämnda är Olexsandr som går för 360 kg för att dryga ut avståndet till andraplatsen. Tyvärr bommar han lyftet, men det är värt att nämna att hans total trots det var nytt juniorvärldsrekord. De svenska coacherna vågar vara coola i sin matchning och låter Erik gå in på 362,5 kg för ledning i marklyftet, trots att Sergii hade lämnat in 382,5 kg för världsmästartiteln. Erik Gunhamn drar marken lika lekande lätt som de tidigare lyften! För Sergii Bilyi var dock 382,5 kg övermäktigt och han står kvar på en andra plats och Erik tar sitt markguld!

Vinnare i -105 kg blev således Olexsandr Rubets med 1080 kg. Låt mig än en gång påminna om att killen är född 1996! Sergii Bilyi tog ett silver och Sen Yang bronset. Erik Gunhamn slutade på sjätte plats och möttes av kramar när han kom ut från uppvärmningen. Styrkelyft är inte en ensamsport trots allt.