Fredag – dag 5

Damer -84 kg
Inför starten av damer -84 kg ser det ut att bli en fight mellan USAs Natalie Hanson och Ukrainas Yevheniia Tishakova. I fältet finns också Sveriges Frida Wik. Inför tredje omgången i knäböj sitter sex av tjejerna riktigt i klistret med två bommade lyft. Dessa måste alltså sätta sista lyftet för att vara kvar i tävlingen. Bland dessa fanns både Frida Wik och Yevheniia Tishakova. Frida kämpar sig ner i djup och kämpar sig upp med 202,5 kg, klarar lyftet och är med i tävlingen. Puh! Tyvärr blir 265 kg lite för tungt för Yevheniia Tishakova när hon verkligen måste övertyga domarna om djupet och hon är därmed ur tävlingen. Hon väljer även att inte fortsätta kämpa om delgrensmedaljer heller. Natalie Hanson får med sig 267,5 kg och leder efter första grenen, följd av sin landsmaninna Monet Bland på 255 kg och norska Hille Arnesen på 252,5 kg.

I bänken dyker ett nytt namn upp i toppen. Ankie Timmers från Nederländerna öppnar upp på 180 kg. Det gör även Natalie Hanson. Frida öppnar med tredje tyngsta bänken på 145 kg. Tyvärr är det den enda hon får med sig. Ankie och Natalie lägger på 185 kg i andra vilket båda klarar. I sista omgången kliver Natalie Hanson fram som segrare även i denna gren då hon klarar 187,5 kg vilket Ankie missar. Trots att Frida bara fick med sig ingången kom hon fyra i bänken och hamnar på en sjätte plats inför marken.

I sista delgrenen vänds ställningen upp och ner. Natalie Hanson får ”bara” med sig 197,5 kg. Vinner marklyftet gör Iris Kensenhuis på 237,5 kg framför Monet Bland, som får med sig 235 kg. Monet Bland tar sig med det upp till en tredje plats totalt. Andraplatsen tog Ankie Timmers från Nederländerna och vann gjorde Natalie Hanson från USA.

Damer +84 kg
I damernas plus-klass är Bonica Brown från USA storfavorit. I klassen fanns även två unga talanger födda 2001 och 2000 som har framtiden för sig. Bonica begär redan i andra omgången 318 kg för nytt världsrekord. Denna gick hon dock inte ut på för att få vila lite extra och ge allt i sista omgång. Inför sista knäböjen står Bonica och sjunger och dansar innan hon släpps ut på podiet. Det var vinnande för henne! Tvåa i knäböjen var Fang-Yun Su på 285 kg och trea Rebecca Holcomb på 280 kg.

I bänkpressen drygar Bonica ut sin ledning ytterligare. Tre godkända lyft med avslut på 215 kg. Sub-junioren från Ryssland, Daria Efirmtseva, kniper silvret i bänkpress med ett nytt sub-juniorvärldsrekord på 180 kg. Även i denna gren kommer Rebecca Holcomb trea med 172,5 kg.

Med bara ingången på 250 kg avklarad sätter Bonica nytt totalvärldsrekord. Höjningen på 15 kg var dock övermäktig för henne och hon fick bara med sig ett marklyft. Rebecca Holcomb gick i sista omgången för ett nytt markrekord på 271 kg, men fick se sig själv besegrad av stången. Trots detta vann Rebecca marklyftet och tog ett silver totalt. Den enda som fick tre lyft godkända i marklyftet var Fang-Yun Su vilket gav henne en tredjeplats både i marken och totalt.

Herrar -120 kg
Under fredagskvällen fylls hallen med mer publik som vill se de 17 herrarna i -120 kg kämpa. Joakim Lakso är med och tävlar bland seniorerna trots att han har nått veteranålder.

Knäböjen ser många underkända lyft. Två lyftare bommar ut sig och endast tre lyftare får med sig alla tre lyft. Joakim får med sig ett lyft på 320 kg, de andra två dömdes underkänt 2-1 av domarna. Hela tre lyftare tar sig över 400 kg. Chi-Sen Tien vinner med 415 kg, förhandstippade Oleksiy Bychkov gör samma vikt på tyngre kroppsvikt och Frankrikes Sofiane Belkesir får med sig 407,5 kg.

I bänkpressen slår Joakim på stort med tre klarade lyft och ett personbästa i sista omgången på 245 kg. Det lyftet kom med lätthet! Tyvärr var det ändå en bit upp till toppen och sex lyftare var över 300 kg. Ett lyft avslutades dramatiskt med en sprucken tröja för Cody Giampa men de fantastiska klovarna räddade situationen och ingen skada skedd. Oleksiy Bychkov imponerar på publiken genom att stänka upp 320 kg i första lyftet och sedan 330 kg i andra lyftet lika lätt. I tredje, på 340kg, var dock krutet slut.

Joakim sätter även alla marklyft och går serien 280 – 295 – 305 kg. Detta ger honom en total på 870 kg och en 14:e plats i en tuff klass. Delgrensbronset i marklyftet går till Sofiane Belkesir från Frankrike på 345 kg och delgrenssilvret till Tomas Sarik på 350 kg. Thomas lyfte även i klackskor, vilket generellt inte brukar vara någon fördel. Mest av allt imponerade Oleksiy Bychkov genom att gå in på 350 kg i första omgången och därefter höja till 370 kg. När han höjde till 385 kg för ett totalrekord var han besegrad trots publikens hejarop.

De 1115 kg som Oleksiy Bychkov hade skrapat ihop räckte med marginal till guld och silvret gick till Kinesiska Taipeis Chi-Sen Tien. Bronset avgjordes i sista marklyftet och gick till Frankrikes Sofiane Belkesir.