Just nu, as we speak, pågår Arnold Sports Festival för fullt där i Columbus, Ohio, och idag, lördag, avgörs det odiskutabla huvudnumret – Arnold Classic‌ . Vanligtvis brukar proffsvärldens näst mest prestigeladdade tävling vara förhållandevis välfylld av superstjärnor, som på eget håll motiverat resan dit. I år är det enligt mig aningen glesare mellan fantomerna än på långe. Kanske är det ett scenario vi måste anpassa oss efter? I år genomförs hela 6 st olika Arnold Classic, i 6 olika världsdelar: Nordamerika, Sydamerika, Australien, Afrika, Europa‌ och Asien‌ . Alla med liknande syfte och med dignande prisbörser, där alla såklart gör sitt för att sprida den globala hypen om fitness och inte minst byggning. Men samtidigt ger de också världens alla proffs ett antal ytterligare möjligheter att tävla, att synas, att kvalificera sig vidare till Mr Olympia‌ [(1)], och att tjäna pengar. Man måste inte längre tävla på Arnold Classic i Columbus för att vara någon. Det går numera betydligt fler tåg än så.

Av de som trots detta dök upp denna gång var det några få som stod ut lite extra så här innan tävlingen:

Kai Greene, USA

Bör vinna med flera varv. Vi får med denna start betrakta detta som en comeback efter fjolårets märkliga no-show på Olympia. Även om vi fortfarande inte fått en riktigt hållbar förklaring till det så är det inte svårt att föreställa sig världens näst bäste kroppsbyggare lyfta sin tredje Arnold-pokal senare i natt. Det blir, hur märkligt det än låter, också Kais första seger sedan 2013, när han vann i Prag. 

Justin Compton, USA

Det bamsiga underbarnet gör här sin första start sedan ifjol, då han blev trea efter Dexter Jackson‌ och Branch Warren‌ . Fortfarande bara 27 år gammal, och fortfarande med förmodat obrukat krut i puffran. Därför är Justin enligt mig den mest spännande byggaren på touren just nu. Ska han visa sig ha tålamod och talang nog för att ta de sista stegen mot toppen, eller ska han, som så ofta tyvärr sker, ha för bråttom och bränna ut sig? Jag tror han blir sämst trea.

Cedric McMillan, USA

Vädrar massor av morgonluft, inte minst med tanke på att Arnold himself dubbat honom som en av de just nu bästa. Har dock fortfarande enligt mig en del att bevisa när det kommer till formen.

Branch Warren, USA

Byggningens Håkan Mild‌ fortsätter att tjusa oss med lår i yppersta världsklass och granithårda pecs men samtidigt också med en rygg som aldrig tycks bli tillräckligt skarp. Är på ren arbetsmoral alltid att räkna med. 

Juan Morel, USA

Stor snubbe som ändå har snitsen och de smickrande linjerna. Har dessutom visat att han kan hitta formen, och då är han direkt med i diskussionen om en plats bland topp 5.

Evan Centopani, USA

Bra kille som alltid kommer i form, och som alltid fortsätter att utvecklas. Aningen utmanad rent genetiskt, men tar igen mycket av det på ren muskelkvalitet. 

Maxx Charles, USA

Stort affischnamn som dessutom är stor som ett hus. För mig lirar det dock inte riktigt helt 100. Lite kantig, lite rak i midjan, och alltjämt aningen obekvämt i presentationen. Blir typ sjua.

Toney Freeman, USA

Vår egen Mr X-man‌ , som fortsätter göra ett bra jobb som yrkesman. Har dock inte vunnit som proffs sedan 2009 och han kommer dessvärre inte göra det den här gången heller.

Lukas Wyler, Schweiz

Stor som en alptopp är denne schweizare som här gör sin proffsdebut. Lukas vann Arnold Classic Amateure ifjol, och här mest för att lära.

Cody Montgomery, USA

En pöjk! Ja, Cody är fortfarande bara 21 år gammal, och man kan ju undra var det ska sluta.

° ° °

Se Arnold Classic hemma!

Tävlingarna sänds såklart via live stream vilken du hittar här.