Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson


Dag 2, och lite lätt ödmjukt undrade jag hur vi skulle kunna motsvara första dagens formidabla guldfest för de svenska färgerna?

Håll i dig nu: Sverige tog 5 st guld, 1 Overall-guld, 3 st brons och två ytterligare finalplatser. På en dags tävlande. Helt galet.

Inför dagen fanns det dock förhoppningar om flera leenden, då detta landslag är packat med talang. 

Så här gick det dag 2:

Rezan Persson, BF -158

Hon har en fantastisk fysik, den magiska Rezan, men i den här klassen, med 20 deltagare, så är det tufft. Och på ett EM, där det generellt sett alltid är tidsbrist, och alla klasser ska genomföras så fort det bara går, så har man bara typ ett ögonblick på sig att sätta ned foten och därmed skrika ”Titta på mig!”. Rezan var dessvärre inte riktigt så där intensivt närvarande i scenspråket som krävdes, och fick därför stå utanför semifinalen. I Masters-klassen lite senare gick det lite bättre, hon blev här åtta, vilket såklart är i underkant av hennes kapacitet. Men det belyser ändå tydligt vikten av att presentationen på den här nivån är minst lika viktig som träningen och dieten.

Therese Thorin, BF -168

Sjukt bra fysik där den mogna balansen mellan kroppsdelarna verkligen kommer till sin rätt. Formen var också bra, förmodligen hennes bästa någonsin, och den underströk den harmoniska helheten. Dessutom satte hon sina kvartsvändningar riktigt bra. Det är dock sjukt hög nivå här och av 17 tjejer slutar Tessan på 14:e plats. I Masters-klassen, och såklart var hennes huvudfokus, är hon närmare sitt eget hjulhus. Hon slutar där till slut som 7:a, bara 3 poäng från en välförtjänt finalplats.

Viktoria Nyberg, BF +172

Att framstå som bred när man, som jag, är vertikalt utmanad är inte särskilt svårt. Att göra det när man är lite längre är mer av en issue. Om man inte heter Viktoria Nyberg, förstås. Viktoria, som är 181 cm redan utan klackskorna, har en ram som är både lång och vid, och har också gjort ett grymt jobb i att fylla den. För dagen hade hon dessutom ordentligt med tryck i muskulaturen, och då framstår hennes fysik som aningen för grandios och muskelärt iögonfallande mot mera gracila medtävlare. Och då blir lätt för domarna att sortera. Viktoria blir åtta, vilket kändes bittert. Hon har dock en grundkapacitet och ett totalpaket som avgjort platsar i en final. Och med lite puts och studs i de avgörande detaljerna så når hon dit. 

Semiran Dag, WP Masters

Det vilar alltid ett magiskt skimmer över Semiran, både när hon rör sig på scenen och när hon poserar. Hon är också så rutinerad att hon kan göra det här i sömnen, och det märks så tydligt att hon är lugn, förväntansfull och i full balans. Fysiken är precis så bra som hon skämt bort oss med tidigare, och formen kanske rentav är något snäpp bättre än jag sett henne tidigare. En finalplats borde därför ha varit en självklarhet, men de uppenbart stockkonservativa domarna valde istället att lyfta fram större och mer bodybuildinglika inslag. Märkligt. Till seniorklassen senare, där startfältet i princip var detsamma, hade någon potentat uppenbarligen ringt i den veritabla klockan, varför de de allra största damerna flyttades ned. Semiran kunde därmed bärga en femteplats, bara en poäng från fjärde. Och det är fan inte kattskit.

Ulrika Thunberg, WP Masters

Symmetrin och flytet i Ulrikas fysik är sinnessjukt bra. Hennes ben och överkropp är i perfekt harmoni och hennes presentation är också av allra bästa märke. Formen här var riktigt bra, kanske aningen fylligare än tidigare, men ändå svinbra. Hon rör sig också säkrare och tryggare för varje år hon tävlar, och är numera väldigt rutinerad. Klassen är dock tuff, där många av motståndarna är riktigt bra. Ulrika stannar därför på fjärde plats, vilket givet de domarmässiga förutsättningarna som nämns ovan är en sjukt bra prestation. När det var dags för seniorklassen, där någon slagit en näve i något bord, var Ulrikas prestation värd ett brons! 

Josef Asmar, BB -95 kg

Med guldmedaljen från igår tryggt förpackad i poseringsbyxan klev Josef här upp bland ungtupparna. Totalt var man 13 i klassen och det på ett EM är ingen lek. Josef hade hällt formen bra, kanske var han rentav ett snäpp bättre idag, men det är mycket emot. Han stannar därför på sjunde plats, på samma poäng som sexan. Grymt bra jobb, två dagar i rad!

Arne Lundell, BB +100 kg

Samma för Arne. Jag vet att Arne ofta blir allt bättre ju längre han får vila och förbereda sig. Därför var jag inte förvånad när Arne är ett snäpp bättre idag än igår, även om energinivån kanske inte var lika hög. Och med det blir fjärdeplatsen Arnes. Som jag skrev igår, verkligen kul för Arne att få visa att han kan leverera!



Liknande artiklar
Kisstrattar och tights med buttlift – nödvändighet eller nonsens?

Carina och Jossan är tillbaks efter ett missat podcastavsnitt från föregående vecka.

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Classic Physique-talangen Sager Algailani

Classic Physique-talangen Sager Algailani väckte vårt intresse redan för några månader sen när han krigade för att knipa sitt proffskort.

2 mars 2024

Från app-elände till oavsiktlig skostöld på gymmet

1 mars 2024

Gymetikett, gym-ocd och favoritsked

Igenkänningsfaktorn är hög när Ashkan och Linnea pratar gymetikett, gym-ocd, favoritsked och annat som lockar till ett och annat gapflabb.

24 feb. 2024

Från digestive-träsket till träningsoptimering

I dagens avsnitt tar Carina och Jossan dig med på en vild åktur genom vardagens upp- och nedgångar. Och hur bra är egentligen digestive-kex?

23 feb. 2024

Läget med Samir

Undrar inte du lite hur landet ligger med den begåvade proffsbyggaren Samir Troudi? Det gjorde vi, så vi ringde upp honom – vår kompis Samir!

19 feb. 2024

Elin Sellgren – figureproffs

Tyngre Old School gästas av figureproffset Elin Sellgren. Vi tar tempen på Elin och pratar om hennes resa från amatör till proffs.

17 feb. 2024

Från CrossFit till att bygga muskler efter 50

Carina och Jossan diskuterar CrossFits påverkan på gymkulturen och sina personliga erfarenheter. Hur ofta går byggare över till crossfit?

16 feb. 2024

Vilka misstag har vi lärt oss av?

Är det som sker på Instagram alltid sant? Vilka misstag har Ashkan och Linnea lärt sig av genom åren? Detta får du svar på här.

10 feb. 2024

Fulveckor, böter och träningsglädje

Avsnittet inleds med en berättelse om ett möte med polisen på grund av fortkörning. En påminnelse om att sakta ner i livet, både bokstavligt och bildligt.

9 feb. 2024

Veckans heta potatisar med Ashkan och Linnea

Ashkan och Linnea pratar om veckans heta potatisar: obesitas och fat shaming, tripodförbud och bakåtsträvare.

3 feb. 2024

Hur vi hanterar skador och träningsintensitet

Carina och Jossan reflekterar över föregående veckas gäst, Martin Troive, och hans oklanderliga svar som hjälpte oss.

2 feb. 2024

Frågestund med Ashkan och Abbe

Ashkan och Abbe kör en efterlängtad frågestund. De tar upp frågor som de har fått in av våra följare och lyssnare och besvarar dessa på bästa möjliga sätt.

27 jan. 2024

Martin Troive om fitness, kost och coachning

Carina har ett ett engagerande samtal med Martin Troive om allt från att hantera sjukdomar och träning till krångligheterna med att coacha män kontra kvinnor.

26 jan. 2024

Fitnessentreprenören Anna Stålnacke

Entreprenören och inspiratören Anna Stålnacke är en dunderkraft i branschen med många järn i elden. Anna har verkligen på sitt sätt haft en stark påverkan på fitnessverige.

20 jan. 2024

Fruset Fredagsmys

Sparka in helgen med Carina & Jossan. Denna vecka är det virtuella mötet en av de förutsättningar vi möter. Friskt, frejdigt och kompetent.

19 jan. 2024

Greg Taylor – monstret från Skottland

Vi tar pulsen på Greg Taylor, monstret från Skottland, som tog oss alla med storm sist han stod på scen. Vi pratar träning, bodybuilding och om vad som har varit hans framgångsfaktor.

13 jan. 2024

Vintertraditioner och tävlingsminnen

Carina och Cici jämför sina senaste veckor – en av dem har haft lugnt hemmavid. Den andra har firat trettonhelg med familjen Grape.

12 jan. 2024

Om influencers och nyårslöften

Ashkan och Linnea pratar om begreppet influencers och varför det nästan har blivit skällsord? Vi pratar även nyårslöften samt våra planer inför kommande månader.

6 jan. 2024

Sätt smarta mål och hitta balansen

Carina och Jossans nyårsförväntningar från Vemdalen inkluderar färre krämpor och mindre smärtor för egen del.

5 jan. 2024

Om mat och högtider

Ashkan och Abbe "catchar" upp efter jul, och surrar om mat och högtider och som vanligt blir det även lite snack om bodybuilding.

30 dec. 2023

Frågestund i Fredagsmys

Carina & Jossan sammanstrålar i Vemdalen för några dagars gemensamt firande. Naturligtvis passar de då också på att riva av några inkomna frågor.

29 dec. 2023

Shawn Ray – kontroversiell legend

Shawn Ray är tillbaka i podden och vi tar pulsen på den kontroversielle legenden. Vi pratar med Shawn om det mesta!

23 dec. 2023

När livet testar tålamodet

I detta avsnitt har Carina och Cici en härlig blandning av julstämning och det vanliga kaoset som ni har lärt er förvänta er av dem. Med historier om julförberedelser och de missöden som följer med dem.

22 dec. 2023

Dorian "The Shadow" Yates

Fredrik Age gör ett inhopp då podden gästas av den mytomspunna Dorian "The Shadow" Yates. En gäst som vi velat haft länge.

16 dec. 2023

Träningstips och roliga observationer

Carina och Jossan avhandlar olika ämnen och tipsar om övningar som kettlebellsvingar och slamball, som är intensiva och effektiva.

15 dec. 2023

Chris Cormier och Breon Ansley

Podden gästas av legenden Chris Cormier och Breon Ansley, Mr. O Classic Champ x2. Vi pratar om träning och vad som krävs för nästa nivå.

9 dec. 2023

Från lussebullar till bilreparationer: En helg full av äventyr

Carina och Cici diskuterar sina erfarenheter från en Lussebulle-test och inte minst deras besök på Luciapokalen.

8 dec. 2023

Så bygger du ditt träningsupplägg

Hur bygger man upp ett träningsprogram? Vad ska man tänka på? Kan man bara googla fram ett? Ashkan och Albin reder ut!

2 dec. 2023

Provsmakning av skumtomtar

Carina och Jossan diskuterar vilka skumtomtar de har på sitt buffébord och berättar att lyssnarna önskat denna genomgång.

1 dec. 2023

Post show-rebound och släpande muskelgrupper

Ashkan och Albin pratar idag om post show-rebound och hur man ska hantera det på ett smart sätt. Släpande muskelgrupper diskuteras också.

25 nov. 2023

Snabba lösningar inte alltid bra långsiktigt

De allra flesta som kontaktar Carina vill ha en quick fix för att tappa fett. En effektiv diet innehåller styrketräning, bra kost och kardio.

24 nov. 2023