Dag 2, och lite lätt ödmjukt undrade jag hur vi skulle kunna motsvara första dagens formidabla guldfest för de svenska färgerna?

Håll i dig nu: Sverige tog 5 st guld, 1 Overall-guld, 3 st brons och två ytterligare finalplatser. På en dags tävlande. Helt galet.

Inför dagen fanns det dock förhoppningar om flera leenden, då detta landslag är packat med talang. 

Så här gick det dag 2:

Rezan Persson, BF -158

Rezan Persson.

Hon har en fantastisk fysik, den magiska Rezan, men i den här klassen, med 20 deltagare, så är det tufft. Och på ett EM, där det generellt sett alltid är tidsbrist, och alla klasser ska genomföras så fort det bara går, så har man bara typ ett ögonblick på sig att sätta ned foten och därmed skrika ”Titta på mig!”. Rezan var dessvärre inte riktigt så där intensivt närvarande i scenspråket som krävdes, och fick därför stå utanför semifinalen. I Masters-klassen lite senare gick det lite bättre, hon blev här åtta, vilket såklart är i underkant av hennes kapacitet. Men det belyser ändå tydligt vikten av att presentationen på den här nivån är minst lika viktig som träningen och dieten.

Therese Thorin, BF -168

Therese Thorin. Bild lånad av Viktor Källberg.

Sjukt bra fysik där den mogna balansen mellan kroppsdelarna verkligen kommer till sin rätt. Formen var också bra, förmodligen hennes bästa någonsin, och den underströk den harmoniska helheten. Dessutom satte hon sina kvartsvändningar riktigt bra. Det är dock sjukt hög nivå här och av 17 tjejer slutar Tessan på 14:e plats. I Masters-klassen, och såklart var hennes huvudfokus, är hon närmare sitt eget hjulhus. Hon slutar där till slut som 7:a, bara 3 poäng från en välförtjänt finalplats.

Viktoria Nyberg, BF +172

Viktoria Nyberg. Bild lånad av Viktor Källberg.

Att framstå som bred när man, som jag, är vertikalt utmanad är inte särskilt svårt. Att göra det när man är lite längre är mer av en issue. Om man inte heter Viktoria Nyberg, förstås. Viktoria, som är 181 cm redan utan klackskorna, har en ram som är både lång och vid, och har också gjort ett grymt jobb i att fylla den. För dagen hade hon dessutom ordentligt med tryck i muskulaturen, och då framstår hennes fysik som aningen för grandios och muskelärt iögonfallande mot mera gracila medtävlare. Och då blir lätt för domarna att sortera. Viktoria blir åtta, vilket kändes bittert. Hon har dock en grundkapacitet och ett totalpaket som avgjort platsar i en final. Och med lite puts och studs i de avgörande detaljerna så når hon dit. 

Semiran Dag, WP Masters

Semiran Dag. Bild lånad av Viktor Källberg.

Det vilar alltid ett magiskt skimmer över Semiran, både när hon rör sig på scenen och när hon poserar. Hon är också så rutinerad att hon kan göra det här i sömnen, och det märks så tydligt att hon är lugn, förväntansfull och i full balans. Fysiken är precis så bra som hon skämt bort oss med tidigare, och formen kanske rentav är något snäpp bättre än jag sett henne tidigare. En finalplats borde därför ha varit en självklarhet, men de uppenbart stockkonservativa domarna valde istället att lyfta fram större och mer bodybuildinglika inslag. Märkligt. Till seniorklassen senare, där startfältet i princip var detsamma, hade någon potentat uppenbarligen ringt i den veritabla klockan, varför de de allra största damerna flyttades ned. Semiran kunde därmed bärga en femteplats, bara en poäng från fjärde. Och det är fan inte kattskit.   

Ulrika Thunberg, WP Masters

Ulrika Thunberg. Bild lånad av Viktor Källberg.

Symmetrin och flytet i Ulrikas fysik är sinnessjukt bra. Hennes ben och överkropp är i perfekt harmoni och hennes presentation är också av allra bästa märke. Formen här var riktigt bra, kanske aningen fylligare än tidigare, men ändå svinbra. Hon rör sig också säkrare och tryggare för varje år hon tävlar, och är numera väldigt rutinerad. Klassen är dock tuff, där många av motståndarna är riktigt bra. Ulrika stannar därför på fjärde plats, vilket givet de domarmässiga förutsättningarna som nämns ovan är en sjukt bra prestation. När det var dags för seniorklassen, där någon slagit en näve i något bord, var Ulrikas prestation värd ett brons! 

Josef Asmar, BB -95 kg

Josef Asmar. Bild lånad av Viktor Källberg.

Med guldmedaljen från igår tryggt förpackad i poseringsbyxan klev Josef här upp bland ungtupparna. Totalt var man 13 i klassen och det på ett EM är ingen lek. Josef hade hällt formen bra, kanske var han rentav ett snäpp bättre idag, men det är mycket emot. Han stannar därför på sjunde plats, på samma poäng som sexan. Grymt bra jobb, två dagar i rad!

Arne Lundell, BB +100 kg

Arne Lundell.

Samma för Arne. Jag vet att Arne ofta blir allt bättre ju längre han får vila och förbereda sig. Därför var jag inte förvånad när Arne är ett snäpp bättre idag än igår, även om energinivån kanske inte var lika hög. Och med det blir fjärdeplatsen Arnes. Som jag skrev igår, verkligen kul för Arne att få visa att han kan leverera!