Karl Norberg – en glömd kraftkarl

Karl Norberg är en svensk kraftsportslegend som gjorde sig ett riktigt namn i USA.

Josef Eriksson


Karl föddes den 5 januari 1893 i Bräcke, Jämtland, och hade ett dussintal syskon, där han och hans bröder jobbade hårt med fysiskt arbete redan från tidig ålder.

I början av 1900-talet emigrerade Karl och fyra av hans bröder till USA.

Karl, med bröder

Ståendes i mitten är den äldste brodern Oskar, som 1910 var den som först flyttade till USA. På hans högra sida ser vi Karl. Karl jobbade för armén under kriget (1914-1918) med uppgift att bygga och förstöra broar. Därefter återgick han till det civila livet en tid innan han 1927 emigrerade.

Från den amerikanska östkusten tog han sig över kontinenten till Kalifornien. I San Francisco började han jobba på järnvägen och därefter i hamnen. Den tidens arbetsförhållanden var det inte direkt lätta. Utan lyftanordning och maskiner som vi har idag var det människokroppen som fick jobba och då oftare dygnet runt än åtta timmar om dagen. På vinterhalvåret var han i Alaska och jobbade som fiskare.

Allt detta slit skulle resultera i mer än mat på bordet för Karl Norberg, han visste inte bara om det ännu. Redan 1934 hade ordet om hans styrka spridit sig så alla runt hela Golden Gate-området kände honom som "The Big Swede".

Golden Gate Bridge byggdes mellan 1933 och 1937

Norberg imponerade med sin styrka genom att lyfta objekt som vägde kring 250 kg med en hand. Han kunde också gå på händer upp för trappor samt ståendes på händer gå upp och balansera på sina tummar. Han var därmed mer än bara en ”statisk” kraftkarl.

Några år senare, 1941, hölls det en kroppsbyggar- och styrkeuppvisning i San Francisco av tyngdlyftaren och kroppsbyggaren John Grimek. Grimek hade vunnit amerikanska mästerskapen i tyngdlyftning och kommit femma på OS 1936 i Nazisttyskland. Vid den aktuella tiden var John Grimek tävlande bodybuilder och hade vunnit Mr Amerika 1940 och 1941. Medan uppvisningen i San Francisco pågick, och Grimek lyfte vikter, så ropade en man i publiken att "hans kompis minsann kunde lyfta mer än Grimek". Detta hade givetvis kunnat göra Grimek upprörd, då han var showens stjärna, men han blev exalterad och ville genast få upp denna kraftkarl.

Kring den här tiden hade Norberg tagit till ett YMCA i San Francisco och börjat styrketräna. Han var då strax över 40 år, 178 cm lång och vägde 105 kg när han påbörjade sin styrketräningskarriär. Redan i det första träningspasset så ska han ha vänt och pressat 113 kg.

Utöver styrkan så var han rejäl. Handleder som mätte 23 cm runt och en bröstkorg på hela 142 cm! Underarmarna mätte 43 cm, vilket motsvarar hyfsade överarmar på en vältränad person. Karls överarmar och även nacke var på hela 48 cm.

Kraftkarlen det var tal om var givetvis Karl Norberg. Norberg kom fram till John Grimek och de började mäta sin styrka. Övningen var press, press som i olympisk bemärkelse. Stången skulle från marken upp över huvudet. Grimek snärtade upp startvikten på 102 kg som ingenting. Så var det dags för Norberg. Han böjde sig till stången och greppade den med båda handflatorna pekande ifrån sig. Därefter marklyfte han upp vikten, fulcurlade den till axlarna, varpå han bytte grepp, innan han därifrån pressade upp stången på raka armar. Från 102 kg ökade vikten på stången uppåt. Till slut vann Grimek med 126,5 kg medan Norberg klarade 122,5 kg. De möttes av ovationer av publiken som var mäkta imponerade. En detalj i detta Grimek själv påtalar är att hade de pressat från ett rack och sluppit vändningen, då hade nog Norberg slagit honom.

Pat Casey, Karl Norberg och John Kajigian

Norberg var vid det tillfället 48 år gammal och brydde sig inte så mycket om att han blev äldre, han hade inte avsikt att bli en svagare individ för det. John Grimek däremot var 31 år gammal och i sitt livs mest fysiskt kapabla form. Norberg hade inte sysslat med traditionell styrketräning direkt, däremot hade han lagt många år av hårt fysiskt arbete som en stadig grund. Fast vad gällde hans styrkebedrifter var detta långt ifrån början.

Norberg gick i pension vid 65 års ålder, trots att han inte ville. Det var fackliga orsaker som tvingade honom till det. Detta var 1958 och det var egentligen efter det som hans mest imponerande resultat visade sig. Av alla lyft blev bänkpress hans mest framgångsrika. Bänkpress, som då inte alls hade hunnit etablera sig som det kom att göra närmaste åren. Han var inte heller direkt svag i marklyft, men det var inget direkt han tränade. Vid 69 års ålder drog han 272 kg i marklyft. Till det så tog han några kliv med stången när han dragit upp den. Där kan man tydligt se en återspegling av det fysiskt tunga arbetet. Han var så genom stark i kroppen att var vikten väl uppe så var det inga konstigheter att gå med den. För Karl Norberg var det nog en självklarhet. Varför plocka upp något tungt för att bara lägga ner det på samma ställe igen?

Vid 70 års ålder kunde Karl bänkpressa 208,5 kg. Han ville lasta 195 kg, men de satte på 208,5 kg åt honom. De som såg honom bänka vikter kring 200 kg trodde att han hade kapacitet för närmare 230 kg. Som mest ska han enligt vissa källor ha bänkat 213,5 kg. Detta gjordes inte på någon flott IPF-godkänd bänk med tillhörande godkänd skivstång. De flesta bänkar man pressade på vid den tiden hade inte ens stoppning. Ett annat högst imponerande styrkeattribut han kunde genomföra vid 70 års ålder var att hålla upp en 20-kiloskaka framför sig och samtidigt hålla fram en skivstång i andra handen och rotera. Testa det, vetja!

Vid en uppvisning och bänkpresstävling ställdes han mot John Kajigian, en kroppsbyggare från Kalifornien och den fenomenale styrkelyftaren Pat Casey. John Kajigian gjorde 204 kg och Pat Casey 258,5 kg (!). Vid den tiden fanns det ingen som bänkat mer. Karl Norberg då, mannen som vid det här tillfället var dubbelt så gammal som sina motståndare, som därmed var i sin gyllene ålder, gjorde 195 kg. Exakt när detta ägde rum vet jag inte, men baserat på Pat Caseys styrka bör det varit 1966. I så fall var Norberg 73 år vid tillfället. Men vi inte vet ju exakt när detta skedde. Dock kan jag säga att Casey gjorde hela 268 kg 1966, som då var den tyngsta bänken någonsin.

När Karl var 73 år kunde han även pressa en del sittandes. I en sittande press över huvudet gjorde han 150 kg. Med stången bakom nacken gjorde han 140 kg. Till detta kunde han även striktcurla 94 kg. Han fortsatte vara väldigt stark tills han gick bort. När han var 80 år ska han ha bänkpressat 182 kg, något som inte alls är omöjligt att tänka sig om han vid 73 års ålder bänkade 195 kg i officiella sammanhang. Tyvärr måste någon gång styrkan börja dala. Det gjorde den även för Norberg, men sparsamt. Som 82-åring bänkade han 154 kg. I det sista lyftet jag hittat som dokumenterats utförde han bänkpress vid 86 års ålder. Trots axelkrämpor, prostatacancer och diabetes kunde den 86-årige emigrerande svensken bänkpressa 136 kg vid en välgörenhetsgala för utsatta barn.

Allt fick sitt avslut där det en gång började. 1979 flyttade Karl Norberg tillbaka till Sverige och sin hemby Bräcke. Han gick till slut bort 1983 en vecka efter att ha fyllt 90 år. John Grimek skrev då i Strenght & Health magazine:

"Karl Norberg was the most naturally gifted strongman I’ve had the pleasure of meeting."

Karl Norberg pressar ca 205 kg med fötterna i luften

Idag är Karl Norbergs namn blott något som förkommer bland de mer pålästa kraftsportsnördarna, men jag tycker att han förtjänar att omtalas mer. Detta på grund av hans kraftsportsbedrifter som vi absolut bör låta oss både fascineras över och motiveras av. Kanske var det så att han glömts bort här i Sverige för att hans alla kraftprov skedde i USA? Hade han stannat kvar här hemma och gjort liknande styrkeprestationer tror jag han hade varit ett lika vanligt namn som Starke Arvid eller Starke Adolf. Om inte rentav än vanligare på grund av sin långa tid inom lyftandet.


Kul kuriosa: Amit Selberg, som varit längst tid i svenska landslaget i bänkpress, kommer från Bräcke.



Liknande artiklar
Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Dra mer i mark 2024

Med Martin Lindby Åas i blir det marklyftssnack! Martin har lyckats dra 330 kg från golvet.

6 jan. 2024

Joe Ladnier

Joe Ladnier gick bort som 60-åring efter varit försvunnen några dagar. Joe Ladnier var under 80-talet som 19-åring en av världens bästa styrkelyftare.

3 jan. 2024

Josef Eriksson om styrkelyft

Josef Eriksson, världsmästare i bänkpress, redogör för hur styrkelyft faktiskt funkar, med fördjupning i delmomenten knäböj, bänkpress och marklyft.

28 dec. 2023

Vägen tillbaka med Alex Eriksson

Världens bästa Alexander Eriksson återvänder till podden för att berätta allt om giftermål, husköp & flytt, men också om skadan som fick honom att ge upp årets VM.

25 dec. 2023

Tunga herrar drar smalmark

Efter EM i styrkelyft såg vi många stora herrar dra många tunga mark smalt. Även i de tyngre damklasserna såg vi samma fenomen.

22 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Julsnack med Patrik

Patrik Andersson, även kallas ”Deadlift Jesus”, återvänder till podden. Mycket snack om träning, motivation och hantering av skador.

18 dec. 2023

Emil Norling jagar världsrekord

Emil Norling är hemma igen efter ännu ett EM-guld till samlingen. Denna gång hoppade han 31 kg i sista marken för att gå för världsrekordet.

15 dec. 2023

Etthundra avsnitt

Då blev det 100 avsnitt av podcasten Tyngre Bänkpress. Här river vi igenom lite om hur bänkpressen sett ut sedan den kom till ovh lite till.

13 dec. 2023

Styrkelyftshustlern Martin Lindby Åas

Martin Lindby Åas är en styrkelyftshustler. Han har tränat sedan januari 2015 då hans nyårslöfte ledde honom in i gymmet.

1 dec. 2023

Träna lite – men hårt

Det huvudsakliga temat idag är hur lite träning man kan komma undan med. Josef har under hösten tränat rekordlite, men ändå blivit starkare.

29 nov. 2023