Ett smittande skratt, en förkärlek för karaktär och disciplin och en brinnande passion för Bikini Fitness. Där har du receptet på Linnéa Helene. Team Tyngres just nu snabbast stigande stjärna.

Från att debutera på Tyngre Classic VI hösten 2017 till att köra SM två veckor därpå (och vinna sin klass) till att kröna sin första säsong med ännu ett guld på Nordiska Mästerskapen fortsätter vägen till toppen härnäst med EM i Maj. Vi möter denna diamant vars slipning pågår för fullt för en pratstund om bakgrund, nutid, framtid – och självklart vad charmen med Bikini Fitness är.

I skrivande stund har 25-åriga Linnéa precis börjat förbereda kropp och knopp på den stundane dieten inför EM. Vägen dit har bestått av många aktiva år, men intresset för just bikini tog fart för ett par år sedan. Sociala medier var en stor inspirationskälla från början.

– Jag har alltid haft en aktiv livsstil, som liten spelade jag fotboll och höll på med ridsport. När jag var runt femton år märkte jag att det blev svårt att utvecklas mera inom ridningen så då lade jag det åt sidan. i samma veva började jag träna på gym, eller träna och träna. Jag gick omkring och drog lite i kablarna, lekte lite med maskinerna och tyckte att jag gjorde min grej som så många andra. Efter ett uppehåll på ett par år hittade jag som tjugoåring tillbaks till gymmet då jag började jobba på kontor och vardagen blev mer inaktiv. Då tittade jag väldigt mycket på sociala medier hur andra tränade och körde pass inspirerade av sådant som andra postade. När Bikini Fitness började bli stort fastnade jag direkt och började följa och träna som de tjejerna. Då började jag dela upp och träna kroppen efter muskelgrupper och kände att jag verkligen började utveckla min fysik.

Intresset växte när Linnéa såg snabba resultat på kort tid och tanken om att själv tävla tog sin början mot att realiseras. Under Fitnessfestivalen 2016 kom Linnéa i kontakt med en viss Carina Isaksson. Turligt nog var och är Linnéa likt Carina bosatt i Västerås så när hon tog emot nya klienter i början av 2017 fanns det inget att tveka om. Med Linnéas driv och en erfaren coach som såg hennes potential beslutades det ganska snabbt att Tyngre Classic VI som gick av stapeln under hösten 2017 skulle bli första scenframträdandet. Jag frågar vad charmen med Bikini Fitness är. Linnéa berättar om hur hennes kärlek till sporten fördjupats med tiden:

– När jag bestämde mig för att börja tävla lockades jag av det glammiga som man ser utåt, alltså själva scenframträdandet. Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på då men jag märkte snabbt att jag gillade resan mot scenen. När det gäller själva träningen är det som driver mig att få gå in i en egen bubbla och bara köra slut på mig totalt. Det är som terapi för mig. Jag gillar att träningen och kosten hänger endast på mig, min karaktär och min disciplin. Ingen annan kan göra jobbet åt mig. Jag tycker också verkligen om att få göra mig fin och få visa upp resultatet av mitt hårda slit, det kan jag inte förneka. Sedan tycker jag att det finns en fördom om att bikinitjejer inte tränar lika hårt som andra, kanske just för att det ser så glamouröst och piffat ut på scenen men jag skulle säga att det krävs lika mycket slit och hårt arbete som för all annan styrkesport.

Vi pratar lite om sociala medier. Linnéa verkar framför allt ha fått ut inspiration och positiv energi av att se och följa andra. För att klara den biten utan att fastna i jämförelseträsket krävs en grundläggande trygghet menar hon. Att vara tillfreds med och må bra i sin kropp innan det är dags att tävla är någonting Linnéa pushar för. Träningsglädje och en sund inställning till kroppen, maten och träningen är viktig för att en satsning ska vara hållbar menar hon:

– Träningen måste kännas kul. Varje pass är så klart inte härligt men i slutändan ska träningen ge mer än vad den tar av ens mentala kraft. Under en period för några år sedan mådde jag dåligt och hade problem med min syn på min kropp och på mat. Någonting jag tog hjälp för och gjorde mig fri ifrån innan jag påbörjade min satsning. Jag tror är viktigt både att respektera sig själv för den man är och kunna känna sig trygg i sin kropp för att en satsning på Bikini Fitness ska fungera. Sedan tror jag att det faktum att jag älskar både att träna och att stå på scen kan mycket väl vara en anledning till att det gått så bra på tävlingarna.

Vad är din största motivation och drivkraft?

– Långsiktigt är det utvecklingen som driver mig. Att sätta upp mål och nå dem. Nu har det gått väldigt fort framåt men det känns samtidigt som att jag har stor utvecklingspotential. Just nu har jag fått ett stort förtroende att representera landslaget och mitt närmsta mål är såklart prestera så bra som möjligt på EM. Något som hjälper mig att orka prestera även när det tar emot är all stöttning och uppbackning jag får från vänner, familj, kompisar på gymmet och min coach. Deras stöd hjälper mig otroligt mycket!

Har du något tips eller råd till den som vill börja tävla i Bikini Fitness? Svaret kommer på en millisekund:

– Nöt posering, det kan inte bli för mycket av den varan. Se också till att ha kul på vägen!


Så tränar Linnéa

– Då jag tycker det är viktigt att träna hela kroppen kör jag alla muskelgrupper under veckan i en femsplit. Axlar och rumpa är favoriterna. Jag börjar alltid med tunga basövningar och kör runt 6-8 reps på dessa. För rumpan exempelvis bygger jag grunden med sumomark, utfall och hip thrusts. Sedan kompletterar jag med kickbacks i cable och andra isolationsövningar. Inför EM lägger jag även till 60 minuter cardio fem dagar i veckan och ökar mängden vid behov. Passen under en vecka blir:

  • Måndag: ben/rumpa
  • Tisdag: axlar/bröst/mage
  • Onsdag: ben/rumpa
  • Torsdag: rygg/mage
  • Fredag: armar/rumpa
  • Lördag: vila
  • Söndag: En muskelgrupp som känns fräsch, eller alternativ träning i form av bootcamp-pass (crossfitinspirerade pass på WorldClass)

Så äter Linnéa

– Just nu lägger jag upp kosten själv. Carina har hjälpt och lärt mig massor så jag utgår ifrån de scheman och rekommendationer jag fått av henne när jag planerar min kost som är väldigt basic. Nyckeln är att det ska vara så enkelt som möjligt att sköta kosten. När jag går på dieten den 1/2 kommer måltiderna se ut på följande sätt:

Frukost: Havregryn, äggvita och vassle

Mellanmål: Nötter

Lunch: Torsk, kyckling eller lövbiff med ris eller bulgur

Mellanmål: Havregryn och protein

Middag: Samma som lunchen

Kvällsmål: Kasein

[youtube code=”Mfnj49M0VD0″]

Se Linnéas I-walk här: