Erik Dunåker och Linnea Bärebring bryter i det här avsnittet ner en ny studie som tittat på sockeralkoholen och sötningsmedlet erythritol och risken för hjärt- och kärlsjukdom. Den här studien har fått lite uppmärksamhet den senaste veckan med tidningsrubriker så som ”Sötningsmedel kopplas till hälsorisker i ny studie” och frågan är då vad forskarna verkligen har visat och om det finns fog för rubrikerna?

Ökar sötningsmedlet erythritol risken för hjärt- och kärlsjukdom?

  • 00:00:00 Intro
  • 00:03:30 Sötningsmedlet erythritol och påståenden kring ökad risk för hjärt och kärlsjukdom
  • 00:07:17 Allmän diskussion kring studier, tidskrifter och dåliga incitament
  • 00:12:56 Mer om den nya studien på erythritol
  • 00:19:49 Man har inte mätt deltagarnas intag av erythritol
  • 00:27:15 Försök att förklara observationsstudierna via meknismer från möss och tester på blod

Här laddar du ner avsnittet Ökar sötningsmedlet erythritol risken för hjärt- och kärlsjukdom? som mp3: Avsnitt 58

Till sist: mer om Hälsoveckan by Tyngre


Photo by jesse orrico on Unsplash