Den 6 juli genomförs Giants Live Wembley, en tävling som marknadsförs under parollen “The BIGGEST strongman show in the World”. Och det är verkligen en exklusiv strongmantävling, dit endast de främsta atleterna i världen blir inbjudna.

Tävlingens första event är också ett av de mest spännande och upphajpade: The World Deadlift Championships. Ja, det var här Eddie Hall 2016 gjorde vad som tidigare bedömts omöjligt: han drog 500 kg.

Till i år har man spetsat till det ytterligare: $50 000 utlovas till den som drar 501 kg och därmed kan betvinga Eddies gällande världsrekord alla kategorier.

Startlistan har tidigare utgjorts av namn som Brian Shaw, Benni Magnusson, Larry Wheels, Jerry Pritchett och Konstantine Janashia (Georgian Bull).

Nu kryddas detta stjärnfält även med lite svensk fägring. Nedzmin Ambeskovic, som på SSM-finalen under Tyngre VII drog 422,5 kg, har fått en välförtjänt inbjudan.

– Jag är otroligt stolt och glad över att få denna möjlighet, berättar Nedzmin, som fortsätter:
– En stor del i att detta nu blir verklighet går att knyta till Johannes Årsjö, som jobbat stenhårt för att få dit mig, och för det är jag honom evigt tacksam!

Målsättningen för den gode Nedzmin är heller inte kattskit.

– Får jag bara vara hel så räknar jag med att kunna dra 460 kg. Dels mot bakgrund att jag inte var helt bottnad när jag drog mitt svenska rekord på 422,5 kg, och dels för att jag här inte behöver ödsla kraft och energi på andra strongmanmoment innan. Marklyftet ligger här som första gren. Dessutom kommer man använda en aningen mjukare stång på Wembley än den vi använde på SSM-finalen.

Spännande är bara förnamnet.

Tävlingarna genomförs på SSE Arena, Wembley och du som vill åka dit hittar mer information om biljetter och annat här.

Och här på Tyngre kommer du såklart kunna följa Nedzmins väg fram mot Wembley.

Stay tuned!