Snacket har gått ända sedan Johannes Årsjös otroliga vinst i förra årets final, med avsliten biceps och diverse skadebekymmer lyckades han som den krigare han är ändå erövra sin nionde raka seger och förväntningarna har varit höga inför årets SSM där en vinst skulle göra honom till Sveriges starkaste för tionde året i rad. Segern uteblev dock då starten ställdes in. Årsjö valde det rätta och rimliga att stanna hemma med sin nyfödde och de sina. Som sig bör. En bättre anledning att missa SSM kan man knappast tänka sig.

Beskedet öppnade en lucka att delta för Daniel Lindqvist och han kom till start med ungefär två timmars varsel varpå en ännu större lucka för nya spekulationer öppnades. En ny Sveriges starkaste man skulle koras, men vem? Fältet i år myllrade av giganter, Torbjörn “Orsabjörnen” Persson, Johan Espenkrona och den ständigt närvarande konstapel Forsmark har alla tippats som möjliga segare och däremellan har samtliga deltagares styrkor påtalats av bland annat maxstyrka. Ingen i fältet kan beskrivas som annat än en total superatlet.

Uppställning av startfältet gjordes på den uppbyggda arenan i Kistamässan. I sedvanlig ordning ljudade Sabbatons Carolus Rex när dessa anlände till start:

Martin Forsmark
Fredrik Svensson
Torbjörn Persson
Johan Espenkrona
Kim Gerhard
Nedzmin Ambeskovic
Andreas Ståhlberg
Marcus Yngvesson
Ola Nilsson
Daniel Lindquist

Gren 1 Farmers 135 kg 50 m vändningar
Konceptet är enkelt, men ack så tufft. Tag en väska i varje hand, gå rakt fram, sväng, gå tillbaka. Det är här i momentet “sväng” blir kritiskt. Att förflytta sig 180 grader med totalt 270 kilo i händerna ställer stora krav på både greppstyrka och rörlighet. Flås, snabbhet och smärttålighet är också fördelaktiga egenskaper. Segraren i grenen kommer från Sjöbo och heter Johan Espenkrona, tvåa blir Torbjörn Persson och på tredje plats hittar vi Martin Forsmark. Samtliga presterar mer utav en “farmers run” än en farmers walk.

Gren 2: Pressmedley 2 reps på 90 kg Cirkushantel + 2 reps på 150 kg Apollons Axle
Hanteln får lyftas med två händer men måste pressas med en arm till utlåst läge. En riktigt publikfriande gren som för tankarna till gamla tiders cirkusunderhållning. Apollonaxeln är en stång i samma tjocklek som en NOCCO ungefär (för att ta en referens som alla förstår). Här är Forsmark oslagbar och vinner som enda man att klara alla reps följd av Torbjörn “Orsabjörnen” Persson och Marcus Yngvesson.
Andreas Ståhlberg åker på någon form av skada i denna gren och väljer att bryta tävlingen efter att ha kämpat väl.
PS! Appolons Axlen visade sig sen väga 162 kg vid kontroll.

Gren 3: Ok 430 kg 20 meter
Här finns det inte så mycket att orda om. Jag skrev redan för snart två år sedan om hur det allt som oftast ser ut som Forsmark är ute på en liten söndagspromenad när han går med oket. Det här ska sägas är ett tungt ok även i Strongman-sammanhang och Forsmark bär det som papper. Även otroliga insatser här av tvåan Espenkrona som gör extremt stark tävling i år och Fredrik Svensson som på tredje plats i grenen visar att han kan mycket mer än att “bara” bänkpressa.
Den tappert kämpade Kim Gerhard tvingas bryta efter oket p g a skada.

Gren 4: Marklyft 360-410 kilo
Här måste man klara ingångsvikten men sedan går det bra att stå över vikter för att invänta tyngre laddningar. Samtliga klarar öppningen och markmonstret Nedzmin väljer efter att i micken konfirmerat att “it’s deadlift time” att stå över alla följande lyft. Vi får se ett antal snygga lyft på 380 och vidare när Fredrik Svensson knäcker den magiska 400-kilosgränsen på tävling och blir trea. På andra plats drar Forsmark 410 kilo och därefter väljer Nedzmin att bli showman och gå för 422,5 kilo vilket är svenskt rekord. Han sätter den till publikens jubel och därmed har vi tävlingens mest självklara grenseger

Gren 5: Medley, 2 flip med Fingal Fingers och Loading 2 säckar
Fingal Fingers är i stort sett omöjligt att beskriva för den som inte har sett det men såhär går det till i alla fall. Grenen kräver både styrka och flås men inte minst förfinad teknik. Loading med säckar upp på höjder efteråt adderar ytterligare utmaning för flåset. Här får vi se att grenträning lönar sig. Torbjörn Persson som på sista tiden skaffat sig ett eget gym men alla möjligheter det innebär vinner grenen. Forsmark kommer in som tvåa med näst snabbaste tid, Marcus Yngvesson tar bronset i grenen.

Gren 6: Atlasstenar, 5 stenar 120-190 kg på fallande höjder 170-130 cm
Allt som är vackert måste också få ett slut och så även denna upplaga av SSM. Självklart görs det med dueller i atlasstenar och samtliga gör suveräna prestationer. Man får ha respekt för att en av deltagarna inte ens räknat med att få vara med innan han samma morgon satt morgonkaffet i halsen i chock av nyheten och ändå genomför alla grenar. Lindqvist avslutar med att få upp två stenar. För pallen krävs dock fler än så, typ fyra-fem stycken. Forsmark blev förste man att avsluta grenen på mäktiga 23 sekunder och därmed var tävlingen avgjord.

Striden om silvret sedan blev en riktig rysarmatch mellan Persson och Espenkrona. “Orsabjörnen” Persson får upp den femte stenen först mittemot Sjöbos Strongman med stort S och när pokalerna utdelas kan man tänka sig att de båda känner sig stolta över sina placeringar. Både silver- och bronsmedaljören har presterat och utvecklats utan dess like under det senaste året och har all anledning att hungrigt blicka framåt mot nästa års tävlingar med gott mod.

Martin Forsmark, världens starkaste polis och tillika mest ödmjuke dito, blev alltså den som till sist knep åt sig titeln Sveriges Starkaste Man 2018 efter åratal av flåsande i nacken på Årsjö. Oerhört välförtjänt, välkommet och som han själv uttryckte det, kort och koncist “ÄNTLIGEN”.

Slutresultat:

  1. Martin Forsmark – 56 p
  2. Torbjörn Persson – 47 p
  3. Johan Espenkrona – 46 p
  4. Marcus Yngvesson – 40 p
  5. Nedzmin Ambeskovic – 36 p
  6. Ola Nilsson – 32 p
  7. Fredrik Svensson – 28 p
  8. Daniel Lindquist – 21 p
  9. Kim Gerhardt Holmqvist – 9 p
  10. Andreas Ståhlberg – 4 p