En kalkylerad framgångssaga

Robin Olsson befattar sig inte med slumpen. Med sitt heltäckande optimeringstänk och sitt omsorgsfullt lagda fokus på detaljer är det inte konstigt att fysiken glänser därefter.

Lorena Gustavsson

Ett par veckor före SM och således ytterligare några veckor före Tyngre 7 & Nordiska Mästerskapen tog vi ett läxförhör med killen som sällan gör allt annat än rätt.

Formen ser outstanding ut, hatten av! Det syns klart och tydligt att du har många års träning i bagaget så, hur började allt?

– Som ung höll jag på med flertalet lagsporter. Till en början framför allt fotboll och utomhusbandy. Det var helt enkelt vad som erbjöds i det samhälle där jag växte upp, men i och med att jag är född sent på året och alltid varit mindre än alla andra tog jag inte för mig så mycket. Detta gjorde att jag bestämde mig relativt tidigt att istället satsa på racketsporter, då främst bordtennis och tennis, även lite badminton. På hobbynivå har där även funnits inslag av golf och snowboard.

Det låter som att du är en kille med “spring i benen” vilket ju är en fördel om man vill tävla i fysiksport. När och hur fokuserades din energi till gymmet och styrketräningen?

– Jag hade en kompis som i slutet av tvåan på gymnasiet presenterade idén om att börja gymma för mig. Han hävdade bestämt att det var dags för oss att börja styrketräna. Jag som var rätt blyg och tillbakadragen tänkte till en början att gymmet inte var någonting för mig, jag var orolig för att jag skulle göra bort mig och för att vara mindre än alla. Efter två års försök till att övertala mig började kompisen istället träna med sin yngre bror och dennes kompis “fan, nu kommer han att få muskler och jag kommer förevigt gräma mig över att ha sagt nej ”. Det här var ju min chans att slippa vara minst jämt. Känslan av att vilja hänga med och utvecklas gjorde att jag till sist följde med en dag. Rygg och biceps stod på schemat och efteråt kunde jag knappt räta ut armarna på flera dagar. Dock hade jag fått blodad tand och en vecka senare var jag tillbaka. Redan den veckan hade jag, läshuvud som jag är, börjat läsa på och skaffa kunskap om hur man skulle göra styrketräningen så effektiv som möjligt.

Min övertygelse om att det vettigaste jag kunde göra var att satsa på att bli så stark som möjligt och det gav utdelning också utseendemässigt.

Du började med Athletic Fitness, en väldigt utmanande gren som idag tyvärr verkar vara lite på dekis. Hur kom det sig att det blev AF i början och hur såg övergången till Mens Physique ut?

Äta (rätt) bör man, hur har kosten sett ut såhär inför tävling?

– Att räkna kalorier började jag med först åtta veckor innan tävling, innan dess åt jag strikt i fråga om livsmedel men i de mängder jag velat ha. Jag började åtta veckor ut på 3200 kcal nu när jag började räkna och äter just nu ca 2800 kcal vilket är ganska mycket jämfört med många, som lägst kommer jag nog att gå ner på 2500 kcal. Mitt tänk innebär att jag, hellre kör lite mer cardio och fyller på med mer ny energi. Det passar mig eftersom jag gillar att röra på mig. Livsmedel av bra kvalitet är jag väldigt noggrann med, jag är mån om att utöver en balanserad fördelning mellan protein, kolhydrat och fett också få i mig tillräckliga mängder mikronutrienter - man vill ju gärna äta mycket mat för lite kalorier och det kan man om man väljer smart.

Så här kan en vanlig dag se ut:
Post cardio - Vassleproteinshake med kakao, mandelmjölk, chiafrön och kanel, kardemumma + kreatin.
Lunch - Lax, ägg, quinoa, avokado, fetaost, körsbärstomater, haricot verts, fetaost 3%, kimchi, isbergssallad, citron, riven parmesan
Före träning - Havregryn, keso, vassleprotein, kakao, äpple, banan , grapefrukt
Efter träning - proteinshake med lättmjölk, kakao, kanel, kardemumma och en banan upptill
Middag - Torsk, potatis rödbetor, morötter, palsternacka, broccoli, ägg, rödlök, kimchi, riven parmesan
Kvällsmål - Havregryn, Keso, kvarg, Kefir, granola/supermüsli, russin, linfrön, psylliumfrön, mandlar/cashew/jordnötter, chiafrön, banan, äpple, frysta bär, havrekrisp och tre omega 3-tabletter.
Dricker 3-4 koppar Te under dagen (främst grönt te och strimlar i ingefära), BCAA upptill en del måltider, saltar och kryddar maten frikostigt, olja till vissa måltider.
Procentuell Energifördelning över dagen: 35 P/40 KH/ 25 F
En bra kost gör att jag orkar prestera på träningen och det kommer visa sig i fysiken sedan.

Avslutningsvis, hur tycker du att man bör tänka och göra ifall man vill tävla i Men's Physique?.

– Ge det tid! Jag har själv tränar i nio år för att komma dit jag är idag och hade tränat fyra och ett halvt år innan jag ställde mig på scenen första gången. Många idag verkar vilja tävla innan de löst sitt första gymkort men att ha tålamod lönar sig. Sedan bör man öva på sina svagheter. Det är lätt hänt att man fokuserar på det man är bäst på men man måste tänka tvärtom och lägga störst fokus på de mindre framträdande delarna av sin fysik, även om det inte alltid är det roligaste.

FAKTA
Ålder: 28 år
Jobb: Ekonom
Tränar på: Gladius Gym, Halmstad
Meriter:
1:a SM 2018, Men's Physique -182
Overallsegrare Tyngre VI 2017
Overallsegrare Nordic Grand Prix 2015
1a Better Bodies Challenge 2016
1a Luciapokalen 2015
1a Decembercupen 2015
Aktuell: representerar Sverige på Nordiska Mästerskapen under Tyngre VII

– Jag gillar AF för att du måste prestera i både estetik och fysisk förmåga. Det är en utmaning att göra bra ifrån sig i båda delar men man har ändå en chans att plocka poäng på det ena om man gör sämre ifrån sig på det andra. Jag tror att bortfallet inom sporten beror på att många som tidigare hade valt AF numera väljer CrossFit. För mig kändes det dock mer naturligt att gå över till MP då det är samma förbund och för att jag verkligen gillar klassisk gymträning.

Vad innebär “klassisk gymträning” för dig? Hur lägger du upp din träning?

– Jag har tre olika pass som jag snurrar på. Dessa är bröst och triceps, (+ mage), ben och axlar samt rygg och biceps. Det brukar bli en vilodag i veckan så att jag jobbar igenom alla muskelgrupper två gånger per vecka. När jag började träna arbetade jag en hel del med färre, tyngre reps, ner mot 3-6 men nu ligger jag i regel kring 6-12. Det ska vara tunga och kontrollerade reps, en stark muskel är en stor muskel tänker jag.

När vi pratar om muskler så är ju absen lite av kronan på verket i en MP-fysik. Dina är riktigt vassa - hur tränar du dem?

– Jag anser att magen ska belastas tungt precis som alla andra muskelgrupper och favoritövningen för mage är fokuserade, strika cablecrunches.

Vilka är dina favoritövningar?

– Bänkpress är en stor favorit, optimal överkroppsövning! Och Chins förstås, har gjort 36 som mest på tävling men rekordet är 40 stycken i rad som jag brände av för att vinna ett par hörlurar på Tyngre VI, efter att precis vunnit overallen i MP.


Liknande artiklar
Avsnitt 500!

Avsnitt 500 innehåller både personliga reflektioner och svar på inkomna frågor.

22 nov. 2024

Fitness: Marcus Udd inför Malmö Open

En av våra största favoriter gästar oss precis innan avfärd till Malmö Open, där han tävlar i både CBB och CP.

18 nov. 2024

Från förkylning till framgång med Jossan

I det här avsnittet av snor- och snörvelpodden diskuterar programledarna sina erfarenheter från de senaste tävlingarna i Spanien och på Malta. 

15 nov. 2024

Hunger och tävling - en diets utmaningar

Att hantera hunger och kost är en central del av en diet, och det är viktigt att ha en långsiktig plan för viktminskning.

25 okt. 2024

Bodybuilding: Uppföljning av Olympia

Ashkan returns – denna gång för att vi gemensamt ska gå igenom de viktigaste resultaten från Olympia-helgen, och föröka bena ut varför det gick som det gjorde.

21 okt. 2024

Olympia - svenska atleter i rampljuset

I det senaste avsnittet av podden hyllas några Olympia-prestationer, med särskilt fokus på Jeanette Johansson och Sara Kinnvik.

18 okt. 2024

Jessica Pap

Vi kör en sittning med supertalangen Jessica Pap, där vi pratar med henne om vad som fick henne att börja tävla och om hennes raketkarriär som tävlande fitnessatlet

12 okt. 2024

Dietens utmaningar: Att hantera hunger och träning

I det här avsnittet dyker Jossan och Carina ner i en diskussion om hur irriterande ihållande hosta kan vara, särskilt när den stör sömnen.

11 okt. 2024

Diet och träning: balans och utmaningar

Vi börjar med en lättsam diskussion om Jossans oväntade gäspning i början av vår podd. Vi pratar om hennes nuvarande trötthetstillstånd och reflekterar över hennes humör från förra veckan, med hopp om att hon mår bättre idag.

4 okt. 2024

Fitness, frustration och fantastiska atleter

I det här avsnittet dyker vi ner i frustrationen över trafiken, särskilt i Stockholm, och hur det påverkar våra dagliga liv som långa pendlingar och längtan efter att fly till en lugnare plats, som en öde ö.

27 sep. 2024

Tackla tisdagsbluesen: Hur man gör mitt i veckan roligt

I det här avsnittet fördjupar vi oss i ett samtal om den upplevda tråkigheten på tisdagar och hur man kan göra de roligare.

20 sep. 2024

Fitness: Viktor Rosengren – del 1

Viktor Rosengren vann i helgen som gick overallen West Coast Trophy i Men’s Physique. Idag pratar de mycket om förr, då, nu och sedan.

13 sep. 2024

Träningsmål och kraften i ansvarstagande

Veckans citat: "Som jag säger till mina online-klienter, gör inte som jag gör, utan gör bara som jag säger. Så blir det så jäkla bra."

6 sep. 2024

Cykelvasan: Tips, tricks och oväntade utmaningar

I detta avsnitt pratar vi bland annat om Cykelvasan. De initiala nerverna och missuppfattningarna, och jämförelser med Tjejvasan.

16 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Balansera träning och nöje: Semesterträningstips

I detta avsnitt pratar vi om våra senaste semesterupplevelser, vikten av vila under semestern och betydelsen av att välja rätt skor för styrketräning på gymmet.

26 juli 2024

Balansera kardio- och styrketräning

I detta avsnitt börjar vi med en lättsam diskussion om ögonbrynskomplimanger och för- och nackdelar med ögonbrynstatuering, specifikt microblading.

12 juli 2024

Midsommarminnen: Kanotpaddling och självvård

Efter en liten teknisk hicka övergick vi till en detaljerad konversation om hudvård.

28 juni 2024

Tågmissöden och fitnessframgångar: en händelserik helg

En betydande del av avsnittet ägnas åt Carinas händelserika resa till Alingsås.

21 juni 2024

Övervinna ursäkter: Nyckeln till att nå dina träningsmål

I det här avsnittet är värdarna redo med dubbla spår och nödspår för att vara helt förberedda.

14 juni 2024

Fitness: Vi kollar läget med Sebastian Jansson

Favoriten och fysiskglänsaren Sebastian Jansson får sig en verbal påhälsning. Sebbe berättar bland annat om livet som blivande far och som nybliven husägare, men även om hur hans kost och träning ser ut just nu.

13 juni 2024

Glädje och utmaningar med nya husdjur

Carina och Jossan minns tillbaka till Tyngres tidiga dagar och firar dess 10-årsjubileum samt reflekterar över utmaningarna vid starten och hur långt de har kommit sedan dess.

7 juni 2024

Pia Jansson om att navigera kring skador

I detta avsnitt välkomnar vi tillbaka Pia Jansson som delar med sig av sin pågående kamp med ett höftproblem som har plågat henne i nästan fyra år.

31 maj 2024

Insikter om skor och fitness

Vi pratar om våra erfarenheter med knäproblem och hur anpassning av våra skor och träningsrutiner avsevärt lindrade dessa problem.

17 maj 2024

Fitness: EM-segraren Rickard Andersson Wigh

Vi snackar med den nybakade Europamästaren i Classic Physique – Rickard Andersson Wigh. Hör honom berätta om hur allt började, om sitt storslam på SM och när han fattade att han nu vunnit EM-guld.

16 maj 2024

Alice Andreasson

Alice Andreasson har många järn i elden, hon jobbar till vardags som leg.fysioterapeut, nutritionist och personlig tränare.

11 maj 2024

Från fitnesscoaching till biltuning

Carina avslöjar sitt engagemang i Skandinavisk Motoroptimering och förklarade hur det hjälper till att minska bränsleförbrukningen och förbättra fordonets prestanda.

10 maj 2024

Vardagshälsa: Misstag, myter och personliga resor

I dagens avsnitt började vi med att adressera ett litet missförstånd angående våra tidigare diskussioner om Digestive-kex.

3 maj 2024

Fitness: Marcus Udd om nya mål

Vår evige favorit Marcus Udd gästar radion. Hör allt om hans träning och kost, men också om hans spännande planer inför framtiden.

29 apr. 2024

Guld, glädjetårar och gymtips

I det här avsnittet dyker vi in i efterdyningarna av Nordic Cup-helgen, där vi såg några otroliga framträdanden och några överraskningar längs vägen.

26 apr. 2024

Coaching, posering och tävlingsreflektioner

I dagens avsnitt reflekterar vi över den senaste tidens coach- och domarupplevelser på E-tuna Muscle Show, säsongens första tävling.

19 apr. 2024

Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Att tackla motivationsbrist och skapa mål

Carina och Jossan är här för att dela med sig av sina erfarenheter och tips för att hålla dig inspirerad.

12 apr. 2024