Just tillbaka efter en av årets allra största fitnesshändelser här i Sverige – SM i bodybuilding och fitness. Samtidigt som det är underbart att konstatera att så många är intresserade av att mäta sig med andra, så är jag också lite förundrad över hur en del av de tävlande hanterar själva processen – bedömningen och den eventuella belöningen efteråt. Därför tänkte jag här helt kort bjuda på en snabbkurs i vad detta till stor del handlar om, och även vad det inte handlar om. Samtidigt vill jag också ge dig som tänker tävla en liten guide i vad du har att förvänta dig när du väl smörjt upp:
Allt är subjektivt
Det är inte som att springa 60 meter, spela fotboll, eller tävla i marklyft. Någon eller några andra är satta i uppgift att utifrån hur de ser det avgöra hur din fysik står sig gentemot andras. Därmed uppstår helt enkelt ett läge där ingenting är säkert, glasklart eller förutsägbart. Det är en av de mest fundamentala aspekterna i att tävla i fysik. En subjektiv bedömningssport är per definition inte så digital som mätbara prestationsbaserade sporter. Och tyvärr är det bara att hacka i sig.
Det är domaren som dömer
Det är alltså inte du, din coach, dina ryggdunkade polare eller dina bloggläsare. Det är heller inte bara en domare som gör jobbet – det är nio (vanligtvis). Av dessa nio domarsiffror stryks alltid de två bästa resultaten och de två sämsta. Kvar finns då bara de 5 mest genomsnittliga omdömena, och summan av dessa är ditt resultat. Visst, det kan bli fel. Men det är enligt min erfarenhet inte särskilt ofta, och då inte med särskilt mycket. Domarna har dessutom bästa platserna i huset. Ingen annan har samma perfekta förutsättningar att göra en professionell bedömning, med rätt ljus, rätt vinklar och rätt perspektiv. Man får ofta en helt annan uppfattning uppifrån läktaren.
Det är din fysik som bedöms – inte du
Ett av de vanligaste felen är att man som tävlande alltför tätt sammankopplar sin person med sin fysik. Om din fysik nu skulle få höga betyg så betyder det inte att du automatiskt är fantastisk som individ. Och detsamma gäller även omvänt. När det går sämre rent resultatmässigt så betyder det inte att domarna ogillar dig personligen. Naturligtvis är själva tävlingssatsningen nästan alltid förknippad med stora doser karaktär och frukten av ett antal personliga egenskaper. Men dagen D är det helt oviktigt. Där är det bara din fysik som räknas.
Ju mer luddig gren – desto luddigare bedömning
Bland våra sporter tillkommer det även grenar som har elementet ”lagom” i sig, där redan regelverket är av luddigare slaget. Med det sagt är det ofta enklare att hitta den solklara segraren i bodybuilding än i exempelvis Men’s Physique och Bikini Fitness. Var därför förberedd på att utkomsten i dessa grenar kan variera från dina egna definitioner oftare än i andra och betydligt mer så.
Försöker du hitta logiken? Glöm det.
Jag märker ofta hur tävlande, coacher och andra förståsigpåare vill dra långt gångna slutsatser efter en tävling. Man vill se trender, hitta röda linjer och därigenom kunna sortera allt man upplevt. Och – för diskussionens skull – det kan hända att domarkollegiet utrustas med närmast politiska dekret i stil med ”I år ska vi döma ner alltför hårda fitnesstjejer”. Men enligt min mening är det extremt sällsynt. Extremt. Istället är det nästan alltid så enkelt att den bästa atleten för dagen också är den som får lyfta den största bucklan. Mer komplicerat än så är det inte.
Är du nöjd? Bra. Är du missnöjd? Knip käft.
Hur man väljer att hantera ett tävlingsresultat kan ofta få mer långtgående effekter än själva resultatet. För att vara tydlig – ingen gillar en dålig förlorare. Ingen gillar att ta del av dina missunnsamheter staplade på varandra efteråt. Ingen gillar heller att få dina besvikelser på andra – domare och ofta även dina medtävlande (!) – uthällda i diverse sociala medier. Därför – hantera motgångar med samma mått av respekt och hyfs som du skulle ha gjort med dina framgångar.
I dina växande musklers tjänst!
Alex
**
REDAKTÖREN LISTAR
** Glädjeämnen från SM-helgen
1. De tre overallsegrarna
Carina Isaksson (body fitness), Madelen Myhr (bikini fitness) och Christoffer Nober (bodybuilding) är underbara förebilder rakt igenom, och deras spontana segerglädje värmde gott i bröstet.
2. Niro de la Rua
Hans posering var kort och gott i världsklass. Var du där – grattis! Var du inte det – googla det bums.
3. CBB +180 cm
Satan sådan klass! Helt klart det bästa CBB-startfältet någonsin. När en toppatlet som Conny Hilmersson inte tar sig till final så vet man att det var tufft.
4. Bodybuilding, -90 kg
Oerhört kul med så många bra killar på linen. Supertajt, där även den som kom sist (8:a) var svinbra.
5. Bodybuilding, -70 kg
Sverige är normalt inte ett jockeyfolk, men vi har massor av riktigt vassa lättviktsbyggare. Mycket bra klass.
***