Att tävla i fysik

Det kan vara fantastiskt roligt att tävla i fysik. En del behöver bara några extra ord på vägen.

Alex Danielsson

Just tillbaka efter en av årets allra största fitnesshändelser här i Sverige – SM i bodybuilding och fitness. Samtidigt som det är underbart att konstatera att så många är intresserade av att mäta sig med andra, så är jag också lite förundrad över hur en del av de tävlande hanterar själva processen – bedömningen och den eventuella belöningen efteråt. Därför tänkte jag här helt kort bjuda på en snabbkurs i vad detta till stor del handlar om, och även vad det inte handlar om. Samtidigt vill jag också ge dig som tänker tävla en liten guide i vad du har att förvänta dig när du väl smörjt upp:

Allt är subjektivt
‌ Det är inte som att springa 60 meter, spela fotboll, eller tävla i marklyft. Någon eller några andra är satta i uppgift att utifrån hur de ser det avgöra hur din fysik står sig gentemot andras. Därmed uppstår helt enkelt ett läge där ingenting är säkert, glasklart eller förutsägbart. Det är en av de mest fundamentala aspekterna i att tävla i fysik. En subjektiv bedömningssport är per definition inte så digital som mätbara prestationsbaserade sporter. Och tyvärr är det bara att hacka i sig.

Det är domaren som dömer
‌ Det är alltså inte du, din coach, dina ryggdunkade polare eller dina bloggläsare. Det är heller inte bara en domare som gör jobbet – det är nio (vanligtvis). Av dessa nio domarsiffror stryks alltid de två bästa resultaten och de två sämsta. Kvar finns då bara de 5 mest genomsnittliga omdömena, och summan av dessa är ditt resultat. Visst, det kan bli fel. Men det är enligt min erfarenhet inte särskilt ofta, och då inte med särskilt mycket. Domarna har dessutom bästa platserna i huset. Ingen annan har samma perfekta förutsättningar att göra en professionell bedömning, med rätt ljus, rätt vinklar och rätt perspektiv. Man får ofta en helt annan uppfattning uppifrån läktaren.

Det är din fysik som bedöms – inte du
‌ Ett av de vanligaste felen är att man som tävlande alltför tätt sammankopplar sin person med sin fysik. Om din fysik nu skulle få höga betyg så betyder det inte att du automatiskt är fantastisk som individ. Och detsamma gäller även omvänt. När det går sämre rent resultatmässigt så betyder det inte att domarna ogillar dig personligen. Naturligtvis är själva tävlingssatsningen nästan alltid förknippad med stora doser karaktär och frukten av ett antal personliga egenskaper. Men dagen D är det helt oviktigt. Där är det bara din fysik som räknas.

Ju mer luddig gren – desto luddigare bedömning
‌ Bland våra sporter tillkommer det även grenar som har elementet ”lagom” i sig, där redan regelverket är av luddigare slaget. Med det sagt är det ofta enklare att hitta den solklara segraren i bodybuilding än i exempelvis Men’s Physique och Bikini Fitness. Var därför förberedd på att utkomsten i dessa grenar kan variera från dina egna definitioner oftare än i andra och betydligt mer så.

Försöker du hitta logiken? Glöm det.
‌ Jag märker ofta hur tävlande, coacher och andra förståsigpåare vill dra långt gångna slutsatser efter en tävling. Man vill se trender, hitta röda linjer och därigenom kunna sortera allt man upplevt. Och – för diskussionens skull – det kan hända att domarkollegiet utrustas med närmast politiska dekret i stil med ”I år ska vi döma ner alltför hårda fitnesstjejer”. Men enligt min mening är det extremt sällsynt. Extremt. Istället är det nästan alltid så enkelt att den bästa atleten för dagen också är den som får lyfta den största bucklan. Mer komplicerat än så är det inte. 

Är du nöjd? Bra. Är du missnöjd? Knip käft.
‌ Hur man väljer att hantera ett tävlingsresultat kan ofta få mer långtgående effekter än själva resultatet. För att vara tydlig – ingen gillar en dålig förlorare. Ingen gillar att ta del av dina missunnsamheter staplade på varandra efteråt. Ingen gillar heller att få dina besvikelser på andra – domare och ofta även dina medtävlande (!) – uthällda i diverse sociala medier. Därför – hantera motgångar med samma mått av respekt och hyfs som du skulle ha gjort med dina framgångar.

I dina växande musklers tjänst!

Alex


**

REDAKTÖREN LISTAR
‌** Glädjeämnen från SM-helgen

1. De tre overallsegrarna
Carina Isaksson‌ (body fitness), Madelen Myhr‌ (bikini fitness) och Christoffer Nober‌ (bodybuilding) är underbara förebilder rakt igenom, och deras spontana segerglädje värmde gott i bröstet.

2. Niro de la Rua
‌ Hans posering var kort och gott i världsklass. Var du där – grattis! Var du inte det – googla det bums. 

3. CBB +180 cm
‌ Satan sådan klass! Helt klart det bästa CBB-startfältet någonsin. När en toppatlet som Conny Hilmersson‌ inte tar sig till final så vet man att det var tufft.

4. Bodybuilding, -90 kg
‌ Oerhört kul med så många bra killar på linen. Supertajt, där även den som kom sist (8:a) var svinbra.

5. Bodybuilding, -70 kg
‌ Sverige är normalt inte ett jockeyfolk, men vi har massor av riktigt vassa lättviktsbyggare. Mycket bra klass.

***


Liknande artiklar
Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Att tackla motivationsbrist och skapa mål

Carina och Jossan är här för att dela med sig av sina erfarenheter och tips för att hålla dig inspirerad.

12 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Från påskpodd till vandringsminnen

Välkommen till Carina och Jossans mysiga påskpoddavsnitt. Vi börjar med en lättsam diskussion om påsksånger och traditioner och jämför dem med andra högtider som midsommar och jul.

5 apr. 2024

Matilda Jansson

Podden gästas av Matilda Jansson, digital kreatör och tävlande atlet.

30 mars 2024

Livsnjutning och lokalsinne: Sälen och vardagliga äventyr

Carina och Jossan diskuterar potentiella gäster, och överväger en förslagslåda för lyssnare att föreslå sina drömgäster.

29 mars 2024

Pia Jansson gästar

Den här veckan får Carina sällskap av en kompis, kollega och tjattermaja av rang, nämligen Pia Jansson.

22 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024

Kisstrattar och tights med buttlift – nödvändighet eller nonsens?

Carina och Jossan är tillbaks efter ett missat podcastavsnitt från föregående vecka.

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Från app-elände till oavsiktlig skostöld på gymmet

1 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Från digestive-träsket till träningsoptimering

I dagens avsnitt tar Carina och Jossan dig med på en vild åktur genom vardagens upp- och nedgångar. Och hur bra är egentligen digestive-kex?

23 feb. 2024

Från CrossFit till att bygga muskler efter 50

Carina och Jossan diskuterar CrossFits påverkan på gymkulturen och sina personliga erfarenheter. Hur ofta går byggare över till crossfit?

16 feb. 2024

Fulveckor, böter och träningsglädje

Avsnittet inleds med en berättelse om ett möte med polisen på grund av fortkörning. En påminnelse om att sakta ner i livet, både bokstavligt och bildligt.

9 feb. 2024

Hur vi hanterar skador och träningsintensitet

Carina och Jossan reflekterar över föregående veckas gäst, Martin Troive, och hans oklanderliga svar som hjälpte oss.

2 feb. 2024

Martin Troive om fitness, kost och coachning

Carina har ett ett engagerande samtal med Martin Troive om allt från att hantera sjukdomar och träning till krångligheterna med att coacha män kontra kvinnor.

26 jan. 2024

Fruset Fredagsmys

Sparka in helgen med Carina & Jossan. Denna vecka är det virtuella mötet en av de förutsättningar vi möter. Friskt, frejdigt och kompetent.

19 jan. 2024

Vintertraditioner och tävlingsminnen

Carina och Cici jämför sina senaste veckor – en av dem har haft lugnt hemmavid. Den andra har firat trettonhelg med familjen Grape.

12 jan. 2024

Sätt smarta mål och hitta balansen

Carina och Jossans nyårsförväntningar från Vemdalen inkluderar färre krämpor och mindre smärtor för egen del.

5 jan. 2024

Frågestund i Fredagsmys

Carina & Jossan sammanstrålar i Vemdalen för några dagars gemensamt firande. Naturligtvis passar de då också på att riva av några inkomna frågor.

29 dec. 2023

När livet testar tålamodet

I detta avsnitt har Carina och Cici en härlig blandning av julstämning och det vanliga kaoset som ni har lärt er förvänta er av dem. Med historier om julförberedelser och de missöden som följer med dem.

22 dec. 2023

Träningstips och roliga observationer

Carina och Jossan avhandlar olika ämnen och tipsar om övningar som kettlebellsvingar och slamball, som är intensiva och effektiva.

15 dec. 2023

Från lussebullar till bilreparationer: En helg full av äventyr

Carina och Cici diskuterar sina erfarenheter från en Lussebulle-test och inte minst deras besök på Luciapokalen.

8 dec. 2023

Provsmakning av skumtomtar

Carina och Jossan diskuterar vilka skumtomtar de har på sitt buffébord och berättar att lyssnarna önskat denna genomgång.

1 dec. 2023

Post show-rebound och släpande muskelgrupper

Ashkan och Albin pratar idag om post show-rebound och hur man ska hantera det på ett smart sätt. Släpande muskelgrupper diskuteras också.

25 nov. 2023

Snabba lösningar inte alltid bra långsiktigt

De allra flesta som kontaktar Carina vill ha en quick fix för att tappa fett. En effektiv diet innehåller styrketräning, bra kost och kardio.

24 nov. 2023

Om kärleken till fitness

Få brinner mer och starkare för de olika fitnessporterna än den energiske bamsingen Robert Wåhlander. Hör honom berätta om hur allt började och hur han ser på framtiden.

20 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Att hantera livet efter en tävling

Carina och Jossan om veckorna som varit och några hälsoproblem som de har upplevt. Plus en överblick av de svenska EM-prestationerna.

17 nov. 2023

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

En vecka i Santa Susanna

Carina och Cici diskuterar VM-tävlingarna i Santa Susanna – en stor landslagstävling med 35 svenska deltagare med framgångar.

10 nov. 2023

Leffe om att börja tävla sent i livet

Direkt från VM i Santa Susanna fångar vi upp Leif Andersson som knep silvret i Men's Physique, Masters +50 år.

6 nov. 2023