Att tävla i fysik

Det kan vara fantastiskt roligt att tävla i fysik. En del behöver bara några extra ord på vägen.

Alex Danielsson

Just tillbaka efter en av årets allra största fitnesshändelser här i Sverige – SM i bodybuilding och fitness. Samtidigt som det är underbart att konstatera att så många är intresserade av att mäta sig med andra, så är jag också lite förundrad över hur en del av de tävlande hanterar själva processen – bedömningen och den eventuella belöningen efteråt. Därför tänkte jag här helt kort bjuda på en snabbkurs i vad detta till stor del handlar om, och även vad det inte handlar om. Samtidigt vill jag också ge dig som tänker tävla en liten guide i vad du har att förvänta dig när du väl smörjt upp:

Allt är subjektivt
‌ Det är inte som att springa 60 meter, spela fotboll, eller tävla i marklyft. Någon eller några andra är satta i uppgift att utifrån hur de ser det avgöra hur din fysik står sig gentemot andras. Därmed uppstår helt enkelt ett läge där ingenting är säkert, glasklart eller förutsägbart. Det är en av de mest fundamentala aspekterna i att tävla i fysik. En subjektiv bedömningssport är per definition inte så digital som mätbara prestationsbaserade sporter. Och tyvärr är det bara att hacka i sig.

Det är domaren som dömer
‌ Det är alltså inte du, din coach, dina ryggdunkade polare eller dina bloggläsare. Det är heller inte bara en domare som gör jobbet – det är nio (vanligtvis). Av dessa nio domarsiffror stryks alltid de två bästa resultaten och de två sämsta. Kvar finns då bara de 5 mest genomsnittliga omdömena, och summan av dessa är ditt resultat. Visst, det kan bli fel. Men det är enligt min erfarenhet inte särskilt ofta, och då inte med särskilt mycket. Domarna har dessutom bästa platserna i huset. Ingen annan har samma perfekta förutsättningar att göra en professionell bedömning, med rätt ljus, rätt vinklar och rätt perspektiv. Man får ofta en helt annan uppfattning uppifrån läktaren.

Det är din fysik som bedöms – inte du
‌ Ett av de vanligaste felen är att man som tävlande alltför tätt sammankopplar sin person med sin fysik. Om din fysik nu skulle få höga betyg så betyder det inte att du automatiskt är fantastisk som individ. Och detsamma gäller även omvänt. När det går sämre rent resultatmässigt så betyder det inte att domarna ogillar dig personligen. Naturligtvis är själva tävlingssatsningen nästan alltid förknippad med stora doser karaktär och frukten av ett antal personliga egenskaper. Men dagen D är det helt oviktigt. Där är det bara din fysik som räknas.

Ju mer luddig gren – desto luddigare bedömning
‌ Bland våra sporter tillkommer det även grenar som har elementet ”lagom” i sig, där redan regelverket är av luddigare slaget. Med det sagt är det ofta enklare att hitta den solklara segraren i bodybuilding än i exempelvis Men’s Physique och Bikini Fitness. Var därför förberedd på att utkomsten i dessa grenar kan variera från dina egna definitioner oftare än i andra och betydligt mer så.

Försöker du hitta logiken? Glöm det.
‌ Jag märker ofta hur tävlande, coacher och andra förståsigpåare vill dra långt gångna slutsatser efter en tävling. Man vill se trender, hitta röda linjer och därigenom kunna sortera allt man upplevt. Och – för diskussionens skull – det kan hända att domarkollegiet utrustas med närmast politiska dekret i stil med ”I år ska vi döma ner alltför hårda fitnesstjejer”. Men enligt min mening är det extremt sällsynt. Extremt. Istället är det nästan alltid så enkelt att den bästa atleten för dagen också är den som får lyfta den största bucklan. Mer komplicerat än så är det inte. 

Är du nöjd? Bra. Är du missnöjd? Knip käft.
‌ Hur man väljer att hantera ett tävlingsresultat kan ofta få mer långtgående effekter än själva resultatet. För att vara tydlig – ingen gillar en dålig förlorare. Ingen gillar att ta del av dina missunnsamheter staplade på varandra efteråt. Ingen gillar heller att få dina besvikelser på andra – domare och ofta även dina medtävlande (!) – uthällda i diverse sociala medier. Därför – hantera motgångar med samma mått av respekt och hyfs som du skulle ha gjort med dina framgångar.

I dina växande musklers tjänst!

Alex


**

REDAKTÖREN LISTAR
‌** Glädjeämnen från SM-helgen

1. De tre overallsegrarna
Carina Isaksson‌ (body fitness), Madelen Myhr‌ (bikini fitness) och Christoffer Nober‌ (bodybuilding) är underbara förebilder rakt igenom, och deras spontana segerglädje värmde gott i bröstet.

2. Niro de la Rua
‌ Hans posering var kort och gott i världsklass. Var du där – grattis! Var du inte det – googla det bums. 

3. CBB +180 cm
‌ Satan sådan klass! Helt klart det bästa CBB-startfältet någonsin. När en toppatlet som Conny Hilmersson‌ inte tar sig till final så vet man att det var tufft.

4. Bodybuilding, -90 kg
‌ Oerhört kul med så många bra killar på linen. Supertajt, där även den som kom sist (8:a) var svinbra.

5. Bodybuilding, -70 kg
‌ Sverige är normalt inte ett jockeyfolk, men vi har massor av riktigt vassa lättviktsbyggare. Mycket bra klass.

***


Liknande artiklar
Hälsosam mat på resande fot

Vi inledde med att dela våra veckovisa erfarenheter. Jossan uttryckte sin frustration över sin pågående renovering av hemmet och de opålitliga entreprenörerna. Fördröjningarna och bristen på kommunikation har varit en betydande källa till stress för henne. Jag delade mina egna erfarenheter med entreprenörer och betonade de vanliga problemen med missade deadlines och ökade kostnader.

17 jan. 2025

Jossan om sin fantastiska BF-säsong

Vi träffar den underbara Josefine Pettersson och får höra allt om hennes grymma säsong, där hon tagit två proffssegrar av två möjliga inom IFBB Elite Pro.

16 jan. 2025

Mål för 2025: Vad ser vi fram emot?

Här är vi igen, inspelande på nyårsafton 2024, precis som förra året. Vi har mysigt inrett i vårt skidstugorum, där vi minns det gångna året och delar med oss av våra upplevelser.

3 jan. 2025

Hantverkare och hemmastrul: en julberättelse

Vi dyker ner i livets kaos precis före helgerna, med fokus på utmaningarna med renovering av hemmet.

20 dec. 2024

Det tusende avsnittet

Det tusende avsnittet av Tyngre Radio måste ju inramas med en av våra mest kära gäster, nämligen Johnny Grape

19 dec. 2024

Lovisa Stenman mot CrossFit-eliten

Kärt återseende när klassatleten Lovisa Stenman återigen gästar podden. En hel del snack om fitness (såklart) men mest om hennes nya kärlek: CrossFit!

16 dec. 2024

Tankar om comeback på scenen

I detta avsnitt av snor- och snörvelpodden dyker vi ner i det alltför bekanta området med säsongsinfluensor och de olika botemedel vi förlitar oss på för att ta oss igenom dem.

13 dec. 2024

Fira milstolpar: Födelsedagar, tävlingar och nystart

Vi dyker ner i en livlig diskussion om inomhustemperaturer, där en av oss avslöjar en överraskande kall 15 grader i sin lägenhet, vilket leder till en humoristisk utväxling om personliga temperaturpreferenser och egenheterna hos gamla hus.

6 dec. 2024

Lussebullstest: Vem har bästa bullarna i år?

Varje lussebulle bedöms utifrån smak, konsistens och saffranssmak, vilket leder till några överraskande resultat. Vilken kröns till vinnare för sin utsökta och smakrika bulle?

29 nov. 2024

Avsnitt 500!

Avsnitt 500 innehåller både personliga reflektioner och svar på inkomna frågor.

22 nov. 2024

Fitness: Marcus Udd inför Malmö Open

En av våra största favoriter gästar oss precis innan avfärd till Malmö Open, där han tävlar i både CBB och CP.

18 nov. 2024

Från förkylning till framgång med Jossan

I det här avsnittet av snor- och snörvelpodden diskuterar programledarna sina erfarenheter från de senaste tävlingarna i Spanien och på Malta. 

15 nov. 2024

Hunger och tävling - en diets utmaningar

Att hantera hunger och kost är en central del av en diet, och det är viktigt att ha en långsiktig plan för viktminskning.

25 okt. 2024

Bodybuilding: Uppföljning av Olympia

Ashkan returns – denna gång för att vi gemensamt ska gå igenom de viktigaste resultaten från Olympia-helgen, och föröka bena ut varför det gick som det gjorde.

21 okt. 2024

Olympia - svenska atleter i rampljuset

I det senaste avsnittet av podden hyllas några Olympia-prestationer, med särskilt fokus på Jeanette Johansson och Sara Kinnvik.

18 okt. 2024

Jessica Pap

Vi kör en sittning med supertalangen Jessica Pap, där vi pratar med henne om vad som fick henne att börja tävla och om hennes raketkarriär som tävlande fitnessatlet

12 okt. 2024

Dietens utmaningar: Att hantera hunger och träning

I det här avsnittet dyker Jossan och Carina ner i en diskussion om hur irriterande ihållande hosta kan vara, särskilt när den stör sömnen.

11 okt. 2024

Diet och träning: balans och utmaningar

Vi börjar med en lättsam diskussion om Jossans oväntade gäspning i början av vår podd. Vi pratar om hennes nuvarande trötthetstillstånd och reflekterar över hennes humör från förra veckan, med hopp om att hon mår bättre idag.

4 okt. 2024

Fitness, frustration och fantastiska atleter

I det här avsnittet dyker vi ner i frustrationen över trafiken, särskilt i Stockholm, och hur det påverkar våra dagliga liv som långa pendlingar och längtan efter att fly till en lugnare plats, som en öde ö.

27 sep. 2024

Tackla tisdagsbluesen: Hur man gör mitt i veckan roligt

I det här avsnittet fördjupar vi oss i ett samtal om den upplevda tråkigheten på tisdagar och hur man kan göra de roligare.

20 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fitness: Viktor Rosengren – del 1

Viktor Rosengren vann i helgen som gick overallen West Coast Trophy i Men’s Physique. Idag pratar de mycket om förr, då, nu och sedan.

13 sep. 2024

Träningsmål och kraften i ansvarstagande

Veckans citat: "Som jag säger till mina online-klienter, gör inte som jag gör, utan gör bara som jag säger. Så blir det så jäkla bra."

6 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Cykelvasan: Tips, tricks och oväntade utmaningar

I detta avsnitt pratar vi bland annat om Cykelvasan. De initiala nerverna och missuppfattningarna, och jämförelser med Tjejvasan.

16 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Balansera träning och nöje: Semesterträningstips

I detta avsnitt pratar vi om våra senaste semesterupplevelser, vikten av vila under semestern och betydelsen av att välja rätt skor för styrketräning på gymmet.

26 juli 2024

Balansera kardio- och styrketräning

I detta avsnitt börjar vi med en lättsam diskussion om ögonbrynskomplimanger och för- och nackdelar med ögonbrynstatuering, specifikt microblading.

12 juli 2024

Midsommarminnen: Kanotpaddling och självvård

Efter en liten teknisk hicka övergick vi till en detaljerad konversation om hudvård.

28 juni 2024

Tågmissöden och fitnessframgångar: en händelserik helg

En betydande del av avsnittet ägnas åt Carinas händelserika resa till Alingsås.

21 juni 2024

Övervinna ursäkter: Nyckeln till att nå dina träningsmål

I det här avsnittet är värdarna redo med dubbla spår och nödspår för att vara helt förberedda.

14 juni 2024

Fitness: Vi kollar läget med Sebastian Jansson

Favoriten och fysiskglänsaren Sebastian Jansson får sig en verbal påhälsning. Sebbe berättar bland annat om livet som blivande far och som nybliven husägare, men även om hur hans kost och träning ser ut just nu.

13 juni 2024