BCAA

Proteinets byggstenar består av aminosyror. Totalt finns det 20 olika aminosyror, där 9 benämns som essentiella därför att de måste tillllföras via kosten. Tre av de mest tongivande av dessa förekommer i en grenad form, där de bildar en sammanlänkad förening.

Läs mer

4 produkter

Läs mer om BCAA!

Grenade aminosyror, eller Branched-Chain Amino Acids (BCAA) på engelska, utgörs av leucin, isoleucin och valin, där primärt leucin är den som är mest intressant för den som styrketränar då den har störst effekt på den så kallade proteinsyntesen (därför har också Tyngres BCAA en förhöjd andel leucin).

BCAA verkar genom att aminosyrorna, då främst leucin, sänder signaler till kroppen med tydliga instruktioner om att öka proteinsyntesen – processen där protein bildas i cellerna. Därmed skapas bättre förutsättningar för muskeltillväxt, och speciellt effektivt verkar detta vara för att motverka muskelnedbrytning.

BCAA är bra för att ge bättre förutsättningar för muskelväxt, och speciellt för att motverka muskelnedbrytning i vila. BCAA verkar också kunna reducera känslan av träningsvärk och därigenom snabbare göra dig redo för ett nytt träningspass. Att BCAA dessutom innehåller få kalorier är också ett plus.

Användningsområdet och funktionen hos EAA (Essential Amino Acids) är densamma som för BCAA. Då EAA innehåller 9 aminosyror medan BCAA består av tre så är aminosyreprofilen hos EAA lite mer komplett. EAA är därför aningen dyrare och kan i vissa fall också ha en tydligare och skarpare smak. Under perioder då du inte får i dig aminosyror från andra livsmedel så kommer också EAA att vara mer fullvärdigt som tillskott och ge en större ökning av proteinsyntesen på sikt.

Du kan ta BCAA när som helst under dagen, men mest effektivt är BCAA troligen om du tar det som ett komplement före en måltid som annars innehåller lite mindre BCAA. Till exempel tillsammans med frukostgröten på morgonen, eller med en sallad efter din träning.

Det går bra att ta BCAA innan träningen. Men om du gör det på en helt fastande mage så kanske du inte får ut full effekt från simuleringen av proteinsyntesen eftersom det då kan saknas andra aminosyror som också behövs. Om du däremot har ätit en måltid några få timmar innan så lär det finnas gott om de andra aminosyrorna för kroppen att använda när proteinsyntesen väl ökat.

Du kan absolut dricka BCAA under ditt träningspass. Samma sak som för BCAA innan träningen gäller dock för BCAA under träningen.

BCAA och proteinpulver är tänkta att utföra samma uppgift – att simulera muskelväxt och minimera muskelnedbrytning. Tyngres proteinpulver innehåller alltid en komplett och allomfattande palett av aminosyror, varför det leucin, isoleucin och valin som finns i BCAA inte kommer att bidra med något extra ifall du tar en proteindrink samtdigt. Att ta BCAA samtidigt som du konsumerar proteinpulver blir därför lite som att elda för kråkorna. Proteinpulver är mer lämpligt att inta vid tillfällen då du annars inte äter något på en längre tid. Dina muskler får då alla aminosyror de kan tänkas behöva för tillväxt. BCAA kan istället bidra med de aminosyror som är viktiga för att starta den uppbyggande processen. Om du inte redan har de andra aminosyrorna i kroppen från en måltid några få timmar innan, eller om du inte äter strax efter du tar ditt BCAA, så kommer inte BCAA för sig själv fungera lika bra som proteinpulver. En fördel med BCAA är att det ger färre kalorier och kan vara mer lättdrucket. Många föredrar också den mer läskande smaken från BCAA jämfört med den ofta mjölkiga sensationen proteinpulver kan ge.

BCAA är inte farligt utan består av aminosyror som vi alla också får i oss via vanlig kost. Som tillskott bidrar BCAA med mer av aminosyrorna som har större betydelse när det gäller muskelbygge. Det kan dock vara bra att känna till att för precis som med alla andra ämnen och livsmedel med en hög halt av syra, som exempelvis kolsyra, så kan stora och frekventa doser påverka tänder och magen.

Under normal användning finns inga kända biverkningar av BCAA. Vid extrema nivåer (vi pratar om ett intag som i så fall motsvarar 10 hela påsar BCAA per dag!) så har man uppmätt ökade halter av ammoniak i blodet, vilket sannolikt inte är hälsosamt i längden.

BCAA har inga kända negativa effekter, förutom ovan.