I avsnitt 178 av Tyngre Träningssnack går vi på djupet kring inflammation och vad som menas med antiinflammatorisk kost. Är man intresserad av dieter och hälsa så har man nog inte missat den senaste trenden med storsäljande dietböcker som påstås förmedla en antiinflammatorisk kost.

Vilken forskning ligger bakom dessa böcker och vad vet vi idag kring vilken kost som är inflammatorisk och vilken kost som är antiinflammatoriskt? Och är det bra att fokusera på endast inflammationsdelen i kroppen eller riskerar vi att tappa ett helhetsperspektiv?

Till vår hjälp i det här avsnittet har vi David Ek som varit med flera gånger som gäst i podden. Om du gillade det här avsnittet så gillar du troligen också de tidigare avsnitten som vi har haft med honom. Det är avsnitt 4, avsnitt 19, Avsnitt 60 och avsnitt 125.

Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

Här kan du ladda ner avsnittet som mp3: Avsnitt 178.

RSS: http://traningssnack.libsyn.com/rss

Ur innehållet:‌

  • 00:00:00 Försnack
  • 00:01:18 David Ek är tillbaka som gäst
  • 00:02:53 Antiinflammatorisk kost – vet vi ens vad det är?
  • 00:03:28 Vad är inflammation?
  • 00:05:40 En typ av låggradig inflammation som vi inte vill ha
  • 00:10:42 Vi vill inte motverka alla inflammationsprocesser
  • 00:12:16 Fetma och för mycket fettmassa har stor inverkan på låggradig inflammation
  • 00:12:36 Försöker man bara påverka ett symptom med antiinflammatorisk kost?
  • 00:14:48 Överskattar vi fettmassa eftersom vi kan mäta det precist?
  • 00:15:52 Vi vet att fettmassa påverkar rent mekanistiskt med
  • 00:18:51 Kroppen hanterar tillfälliga förändringar väldigt bra
  • 00:20:18 Epidemiologiska studier på antiinflammatorisk kost är väldigt tveksamma
  • 00:26:04 Vad innebär de antiinflammatoriska index som finns?
  • 00:31:40 Antiinflammatoriska index är inte bättre än andra index för hälsosam mat
  • 00:35:30 Interventionsstudier där man sett en lägre inflammation
  • 00:37:46 Vissa tillskott som sänker inflammationen försämrar hälsoutfall
  • 00:42:45 En pågående svensk studie på antiinflammatorisk kost och reumatism
  • 00:48:05 Det går att sälja det nya och coola utan att överdriva
  • 00:50:19 Finns det faror med att folk överdriver doserna?
  • 00:54:20 Felaktiga förklaringsmodeller begränsar också människor i onödan
  • 00:59:21 Enskilda livsmedel och deras påverka på inflammationsmarkörer
  • 01:02:41 Interventionsstudierna är svåra att tolka – ett löjligt exempel
  • 01:04:56 Har man testat ett råd eller faktisk fysiologi i en interventionsstudie?
  • 01:06:20 Termen antiinflammatorisk kost för friska ger ingenting nytt