En upplevelse kan beskrivas på extremt många vis. En upplevelse kan också vara kopplad till ett flertal händelser som går hand i hand. Många upplevelser kräver lite längre väntan samt tålmodighet för att de ska bli så bra som möjligt medan andra bör inträffa så snart som möjligt för att chansen ej ska få passera förbi. Vilken typ av upplevelse det än må gälla, så slutar det alltid med att man bär med sig nya erfarenheter utmed livets långa stig.

När det kommer till träning, gym och ett kontinuerligt tävlande inom grenen Classic Bodybuilding‌ så tror jag att jag fått lära mig en och annan läxa. Sedan år 2012 har det blivit totalt tio stycken tävlingar, varav de allra flesta ägt rum i vårt avlånga land Sverige. Det har varit glädje blandat med en hel del sorg. I vissa lägen är det motgångar, i andra medgångar. När jag nu ett par månader efter den senaste drabbningen sitter här och summerar saker och ting med ord på ett papper så ser jag ett mönster som blir tydligare och tydligare och i form av erfarenhet så tar jag med mig denna lärdom inför kommande satsningar tillika diverse olika utmaningar i livet. För att få fram mitt budskap något klarare så väljer jag här att spola tillbaka bandet till en helfestlig berättelse från min barndom.

Någon gång under 90-talet så tog min morbror Tota‌ med mig till den lilla stadens biograf. Det var första gången jag skulle få gå på bio och jag minns så väl hur förväntningarna kring detta skruvats upp sedan datumet blivit spikat. Godis inhandlades, man sprang på toa tillsammans med morbror och försökte vuxet nå upp till urinoaren för att sedan kuta raka vägen in till salongen för att hitta sin plats. En alldeles egen plats, i en skön röd fåtölj och i mitt knä låg choklad samt chips nu uppdukat för buffé. Jag frågade om inte den stora tv-apparaten som alla pratat om skulle komma snart. Jag lyckades trycka i mig godiset så snabbt att reklamen inte ens hann att ta slut. Det blev svårt att sitta still och en sockerchock av rang kom naturligtvis som en bonus av godiskavalkaden. Allt detta till trots så lyckades upplevelsen motsvara och dessutom överträffa mina förväntningar med råge.

Exakt samma känsla som inträffade under detta biobesök, inträffade också första gången jag tävlade i fitness. Sedan dess har det fortsatt och jag har under ett flertal tillfällen lyckats fånga den igen, exempelvis under de tillfällen då jag fått kliva upp på scen i exempelvis anrika Solnahallen‌ eller härliga Estrad Arena, Alingsås‌ för att i nästa skede få skicka upp en dubbel biceps mot skyn samtidigt som strålkastarljuset värmer rakt i ansiktet. För mig har känslan alltid varit det viktigaste. Än mer unikt blir det då tajmingen sitter till hundra procent. Så för att komma tillbaka till det där härliga biobesöket så var det faktiskt så, att helt plötsligt någon gång under mitten av mina ungdomsår så blev dessa besök fler och fler. Som en följd av detta försvann både förväntningarna innan själva filmen – men också känslan och upplevelsen att göra något som jag inte gjort på länge och som verkligen får mitt inre att blixtra till. Vad sjutton har då detta med Classic Bodybuilding, träning och fitness att göra? Jo, det ska jag be att få tala om.

Tidigt i december 2012 så genomförde jag min andra tävling. Kort därefter var det meningen att jag skulle äta, bygga upp mig och bara vara en stund. Stunden efter detta så satt jag med hela ansiktet nedgrävt i en burk Nutella och åt som om domedagen vore kommen. Det känns som om det vore igår, då jag ringde upp min superduktiga coach men ännu bättre vän Ali Komai för att rådslå tankar och funderingar kring framtiden. Han gav mig då två alternativ, varav det ena bestod av att hålla planen och komma ifrån tävlingar samt diet en stund. Andra alternativet var att hoppa upp på hästen igen och testa vingarna ytterligare två gånger. Jag valde således att starta upp en ny dietfas och satsa inför de två vårtävlingarna som låg schemalagda i Sverige denna säsong. I efterhand, då man kollar in i backspegeln så inser man att det fanns stunder där man kunde ha fattat bättre beslut. Beslut som varit mer mogna, och beslut som gynnat mig själv på längre sikt. Det handlar om att visa prov på tålamod, våga älska processen som tar dig framåt och dessutom ha mod nog att se hur misstag kan vändas till styrka. För det finns ingen ånger och det finns ingen ångerrätt. Besluten i livet kommer inte med ett kvitto som med stora bokstäver skriker 7 DAGARS ÖPPET KÖP. Ibland önskar jag att det hade varit så.

Under den senaste säsongen inträffade samma misstag igen, denna gång mellan Tyngre Classic I och Tyngre Classic II. En tävling som jag inte ångrar, men som jag aldrig borde börjat dieta till. Det är just därför jag valt att döpa denna krönika till erfarenhetens långa stig. Jag tror att det är en stig som aldrig tar slut, och min åsikt är den att tillsammans kan lärdomarna av misstag och erfarenhet hjälpa dig framåt. Mot utveckling och mot nya målsättningar. För när man adderar ihop den kunskap man skaffat sig genom åren tillsammans med lärdomar från just misstag som begåtts, så blir kontentan en portfölj med den viktigaste informationen du kan bära med dig – beslutsunderlag. Lite som att veta om att man kanske inte ska besöka biosalongen för ofta, det blir ju faktiskt tristare då. Eller att våga bygga upp fysiken emellan tävlingar ifall det är så att du faktiskt vill komma tillbaka med ett bättre helhetspaket än innan. När livet ger dig citroner, ta med en lime och lite koffein så har du snart en Nocco. Förbli positiv, våga förstå misstagen och gör om gör rätt.

Sist men inte minst så vill jag belysa en tävling över sociala medier som nu drar igång.

En kille och en tjej vinner vardera en burk aminosyror samt en burk PWO från Tyngre.se + en presentkod på 2500 kr hos www.gymshark.com/se – Släng upp valfri bild på Instagram och skriv varför det hade varit härligt att få förnya både hyllan med kosttillskott samt garderoben med träningskläder. Tagga #tyngregymshark och ha öppen profil för att vara med i tävlingen som pågår till den 21 januari.

Lycka till, och många kramar!

° ° °