The Devil is in the details

Om ångest kopplat till mat och träning.

Lorena Gustavsson

Vid det här laget har du förmodligen fattat hur jag vanligtvis bygger mitt skrivande på att outtröttligt slingra mig genom ordföljder, så idag tänkte jag skippa det och istället simma ut på djupt vatten. För vi behöver snacka om ett fenomen som blivit lika polariserat som i stort sett allting blir i dagens debattklimat. Det här ska handla om ångest kopplat till kost och träning och skillnaden mellan sjukt och friskt.

‌ Det här ska handla om ångest kopplat till kost och träning och skillnaden mellan sjukt och friskt.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Det här är minerad mark, ingen idé att sticka under stol med det. Missförstånden är många, kanske för att ångest‌ är ett ord vi slänger oss lättvindigt med när vi egentligen pratar om dåligt samvete‌ eller vardaglig oro‌ .

Kanske beror svårigheten att tala om ämnet på att det finns något påträngande i en diskussion om hur vi förhåller oss till vårt allra mest privata, vår kropp och hälsa. Vårt skal av attribut och val som vi visar för omvärlden är hur vi än vänder och vrider på det ett statement där åtminstone delar av vårt inre liv speglas.

I många kraftsporter men i synnerhet fitness sker uppvisningen av det yttre i gigantiska proportioner jämfört med våra andra folksporter (de som involverar bollar och puckar). Istället för att det yttre är en detalj bland många, blir det ett helt universum som ständigt expanderar – ut från gymmet till internets alla hörn. På det hela taget gläds jag åt att våra sporter är så lättillgängliga, men utrymmet för missuppfattningar och förväxlingar om vad SKKF:s grenar egentligen handlar om är enormt.

Det enklaste vore att likt många debattörer utan vidare börja raljera över och totalt missförstå fenomenet Ortorexi. Fortsättningen brukar vara att man påpekar hur oändligt mycket större problemet med stillasittande och fetma är, vilket stämmer alldeles utmärkt, men personligen hävdar jag att det går att ha två tankar/problem i huvudet samtidigt. Den ojämlika hälsan i samhället, där fler drar åt någon av extremerna, och klyftorna ökar är såklart problematiskt i sig. Just i vår sfär finns det enligt mig en poäng med att prata om båda sidorna och försöka skapa förståelse. Något annat vore respektlöst, både mot de som mår bra och de som mår dåligt. Problem vi inte talar om finner vi heller inga lösningar på.

Så vad är skillnaden mellan en Bodyfitness/Bodybuilding/Classic Bodybuildning/Bikini Fitness/Mens- och Womens physique-tävlande och en person med ätstörningar egentligen? Finns det någon skillnad? Och vad består den isåfall av?

Det enkla svaret skulle kunna lyda: Skillnaden är allt du inte ser med blotta ögat. The Devil is in the details.‌

Dieter för att minska i vikt/fettprocent är ingen rocket science. Det handlar helt enkelt om energi in och energi ut, det vet alla vi som följer Tyngres husgud Jacob Gudiol det minsta. Vi vet också att "deffen" är en viktig del av både poseringssporterna, lyftning och kampsport. Vissa verkar kunna genomföra denna på ett oproblematiskt och idrottsmässigt sätt. Det är någonting som blir aktuellt inför en tävling, det genomförs enligt planen och sedan går atleten vidare mot nästkommande fas utan att fastna i den extrema kontroll som en hårt diet brukar kräva.

För den atlet som är frisk och därmed prestationsdriven i sitt dietande är målet progression om än av subjektiva, visuella parametrar. De tränar långsiktigt och har som mål att vinna en tävling eller att komma i sin egna definierade bästa möjliga form. När de är färdiga med sin diet följer en uppbyggnadsperiod där energibalans eller överskott är ett måste. De är inte fixerade vid att hålla tävlingsformen efter dietens slut eftersom den låga fettprocenten i sig inte är ett självändamål, utan ett kriterie för att kunna hävda sig på tävlingsdagen. Efter tävling kan atleten äta mindre restriktivt, utifrån sina egna mål och preferenser, De håller alltså varken för hård kontroll på matintaget eller fastnar i hetsätningsträsket. Det som kännetecknar ett friskt förhållningssätt är förutom att ha tydlig plan som inte är känslostyrd att känna sin kropp och kunna lyssna till dess signaler även efter att ha pressat sig förbi dem under en tid.

Den som däremot snuddar vid farozonen för ett sjukligt beteende förlorar kontakten mellan kropp och skalle vid energiunderskott. Personen utvecklar ångest och tvångsmässighet av sjukliga mått kopplade till kropp kost och träning. Att vissa hamnar där verkar bero på en kombination av genetik, fysiologi och pyskologiska faktorer. En person med begynnande eller pågående ätstörningar låter inte kroppen vara med och bestämma spelreglerna någon av årets 365 dagar, utan styrs helt och hållet av huvudet där ångest, psykologisk och fysiologisk stress råder.

En person med ätstörningar äter inte för att orka träna utan tränar för att kunna tillåta sig att äta. Hen tränar inte primärt för att få känslan av glädje/mervärde/utmaning utan för att undvika ångest.

Det finns alltså en majoritet som tävlar i fitness och annat och pressar kroppen till svältgränsen av den enkla anledningen att det är en del av deras sport, och olyckligt nog finns förstås de som använder tävlandet som "täckmantel" för sin problematik. Vidare finner vi de som inte tävlar men som lever sina liv i tävlingsform ändå av rädsla för ångesten som blotta tanken på att öka i fettprocent innebär. Det som gör detta så himla känsligt svårt är att ingen av skillnaderna syns utanpå. Det försvårar både för omgivningen och för den som mår dåligt att faktiskt upptäcka om något inte står rätt rätt till. Därtill följer en uppmanande kultur där formbilder på Instagram och tveksamma tips från personer som får status som förebilder passerar våra näthinnor utan någon vidare kritisk granskning och tråkiga exempel på rötägg till "coacher" som skrattat hela vägen till banken genom att sätta tonårstjejer- och killar i riskzonen genom att sälja dem rena svältdieter.

Nu är det verkligen läge att flika in att det absolut sista jag önskar med denna text är att kasta falska anklagelser mot någon person eller tävlingsdiciplin. Det jag vill är att vi som befinner oss i den här världen inte blundar för att problemet förekommer utan tar fram det i ljuset och granskar det. Därför att om alla utövare mår så bra som möjligt är det helt enkelt större chans att sporternas framtid får en ljus karaktär. Så, det här är inte ett utpekande av sporter som månar om det visuella, det är inte ens en kritik mot extrema dieter och andra smått övermänskliga tilltag för att vinna. Vad vore en sport utan atleter som levde för att pusha sina gränser?

Det jag skulle vilja slå ett slag för är i enkelhet att vi:‌

1. Reflekterar kontinuerligt över våra val så att vi faktiskt väljer det som skänker mest tillfredsställelse. Är det här för mig? Om ja: Kör hårt! Om nja/nej: Kör nåt annat! Det finns jättemånga sporter som bara väntar på att du ska finna dem!

2. Var lyhörd och nyfiken på människorna vi delar gym med. Det finns ofta fascinerande livshistorier bakom en stark fysik. Börja snacka med en kroppsbyggare och du kommer märka att det ofta finns en drivkraft och en strävan bakom ytan som ligger betydligt djupare än vad många tror. Det är inte okej att avfärda en idrottare som störd och fixerad.

Lika knasigt blir det att skämta bort det faktum att många faktiskt lider av djup ångest kring fettprocent, kost och hälsa. Våga snacka med den som verkar må dåligt också. Våga vara med och bryta ner de där hämmande fördomsbarriärerna! Omtanke och öppenhet ger både gymmet och dig ett gott rykte.

3. Kunskap är makt! Finn en vettig kunskapskälla (Typ Gudiol #fangirl) och läs på om sådant som diskuteras i sammanhangen kost/träning/hälsa. Det är ett oumbärligt vaccin mot att kliva rakt i all världens fällor och klaver. Tänk också för all del ett varv på vilka signaler du sänder ut. Det skadar liksom aldrig!

4. Be a lover not a fighter. Vissa bara älskar att dieta en lång tid för att avslutningsvis posera till Metallica‌ på en scen, eller finner passion i att svettas ut kilovis med vätska i bastu timmar innan en match, det är väl helt underbart?! Jag kan då enkelt komma på tusen saker på rak arm som är betydligt sämre. Och möter du någon som trillat dit, eller är på väg i en ätstörning så finns det hjälp att få.

Referens: 
Grigorenko, A. & Lin, Y. 2014. Ortorexi - Fixering vid mat och träning. 1. Uppl. Stockholm: SISU Idrottsböcker.

 ---


Liknande artiklar
Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Att tackla motivationsbrist och skapa mål

Carina och Jossan är här för att dela med sig av sina erfarenheter och tips för att hålla dig inspirerad.

12 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Från påskpodd till vandringsminnen

Välkommen till Carina och Jossans mysiga påskpoddavsnitt. Vi börjar med en lättsam diskussion om påsksånger och traditioner och jämför dem med andra högtider som midsommar och jul.

5 apr. 2024

Matilda Jansson

Podden gästas av Matilda Jansson, digital kreatör och tävlande atlet.

30 mars 2024

Livsnjutning och lokalsinne: Sälen och vardagliga äventyr

Carina och Jossan diskuterar potentiella gäster, och överväger en förslagslåda för lyssnare att föreslå sina drömgäster.

29 mars 2024

Pia Jansson gästar

Den här veckan får Carina sällskap av en kompis, kollega och tjattermaja av rang, nämligen Pia Jansson.

22 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024

Kisstrattar och tights med buttlift – nödvändighet eller nonsens?

Carina och Jossan är tillbaks efter ett missat podcastavsnitt från föregående vecka.

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Från app-elände till oavsiktlig skostöld på gymmet

1 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Från digestive-träsket till träningsoptimering

I dagens avsnitt tar Carina och Jossan dig med på en vild åktur genom vardagens upp- och nedgångar. Och hur bra är egentligen digestive-kex?

23 feb. 2024

Från CrossFit till att bygga muskler efter 50

Carina och Jossan diskuterar CrossFits påverkan på gymkulturen och sina personliga erfarenheter. Hur ofta går byggare över till crossfit?

16 feb. 2024

Fulveckor, böter och träningsglädje

Avsnittet inleds med en berättelse om ett möte med polisen på grund av fortkörning. En påminnelse om att sakta ner i livet, både bokstavligt och bildligt.

9 feb. 2024

Hur vi hanterar skador och träningsintensitet

Carina och Jossan reflekterar över föregående veckas gäst, Martin Troive, och hans oklanderliga svar som hjälpte oss.

2 feb. 2024

Martin Troive om fitness, kost och coachning

Carina har ett ett engagerande samtal med Martin Troive om allt från att hantera sjukdomar och träning till krångligheterna med att coacha män kontra kvinnor.

26 jan. 2024

Fruset Fredagsmys

Sparka in helgen med Carina & Jossan. Denna vecka är det virtuella mötet en av de förutsättningar vi möter. Friskt, frejdigt och kompetent.

19 jan. 2024

Vintertraditioner och tävlingsminnen

Carina och Cici jämför sina senaste veckor – en av dem har haft lugnt hemmavid. Den andra har firat trettonhelg med familjen Grape.

12 jan. 2024

Sätt smarta mål och hitta balansen

Carina och Jossans nyårsförväntningar från Vemdalen inkluderar färre krämpor och mindre smärtor för egen del.

5 jan. 2024

Frågestund i Fredagsmys

Carina & Jossan sammanstrålar i Vemdalen för några dagars gemensamt firande. Naturligtvis passar de då också på att riva av några inkomna frågor.

29 dec. 2023

När livet testar tålamodet

I detta avsnitt har Carina och Cici en härlig blandning av julstämning och det vanliga kaoset som ni har lärt er förvänta er av dem. Med historier om julförberedelser och de missöden som följer med dem.

22 dec. 2023

Träningstips och roliga observationer

Carina och Jossan avhandlar olika ämnen och tipsar om övningar som kettlebellsvingar och slamball, som är intensiva och effektiva.

15 dec. 2023

Från lussebullar till bilreparationer: En helg full av äventyr

Carina och Cici diskuterar sina erfarenheter från en Lussebulle-test och inte minst deras besök på Luciapokalen.

8 dec. 2023

Provsmakning av skumtomtar

Carina och Jossan diskuterar vilka skumtomtar de har på sitt buffébord och berättar att lyssnarna önskat denna genomgång.

1 dec. 2023

Post show-rebound och släpande muskelgrupper

Ashkan och Albin pratar idag om post show-rebound och hur man ska hantera det på ett smart sätt. Släpande muskelgrupper diskuteras också.

25 nov. 2023

Snabba lösningar inte alltid bra långsiktigt

De allra flesta som kontaktar Carina vill ha en quick fix för att tappa fett. En effektiv diet innehåller styrketräning, bra kost och kardio.

24 nov. 2023

Om kärleken till fitness

Få brinner mer och starkare för de olika fitnessporterna än den energiske bamsingen Robert Wåhlander. Hör honom berätta om hur allt började och hur han ser på framtiden.

20 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Att hantera livet efter en tävling

Carina och Jossan om veckorna som varit och några hälsoproblem som de har upplevt. Plus en överblick av de svenska EM-prestationerna.

17 nov. 2023

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

En vecka i Santa Susanna

Carina och Cici diskuterar VM-tävlingarna i Santa Susanna – en stor landslagstävling med 35 svenska deltagare med framgångar.

10 nov. 2023

Leffe om att börja tävla sent i livet

Direkt från VM i Santa Susanna fångar vi upp Leif Andersson som knep silvret i Men's Physique, Masters +50 år.

6 nov. 2023