Jakten mot toppen

Martin Forsmark var i höstas på vippen att slå självaste Johannes Årsjö i kampen om titeln som Sveriges Starkaste Man. Nu tar Martin nya tag mot världstoppen och förbereder sig som bäst inför den stundande säsongen. Lättare och därmed snabbare än någonsin.

Lorena Gustavsson

Med 2017 års tävlingsår, krönt av en fjärdeplats på Giants Live och med en säkrad biljett till Worlds Strongest Man i april lagt till handlingarna, råder nu en välförtjänt uppbyggnadsperiod för Martin Forsmark. Lugnet före stormen känns i luften när jag möter den alltid lika lugna och norrländskt återhållsamma polisen för att snacka om hans satsning mot pallplats i den absoluta världstoppen, om att få Årsjö att svettas och naturligtvis om att en träningskarriär inte står och faller med 250 gram kycklingfilé.

Berätta om din uppbyggnadsträning. Hur ser en typisk träningsvecka ut i dagsläget?

– Jag tränar i cykler om tre veckor där en är riktigt tung och de två andra är förberedande där jag jobbar med lättare vikter. Jag roterar de här tre veckorna och försöker lägga på mer vikt varje cykel. Nu när det är långt kvar till tävlingssäsong blir det betydligt mera högrepsträning och flera komplementövningar. En typisk träningsvecka under uppbyggnad går jag ner till tre pass i veckan där en dag är dedikerad till knäböj, en till pressar över huvudet och en till marklyft. Även om det är långt kvar börjar jag tänka till inför WSM (världens starkaste man) i april och börja vänja mig vid böjdräkt och knälindor på bendagen.

Kör du någon grenträning nu?

– Det blir mer basövningar än strongman, visst kan jag slänga in ett grenpass på helgen då och då men finns inte tiden på grund av jobbet eller någonting annat så struntar jag i det nu och prioriterar återhämtning.

Det låter som att du inte behöver köra ett extra pass bara för att bevisa någonting för dig själv. Tre pass i veckan med en tydlig plan och inget pubertalt in i kaklet-tänk så långt ögat kan nå. Har din sansade approach bidragit till dina frekventa och rejäla framsteg de senaste tre åren? Eller vad är hemligheten?

– För det första gör jag skillnad på lågsäsong och tävlingssäsong. Tävlingshalvåret innebär en stress över att få in fler pass och att kvaliteten dessutom ska höjas för att det till sist ska mynna ut i en lyckad tävling. Så när Giants Live är över är det jätteskönt att låta det här halvåret som är uppbyggnadsfas vara en lugnare period där man kan hoppa över vissa pass och få ha lite ro i sinnet. På sikt ger det bättre utdelning när den hårda träningen drar igång igen. För det andra håller jag mig till mitt program, om jag skulle hålla på och ändra så kan jag inte veta vad som ger resultat och inte.

Just ditt sansade mindset som du både berättar om och utstrålar och som även har blivit lite av ditt signum… Har du alltid varit och tränat så eller har du lärt dig det med åren?

– Innan jag hade en lång skadeperiod (mellan 2006 och 2010) var det annorlunda. Jag gick all in varje pass. Du vet, det finns så mycket jargong på internet och i verkliga livet om "no pain - no gain” och det där snacket är bara skit. Vad som har hjälp mig framåt, jämfört med förut, då jag tränade för mycket och för ofta är färre övningar, kortare tid och fokuserar verkligen på huvudövningen. Den ska vara hård men komplement ska vara just komplement. Jag tycker att jag presterar bättre när jag avslutar och går hem även om jag teoretiskt sett hade kunnat köra på i en timme till. Det gör mig starkare och jag återhämtar mig bättre. Det är inte inte alltid den som tränar mest som blir bäst – ofta är det den som tränar smartast.

Jag tror att det är jättebra att du säger det. Många skulle nog vilja köra pedalen i metallen mest hela tiden...

– Ja, och det går inte för alla. Vi har så olika förutsättningar, är olika stora, återhämtar sig olika snabbt. Det är skillnad om man är ledig, pluggar eller jobbar och så vidare. Träningen måste anpassas efter livssituationen.

Om vi tar din egen vardag som exempel, du arbetar som polis och går olika skift. Därtill har du fru och barn där hemma. Inte världens mest regelbundna liv. Hur påverkar det din träning?

– Jag har bestämt mig för att det inte ska få påverka mig. Med det menar jag: självklart påverkar det mig, men jag tänker inte haka upp mig på att förutsättningarna måste vara perfekta för att jag ska kunna träna. Det kan ju hända i jobbet att man hamnar ute i skogen i sju timmar utan något att äta eller dricka, lite övertid på det och sedan är det träning på schemat. Ganska ofta blir det inte som jag tänkt eftersom det här jobbet inte garanterar några fasta tider, men jag kan ju inte hoppa över träningen för det utan då får jag åka dit, göra mitt bästa och försöka vara nöjd med det.

Där sätter du fingret på ytterligare en grej som alla där ute med optinoja nog behöver höra. Det går alltså att bli en av världens starkaste även om man inte få i sig 30 gram protein direkt efter träning?

– Precis sådär tänkte jag också mina första år inom styrketräningen. Jag oroade mig jättemycket över proteinintaget. Jag satt och läste på om hur många gram av det ena och det andra man skulle äta och följde råden slaviskt. Sedan testade jag en period att inte bry mig om det och resultatet blev: ingen skillnad på träningsresultaten. Numera resonerar jag att optinoja är spilld tid och jag tar det som det kommer istället, äter när jag är hungrig och när det passar. Ska man ha allting optimerat, vad händer då dagen du inte kan få det på ditt sätt? Jo, det kommer garanterat att spilla över negativ energi på träningen och och du kommer inte förstå att det är ditt mindset det är fel på, istället kommer du tro att det är för att du missat 200 gram kycklingfilé.

Låter som nybörjarmisstag att se detaljer framför helheten. Nuförtiden är du ju rutinerad och vis på alla sätt, men om vi kikar i backspegeln – Hur började allt, och hur tidigt insåg du att Strongman var grejen för dig?

– Styrketräningen var från början ett komplement till hockeyn som var min sport från att jag var tretton år tills jag var tjugo. Jag var stor och tung redan från början, vägde 107 kilo när jag var 15 bast. Man blir ingen bra spelare när man är så stor, men vi körde en del styrka också och jag märkte på gymmet att jag hade nytta av min storlek. För varje kilo jag gick upp fick jag tio kilo i styrkeökningar. Via gymmet i Söderhamn där jag bodde då kom jag i kontakt med en kille som heter Robert Brolin som var och är duktig inom styrketräningens alla områden och började köra grenträning med honom. Jag fastnade direkt, det var det bästa jag någonsin hade gjort. Fantastiskt kul!

Det är verkligen någonting alldeles särskilt, jag förstår att du blev kvar. I år fyller du tretton år som Strongman och är starkare än någonsin. Vad är dina mål för 2018?

– Första målet är att göra ett väldigt bra WSM och vara en av de som slåss om en finalplats. Andra målet ska vara att verkligen stressa Johannes på Sverigefinalen. Jag tänker ge honom en bra fight – han kommer att få svettas.

Att gå med stormsteg mot att bli en av världens bästa och samtidigt kunna lägga band på sig och låta uppbyggnaden vara just uppbyggnad är en konst i sig och Martin behärskar den till fullo. Med sitt lugn, sitt fokus och förmågan att inte låta andras attityder spilla över på hans mindset är han en av de främsta utmanarna om titeln som Sveriges starkaste, ett löfte att räkna med.

Passionen Forsmark känner för sporten är omisskännlig. Det finns ett mycket enkelt skäl till att det blev just strongman och inte exempelvis styrkelyft, han älskar det. Att hans begåvning och fallenhet dessutom saknar motstycke behöver knappast nämnas. Har han några svagheter alls? Vilka är hans största styrkor? Martin Berättar:

– Min största svaghet i sporten är att jag är lite långsam. Ett marklyft för mig tar ofta några sekunder medan det bara "smäller till” för en mer explosiv atlet som till exempel Johannes Årsjö. Det påverkar negativt i kastgrenar som till exempel kegtoss att inte kunna klippa till på en millisekund. Där är jag inte klippt och skuren rent fysiologiskt. Däremot är jag uthållig som få, jag har väldigt bra syreupptagningsförmåga. Det betyder att när det kommer pressar eller marklyft för reps kan jag mata ut väldigt många repetitioner nära mitt max.

En vanlig fördom om Strongman är ju annars att de gubbarna inte har något flås, jag har också trott det ändå tills jag provade själv. Tji fick jag. Här får jag medhåll, kondition är enligt Forsmark en underskattad egenskap...

– Absolut, man behöver vara väldigt uthållig. Alla i toppen har bra, grenspecifik kondition. Du ska kunna gå från noll till hundra på kort tid och sedan hålla dig på 95% av maxpuls hyfsat länge. I grenar som loading blir det extra tydligt. En bra Strongman har bra kondition.

Har du någon favoritgren? Någon som inte faller dig lika mycket i smaken?

– Atlasstenar. Den kräver liksom en kombination av allt, du behöver vara smidig, teknisk, råstark och uthållig. Visuellt är den helt oslagbar. Conans Circle är för jävlig, den gör bara ont, men man kan inte tänka att man hatar en gren, man måste lära sig att gå in med inställningen att alla grenar är kul.

Hisspitcha Strongman! Vad skulle du säga att "grejen” med sporten är till en som aldrig hört talas om den?

– Det kanske låter flummigt men grejen är att få utlopp för det mest primitiva i oss. Jag tror att det finns ett behov djupt rotat inom oss att få... kämpa. Lyfta tunga saker, ta ut sig till max och sedan få belöningen som kroppen ger en i form av ett välbefinnande efteråt. Det är fantastiskt. Vissa har större behov av det här än andra men jag tror alla har åtminstone lite av den varan. Vi är ju skapta för att kroppen ska arbeta. Låter man det primitiva få komma ut får man någonting så mycket större tillbaka. Belöningen finns ju i alla sporter men jag tror att du får lite mer i Strongman, och kanske i CrossFit, där man också utsätter kroppen för extrema påfrestningar, fast på ett lite annat sätt. Fast det brukar inte vara så populärt att jämföra de två [skratt].

Hur ser du på nyrekrytering? Kan alla träna strongman? Hur ska man som ny våga närma sig sporten?

– Alla kan inte tävla i strongman men alla kan träna strongman. För att bli bra måste man ha de rätta genetiska föutsättningarna. Nästan alla kan dock ha stor glädje av att prova. Bara att våga göra någonting som du aldrig har gjort förut kommer att stärka dig. Det vi gör ger ju en styrka som på ett konkret sätt är funktionell i vardagen, det har alla nytta av. Det enda du behöver tänka på är att anpassa vikterna, det ska vara riktigt tungt men då menas tungt för dig. Vad någon annan lyfter är inte viktigt för din träning.Det behöver inte heller vara komplicerat. Många av de typiska grenarna går att simulera på ett vanligt gym. Farmers Walk kan du gå med hantlar, viktplattor kan bindas ihop för att bli ungefär lika stort och tungt som en atlassten och en skivstång kan med fördel agera ok. Det kan vara bra att veta då få gym har grenspecifik utrustning, Crossfit-gym brukar vara bäst rent utrustningsmässigt. Om man hör av sig till ett Strongmangym och vill komma dit och prova kommer de högt troligt ta emot dig med öppna armar.

Det är min erfarenhet också, strongman är bjussiga och brinner för att få visa sin sport för världen. Jag vet inte om det är för att den har legat lite i skymundan så länge, men det är alltid glada miner när man kommer som ny och oerfaren och visar intresse, även om man är lika klent limmad i fogarna som undertecknad. Hur upplever du strongman-communityt?

– Vi är väl en prestigelös samling gubbar och några enstaka gummor som gör vårt bästa för att prestera bra. Klart att alla vill vinna och det finns en rivalitet men så fort tävlingen är över är vi ett stort kompisgäng med ett gemensamt intresse. Vi tränar tillsammans och har kul ihop.

Vad tror du om strongmansportens framtid?

– Jag ser ljust på framtiden. Min uppfattning är att det växer, både tävlingssidan och träningsformen. Då själva toppen kräver extrema genetiska förutsättningar kommer sporten fortsatt vara relativt liten men vi kommer få större publik och även många fler tävlande i de de lägre viktklasserna (-105 kilo och -90 på herrsidan). Damsidan kommer att växa den med vilket är himla roligt. Det kommer förhoppningsvis inte finnas några hinder i framtiden för att tävla i exempelvis CrossFit eller Bikini Fitness samtidigt som man kör Strongwoman i 63-kilosklassen. På senaste upplagan av Tyngre Classic fick vi en försmak på vad som förhoppningsvis komma skall i och med deras Strongwoman Challenge. Det är jag säker på.

Goda nyheter för oss alla! Bara att sätta igång, så avslutningsvis undrar jag: vad är ditt bästa tips till den som vill prova på strongman?

– Tänk inte på vikten! Tänk inte “oj oj oj det här är xx kilo, hur ska det gå?”. Försök strunta i siffrorna och våga testa! Gå in för uppgiften förutsättningslöst - gå sedan hem och stolt över dig själv. Du klarar garanterat mer än du tror!

Ingen kunde ha sagt det bättre än Martin. Strongman är en helt unik träningsform. När du upptäcker att du kan gå med din egen kroppsvikt i varje hand är det som balsam, inte för händerna men för självförtroendet. Efter det här är jag snudd på barnsligt glad och redigt sugen på att gå med ok, lyfta maxtungt, göra det som krävs för att få känna den där urkraften helt enkelt. Jag tror starkt och innerligt att 2018 blir året då många vågar lyfta sin första sten och att Martins Forsmarks stjärna stiger högre än någonsin. Strongman är en sport värdig både finrum och stjärnglans – och den är här för att stanna.


FAKTA
Ålder: 34 år
Familj: Frun Mikaela och barnen Lisa 5 år och Otto 4 år
Yrke: Polis
Tränar på: Gävle Kraftsportklubb
Intressen utöver träning: musik, finns det tid spelar jag gitarr.
Meriter:5 ggr Sveriges näst starkaste man. Deltagit i Världens Starkaste Man 2015.
Tips: Facebookgruppen Strongman i Sverige för info om tävlingar, uppsökande av strongmangym nära dig mm.


Liknande artiklar
På väg norr ut med Buktryck och Mobbe

Idag är det första kvalet till Sveriges starkaste Man och två som är på väg dit är Richard Moberg och Marcus Yngvesson.

28 juni 2024

Joel Söderberg, Strongman

Första kvalet till årets Sveriges Starkaste Man är två veckor bort. Idag berättar Joel Söderberg om tävlingen, träningen och sina långa bilresor.

14 juni 2024

Strongman: Cim Johansson och nya tävlingar

Vi ringer upp bamsingen Cim Johansson och kollar läget. Vi snackar om allt från skadeläget efter SSM-finalen, om träningen och om läget inför World Cup Lithuania (som genomfördes förra helgen).

3 juni 2024

Sammanfattning av Världens Starkaste Man

Världens Starkaste Man 2024 är klart och vi har en ny vinnare.

10 maj 2024

Inför Världens Starkaste Man

Då står Världens Starkaste Man runt hörnet. Josef och Marcus "Buktryck" Yngvesson berättar lite runt och om, inför tävlingen.

26 apr. 2024

Europas Starkaste Man 2024

Då är Europas Starkaste Man över och Luke Stoltman återtar titeln!

19 apr. 2024

Läget med Johan Liljeblad

Vi hookar upp med friskusen Johan Liljeblad, som visat framfötterna både som strongman och styrkelyftare. Men vad kommer härnäst, tro?

11 apr. 2024

Inför Europas Starkaste Man 2024

Europas Starkaste Man står runt hörnet och vi har en svensk på plats!

5 apr. 2024

Marcus "Buktryck" Yngvesson

Vi pratar med Marcus "Buktryck" Yngvesson, Sveriges Starkaste Man 2021 (och näst starkaste i fjol).

9 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Arnold Strongman Classic 2024

Årets tyngsta tävling står runt hörnet. Arnold Strongman Classic har i år det tuffaste startfältet någonsin.

23 feb. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Johan Espenkrona – världens näst starkaste master

Johan Espenkrona är nästan starkast i världen bland män +40 år. I helgen tävlade Johan om världsmästartiteln, där han placerade sig som tvåa.

8 dec. 2023

Starkeman-snack

Då slår vi oss till ro ännu en gång med Josef Eriksson och Marcus "Buktryck" Yngvesson! Denna veckan pratar de om det senaste som hänt i strongmanvärlden.

17 nov. 2023

Gott snack

Sveriges Starkaste Man, distriktsmästerskap i styrkelyft, utelivet och mind reset. Med Johan Prieduls, Robert Walter och Josef Eriksson.

10 nov. 2023

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Marcus "Buktryck" Yngvesson om SSM 2023

Marcus Yngvesson, Sveriges Starkaste Man 2021, är tillbaka på Sveriges Starkaste Man efter ett års uppehåll. I år kom han tvåa.

20 okt. 2023

Sveriges Starkaste Man 2023 - LIVE STREAM

Här ser du livesändningen av Sveriges Starkaste Man-finalen 2023. Direkt från din egen soffa, och helt gratis!

Tyngre

14 okt. 2023

Viktor Lingman om SSM och Static Monsters

Idag har vi med Sveriges Starkaste Man under 90 kg, Viktor Lingman, som säger vad han tror om finalen av SSM.

13 okt. 2023

Fredrik Johansson inför SSM

Fredrik Johansson är en storfavorit inför årets Sveriges Starkaste Man. Han gör sin åttonde start och kommer in starkare än någonsin.

6 okt. 2023

Marcus inför finalen

Marcus "Buktryck" Yngvesson är inte bara en av Sveriges starkaste män (han vann titeln 2021), han är dessutom en av de gladaste.

25 sep. 2023

Cim Johansson inför SSM-finalen

Vi hookar upp med en av förhandssnackisarna inför SSM-finalen - Cim Johansson. Vi pratar om läget, om formen och förmår även Cim att tippa segraren i grenarna.

18 sep. 2023

Inför SSM 2023 - Marcus "Buktryck" Yngvesson

Den 14 oktober är det dags för årets Sveriges Starkaste Man. Idag berättar Marcus Yngvesson om grenen han valt till årets final.

25 aug. 2023

Viktor Lingman, strongman under 90 kg

Viktor Lingman har haft en hektisk månad. Den började med att han försvarade sin titel som Sveriges Starkaste Man under 90 kg. Sedan vidare mot Europas Starkaste Man under 90 kg där han kom 6:a.

18 aug. 2023

Sommarträningssnack med Buktryck

Vi är mitt i sommaren och för många mitt i semestern. Träningen ska portioneras in i vardagsschemat där rutiner kastas om.

14 juli 2023

Cim Johansson plöjer fram

Förra helgen avgjordes kval två till Sveriges Starkaste Man. Bland des startade hittade vi Cim Johansson som nu är tillbaka.

7 juli 2023

Niklas Lindroth mot VM i Strongman

Niklas Lindroth gästade Tyngre Kraftsport tidigare i avsnitt 164. Där fick vi lära känna honom lite och se vad han sysslar med.

2 juni 2023

Axklo om grenarna inför SSM-finalen

Vi snackar med kompisen Anders Axklo om nyheterna kring grenvalen till höstens SSM-final, och pratar dessutom lite mer om tid och plats för tävlingarna.

29 maj 2023

Cim är fena på både grepp och strongman

Möt Cim Johansson och hör om hans resa från ”rippad" på 110 kg till att bli en vrålstark och mätt bjässe, tillika t-shirtmodell.

15 maj 2023

Världens Starkaste Man heter Mitchell Hooper

Då var årets upplaga av Världens Starkaste Man klar redan nu i april. Av de tio som gick till final var kanadicken Mitchell Hooper bäst!

28 apr. 2023

Inför Världens Starkaste Man 2023

Världens Starkaste Man står runt hörnet. Tävlingen börjar den 19 och pågår till den 23 april. Ska Tom Stoltman vinna igen?

14 apr. 2023

Europas Starkaste Man 2023

I helgen genomfördes Europas Starkaste Man. Det är en tävling som tidigare mer eller mindre haft en segrare som prenumererat på titeln i flera år i följd, men inte längre.

7 apr. 2023