Den klassiska fysikens återkomst

Med införandet av den nya tävlingsgrenen Classic Physique i USA finns det anledning att tro att den klassiska fysiken är tillbaka för att stanna.

Viktor Källberg

What I’m trying to tell the judges is that you’ve got to go and consider everything. For example, so many of these guys have their stomachs sticking out. We used to have a V-shape body but now it’s kind of like a bottle shaped body. We have to make sure we are rewarding the right guys. If we reward the right guys then everyone will start training to have a beautiful body again. We don’t want to see the biggest guy up there, we want to see the most beautiful man on stage”‌ . – (Arnold Schwarzenegger, 2015)

Talet hölls av kroppsbyggningens stora förfader, Arnold, under tävlingen med hans eget namn, vilken går av stapeln i Columbus, Ohio, i mars varje år. Som den stora nestor han fortfarande är inom sporten fick han stor respons från publiken och kort därefter även över hela världen då alla forum exploderade efter hans uttalande. En del proffs hoppade också på tåget och höll med den forna Mr Olympia-mästaren, men värt att tillägga är att dessa atleter också tillhör den kategorin atleter som hade gynnats av en förändring i bedömningen – byggare såsom Shawn Rhoden, Maxx Charles, Brandon Curry och Cedric McMillan för att nämna några. Cedric var dessutom den atlet som motiverade Arnold till att ta upp problemet då Arnold själv velat se Cedric placeras högre med den fysik han visade upp den dagen.

Cedric McMillan kan få vem som helst att bli nostalgisk.
Den fyrfaldige Olympia-vinnaren Jay Cutler höll däremot inte med den före detta guvernören, han tyckte snarare att sporten är på väg åt rätt håll idag med Phil Heath som nu vunnit Mr Olympia (världens största kroppsbyggartävling) fem år i rad och som av många anses vara definitionen av symmetri och hårdhet. Dexter Jackson och Shawn Rhoden var honom hack i häl under fjolårets upplaga av tävlingen och hela denna trion måste ses som vackra fysiker med linjer från den forna looken som Arnold pratade om. Visst finns det atleter såsom Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay och Branch Warren som packar enorma mängder muskler men de placerar sig just nu inte i toppen vilket talar sitt tydliga språk om hur man ser på den sortens look.

Nu kommer Classic Physique

En av effekterna av Arnolds uttalande med tillhörande diskussioner är det förstärkta intresset för Classic Physique,‌ den nya tävlingsklassen som nu införs i USA. Classic Physique‌ är i sanning motsvarigheten till Classic Bodybuilding‌ som vi i Europa redan haft under flertalet år. Varför man väljer att benämna klassen annorlunda i USA när ett lämpligt namn redan existerar kan man ifrågasätta, men det är i vilket fall en positiv utveckling för sporten. Tidigare har det bara funnits Men’s Physique‌ och Bodybuilding‌ att välja mellan i USA och det är ett enormt steg mellan dessa klasser. Classic Physique kommer att öppna dörrar för många MP-killar som kanske gör sig ännu bättre i denna klassen då de generellt sett är några snäpp större där än vad MP-killarna är i Sverige och Europa. Även de atleter som kanske är för små för byggningen kommer kunna göra sig konkurrenskraftiga här vilket också är syftet. Classic Physique ser sin första tävling genomförd i år och även om den säkerligen kommer ta något år att forma sig, precis som i fallet med Bikini Fitness,‌ är det helt klart en positiv utveckling för sporten.

Jeremy Buendia och Sadik Hadzovic – de två bästa inom Men's Physique i USA.
Vi förflyttar oss nu österut till vårt avlånga och för tillfället väldigt kyliga land för att se utvecklingen av sporten här. Den första frågan jag ställer mig är: Kommer byggningen att dö ut och ersättas av Classic Bodybuilding? Nej, det betvivlar jag starkt. Så länge vi har erfarna atleter såsom Christoffer Nober, Arne Lundell, Ahmad Ahmad och även de yngre stjärnskotten i form av Niro DelaRua med flera, som levererar vackra, hårda men samtidigt muskulösa fysiker kan jag inte se detta ske. Men att intresset däremot växer i raketfart för en annan gren kan nog inte undgå någon som är insatt i branschen. Jag talar såklart om Classic Bodybuilding‌ som är här för att stanna.

Classic Bodybuilding allt bättre

För den som inte är bekant med Classic Bodybuilding‌ kan jag flika in att man här har en maxvikt att förhålla sig till som är direkt relaterad till sin kroppslängd. Du kan således inte väga hur mycket som helst eller växa ur din ram utan då är det nästa klass som gäller, bodybuilding, där du kan vara i stort sett hur köttig du vill. Av denna anledningen blir CBB kanske en lämpligare utgångspunkt för den som vill tävla för första gången eller för den som strävar mot något större än Men’s Physique men mindre än bodybuilding. Att göra sin start inom CBB behöver med det sagt inte vara lätt, snarare tvärtom. Aldrig förr har vi sett så bra atleter inom klassen och det är rena rama getingbon vid varje SM-tävling där man på startlistorna lätt kunnat plocka ut 5-6 killar med potential att vinna om de bara prickat formen rätt. Att CBB skulle vara en promenad i parken för den som vill börja tävla är med andra ord en tanke man kan skrota fort, för här är konkurrensen skyhög.

Artikelförfattaren Viktor Källberg, som själv tävlar framgångsrikt i Classic Bodybuilding.
I en klass där alla är någorlunda lika långa och därmed någorlunda lika även viktmässigt gäller det att utmärka sig på andra sätt än muskelmassa. Hårdhet och symmetri faller således i rampljuset vilket också var tanken med klassen till att börja med. Att man dessutom har en viktgräns att förhålla sig till gör det svårt att helt enkelt väga in i klassen om man inte är tillräckligt hård. Kvar på listan för att utmärka sig i domarnas ögon finns nu bara presentationen –poseringen – som med andra ord spelar en väldigt stor roll. Många lägger gärna krutet på träningen och kosten, vilket man såklart måste, men många tycks glömma att det vi faktiskt tävlar i är posering. Du må ha världens finaste fysik men om du inte kan visa upp denna på rätt sätt faller du direkt. Bara för att du äger en skateboard betyder det inte att du kan kasta dig in i skaterampen och göra en bra uppvisning. På samma sätt fungerar det inom fitness. Bara för att du har en snygg kropp som förhåller sig till bedömningskriterierna är den till ingen nytta om du inte kan använda den som du bör i tävlingsmomentet. Med andra ord, fuska inte med poseringen, oavsett vilken gren du tävlar i.

Ed Corney, som förutom att han hade en klassiskt snygg fysik också var en av de främsta inom konsten att posera.
Jag tror att populariteten för CBB har blivit så pass stor tack vare sociala medier och de atleter som tävlar inom grenen och blivit förebilder för andra. Linus Carlén och Robert Berg för att nämna två atleter har många trogna följare som alltid tycks jubla högst i publiken på varje tävling grabbarna väljer att genomföra. Ju mer sporten, grenen och atleterna syns, desto mer publik och utövare lockas och således växer också intresset för sporten i sin helhet. Nu när klassen även startas upp i USA kommer det säkerligen uppenbara sig nya förebilder som sporrar ännu fler att börja med träningen. Tänk dig motsvarigheten till en Sadik Hadzovic eller en Ronnie Coleman som nu dyker upp och dominerar i Classic Physique...‌ ja, jag tror denna klass kommer leverera riktigt bra material framöver.

Tack Arnold!

Avslutningsvis får vi får lov att tacka Arnold, som om vi inte redan gjort det ett antal gånger under åren, som med sitt engagemang förstärkt intresset än mer för Classic Physique‌ . Kroppsbyggningen ser av allt att döma en gynnsam tid framför sig. En tid som är inne för den klassiska fysikens återkomst.

Kärlek i tyngre upplaga till er alla!

° ° °


Liknande artiklar
Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Matilda Jansson

Podden gästas av Matilda Jansson, digital kreatör och tävlande atlet.

30 mars 2024

Dr. Mike Israetel

Avsnitt 273 gästas av Dr. Mike Israetel – elitbodybuilder och innehavare av brunt bälte i BJJ, men framförallt känd för sina evidensbaserade träningsfilosofier.

23 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Classic Physique-talangen Sager Algailani

Classic Physique-talangen Sager Algailani väckte vårt intresse redan för några månader sen när han krigade för att knipa sitt proffskort.

2 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Gymetikett, gym-ocd och favoritsked

Igenkänningsfaktorn är hög när Ashkan och Linnea pratar gymetikett, gym-ocd, favoritsked och annat som lockar till ett och annat gapflabb.

24 feb. 2024

Läget med Samir

Undrar inte du lite hur landet ligger med den begåvade proffsbyggaren Samir Troudi? Det gjorde vi, så vi ringde upp honom – vår kompis Samir!

19 feb. 2024

Elin Sellgren – figureproffs

Tyngre Old School gästas av figureproffset Elin Sellgren. Vi tar tempen på Elin och pratar om hennes resa från amatör till proffs.

17 feb. 2024

Vilka misstag har vi lärt oss av?

Är det som sker på Instagram alltid sant? Vilka misstag har Ashkan och Linnea lärt sig av genom åren? Detta får du svar på här.

10 feb. 2024

Veckans heta potatisar med Ashkan och Linnea

Ashkan och Linnea pratar om veckans heta potatisar: obesitas och fat shaming, tripodförbud och bakåtsträvare.

3 feb. 2024

Frågestund med Ashkan och Abbe

Ashkan och Abbe kör en efterlängtad frågestund. De tar upp frågor som de har fått in av våra följare och lyssnare och besvarar dessa på bästa möjliga sätt.

27 jan. 2024

Fitnessentreprenören Anna Stålnacke

Entreprenören och inspiratören Anna Stålnacke är en dunderkraft i branschen med många järn i elden. Anna har verkligen på sitt sätt haft en stark påverkan på fitnessverige.

20 jan. 2024

Greg Taylor – monstret från Skottland

Vi tar pulsen på Greg Taylor, monstret från Skottland, som tog oss alla med storm sist han stod på scen. Vi pratar träning, bodybuilding och om vad som har varit hans framgångsfaktor.

13 jan. 2024

Om influencers och nyårslöften

Ashkan och Linnea pratar om begreppet influencers och varför det nästan har blivit skällsord? Vi pratar även nyårslöften samt våra planer inför kommande månader.

6 jan. 2024

Om mat och högtider

Ashkan och Abbe "catchar" upp efter jul, och surrar om mat och högtider och som vanligt blir det även lite snack om bodybuilding.

30 dec. 2023

Shawn Ray – kontroversiell legend

Shawn Ray är tillbaka i podden och vi tar pulsen på den kontroversielle legenden. Vi pratar med Shawn om det mesta!

23 dec. 2023

Dorian "The Shadow" Yates

Fredrik Age gör ett inhopp då podden gästas av den mytomspunna Dorian "The Shadow" Yates. En gäst som vi velat haft länge.

16 dec. 2023

Chris Cormier och Breon Ansley

Podden gästas av legenden Chris Cormier och Breon Ansley, Mr. O Classic Champ x2. Vi pratar om träning och vad som krävs för nästa nivå.

9 dec. 2023

Så bygger du ditt träningsupplägg

Hur bygger man upp ett träningsprogram? Vad ska man tänka på? Kan man bara googla fram ett? Ashkan och Albin reder ut!

2 dec. 2023

Post show-rebound och släpande muskelgrupper

Ashkan och Albin pratar idag om post show-rebound och hur man ska hantera det på ett smart sätt. Släpande muskelgrupper diskuteras också.

25 nov. 2023

Om kärleken till fitness

Få brinner mer och starkare för de olika fitnessporterna än den energiske bamsingen Robert Wåhlander. Hör honom berätta om hur allt började och hur han ser på framtiden.

20 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Sista veckorna på en tävlingsdiet

Vi pratar lite om hur det är och hur man mår sista veckorna på en tävlingsdiet. Samt att laddning på dagen D.

4 nov. 2023

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Välkommen Linnea Enstedt!

Vi välkomnar in Linnea Enstedt. Vi pratar lite allmänt om vad Linnea sysselsätter sig med numera, men även om träning och livet.

28 okt. 2023

Kristian Sewén om Fitnessfestivalen

Den 1–3 december är det dags för Fitnessfestivalen. Kristian Sewén som styrt ihop hela kalaset berättar idag lite om vad som kommer hända under helgen.

27 okt. 2023

Snack med Ashkan

Vi snackar med kompisen Ashkan Aghili och berör både Askans senaste tävlingssatsning och de senaste förändringarna kring Tyngre Oldschool.

23 okt. 2023

Välkommen Albin Mattson!

Vi välkomnar in Albin Mattson som numer tillhör den nya konstellationen av Tyngre Old School. Vi snackar om allt, inklusive tävlingssatsning.

21 okt. 2023

Den sista måltiden

Den sista måltiden. Vi snackar om de fem år som gått och vad som händer nu. Om varför det är viktigt att följa sina drömmar och sluta på topp.

7 okt. 2023

Olympia-kavalkad med Fredrik Age

Alex flyger solo som värd och bjuder därför in kompisen Fredrik Age. Ämnet denna vecka är Mr Olympia. Hör om erorna, profilerna och mästarna.

2 okt. 2023

Faser – från diet till tävling

Fredrik & Ashkan snackar faser från diet till tävling till måndag. Hur yttrar sig dessa faser? Och vad är en efterfas?

30 sep. 2023