“What I’m trying to tell the judges is that you’ve got to go and consider everything. For example, so many of these guys have their stomachs sticking out. We used to have a V-shape body but now it’s kind of like a bottle shaped body. We have to make sure we are rewarding the right guys. If we reward the right guys then everyone will start training to have a beautiful body again. We don’t want to see the biggest guy up there, we want to see the most beautiful man on stage” . – (Arnold Schwarzenegger, 2015)
Talet hölls av kroppsbyggningens stora förfader, Arnold, under tävlingen med hans eget namn, vilken går av stapeln i Columbus, Ohio, i mars varje år. Som den stora nestor han fortfarande är inom sporten fick han stor respons från publiken och kort därefter även över hela världen då alla forum exploderade efter hans uttalande. En del proffs hoppade också på tåget och höll med den forna Mr Olympia-mästaren, men värt att tillägga är att dessa atleter också tillhör den kategorin atleter som hade gynnats av en förändring i bedömningen – byggare såsom Shawn Rhoden, Maxx Charles, Brandon Curry och Cedric McMillan för att nämna några. Cedric var dessutom den atlet som motiverade Arnold till att ta upp problemet då Arnold själv velat se Cedric placeras högre med den fysik han visade upp den dagen.
Cedric McMillan kan få vem som helst att bli nostalgisk.
Den fyrfaldige Olympia-vinnaren Jay Cutler höll däremot inte med den före detta guvernören, han tyckte snarare att sporten är på väg åt rätt håll idag med Phil Heath som nu vunnit Mr Olympia (världens största kroppsbyggartävling) fem år i rad och som av många anses vara definitionen av symmetri och hårdhet. Dexter Jackson och Shawn Rhoden var honom hack i häl under fjolårets upplaga av tävlingen och hela denna trion måste ses som vackra fysiker med linjer från den forna looken som Arnold pratade om. Visst finns det atleter såsom Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay och Branch Warren som packar enorma mängder muskler men de placerar sig just nu inte i toppen vilket talar sitt tydliga språk om hur man ser på den sortens look.
Nu kommer Classic Physique
En av effekterna av Arnolds uttalande med tillhörande diskussioner är det förstärkta intresset för Classic Physique, den nya tävlingsklassen som nu införs i USA. Classic Physique är i sanning motsvarigheten till Classic Bodybuilding som vi i Europa redan haft under flertalet år. Varför man väljer att benämna klassen annorlunda i USA när ett lämpligt namn redan existerar kan man ifrågasätta, men det är i vilket fall en positiv utveckling för sporten. Tidigare har det bara funnits Men’s Physique och Bodybuilding att välja mellan i USA och det är ett enormt steg mellan dessa klasser. Classic Physique kommer att öppna dörrar för många MP-killar som kanske gör sig ännu bättre i denna klassen då de generellt sett är några snäpp större där än vad MP-killarna är i Sverige och Europa. Även de atleter som kanske är för små för byggningen kommer kunna göra sig konkurrenskraftiga här vilket också är syftet. Classic Physique ser sin första tävling genomförd i år och även om den säkerligen kommer ta något år att forma sig, precis som i fallet med Bikini Fitness, är det helt klart en positiv utveckling för sporten.
Jeremy Buendia och Sadik Hadzovic – de två bästa inom Men's Physique i USA.
Vi förflyttar oss nu österut till vårt avlånga och för tillfället väldigt kyliga land för att se utvecklingen av sporten här. Den första frågan jag ställer mig är: Kommer byggningen att dö ut och ersättas av Classic Bodybuilding? Nej, det betvivlar jag starkt. Så länge vi har erfarna atleter såsom Christoffer Nober, Arne Lundell, Ahmad Ahmad och även de yngre stjärnskotten i form av Niro DelaRua med flera, som levererar vackra, hårda men samtidigt muskulösa fysiker kan jag inte se detta ske. Men att intresset däremot växer i raketfart för en annan gren kan nog inte undgå någon som är insatt i branschen. Jag talar såklart om Classic Bodybuilding som är här för att stanna.
Classic Bodybuilding allt bättre
För den som inte är bekant med Classic Bodybuilding kan jag flika in att man här har en maxvikt att förhålla sig till som är direkt relaterad till sin kroppslängd. Du kan således inte väga hur mycket som helst eller växa ur din ram utan då är det nästa klass som gäller, bodybuilding, där du kan vara i stort sett hur köttig du vill. Av denna anledningen blir CBB kanske en lämpligare utgångspunkt för den som vill tävla för första gången eller för den som strävar mot något större än Men’s Physique men mindre än bodybuilding. Att göra sin start inom CBB behöver med det sagt inte vara lätt, snarare tvärtom. Aldrig förr har vi sett så bra atleter inom klassen och det är rena rama getingbon vid varje SM-tävling där man på startlistorna lätt kunnat plocka ut 5-6 killar med potential att vinna om de bara prickat formen rätt. Att CBB skulle vara en promenad i parken för den som vill börja tävla är med andra ord en tanke man kan skrota fort, för här är konkurrensen skyhög.
Artikelförfattaren Viktor Källberg, som själv tävlar framgångsrikt i Classic Bodybuilding.
I en klass där alla är någorlunda lika långa och därmed någorlunda lika även viktmässigt gäller det att utmärka sig på andra sätt än muskelmassa. Hårdhet och symmetri faller således i rampljuset vilket också var tanken med klassen till att börja med. Att man dessutom har en viktgräns att förhålla sig till gör det svårt att helt enkelt väga in i klassen om man inte är tillräckligt hård. Kvar på listan för att utmärka sig i domarnas ögon finns nu bara presentationen –poseringen – som med andra ord spelar en väldigt stor roll. Många lägger gärna krutet på träningen och kosten, vilket man såklart måste, men många tycks glömma att det vi faktiskt tävlar i är posering. Du må ha världens finaste fysik men om du inte kan visa upp denna på rätt sätt faller du direkt. Bara för att du äger en skateboard betyder det inte att du kan kasta dig in i skaterampen och göra en bra uppvisning. På samma sätt fungerar det inom fitness. Bara för att du har en snygg kropp som förhåller sig till bedömningskriterierna är den till ingen nytta om du inte kan använda den som du bör i tävlingsmomentet. Med andra ord, fuska inte med poseringen, oavsett vilken gren du tävlar i.
Ed Corney, som förutom att han hade en klassiskt snygg fysik också var en av de främsta inom konsten att posera.
Jag tror att populariteten för CBB har blivit så pass stor tack vare sociala medier och de atleter som tävlar inom grenen och blivit förebilder för andra. Linus Carlén och Robert Berg för att nämna två atleter har många trogna följare som alltid tycks jubla högst i publiken på varje tävling grabbarna väljer att genomföra. Ju mer sporten, grenen och atleterna syns, desto mer publik och utövare lockas och således växer också intresset för sporten i sin helhet. Nu när klassen även startas upp i USA kommer det säkerligen uppenbara sig nya förebilder som sporrar ännu fler att börja med träningen. Tänk dig motsvarigheten till en Sadik Hadzovic eller en Ronnie Coleman som nu dyker upp och dominerar i Classic Physique... ja, jag tror denna klass kommer leverera riktigt bra material framöver.
Tack Arnold!
Avslutningsvis får vi får lov att tacka Arnold, som om vi inte redan gjort det ett antal gånger under åren, som med sitt engagemang förstärkt intresset än mer för Classic Physique . Kroppsbyggningen ser av allt att döma en gynnsam tid framför sig. En tid som är inne för den klassiska fysikens återkomst.
Kärlek i tyngre upplaga till er alla!
° ° °