Dopade bikiniatleter, rond II: Dalta eller Diskutera?

Lorena tar ännu ett varv i dopingfrågan.

Lorena Gustavsson

Del 2 till artikeln Varför så bråttom?

Undrar om jag borde utfärda en sån i debattsammanhang numera välanvänd triggervarning? Ämnet doping i allians med unga kvinnor har visat tecken på att möjligen kräva det. Skämt åsido, så jobbar vi inte, men då termer som hormonpreparat och egenansvar ringer med alldeles för hög decibel i känsliga öron, så jag ska välja orden noggrannt. 

När texten skickades upp förra veckan skrev jag ett skämtsamt "diskutera i smågrupper" i mina delningar. Nog vore det trevligt om så faktiskt bildades opinion tänkte jag, men hyste ärligt talat inga förhoppningar. Utan tvekan hade jag underskattat intresset. De som läste var duktiga utan att veta om det, för diskussion blev det. Feedback och kritik i togs emot i både privata och offentliga kanaler, ofta med starkt känslomässig prägel. 

Antagligen reagerar vi starkt på det här ämnet antingen för att vi känner med de drabbade, eller för att vi blir förbannade. Antingen på kroppsbyggarkulturens Vilda Västern-mentalitet eller människors bristande omdöme och impulskontroll, som i sin tur leder in dem i destruktivitet. Från vilket håll vi än blickar ut över problematiken kan väl ändå vara överens om att anabola steroider‌ och Bikini Fitness‌ inte är något vackert par, de passar inte ihop, kommer inte leva lyckliga i alla sina dagar. 

‌ Och nej, jag är inte så naiv att jag tror det går att radera problematiken från världskartan men jag är av den bestämda uppfattningen att det är bättre att göra lite än att göra inget.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Många av oss känner, eller kommer någon gång att känna minst en som vill upp på en Bikini-scen. Det kommer alltså att handla om våra systrar, flickvänner och polare – personer vi backar, personer vi älskar. Och nej, jag är inte så naiv att jag tror det går att radera problematiken från världskartan men jag är av den bestämda uppfattningen att det är bättre att göra lite än att göra inget.

Vad är då realistiskt om vi antar ett lösningsfokuserat perspektiv? Har individen inget ansvar för sina handlingar? Går det ens att prestera i Bikini som ren? Tanken idag är att försöka räta ut frågetecken till utropstecken, bemöta kritik och också försöka blir mera konkret i vilka åtgärder som är möjliga genom en beskrivning av de tre mest frekvent förekommande kritiska påståendena, de lyder som följer i fallande ordning:

1: "När och var kommer individens ansvar in? Sluta dalta!"

När? Direkt. Från den dagen då snabbfilen på AAS-highway‌ presenteras som ett alternativ för individen ligger det yttersta ansvaret hos densamme. Det sägs med en brasklapp om att det inte är fullt så enkelt. Mig veterligen är det inte att dalta att diskutera läget. Det är inte curlande att påstå att många kockar gärna överkryddar Bikini Fitness-soppan. Snarare är det att konstatera det uppenbara. Hur otroligt det än kan låta för de mest autonoma personligheterna där ute, så existerar vi inte i ett vakuum. Omgivningens inflytande på oss varierat, det är individuellt och kontextuellt, men aldrig obefintligt. 

Den stora anledningen att bry sig lite extra om just den här målgruppen är något så uppenbart som deras ålder, vilket enligt mig inte alls borde betraktas som ett kontroversiellt skäl. Ju yngre den som börjar med hormonpreparat är, desto större risk för medicinska komplikationer. Istället för att obrytt låta kidsen riskera sin hälsa med hänvisning till individens fria vilja, kan den hyperliberala publiken väl använda sin egen fria vilja till att bry sig om att deras medmänniskor mår okej eller någonting i den stilen?

Dalta‌ är någonting en gör med folk det är synd om, och det är inte mer synd om damerna som skjuter farmakologiska häxblandningar i gluteus för att snabba på tillväxten av densamme än om någon annan. Att bara muttra "skärp dig"‌ åt någon som beter eller har betett sig destruktivt leder dock sällan till reflektion eller aktion. Skuldbeläggande skapar mest bitterhet hos avsändaren och misstro hos mottagaren. Det bör under alla omständigheter vara mer effektivt att anstränga sig lite för att förstå den omtalade målgruppens drivkrafter och försöka påverka dem utifrån vad som framkommer. 

Trots att någon enstaka säkerligen faller för skönmålning av preparaten törs vi nog anta att den överväldigande majoriteten de aktiva förstår att steroidbruk är förenat med risker. Vad spelar det då för roll för ens beslut att känna till riskerna? Folk vet att det är farligt att göra en massa saker och gör dem ändå. Har du som läser någonsin gjort någonting olagligt? Eller för att dra det till sin spets: har du gjort någonting som du vet är destruktivt och kan få negativa konsekvenser? Om inte, grattis, du är nu redo att helgonförklaras. Om du däremot har gjort något förbjudet trots riskfyllda förutsättningar, då vet du också hur lätt det är att falla för stundens ingivelse. Då kan du relatera till känslan av att längta efter någonting mer än du räds riskerna.

2: "Det där kommer få motsatt effekt. Om du säger att alla är dopade kommer de som inte är det tänka att de också måste!"

För det första har jag aldrig påstått att alla Bikini-tjejer är dopade. Det var det absolut sista jag försökte förmedla. Den agenda som jag driver och står fast vid dikterar tvärtom att det är vi i fitnessbranschen som styr utvecklingen av grenen. Naiv eller inte, så tror jag att den mängd muskelmassa som krävs för Bikini Fitness är av en sådan kaliber att påfallande många kan åstadkomma den med några väl utförda år på gymmet. Det är väl ändå charmen med att bygga kropp? Det tar sin tid, men det går verkligen att genomföra stora förändringar med hårt jobb. Och visst finns en gräns för hur stor det går att bli ren, men den gränsen infaller på en helt annan nivå än den som utmärker amatörtävlingar i Bikini Fitness. Förutsatt att du inte går upp och tävlar ett halvår efter du löst ditt första gymmedlemskap det vill säga. Gör inte så.

Många coacher idag som sett utvecklingen verkar för att minimera utbredningen av doping bland unga tjejer. Flera stycken kontaktade mig för att vittna om den klick av coacher som förespråkar hormonpreparat och nästintill kräver att deras bikinitjejer ska ta den vägen. En utsago som vi naturligtvis ska vara extremt försiktiga med att hålla som fakta, men samtidigt bör vi inte bortse från sannolikheten. Faktum är att inte en enda person hittills har antytt att varesig jag eller personerna i SVT-inslaget far med osanning, oavsett åsikt i själva sakfrågan. 

Stämmer rapporterna så gäller det att försöka ena de olika instanserna och de tävlande kring ett nytt konsensus om hur saker och ting ska gå till inom Bikini, oavsett vad något rötägg i coachhoodie säger. Målgruppen är en ny generation tävlande som fortfarande har chansen att sätta sin egen prägel. Total Package‌ är ett luddigt begrepp vilket här faktiskt skulle kunna vara en fördel. Bikini är fortfarande tillräckligt nytt för att domare världen över har inte hunnit klubba exakt vad som är det vinnande konceptet. Det ser fortfarande lite olika ut från land till land, från tävling till tävling. Kanske går det fortfarande att påverka normen till att handla om en väl utvecklad men ren fysik? 

Alltså är ingeting "kört"‌ eller hugget i sten än men då behöver vi börja verka för den förändringen nu vilket leder oss in på den tredje och sista punkten. 

3: "Du presenterar ingen lösning! Det går ändå inte att få en hundraprocentigt ren idrott. Ingen sport är ren idag."

Bulls Eye!‌ Där fick ni mig. Jag har ingen, för det finns ingen universallösning. Hade jag haft en sådan hade jag inte skrivit till Tyngres redaktion, jag hade skrivit till patentverket och hade antagligen belönats rikligt av Riksidrottsförbundet‌ mer flera. Däremot borde befintliga instanser och organisationer inom kroppskulturens sfär se till att upprätta rutiner och handlingsplaner för att hantera problematiken, och varför inte med fokus på grenar som Bikini där störst förändringspotential finns? 

Det finns en väg att få fram både mer statistik och fler brukare, och den är mycket enkel. Testa. Fler. Tävlande. Testa inte bara fler, testa oftare. Agitationer om orättvisan i att tvingas gå direkt från prispallen till kissbåset kommer att hållas, samtidigt är det någonting som hör idrottsvärlden till. En annan sak det muttrats en hel del om hur svårt det är för poseringsgrenarna att få sitt erkännande som "riktig sport". Det kan inte bara vara jag som tror att det skulle hjälpa sportens anseende om tävlingsförfarandet gick mera i RF-stil. Så trots rynkade näsor här och var är min ståndpunkt glasklar. De som tycker att förslaget låter fruktansvärt bör kanske kolla färgen på det där mjölet i påsen.

SKKF:s‌ antidopingsansvarige Kenneth Johansson‌ säger i en intervju att förbundet vill ta krafttag mot den negativa trenden genom att hålla specifika antidopingutbildningar för domare och övriga aktiva. Det är förvisso en fin idé, uttalad med goda intentioner men åtgärdspaketet förefaller löst sammansatt i nuläget, det återstår att se var det hela leder. 

När någon väl hamnat snett ska där finnas hjälp att få. Hjälpen som erbjuds då bör naturligtvis vara understödd av forskning, och inte som så ofta i Sverige när det gäller bruk och missbruk av substanser – baserad på en stigmatiserande ideologi. 

I fråga om egenansvar är det lätt att spontant tänka att kunskap i sig ska vara frälsningen. Korrekta fakta är förstås alltid bra, men om förståelsen och attitydförändringen uteblir är fakta inget annat än information. "Quick fix"‌ är ett begrepp som på flera sätt beskriver och utmärker våra tidevarv, bikini är knappast fredat från de snabba resultatens hegemoni. Därför fortsätter jag hävda att det krävs mer dialog kring detta och mindre skäll. Låter det konstigt? På rak arm kan jag nämna ett antal farliga saker som jag gör då och då, trots vetskapen om dess eventuella farlighet. Saker jag gör för att i den stunden bryr jag mig mer om bekvämlighet, lust och nöje. Så fungerar de flesta av oss, därför måste en kultur råda där det åtminstone på något plan gynnar en mer att tävla ren än att tävla dopad, och det är här profilers och coachers ansvar kommer in. Vad en persons förebilder säger är coolt, rätt och riktigt, blir i hög utsträckning adopterade värderingar.

Med min amatörmässiga genus- och psykologihatt på huvudet så tror jag avslutningsvis inte att det går att coacha en ung dam nyss fyllda arton på samma sätt som en sin jämngamla polare som redan är erfaren kroppsbyggare och är trettiosex bast. Det gäller alltså inte bara att hålla sig till en kock per soppa, det får gärna vara rätt kock till rätt anrättning också. Du ställer inte Per-Anton‌ från lokala pizzerian på Fäviken eller ens på den lokala kinakrogen. Det kan vara viktigt att ta med sig vid val av coach att en som går att relatera till på flera plan kan vara att föredra.

Vi måste för ordningens skull också klarlägga ett par saker:

– Vi pratar om vanligt‌ folk här. I bemärkelsen "hårt tränande motionärer"‌ , personer som tävlar vid sidan av sina vardagliga göromål.

– Vi pratar inte om den yttersta eliten i någon disciplin.

– Vi vet redan att det är skillnad på Luciapokalen‌ och Olympia-scenen‌

– Vi vet redan att på en viss nivå inom kroppsbyggning krävs diverse övertramp för att nå toppen.

– Vi vet att det gamla gardets byggare inte är något att bråka om. 

– Vi vet att problematiken inte kommer försvinna helt.

– Vi vet redan vad som brukar hända med de kvinnliga poseringsgrenarna när de tävlande blir större och större. Grenen dör ut – en ny mindre klass införs – som sedan på sikt går samma öde till mötes. Ekorrhjulet snurrar vidare. 

– Vi vet däremot inte vad som händer om vi verkligen försöker se till att den nya generationen får optimala förutsättningar för att prova någonting nytt. 

– Vi kan däremot anta att ett organiserat förändringsarbete kan bli ett välgörande experiment för sporten och dess utövare.



Liknande artiklar
Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Ny säsong med Samir

Den snitsige byggarkämpen Samir Troudi förbereder sig för ännu en tävlingssäsong. Hör mer om förberedelserna, träningen och om läget som proffsbyggare i Dubai.

27 mars 2025

Pinsamma ögonblick och trafikböter

En podd utan några som helst förberedelser, där vi började med att beskriva våra outfits för dagen, vilket inkluderade allt från rosa knästrumpor till aprikosfärgade luvtröjor.

21 mars 2025

Exotiska fiskrecept och fitnessfiaskon

Jag delar med sig av mina nostalgiska minnen från min medverkan som utmanare i "Gladiatorerna", inklusive några roliga anekdoter om grenarna jag stötte på under programmet.

7 mars 2025

Helene 2.0

Efterlängtat besök av den inspirerande fitnessprofilen Helene Ahlson.

3 mars 2025

Vi tar pulsen på Chris McCreadie – intensitetens mästare!

I detta avsnitt gästas vi av vår vän från Storbritannien, Chris McCreadie. Chris är en framstående coach inom bodybuildingvärlden och har gjort sig ett namn för sin extrema träningsintensitet och tunga lyft.

27 jan. 2025

Linus om livet

Mysigt snack med vår favoritbamsing Linus Carlén, som för dagen möter oss med en lite mindre optimistisk aura än vanligt.

20 jan. 2025

Hälsosam mat på resande fot

Vi inledde med att dela våra veckovisa erfarenheter. Jossan uttryckte sin frustration över sin pågående renovering av hemmet och de opålitliga entreprenörerna. Fördröjningarna och bristen på kommunikation har varit en betydande källa till stress för henne. Jag delade mina egna erfarenheter med entreprenörer och betonade de vanliga problemen med missade deadlines och ökade kostnader.

17 jan. 2025

Jossan om sin fantastiska BF-säsong

Vi träffar den underbara Josefine Pettersson och får höra allt om hennes grymma säsong, där hon tagit två proffssegrar av två möjliga inom IFBB Elite Pro.

16 jan. 2025

Mål för 2025: Vad ser vi fram emot?

Här är vi igen, inspelande på nyårsafton 2024, precis som förra året. Vi har mysigt inrett i vårt skidstugorum, där vi minns det gångna året och delar med oss av våra upplevelser.

3 jan. 2025

Hantverkare och hemmastrul: en julberättelse

Vi dyker ner i livets kaos precis före helgerna, med fokus på utmaningarna med renovering av hemmet.

20 dec. 2024

Det tusende avsnittet

Det tusende avsnittet av Tyngre Radio måste ju inramas med en av våra mest kära gäster, nämligen Johnny Grape

19 dec. 2024

Lovisa Stenman mot CrossFit-eliten

Kärt återseende när klassatleten Lovisa Stenman återigen gästar podden. En hel del snack om fitness (såklart) men mest om hennes nya kärlek: CrossFit!

16 dec. 2024

Tankar om comeback på scenen

I detta avsnitt av snor- och snörvelpodden dyker vi ner i det alltför bekanta området med säsongsinfluensor och de olika botemedel vi förlitar oss på för att ta oss igenom dem.

13 dec. 2024

Fira milstolpar: Födelsedagar, tävlingar och nystart

Vi dyker ner i en livlig diskussion om inomhustemperaturer, där en av oss avslöjar en överraskande kall 15 grader i sin lägenhet, vilket leder till en humoristisk utväxling om personliga temperaturpreferenser och egenheterna hos gamla hus.

6 dec. 2024

Lussebullstest: Vem har bästa bullarna i år?

Varje lussebulle bedöms utifrån smak, konsistens och saffranssmak, vilket leder till några överraskande resultat. Vilken kröns till vinnare för sin utsökta och smakrika bulle?

29 nov. 2024

Avsnitt 500!

Avsnitt 500 innehåller både personliga reflektioner och svar på inkomna frågor.

22 nov. 2024

Fitness: Marcus Udd inför Malmö Open

En av våra största favoriter gästar oss precis innan avfärd till Malmö Open, där han tävlar i både CBB och CP.

18 nov. 2024

Från förkylning till framgång med Jossan

I det här avsnittet av snor- och snörvelpodden diskuterar programledarna sina erfarenheter från de senaste tävlingarna i Spanien och på Malta. 

15 nov. 2024

Hunger och tävling - en diets utmaningar

Att hantera hunger och kost är en central del av en diet, och det är viktigt att ha en långsiktig plan för viktminskning.

25 okt. 2024

Bodybuilding: Uppföljning av Olympia

Ashkan returns – denna gång för att vi gemensamt ska gå igenom de viktigaste resultaten från Olympia-helgen, och föröka bena ut varför det gick som det gjorde.

21 okt. 2024

Olympia - svenska atleter i rampljuset

I det senaste avsnittet av podden hyllas några Olympia-prestationer, med särskilt fokus på Jeanette Johansson och Sara Kinnvik.

18 okt. 2024

Jessica Pap

Vi kör en sittning med supertalangen Jessica Pap, där vi pratar med henne om vad som fick henne att börja tävla och om hennes raketkarriär som tävlande fitnessatlet

12 okt. 2024

Dietens utmaningar: Att hantera hunger och träning

I det här avsnittet dyker Jossan och Carina ner i en diskussion om hur irriterande ihållande hosta kan vara, särskilt när den stör sömnen.

11 okt. 2024

Diet och träning: balans och utmaningar

Vi börjar med en lättsam diskussion om Jossans oväntade gäspning i början av vår podd. Vi pratar om hennes nuvarande trötthetstillstånd och reflekterar över hennes humör från förra veckan, med hopp om att hon mår bättre idag.

4 okt. 2024

Fitness, frustration och fantastiska atleter

I det här avsnittet dyker vi ner i frustrationen över trafiken, särskilt i Stockholm, och hur det påverkar våra dagliga liv som långa pendlingar och längtan efter att fly till en lugnare plats, som en öde ö.

27 sep. 2024

Tackla tisdagsbluesen: Hur man gör mitt i veckan roligt

I det här avsnittet fördjupar vi oss i ett samtal om den upplevda tråkigheten på tisdagar och hur man kan göra de roligare.

20 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fitness: Viktor Rosengren – del 1

Viktor Rosengren vann i helgen som gick overallen West Coast Trophy i Men’s Physique. Idag pratar de mycket om förr, då, nu och sedan.

13 sep. 2024

Träningsmål och kraften i ansvarstagande

Veckans citat: "Som jag säger till mina online-klienter, gör inte som jag gör, utan gör bara som jag säger. Så blir det så jäkla bra."

6 sep. 2024

Cykelvasan: Tips, tricks och oväntade utmaningar

I detta avsnitt pratar vi bland annat om Cykelvasan. De initiala nerverna och missuppfattningarna, och jämförelser med Tjejvasan.

16 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Balansera träning och nöje: Semesterträningstips

I detta avsnitt pratar vi om våra senaste semesterupplevelser, vikten av vila under semestern och betydelsen av att välja rätt skor för styrketräning på gymmet.

26 juli 2024