Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius


Bodybuilding och fitness imponerar inte på alla och det finns en herrans massa negativa åsikter från omgivningen som står utanför och tittar in, som blänger på allt från köttiga byggare, till hyperaktiva multiatleter, till poserande flickor i bikini, och skakar på huvudet. 

Det tycks komma på köpet om du har skapat dig en fysik som märks att det ska finnas en medmänniska där i bakgrunden som väljer att vara bekymrad och förvirrad istället för stöttande. 

Detta är en välmenande, öppen inbjudan till att bättre förstå vad allt handlar om.

Kroppar och fysiker

Inom fitness och kroppsbyggning pratar man helst inte om ordet kropp. Man pratar om fysik. Det kan verka som en semantisk struntsak, ett ordval utan större betydelse. Men skillnaden mellan de två orden sätter fingret rakt på frågan om varför någon skulle att dedikera livet åt att skulptera sina mjukdelar på ett muskulöst och fettsnålt vis.

Låt oss börja med begreppet kropp. Det är något vi alla har, vi föds med den och bär den med oss hela livet. Kroppen bara finns där och är inget vi kan välja bort. Däremot är det något av en börda vi också tvingas leva med. Det är kroppen som blir sjuk, går sönder och åldras och inte minst är kroppen det som hela tiden bedöms, rankas och poängsätts utan mycket hänsyn. På skolgårdar, arbetsplatser, stränder och sociala medier. Från puberteten och framåt lever vi alla i någon slags jäkla hundutställning till samhälle som synar oss med kritiken laddad och redo att fyra av. 

Våra kroppar kämpar sig fram i en taggig djungel av åsikter och påhopp. För stor, för liten, för fet, för smal, för fel. Åsikterna sprids för vinden tills de träffar de drabbade som salta örfilar i ansiktet. Det är en folksjukdom att kritisera och objektifiera omgivningen. Det är en osympatisk och grym historia. Men en historia vi alla tvingas leva med dagligen.

Så vad är fysik då? Det är något helt annat, något mycket trevligare. Det är nämligen vad vi väljer att skapa vid sidan av, eller ovanpå, våra kroppar. Vår fysik är ingen slump, ingen ödets nyck eller otur med arvsanlag. Fysik är vad någon har valt att skapa själva. Det är summan av investerad tid av fysiskt arbete och medvetenhet om kost och näring.

När vi beskådar en välbyggd fysik och ger den en applåd, står vi inte och glor på någons kropp. Vi beundrar en persons målsättningar, självdisciplin och arbetsvilja. Vi applåderar vad någon har gjort med fri vilja och hårt arbete. Utan att objektifiera vad de råkade födas med. 

Själv hade jag oturen att få en kortvuxen och liten kropp eftersom jag inte kunde skapa tillväxthormon när jag växte upp. Det var en barndom färgad av ord som plutten, lilleman, dvärgen och allt annat som ingen pojke vill bli kallad. Som resultat fick jag vad vi populärt kallar dålig uppväxt. Men i vuxen ålder byggde jag sakta upp en fysik som tagit över uppmärksamheten från den kropp som ansågs vara otillräcklig och förtjänt av hån. Föreställ dig vilken befrielse det var.

För att inte tala om alla flickor med små bröst, breda höfter, skeva tänder eller något annat som inte ansågs acceptabelt, men som bröt sig loss från en värld av nedlåtande kommentarer och byggde sig en ståtlig fysik istället. Hur de kunde lämna eländet där kvinnokroppar hänsynslöst betraktas och döms i vardagen; på skolgårdar, arbetsplatser och nattklubbar. Starka, motiverade tjejer som placerade förtrycket bakom sig och siktade framåt, uppåt, in i en värld där de kunde ta kontroll och skapa sitt eget öde och sin egen identitet. Med en fysik de själva byggt.

Så där har du en förklaring till varför, om du fortfarande har svårt att förstå. Vi snackar om en möjlighet att befria sig från ett träsk av maktlöshet och ta saken i egna händer.

Men är det verkligen snyggt då?

Då var vi tillbaka i träsket igen, med den mest uttjatade kommentaren utomstående häver ur sig.

Det tycks finnas en oskriven lag att varje människa som tror sig vara nöjd med sitt utseende, kanske rentav stolt och glad över att visa upp sig, måste plockas ner på jorden med en smäll. Vem gav dig rätten att vara så jäkla nöjd? 

Omgivningen vill nämligen gärna behålla sin makt över vem som ska tycka och döma. Duger du lille vän? Är du en söt liten flicka eller duktig liten pojke som kan pryda vår tillvaro efter våra normer? Är du godkänd åt oss andra, vi med rätten att se ner på dig? 

Ta dig en funderare. Vill du att det ska vara din röst? Vill du vara del av det problemet? Varför ska någon behöva vara snygg i dina ögon, eller någon annans? Varför ska någon nedtryckt tigga efter ditt godkännande på hur de ser ut?

Vi lever i en värld där människor maktlöst driver runt med en tyst bön om att få bli accepterade och omtyckta för hur de råkar se ut, och vi brukar vara rätt överens om att det är en folksjukdom och ett systematiskt förtryck att tvinga människor att leva i den otryggheten. Men att bygga en fysik är som sagt vägen ut, bort från allt det där. En genomarbetad fysik byggs på önskan att se ut som någon själv vill. Skulle det vara mer ohälsosamt än att leva utlämnad till det rådande skönhetsidealet?

Så låt oss ta frågan en gång till. Är det verkligen snyggt? Här har du mitt svar: fråga personen i fråga, byggaren eller fitnesstjejen, och låt dem svara själva. Fundera sedan på om det är en dålig sak att de valt en livsstil där de tagit tillbaka kontrollen över vem som ska bedöma huruvida de är snygga eller inte.

Men de tävlar ju halvnakna om att se bra ut…?

Korrekt! Bodybuilding och fitness har bedömningssporter där bara en kan vinna. Det är utslagningar, bortgallring och hårda tag. Inte alltid så kul för de som förlorar.

Men det sker frivilligt, precis som i vilken sport om helst. Det är inte kul att sitta på bänken i fotboll heller, eller vara den som springer sist in i mål. Det är så som all sport ser ut, en skoningslös värld av elitism. Men alltid frivillig. Att delta kan dessutom bli mycket mer än bara en idrottslig upplevelse. Det är en lärdom om livet, inom en kontrollerad ram av regler och rättvisa, som kan ge en försmak om den hårda vardagens spelregler. Alla kan ju inte få jobbet de söker, eller få dejten de önskade sig till balen. Och så vidare. 

Tävlingar är brutala. Men inom sport deltar du endast när och om du vill. Det är helt okej att vara motionär också. Framför allt bör man förstå att bodybuilding och fitness egentligen är en livsstil och inte en tävlingsform. Det råkade bara bli känt tack vare uppmärksammade tävlingar för runt 40 år sedan. I synnerhet på grund av den där grabben Arnold. 

Tävlingar är bara för de som vill. Inget måste. De flesta som funnit en passion på gymmet bygger sin fysik i en stillsamt anonym tillvaro, endast för sin egen skull.

Men är det verkligen normalt?

Nej, det är inte normalt. Inga motargument där. Att satsa på fitness och bodybuilding är i ärlighetens namn inte normalt.

Det är mycket mer normalt att röra på sig lite sporadiskt, äta blandat skräp man borde låta bli; och ha långa konversationer över en caffe latte om hur man borde träna och hur man vill se ut, utan att göra ett skvatt åt saken. Att köra järnet fem dagar i veckan och orubbligt sköta sin kost med den passion som du ser inom fitness är i jämförelse inte normalt någonstans. Det är en fullständigt onormal livsstil. 

Men vissa människor behöver vara onormala, och det är okej. Av någon anledning funkar det inte för alla med tv-soffa, mello och kolsyrad läsk till chipsen. Vissa trivs bara inte i bubblan, och måste söka svaret någon annanstans. De behöver kort sagt alternativ.

Åh, käre värld vad mycket frestande alternativ det finns där ute! Knark är en populär variant till exempel, eller en kriminell karriär, försvinna in i digitala världar, eller varför inte en djupdykning ner i fanatiska livsåskådningar? Det myllrar av spännande möjligheter för alla som behöver leva annorlunda. För alla som inte passar in i mellanmjölkens normala vardag.

Med det i bakhuvudet, känns det fortfarande lika oroväckande vissa väljer alternativet att satsa på skivstänger, sund kost och lite solariebränna…?

Men anabola steroider då? Och alla tatuerade tjurnackar som ser så farliga ut? Och…

Visst, det finns mer att oroa sig över. Och det finns svar på det också. Men det tar vi i del två av den här artikeln. Hörs snart!Liknande artiklar
Övervinna ursäkter: Nyckeln till att nå dina träningsmål

I det här avsnittet är värdarna redo med dubbla spår och nödspår för att vara helt förberedda.

14 juni 2024

Fitness: Vi kollar läget med Sebastian Jansson

Favoriten och fysiskglänsaren Sebastian Jansson får sig en verbal påhälsning. Sebbe berättar bland annat om livet som blivande far och som nybliven husägare, men även om hur hans kost och träning ser ut just nu.

13 juni 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Glädje och utmaningar med nya husdjur

Carina och Jossan minns tillbaka till Tyngres tidiga dagar och firar dess 10-årsjubileum samt reflekterar över utmaningarna vid starten och hur långt de har kommit sedan dess.

7 juni 2024

Pia Jansson om att navigera kring skador

I detta avsnitt välkomnar vi tillbaka Pia Jansson som delar med sig av sin pågående kamp med ett höftproblem som har plågat henne i nästan fyra år.

31 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Insikter om skor och fitness

Vi pratar om våra erfarenheter med knäproblem och hur anpassning av våra skor och träningsrutiner avsevärt lindrade dessa problem.

17 maj 2024

Fitness: EM-segraren Rickard Andersson Wigh

Vi snackar med den nybakade Europamästaren i Classic Physique – Rickard Andersson Wigh. Hör honom berätta om hur allt började, om sitt storslam på SM och när han fattade att han nu vunnit EM-guld.

16 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Alice Andreasson

Alice Andreasson har många järn i elden, hon jobbar till vardags som leg.fysioterapeut, nutritionist och personlig tränare.

11 maj 2024

Från fitnesscoaching till biltuning

Carina avslöjar sitt engagemang i Skandinavisk Motoroptimering och förklarade hur det hjälper till att minska bränsleförbrukningen och förbättra fordonets prestanda.

10 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Vardagshälsa: Misstag, myter och personliga resor

I dagens avsnitt började vi med att adressera ett litet missförstånd angående våra tidigare diskussioner om Digestive-kex.

3 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Fitness: Marcus Udd om nya mål

Vår evige favorit Marcus Udd gästar radion. Hör allt om hans träning och kost, men också om hans spännande planer inför framtiden.

29 apr. 2024

Guld, glädjetårar och gymtips

I det här avsnittet dyker vi in i efterdyningarna av Nordic Cup-helgen, där vi såg några otroliga framträdanden och några överraskningar längs vägen.

26 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Coaching, posering och tävlingsreflektioner

I dagens avsnitt reflekterar vi över den senaste tidens coach- och domarupplevelser på E-tuna Muscle Show, säsongens första tävling.

19 apr. 2024

Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Att tackla motivationsbrist och skapa mål

Carina och Jossan är här för att dela med sig av sina erfarenheter och tips för att hålla dig inspirerad.

12 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Från påskpodd till vandringsminnen

Välkommen till Carina och Jossans mysiga påskpoddavsnitt. Vi börjar med en lättsam diskussion om påsksånger och traditioner och jämför dem med andra högtider som midsommar och jul.

5 apr. 2024

Matilda Jansson

Podden gästas av Matilda Jansson, digital kreatör och tävlande atlet.

30 mars 2024

Livsnjutning och lokalsinne: Sälen och vardagliga äventyr

Carina och Jossan diskuterar potentiella gäster, och överväger en förslagslåda för lyssnare att föreslå sina drömgäster.

29 mars 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Pia Jansson gästar

Den här veckan får Carina sällskap av en kompis, kollega och tjattermaja av rang, nämligen Pia Jansson.

22 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024