Where is the love?

Om respekt, vanligt hyfs och medmänsklighet.

Tobias Strand

Det här är inte en text om träning. Det är inte en text om kost. Det är en text som behandlar något större än så, något som sträcker sig bortom biceps och bänkpress. Det är en text om medmänsklighet‌ .

Alla kan träna, alla kan äta, alla kan köra sina set och reps. Dessvärre är alla inte lika duktiga på att behandla varandra väl som de är på att slå en dubbelbiceps i spegeln. Förmodligen kommer de som känner sig träffade sluta läsa redan här, självinsikt kan vara ett hårt slag i magen för vissa och det med all rätta. Men det hindrar mig inte från att skriva och hoppas kunna påverka åtminstone någon till att tänka annorlunda i framtiden.

"I feel the weight of the world on my shoulder‌
As I'm gettin' older, y'all, people gets colder
Most of us only care about money makin'
Selfishness got us followin' the wrong direction
Wrong information always shown by the media
Negative images, it's the main criteria
Infecting the young minds faster than bacteria
Kids want to act like what they see in the cinema
Yo', whatever happened to the values of humanity
Whatever happened to the fairness in equality
Instead in spreading love we're spreading animosity
Lack of understanding, leading lives away from unity
That's the reason why sometimes I'm feelin' under
That's the reason why sometimes I'm feelin' down
There's no wonder why sometimes I'm feelin' under
Gotta keep my faith alive till love is found"‌

Black Eyed Peas, 2003 

Spiken som sticker ut blir hamrad

I Japan har man ett uttryck som lyder precis så, ”spiken som sticker ut blir hamrad”‌ . Japan har, för den oinsatta, väldigt strikta samhällsnormer som man ska och bör följa. Du bör inte tatuera dig, du bör inte färga håret, du bör bära kläder i enighet med andra människor. Med andra ord helt enkelt inte sticka ut. Uttrycket kommer till nytta även i andra situationer. Inte minst här i Sverige där Jante verkar leda sin diktatur med järnhand.

Att spela fotboll är socialt accepterat. Att spela ishockey likaså. Men att ha muskler är däremot inte lika accepterat ur samhällets ögon. Att någon har talang inom fotboll eller innebandy är inte visuellt synligt till skillnad från ett par stora armar, som blir så mycket tydligare när man just styrketränar.

Vad andra tycker om dig är dock av lite värde. Vi är inte här på Jorden för att tillfredsställa andra. Med det sagt betyder det inte att vi kan eller ska klanka ner på andra då det inte gynnar någon av de inblandade. Att vår omvärld kan tycka att vi är lite lustiga och att det vi gör är extremt är helt okej. Det är inte upp till dem att förstå eller auktorisera vår resa. Det är däremot inte okej för dessa människor att trycka ner det vi gör enbart för att det i deras ögon är annorlunda. Att andra människor spelar bridge, fotboll eller festar om helgerna rör inte mig i ryggen. Alla gör vi våra livsval och så länge vi inte skadar andra och själva trivs med våra val har vi gått rätt väg i livet. Ingen har således rätten att nedvärdera vad andra gör. Alla borde istället fokusera på sitt eget och sin egen lycka.

Jante och avundsjukan

Återigen, i en sport så liten som fitness blir det desto viktigare att hålla ihop. Dessvärre verkar det som att en sport som handlar så mycket om fysisk prestation och utsida inte tillåter folk att glädjas åt andras framgång. Antingen är du för svag, stark men din teknik suger, grov men du är säkert dopad; det är liksom aldrig bra nog för andra och det finns alltid något negativt att säga. Varför vissa personer känner att de måste ta till sårande och negativa ord för att sänka andra är bortom mig. Mår de själva bättre av detta? Jag tror snarare, som så ofta hävdas, att det grundar sig i osäkerhet hos sig själva. Kanske saknar personen ditt driv, din målmedvetenhet, din karaktär vad gäller kosthållning och din disciplin när det kommer till träningen? Från det perspektivet är det såklart lättare att klanka ner på andra för att därigenom höja sig själv. För att göra det omvända – gud förbjude – skulle ju kunna uppfattas som att man befäster sin egen position från underläge. Många klarar tyvärr inte av att ge en komplimang om de inte är nöjda med sig själva.

Nätet och då främst sociala medier är helt uppenbart den portal där det sprids mest negativitet. Det är lätt att gömma sig bakom en skärm men inte lika lätt att säga saker till någon i verkliga livet. Mycket prat bakom ryggen, många falska vänner och många svek kan behöva upplevas innan man lär sig skilja svart från vitt och inser vem ens riktiga vänner är. De som faktiskt alltid finns där, de som pratar gott om dig även när du inte är närvarande och inte vänder kappan med vinden.

Delad gädje är dubbel glädje

Att gå på bio ensam är måttligt roligt. Filmen är säkert bra, men det blir inte riktigt samma sak ensam. Att laga en trerätters går i samma spår. Inte jätteroligt att laga till om man inte har någon att dela den med. Detsamma gäller faktiskt träning och de resor som vi alla gör mot våra respektive mål. Istället för att lämna fula fotspår på varandras instagrambilder borde vi skåla våra proteinshakes ihop och inse att vi tillammans är några av de få som brinner för denna livsstil. Dela glädjen med varandra istället. Gläds åt varandras framgång och gläds åt att vi delar samma intresse och har funnit den lyckan.

Det finns ingen större energitjuv än hat och skitsnack och detta framförallt för den som använder sig av det. Spendera din tid istället i positiv anda, på något som gynnar dig. För tro mig när jag säger att snacka illa om andra inte kommer gynna dig, bara ställa dig i dålig dager. Fokusera på din egen resa, låt andra göra detsamma och dela glädjen som uppstår tack vare träningens magi. Att få dela ett nöje med någon annan är alltid roligare än att göra det själv (om det inte gäller tårta eller annat ätbart, då är ensam bäst glimt).

Sammanfattningsvis

”Vårt främsta syfte i detta livet är att hjälpa andra. Och om du inte kan hjälpa andra, se åtminstone till att inte göra dem illa.”‌ – Dalai Lama. Dessa orden klingar rätt i mina öron. Det är på dessa villkor och dessa grunder jag vill leva mitt liv. Hatet har redan fått ta en alldeles för stor plats här på Jorden och det är dags att byta ut den mot kärlek. Vi kanske inte kan påverka större ting såsom konflikten i Syrien med våra egna händer men vi kan påverka hur vi behandlar andra och får de att känna sig. Och det är anledning nog.

Och för oss som tävlar: Även om vi tävlar i en väldigt utseendefixerad sport betyder inte det att insidan är mindre viktig (ofta det omvända faktiskt). Tänk dig för både en och två gånger innan du slänger ur dig en taskig kommentar, för den sårar även människor med muskler. När det kommer till kritan är biceps och magrutor inte det som avgör vilken sorts person du är eller blir sedd som. Ställ dig själv frågan: ”Om världen var blind, hur många hade du då imponerat på?”.‌

° ° °‌


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Coaching, posering och tävlingsreflektioner

I dagens avsnitt reflekterar vi över den senaste tidens coach- och domarupplevelser på E-tuna Muscle Show, säsongens första tävling.

19 apr. 2024

Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Att tackla motivationsbrist och skapa mål

Carina och Jossan är här för att dela med sig av sina erfarenheter och tips för att hålla dig inspirerad.

12 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Från påskpodd till vandringsminnen

Välkommen till Carina och Jossans mysiga påskpoddavsnitt. Vi börjar med en lättsam diskussion om påsksånger och traditioner och jämför dem med andra högtider som midsommar och jul.

5 apr. 2024

Matilda Jansson

Podden gästas av Matilda Jansson, digital kreatör och tävlande atlet.

30 mars 2024

Livsnjutning och lokalsinne: Sälen och vardagliga äventyr

Carina och Jossan diskuterar potentiella gäster, och överväger en förslagslåda för lyssnare att föreslå sina drömgäster.

29 mars 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Pia Jansson gästar

Den här veckan får Carina sällskap av en kompis, kollega och tjattermaja av rang, nämligen Pia Jansson.

22 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024

Kisstrattar och tights med buttlift – nödvändighet eller nonsens?

Carina och Jossan är tillbaks efter ett missat podcastavsnitt från föregående vecka.

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Från app-elände till oavsiktlig skostöld på gymmet

1 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Från digestive-träsket till träningsoptimering

I dagens avsnitt tar Carina och Jossan dig med på en vild åktur genom vardagens upp- och nedgångar. Och hur bra är egentligen digestive-kex?

23 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Från CrossFit till att bygga muskler efter 50

Carina och Jossan diskuterar CrossFits påverkan på gymkulturen och sina personliga erfarenheter. Hur ofta går byggare över till crossfit?

16 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Fulveckor, böter och träningsglädje

Avsnittet inleds med en berättelse om ett möte med polisen på grund av fortkörning. En påminnelse om att sakta ner i livet, både bokstavligt och bildligt.

9 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024