Fitness är ingen lagsport

Om det uppfattade behovet av företeelser som team, coacher, stylister och andra för att helt enkelt kunna tävla i fitness.

Alex Danielsson

Ensam är stark, finns det de som säger. Och inom väldigt många av livets områden är vi våra egna ledare och regenter, stolta och orubbliga. Vi är suveräna individer där vi enskilt hålls ansvariga för allt från skattedeklarationer till val av strumpor. Många triggas också lite extra av att vara utlämnad åt sig själv. Att inte hållas tillbaka av andra, och därmed riskera att begränsas av andras brister och misstag.

Inom fitnessporterna verkar det just nu råda ett motsatt förhållande. Man måste tydligen ha ett team‌. Man måste ha en coach‌. Och en koreograf‌. Dessutom en sponsor‌, en skräddare‌, en frisör‌, en make-upartist‌, en DJ‌, en stylist‌, en dietist‌, en chaufför‌, en betjänt‌ och en hel del annat löst folk. Visst, det är trevligt att ha människor runt omkring sig. Och visst, det är bekvämt att få hjälp med vissa praktiska saker kring själva tävlingen. Men det är på inget sätt ett måste för att tävla. Faktum är att det enda formella kravet som finns är att du har en tävlingslicens‌. Punkt. Har du ambitioner om någon sorts tävlingsmässiga resultat är det dessutom bra om du har en portion karaktär, lite vilja och dessutom ett uns pannben. Dock är det inga krav.

Livet bakom scenen är fylld av väntan, men också av kamratskap.

Vad många tycks missa i denna hets på assisterande manskap är det alldeles uppenbara – att det är en individ i sammanhanget som genomför alla dessa tuffa träningspass. Det är vanligen samma person som svarar för inköp och tillredning av all mat som ska förtäras under resan. Och det är märkligt nog samma varelse som också är den som för gaffeln från tallriken till munnen – nämligen du. Det spelar med andra ord ingen roll hur stor uppställning av tjänstvilliga medarbetare du har vid din sida. När det kommer till kritan är det ju faktiskt ingen annan än du som ska göra jobbet.‌

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` propOm du ska tävla – räkna med att det här blir ditt andra hem.

För några år sedan hade jag ett snack med en av Sveriges bästa kroppsbyggare någonsin: Ingvar Larsson‌. Det var då dags för comeback efter många års frånvaro, och förutom att han skulle tävla i sin egen klass så ville hans fru också att de skulle tävla tillsammans i parklassen. Ingvar var dock lätt skeptisk. Även om Ingvar vann SM-guld både själv och tillsammans med frugan så minns jag hans ord tydligt: ”Det här är ingen lagsport…”‌ . En något annorlunda utgångspunkt måhända, men ändå en väldigt tydligt och viktig lärdom.

‌ Det är absolut förenat med karaktärsprövande umbäranden och – på ren svenska – en jävla massa hårt jobb. Men det är långt ifrån rocket science.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

På något märkligt sätt verkar tilltron till sig själv ha försvunnit någonstans på vägen. På den yppersta av nivåer, säg på Mr Olympia-scenen, så kan skillnaden mellan att ha fattat rätt och fel detaljbeslut under vägen absolut vara väsentlig. Men för i princip alla andra så är själva förberedelse- och tävlingsprocessen inte på långa vägar så komplicerad som vi ofta vill göra den till. Det är absolut förenat med karaktärsprövande umbäranden och – på ren svenska – en jävla massa hårt jobb. Men det är långt ifrån rocket science.

Vi står nu inför en ny tävlingssäsong med ett gäng nya möjligheter att tävla. Oddsen är goda för att vi kommer få se massor av talangfulla atleter ta sina både första och andra steg på fitnesscenen nu under våren. En del kommer att vara besvikna på sin prestation. En del andra, förhoppningsvis ett något större antal, kommer dock att göra bra ifrån sig. Några av dem kommer rentav blomma ut i sin fulla genetiska potential redan nu. För så är ödets lott. Vad dock alla dessa fitness- och byggaratleter har gemensamt är att det är de som ska se sig själva med fast blick i spegeln efteråt.

Det är nämligen de som gjort jobbet. Ingen annan.


REDAKTÖREN LISTAR
‌ Vårens roligaste sport

1. SM-veckan, 26 januari-1 februari‌
Massor av sport med SM-status, däribland styrkelyft. Ett perfekt sätt att inleda det nya året.

2. Arnold Sports Festival, 5-8 mars‌
Ett av världens största sportevent, med högklassiga tävlingar i alla byggar- och fitnessklasser, både för amatörer och proffs.

3. Battle of Scandinavia, 28 mars‌
Reinos och Sharams skötebarn tar ny sats. Det är här vi för första gången får se årets svenska atleter.

4. Sweden Grand Prix, 11-12 april‌
Malmö är återigen skådeplats för det svenska GP som verkar vara här för att stanna.

5. Tyngre Classic, 2 maj‌
Solnahallen står värd för Stockholms nya fitness- och byggartävling, och det i vår egen regi.


Liknande artiklar
Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Att tackla motivationsbrist och skapa mål

Carina och Jossan är här för att dela med sig av sina erfarenheter och tips för att hålla dig inspirerad.

12 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Från påskpodd till vandringsminnen

Välkommen till Carina och Jossans mysiga påskpoddavsnitt. Vi börjar med en lättsam diskussion om påsksånger och traditioner och jämför dem med andra högtider som midsommar och jul.

5 apr. 2024

Matilda Jansson

Podden gästas av Matilda Jansson, digital kreatör och tävlande atlet.

30 mars 2024

Livsnjutning och lokalsinne: Sälen och vardagliga äventyr

Carina och Jossan diskuterar potentiella gäster, och överväger en förslagslåda för lyssnare att föreslå sina drömgäster.

29 mars 2024

Pia Jansson gästar

Den här veckan får Carina sällskap av en kompis, kollega och tjattermaja av rang, nämligen Pia Jansson.

22 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024

Kisstrattar och tights med buttlift – nödvändighet eller nonsens?

Carina och Jossan är tillbaks efter ett missat podcastavsnitt från föregående vecka.

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Från app-elände till oavsiktlig skostöld på gymmet

1 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Från digestive-träsket till träningsoptimering

I dagens avsnitt tar Carina och Jossan dig med på en vild åktur genom vardagens upp- och nedgångar. Och hur bra är egentligen digestive-kex?

23 feb. 2024

Från CrossFit till att bygga muskler efter 50

Carina och Jossan diskuterar CrossFits påverkan på gymkulturen och sina personliga erfarenheter. Hur ofta går byggare över till crossfit?

16 feb. 2024

Fulveckor, böter och träningsglädje

Avsnittet inleds med en berättelse om ett möte med polisen på grund av fortkörning. En påminnelse om att sakta ner i livet, både bokstavligt och bildligt.

9 feb. 2024

Hur vi hanterar skador och träningsintensitet

Carina och Jossan reflekterar över föregående veckas gäst, Martin Troive, och hans oklanderliga svar som hjälpte oss.

2 feb. 2024

Martin Troive om fitness, kost och coachning

Carina har ett ett engagerande samtal med Martin Troive om allt från att hantera sjukdomar och träning till krångligheterna med att coacha män kontra kvinnor.

26 jan. 2024

Fruset Fredagsmys

Sparka in helgen med Carina & Jossan. Denna vecka är det virtuella mötet en av de förutsättningar vi möter. Friskt, frejdigt och kompetent.

19 jan. 2024

Vintertraditioner och tävlingsminnen

Carina och Cici jämför sina senaste veckor – en av dem har haft lugnt hemmavid. Den andra har firat trettonhelg med familjen Grape.

12 jan. 2024

Sätt smarta mål och hitta balansen

Carina och Jossans nyårsförväntningar från Vemdalen inkluderar färre krämpor och mindre smärtor för egen del.

5 jan. 2024

Frågestund i Fredagsmys

Carina & Jossan sammanstrålar i Vemdalen för några dagars gemensamt firande. Naturligtvis passar de då också på att riva av några inkomna frågor.

29 dec. 2023

När livet testar tålamodet

I detta avsnitt har Carina och Cici en härlig blandning av julstämning och det vanliga kaoset som ni har lärt er förvänta er av dem. Med historier om julförberedelser och de missöden som följer med dem.

22 dec. 2023

Träningstips och roliga observationer

Carina och Jossan avhandlar olika ämnen och tipsar om övningar som kettlebellsvingar och slamball, som är intensiva och effektiva.

15 dec. 2023

Från lussebullar till bilreparationer: En helg full av äventyr

Carina och Cici diskuterar sina erfarenheter från en Lussebulle-test och inte minst deras besök på Luciapokalen.

8 dec. 2023

Provsmakning av skumtomtar

Carina och Jossan diskuterar vilka skumtomtar de har på sitt buffébord och berättar att lyssnarna önskat denna genomgång.

1 dec. 2023

Post show-rebound och släpande muskelgrupper

Ashkan och Albin pratar idag om post show-rebound och hur man ska hantera det på ett smart sätt. Släpande muskelgrupper diskuteras också.

25 nov. 2023

Snabba lösningar inte alltid bra långsiktigt

De allra flesta som kontaktar Carina vill ha en quick fix för att tappa fett. En effektiv diet innehåller styrketräning, bra kost och kardio.

24 nov. 2023

Om kärleken till fitness

Få brinner mer och starkare för de olika fitnessporterna än den energiske bamsingen Robert Wåhlander. Hör honom berätta om hur allt började och hur han ser på framtiden.

20 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Att hantera livet efter en tävling

Carina och Jossan om veckorna som varit och några hälsoproblem som de har upplevt. Plus en överblick av de svenska EM-prestationerna.

17 nov. 2023

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

En vecka i Santa Susanna

Carina och Cici diskuterar VM-tävlingarna i Santa Susanna – en stor landslagstävling med 35 svenska deltagare med framgångar.

10 nov. 2023

Leffe om att börja tävla sent i livet

Direkt från VM i Santa Susanna fångar vi upp Leif Andersson som knep silvret i Men's Physique, Masters +50 år.

6 nov. 2023