Ensam är stark, finns det de som säger. Och inom väldigt många av livets områden är vi våra egna ledare och regenter, stolta och orubbliga. Vi är suveräna individer där vi enskilt hålls ansvariga för allt från skattedeklarationer till val av strumpor. Många triggas också lite extra av att vara utlämnad åt sig själv. Att inte hållas tillbaka av andra, och därmed riskera att begränsas av andras brister och misstag.
Inom fitnessporterna verkar det just nu råda ett motsatt förhållande. Man måste tydligen ha ett team. Man måste ha en coach. Och en koreograf. Dessutom en sponsor, en skräddare, en frisör, en make-upartist, en DJ, en stylist, en dietist, en chaufför, en betjänt och en hel del annat löst folk. Visst, det är trevligt att ha människor runt omkring sig. Och visst, det är bekvämt att få hjälp med vissa praktiska saker kring själva tävlingen. Men det är på inget sätt ett måste för att tävla. Faktum är att det enda formella kravet som finns är att du har en tävlingslicens. Punkt. Har du ambitioner om någon sorts tävlingsmässiga resultat är det dessutom bra om du har en portion karaktär, lite vilja och dessutom ett uns pannben. Dock är det inga krav.
Livet bakom scenen är fylld av väntan, men också av kamratskap.
Vad många tycks missa i denna hets på assisterande manskap är det alldeles uppenbara – att det är en individ i sammanhanget som genomför alla dessa tuffa träningspass. Det är vanligen samma person som svarar för inköp och tillredning av all mat som ska förtäras under resan. Och det är märkligt nog samma varelse som också är den som för gaffeln från tallriken till munnen – nämligen du. Det spelar med andra ord ingen roll hur stor uppställning av tjänstvilliga medarbetare du har vid din sida. När det kommer till kritan är det ju faktiskt ingen annan än du som ska göra jobbet.
Om du ska tävla – räkna med att det här blir ditt andra hem.
För några år sedan hade jag ett snack med en av Sveriges bästa kroppsbyggare någonsin: Ingvar Larsson. Det var då dags för comeback efter många års frånvaro, och förutom att han skulle tävla i sin egen klass så ville hans fru också att de skulle tävla tillsammans i parklassen. Ingvar var dock lätt skeptisk. Även om Ingvar vann SM-guld både själv och tillsammans med frugan så minns jag hans ord tydligt: ”Det här är ingen lagsport…” . En något annorlunda utgångspunkt måhända, men ändå en väldigt tydligt och viktig lärdom.
Det är absolut förenat med karaktärsprövande umbäranden och – på ren svenska – en jävla massa hårt jobb. Men det är långt ifrån rocket science.
På något märkligt sätt verkar tilltron till sig själv ha försvunnit någonstans på vägen. På den yppersta av nivåer, säg på Mr Olympia-scenen, så kan skillnaden mellan att ha fattat rätt och fel detaljbeslut under vägen absolut vara väsentlig. Men för i princip alla andra så är själva förberedelse- och tävlingsprocessen inte på långa vägar så komplicerad som vi ofta vill göra den till. Det är absolut förenat med karaktärsprövande umbäranden och – på ren svenska – en jävla massa hårt jobb. Men det är långt ifrån rocket science.
Vi står nu inför en ny tävlingssäsong med ett gäng nya möjligheter att tävla. Oddsen är goda för att vi kommer få se massor av talangfulla atleter ta sina både första och andra steg på fitnesscenen nu under våren. En del kommer att vara besvikna på sin prestation. En del andra, förhoppningsvis ett något större antal, kommer dock att göra bra ifrån sig. Några av dem kommer rentav blomma ut i sin fulla genetiska potential redan nu. För så är ödets lott. Vad dock alla dessa fitness- och byggaratleter har gemensamt är att det är de som ska se sig själva med fast blick i spegeln efteråt.
Det är nämligen de som gjort jobbet. Ingen annan.
REDAKTÖREN LISTAR
Vårens roligaste sport
1. SM-veckan, 26 januari-1 februari
Massor av sport med SM-status, däribland styrkelyft. Ett perfekt sätt att inleda det nya året.
2. Arnold Sports Festival, 5-8 mars
Ett av världens största sportevent, med högklassiga tävlingar i alla byggar- och fitnessklasser, både för amatörer och proffs.
3. Battle of Scandinavia, 28 mars
Reinos och Sharams skötebarn tar ny sats. Det är här vi för första gången får se årets svenska atleter.
4. Sweden Grand Prix, 11-12 april
Malmö är återigen skådeplats för det svenska GP som verkar vara här för att stanna.
5. Tyngre Classic, 2 maj
Solnahallen står värd för Stockholms nya fitness- och byggartävling, och det i vår egen regi.