Giants Live 2016

Tyngre på styrkefesten i Norrköping.

Lorena Gustavsson

I begynnelsen av mitt samröre med Tyngre‌ , närmare bestämt i somras kom det sig att jag åkte på studiebesök till Lund en sommardag och testade strongman. För att uttrycka mig milt, så gjorde den där trettiogradiga julidagen då jag för första gången fick plåstra händerna efter träning verkligen avtryck i mitt liv. Nummer ett: jag föll handlöst för strongman och allt sporten representerar. Nummer två: jag föll handlöst för en viss‌ strongman som introducerade mig till det hela. Så på förekommen anledning har det blivit en del besök på strongmanevents, så även denna lördag i november då vi med spänd förväntan kuskade upp till Norrköping‌ för att se slaget Giants Live 2016 utkämpas.

[

Johannes Årsjö](https://www.instagram.com/johannesarsjo/)s hemstad i Östergötland är traditionsenligt den självklara skådeplatsen när tolv av världens starkaste nu levande människor ska göra upp i en batalj bestående av sex nätta små grenar i form av: Bilmarklyft med den delikata vikten 400 kilo i utlåsningsläget, Safe Lift med 150 kilo, Farmers Walk med 150 kilo i vardera näven, Loading med däck och säck, Kegtoss med Johannes berömda privata tunnor och den givna avslutningen i form av grenarnas gren inom Strongman: Atlassten.

Som uppvärmning på morgonen innan tävlingen hölls ett exklusivt seminarie av den i sammanhanget legendariske Bill Kazmaier, något av en husgud för många kraftsportare efter en gedigen karriär inom styrkelyft och inte minst för sina tre segrar i "Worlds Strongest Man" (Strongman-VM, typ). Han är också känd också som en inspirerande historieberättare som skickligt delar med sig av erfarenheterna och upplevelserna som idrottsman, allt kryddat med glimtar från de egna träningsmetoderna. Att strongmanfolket är eld och lågor över att ha honom på plats går ingen miste om

Jag hinner dessvärre inte se seminariet utan anländer i senaste laget till ljudet av en callout – femton minuter till start. Jag hinner nätt och jämt lokalisera Tyngres, Noccos och Barebells montrar där fitnessfolkets godaste alternativ till godis och läsk förtärs för kung och fosterland och heja på Linus, Josef, Robert, Alex och Andreas. Ganska snart ljuder Anders Axklos bekanta stämma i högtalarna. Öppningen sker till tonerna av Sabatons‌ hyllning till Karl XII.‌ "Den ultimata hyllningen av den svenska stormaktstiden"‌ som Axklo uttrycker det. Det slår mig att det här är det enda enda sammanhanget där hela den nationalromantiska prylen inte väcker några tråkiga associationer. Carolus Rex är och förblir det officiella soundtracket för strongman.

De tolv tävlande presenteras springandes (eller ja, lufsandes om man så vill) ut på arenan omsvepta av sin nations flagga. Det hela känns redan från start seriöst och påkostat. Ingen har snålat på ljus och scenrök, och det är med all rätt för det här är den absoluta världseliten. Här ser vi tolv giganter varav de fyra svenska representanterna Martin ForsmarkJohan LiljebladJoachim Gustavsson och the one and only Johannes Å‌ som inte nöjer sig med att arrangera hela kalaset. Icke, han tävlar med odiskutabel självklarhet trots diverse skador med siktet inställt på seger. I resten av startfältet finner vi bland annat levande legender som Benedikt Magnusson och Zydrunas Savickas. Den sistnämnda meddelar dock att han avstår på grund av skador precis innan första grenen. Ett litet antiklimax då han absolut varit ett dragplåster. Snopet, men istället för att deppa, dags att reppa – på 400 kilo marklyft‌ . Om jag minns rätt fick Benni ihop åtta reps, Forsmark sju. Ta en kort paus här, fundera på vilken vikt du klarar sju – åtta reps på i marklyft. Inse hur brutalt starka de här gossarna är. Stark är banne mig en underdrift, nästan en förolämpning. Sådär ja, det behövdes sägas, nu fortsätter vi.

Batalj nummer två, Farmers Walk‌ med 150 plågsamma pannor i varje hand blir till farmers run för de starkaste i grenen och det är en lätt sak att låta sig hänföras av för den som provat farmers, det är, hur ska man uttrycka det...? Inte så jätteskönt. Plötsligt känns det obefogat att sätta ner matkassarna a' tio kilo styck flera gånger när jag knallar hem från Ica.

Nästa gren är Kegtoss‌ . Fem tunnor strax under och över 20 kilo ska kastas upp, högt, baklänges över en banderoll, en gren som kräver teknik och tryck. Jag sitter bänkad och försöker förstå hur man ens kan kasta någonting överhuvudtaget så högt. Nu kanske du tänker att det inte låter så tungt att hiva iväg 25 kilo som den tyngsta väger. Då föreslår jag att du knatar ut på gräsmattan och provar själv hur långt och högt du kan kasta en 24-kilos kettlebell eller hantel i den vinkeln.

Stora delar av dagen spenderas för min del vid Tyngremontern där det trevligaste hänget på hela arenan äger rum. Viktor och jag konstaterar att vi på många sätt är fullständigt malplacerade i kraftsportsvärlden, men att den är så himla härlig att vi tacksamt åker med på det här tåget ändå. Någonstans i mitten av första havlek släntrar allas vår Alex in något sliten men munter som sig bör för en man som gift sig kvällen innan. Ambitiöst ändå att ta sig iväg trots en så pass hård natt, men giganterna lockar uppenbarligen! En dagen till ära lite för shreddad Mr Carlén supersetar jobb med med posering i vanlig ordning och det ska strax visa sig att han inte är den enda...

Döm min förvåning när jag springer jag in i en anmärkningsvärt renrakad och brunfärgad Johnny Hansson som a) hälsar med en stor björnkram som gör mig ganska starstruck och b) delger mig förhandsinformation om att"Handsome Hansson"‌ kommer göra skäl för sitt smeknamn i pausen. Jag vet inte exakt vem i Tyngregänget som lurat in honom i det här och för vilken summa, men när han river av en posedown på Arenan till "The time of my life"‌ i pausen efter de första tre grenarna lämnas inte ett öga torrt. Om det är av skratt, beundran eller båda låter jag var osagt.

Gren nummer fyra kallas för Safe Lift‌ och går ut på att pushpressa ett ok på 150 kilo max antal repetitoner. Mysigt! Eller nej, men säkert gött efteråt för Göteborgs pressmonster Joakim Hansson som kammar hem andraplatsen efter Årsjö med 9 reps gjorda. Gren fem blir Loading‌ som innebär att springa med konstiga föremål och lasta upp dem på höga pallar. Det är obekvämt och otympligt, och en pulshöjare av rang. Det smärtsamt obekväma är utmärkande för strongman överlag. Det är oftast inte bara svintungt, det är sjukt bökigt också. Det räcker liksom inte med att lyfta 150 kilo över huvudet, det måste liksom vara det märkligaste, obekvämaste föremålet också. Ett ok i sig är vingligt, ojämt och plågsamt att förflytta bara på grund av utformningen. Lika oskönt är det i loading där du måste lyfta upp en massa konstiga saker. Saker man i regel bara ser ligga utströdda på de där isolerade lantgårdarna man ser genom bilrutan när man är ute på roadtrip i Småland. Däck, stenar och säckar, sådant som inte vill bli lyft lyfts ändå och springs med till en upphöjning där man på något sätt ska försöka krångla upp den och få den att stanna.

Vissa strongmangrenar kräver helt enkelt att man tål både smärta och överraskningsmoment. Ibland lönar det sig att vara liten och smidig (vilket i strongman betyder att väga runt 120 kilo) och ibland handlar det bara om att vara stor och råstark. Det stökiga och bökiga och det faktum att alla är bra på allt, men ingen är bäst på allt är i min mening en stor del av charmen.

Nu låter det säkert som att slumpen avgör grenarna men det bör sägas att strongman likt många andra sporter standardiseras mer och mer. Inte minst för att det underlättar i proffstävlingarna för atleter och arrangörer, både praktiskt och ekonomiskt. Trots det finns det än så länge visst utrymme för överraskningsmoment kvar. Ibland tänker jag att man nog skulle tjäna på att hålla fast vid det oväntade. Det oförutsägbara kräver dels att atlerna är allroundtränade och flexibla och ovisshetens charm var definitivt någonting häftigt som många av oss älskade med Crossfit i dess barndom, som tyvärr i stort sett har dött ut.

Gemensamma drag hos Strongman och Crossfit är sånt jag klurar på när jag promenerar några varv runt i arenan och kollar in montrar, publiktävlingar och människor. Här finns allt från försäljning av högkvalitativa Wahlanders lyftarbälten, till ansiktsmålning och superhjältehäng för barnen till bänkpress-, dips- och grepptävlingar för oss stora barn. Tillskottsbolag bjuder på shotsbrickor med aminosyror och provsmakning av bars i varje hörn, och om inget annat fångar ens uppmärksamhet springer man åtminstonde rätt vad det är in i någon råstark strongwoman man lärt känna tack vare sporten. De redan frälsta är måna om nyrekrytering och de kommer nästan garanterat på vartenda event. Besöker man på ett par lär man därför garanterat känna folk. Runtomkringaktiviteterna och folket får således väl godkänt.

Tillbaka till arenagolvet. Atlasstenarna står nu uppradade som sista gren. Den brukar ligga sist, jag är inte tvärsäker på varför men att lyfta, vända och placera de djävulsk tunga stenarna på runt 120-200 kilo på upphöjningarna måste ändå betraktas som det ultimata styrkeprovet. Desutom är det extremt publikvänligt. Det är omöjligt att inte dras med i hejaklacken, vrålandet och applåderandet när man ser dessa monster ta sats, slänga upp runt 160 kilo sten på axeln och hiva upp den ovanför huvudhöjd. Och varför skulle man inte vilja dras med? Särskilt den här gången för här dominerar Martin Forsmark totalt och slutar som den enda tävlande att få upp alla fem stenarna. Därmed säkrar han silvermedalj och en av de tre åtråvärda platserna till WSM - Världens Starkaste Man 2017. Johannes bara behöver lyfta de fyra första för att säkra sin seger i dagens tävling och platsen bredvid Forsmark på flygplanet till WSM 2017, fast det lät trångt. Det får nog bli business class om det ska funka rent praktiskt.

Sverige levererar. Vårt senaste framtidshopp Johan Lijleblad‌ och den urstarke Jocke Gustavsson‌ tar verkligen för sig. Jocke är sjukt nära att sätta den sista atlasstenen och gör extremt bra ifrån sig i Safe Lift‌ där han blir tvåa. Gustavsson‌ slutar på en sjunde plats totalt. Liljeblad‌ , som är nybörjaren i den här historien är enligt egen utsago inte helt nöjd med sin nionde plats, men att vara nybörjare i den här ligan betyder bara en enda sak - att han är strongmanelitens framtid. Hatten av! Forsmarks‌ andraplats är bokstavligt talat guld värd. Det är en fröjd att se den alltid så lugne Forsmark‌ plocka fram en sån okuvlig tävlingsinstinkt när det gäller, vilken idrottsman! I slutet av dagen kan vi trots allt åter igen konstatera detta; ingen rår på Årsjö. Han är egentligen inte skyldig någon någonting i och med att han anordnat hela det välarrangerade kalaset och dessutom bjudit in värsta tänkbara motstånd. Men Johannes är en på miljonen och lyckan och stoltheten han uttrycker efteråt är smittsamt äkta och genuin. Precis som allt annat i den här publikvänliga, medryckande och helt förtrollande sporten.

För det här handlar inte bara om tävlingarna mina vänner. Strongman handlar om urkraft, kamp och att göra det där ofattbara. som ingen tror är möjligt till en vild publiks jubel. Strongman innehåller bokstavligen tonvis av alla de mest basala känslorna, och det måste nästan vara därför stämningen i hallen blir så obetalbar. Här bland helskägg, hårdrock och hårresande styrka samlas gamla, unga, och barn oavsett bakgrund, kön, ursprung kring en minsta gemensam nämnare. Det här är vad jag kallar folkligt – på riktigt. Visst skulle det gå att göra sig snobbig och kalla det hela för simpelt och banalt. Eller så kan man kalla det äkta. Jag väljer det senare.

Strongman och strongwoman är höjden av äkthet. Hur stora, starka och respektingivande de här människorna än är, så har 100 % av de jag mött inom eliten varit ödmjuka och gemytliga, givetvis med en klädsam touch av stenhårdhet. "Är man stark måste man vara snäll"‌ verkar vara den alltjämt gällande regeln. Verkligen inget dumt motto.

Det hela är okomplicerat, det spelar ingen roll om du orkar hundra eller trehundra kilo, bara du gör ditt bästa. Enkelheten i det är välkomnande och som träningsform är strong(wo)man en sån katalysator för självförtroendet att jag inte vill att en enda tränande person ska gå miste om den. För vet ni? Det går faktiskt att träna strongman och strongwoman på sina egna villkor, även fast man inte är något styrkefenomen. Gör man det här på en rimlig nivå utifrån sina föutsättningar så kan all annan så kallad "funktionell träning" vänligen erkänna sig besegrad. Strongmanträning ger överföring till vardagsstyrkan på ett närmast övertydligt sätt och är helt enkelt så roligt och belönande att man gärna gör om det, oavsett om man är duktig eller inte, med en brasklapp, man behöver nog vara en person som älskar att ta i och övervinna smärta.

Nu såhär i efterhand, några dagars reflektion från lördagens Giants Live känner jag mig om möjligt ännu mer säker på det här; Det är hög tid att den här fantastiska sporten med sin unika särprägel och sina föredömliga atleter och eldsjälar får det storskaliga erkännande det förtjänar. Strongwoman och strongman behövs och berikar träningsvärlden, både som träningsform och som idrott. Tyngre än så här blir det inte.

Resultat‌

 1. Johannes Årsjö - 62.5 p
 2. Martin Forsmark - 60 p
 3. Mark Felix - 51 p
  1. Terry Hollands - 44.5 p
  2. Jimmy Paquet - 44 p
  3. Joachim Gustavsson - 42.5 p
  4. Benedikt Magnusson - 38.5 p
  5. Luke Herrick - 37 p
  6. Johan Liljeblad - 34.5 p
  7. Will Baggot - 20.5 p
  8. Antti Mourujärvi - 16 p

Poängräkning: Vinnaren i en gren får lika många poäng som antal deltagare i tävlingen. Varje placering lägre får ett poäng mindre, ner till sista plats i grenen som får ett poäng. Vanligtvis får man 0 poäng om man kan genomföra grenen eller inte orkar ingångsvikten. Alla poäng summeras och högst totalpoäng bestämmer segraren i tävlingen.‌Liknande artiklar
Jacob Larsson, Strongman

Första kvalet till Sveriges Starkaste Man 2024 avgjordes i helgen och segrande ur det kom Jacob Larsson!

5 juli 2024

På väg norr ut med Buktryck och Mobbe

Idag är det första kvalet till Sveriges starkaste Man och två som är på väg dit är Richard Moberg och Marcus Yngvesson.

28 juni 2024

Joel Söderberg, Strongman

Första kvalet till årets Sveriges Starkaste Man är två veckor bort. Idag berättar Joel Söderberg om tävlingen, träningen och sina långa bilresor.

14 juni 2024

Strongman: Cim Johansson och nya tävlingar

Vi ringer upp bamsingen Cim Johansson och kollar läget. Vi snackar om allt från skadeläget efter SSM-finalen, om träningen och om läget inför World Cup Lithuania (som genomfördes förra helgen).

3 juni 2024

Sammanfattning av Världens Starkaste Man

Världens Starkaste Man 2024 är klart och vi har en ny vinnare.

10 maj 2024

Inför Världens Starkaste Man

Då står Världens Starkaste Man runt hörnet. Josef och Marcus "Buktryck" Yngvesson berättar lite runt och om, inför tävlingen.

26 apr. 2024

Europas Starkaste Man 2024

Då är Europas Starkaste Man över och Luke Stoltman återtar titeln!

19 apr. 2024

Läget med Johan Liljeblad

Vi hookar upp med friskusen Johan Liljeblad, som visat framfötterna både som strongman och styrkelyftare. Men vad kommer härnäst, tro?

11 apr. 2024

Inför Europas Starkaste Man 2024

Europas Starkaste Man står runt hörnet och vi har en svensk på plats!

5 apr. 2024

Marcus "Buktryck" Yngvesson

Vi pratar med Marcus "Buktryck" Yngvesson, Sveriges Starkaste Man 2021 (och näst starkaste i fjol).

9 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Arnold Strongman Classic 2024

Årets tyngsta tävling står runt hörnet. Arnold Strongman Classic har i år det tuffaste startfältet någonsin.

23 feb. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Johan Espenkrona – världens näst starkaste master

Johan Espenkrona är nästan starkast i världen bland män +40 år. I helgen tävlade Johan om världsmästartiteln, där han placerade sig som tvåa.

8 dec. 2023

Starkeman-snack

Då slår vi oss till ro ännu en gång med Josef Eriksson och Marcus "Buktryck" Yngvesson! Denna veckan pratar de om det senaste som hänt i strongmanvärlden.

17 nov. 2023

Gott snack

Sveriges Starkaste Man, distriktsmästerskap i styrkelyft, utelivet och mind reset. Med Johan Prieduls, Robert Walter och Josef Eriksson.

10 nov. 2023

Marcus "Buktryck" Yngvesson om SSM 2023

Marcus Yngvesson, Sveriges Starkaste Man 2021, är tillbaka på Sveriges Starkaste Man efter ett års uppehåll. I år kom han tvåa.

20 okt. 2023

Sveriges Starkaste Man 2023 - LIVE STREAM

Här ser du livesändningen av Sveriges Starkaste Man-finalen 2023. Direkt från din egen soffa, och helt gratis!

Tyngre

14 okt. 2023

Viktor Lingman om SSM och Static Monsters

Idag har vi med Sveriges Starkaste Man under 90 kg, Viktor Lingman, som säger vad han tror om finalen av SSM.

13 okt. 2023

Fredrik Johansson inför SSM

Fredrik Johansson är en storfavorit inför årets Sveriges Starkaste Man. Han gör sin åttonde start och kommer in starkare än någonsin.

6 okt. 2023

Marcus inför finalen

Marcus "Buktryck" Yngvesson är inte bara en av Sveriges starkaste män (han vann titeln 2021), han är dessutom en av de gladaste.

25 sep. 2023

Cim Johansson inför SSM-finalen

Vi hookar upp med en av förhandssnackisarna inför SSM-finalen - Cim Johansson. Vi pratar om läget, om formen och förmår även Cim att tippa segraren i grenarna.

18 sep. 2023

Inför SSM 2023 - Marcus "Buktryck" Yngvesson

Den 14 oktober är det dags för årets Sveriges Starkaste Man. Idag berättar Marcus Yngvesson om grenen han valt till årets final.

25 aug. 2023

Viktor Lingman, strongman under 90 kg

Viktor Lingman har haft en hektisk månad. Den började med att han försvarade sin titel som Sveriges Starkaste Man under 90 kg. Sedan vidare mot Europas Starkaste Man under 90 kg där han kom 6:a.

18 aug. 2023

Sommarträningssnack med Buktryck

Vi är mitt i sommaren och för många mitt i semestern. Träningen ska portioneras in i vardagsschemat där rutiner kastas om.

14 juli 2023

Cim Johansson plöjer fram

Förra helgen avgjordes kval två till Sveriges Starkaste Man. Bland des startade hittade vi Cim Johansson som nu är tillbaka.

7 juli 2023

Niklas Lindroth mot VM i Strongman

Niklas Lindroth gästade Tyngre Kraftsport tidigare i avsnitt 164. Där fick vi lära känna honom lite och se vad han sysslar med.

2 juni 2023

Axklo om grenarna inför SSM-finalen

Vi snackar med kompisen Anders Axklo om nyheterna kring grenvalen till höstens SSM-final, och pratar dessutom lite mer om tid och plats för tävlingarna.

29 maj 2023

Cim är fena på både grepp och strongman

Möt Cim Johansson och hör om hans resa från ”rippad" på 110 kg till att bli en vrålstark och mätt bjässe, tillika t-shirtmodell.

15 maj 2023

Världens Starkaste Man heter Mitchell Hooper

Då var årets upplaga av Världens Starkaste Man klar redan nu i april. Av de tio som gick till final var kanadicken Mitchell Hooper bäst!

28 apr. 2023

Inför Världens Starkaste Man 2023

Världens Starkaste Man står runt hörnet. Tävlingen börjar den 19 och pågår till den 23 april. Ska Tom Stoltman vinna igen?

14 apr. 2023

Europas Starkaste Man 2023

I helgen genomfördes Europas Starkaste Man. Det är en tävling som tidigare mer eller mindre haft en segrare som prenumererat på titeln i flera år i följd, men inte längre.

7 apr. 2023