Ett andra frågeavsnitt av Hälsoveckan by Tyngre med Jacob och Erik. De diskuterar studierna som har visat att man kan minska risken för att ett barn ska utveckla en födoämnesallergi genom att tidigt introducera vanliga allergener i deras kost. Till exempel kan man ge mat med lite jordnötssmör på från det att barnet är 4 månader gammalt.
Förutom det så diskuteras också mycket kring proteinkvalité i vegetabilier jämfört med kött och vad vi verkligen vet när det gäller hälsoeffekterna från rött kött för sig själv. Det är vanligt i observationsstudier att man inkluderar rött kött och processat kött i samma kategori vilket gör att det ibland är svårt att skilja dem åt. De flesta studier förlitar sig också på människor självrapportering för vad de äter så vi är också beroende av att de kan skilja på rött kött och processat kött i studierna där man ändå försöker separera på de två.
Rött kött jämfört med processat kött hur hälsosynpunkt
- 00:00:00 Intro
- 00:04:43 Kan man minska risken för allergier genom att introducera barn för saker tidigt?
- 00:13:56 Kan kroppen ta upp protein lika bra från vegetabilier?
- 00:15:10 Skiljer sig rött kött mot fågel näringsmässigt?
- 00:15:59 Vad vet vi kring hälsoriskerna med rött kött jämfört med processat kött?
- 00:21:37 Kan man töja ut sin matsäck så man behöver mer mat för att bli mätt?
- 00:27:35 Vad gäller för viktnedgång när man är pensionär?
Här laddar du ner avsnittet "Rött kött jämfört med processat kött hur hälsosynpunkt" som mp3: Avsnitt 49
Till sist: mer om Hälsoveckan by Tyngre
Photo by Kyle Mackie on Unsplash