Diskussionen kring skatt på sockersötade drycker och en generell sockerskatt tog fart igen efter nyår så i det här avsnittet bestämde vi oss därför för att försöka gå lite mer på djupet i frågan. Du får veta.
- Varför socker i dryck anses vara dåligt att konsumera.
- Varför det är viktigt att skilja på socker i mat och socker i dryck när man diskuterar en eventuell skatt.
- Vad vi vet från de länder där man redan har introducerat olika typer av skatter på livsmedel.
- Vad som är rimligt att förvänta sig i form av hälsoeffekter.
- Vad som kan tänkas hända med människors matbudget och för företagen som säljer läsk.
Som avslutning tar vi även en annan lyssnarfråga som handlar om eventuella negativa effekter från kallbad.
Om skatt på sockersötade drycker:
- 00:00:00 Inledningsvis: Sjuka barn men annars bra flyt
- 00:01:38 Vidare: Podden har kapitel och hålltider så du kan hoppa snabbt till det du är intresserad av
- 00:03:17 Därefter försöker vi reda ut det här med vad vi vet kring en skatt på sockersötad dryck
- 00:05:14 Det är skillnad på en skatt på socker och en skatt på bara sockersötad dryck
- 00:08:34 Socker i dryck är tydligt dåligt, socker i mat har vi inte samma evidens kring
- 00:12:31 Hur är det med fruktkoncentrat och juice?
- 00:14:59 Vad dagens forskning på skatt av sockersötade drycker visar
- 00:18:36 Vad ska man förvänta sig i effekter på folkhälsan?
- 00:21:13 De flesta lär köpa lightläsk istället för sockersötad läsk om skatten bara inkluderar sockersötade drycker
- 00:26:41 Det finns en orsak till att just sockersötade drycker är i fokus
- 00:31:01 Utvärderingen av skatten på socker och söta drycker i Norge
- 00:32:13 Folk kommer fortsätta att inta ungefär lika mycket kalorier så konsumtionen av livsmedel kan öka
- 00:38:09 Eventuella negativa effekter från kallvattenbad
Här laddar du ner avsnittet som mp3: Avsnitt 376
RSS: http://traningssnack.libsyn.com/rss
Avslutningsvis – mer från Tyngre Träningssnack
Photo by Qasim Malick on Unsplash