Du känner dig stark. Du känner dig redo. Du känner att det här året kommer bli ditt bästa hitills, ja 2015 är året du blir ostoppbar! Du lastar stången tungt och börjar fokusera. Din blick rör sig inte ifrån denna utmaning som väntar, de vikter som ska ta dig till nya nivåer. Du greppar stången och sedan är resten historia, du är i zonen och inget annat än just ditt set räknas. Med en duns landar vikten åter på marken och du har gjort ett nytt årsbästa. För dig betyder detta allt, du kunde inte varit gladare!

Britta, 50 år, som i månader samlat mod för att göra en förändring i sitt liv mot en hälsosammare livsstil, och just idag tecknat nytt medlemskap enligt hennes nyårslöfte, har just klivit in genom dörren och såg dig i den nyss nämnda processen. Den hårda blicken, ditt tuffa yttre och dina tunga vikter. För henne är detta en ny värld, en värld där hon är allt annat än bekväm. Hon känner genast att det kanske var ett misstag att komma till gymmet. Hon kan inte se sig själv göra det du just gjorde och tänker kanske att hon är det svarta fåret i rummet. Samtidigt som du känner dig som en kung i världen känner hon sig som den lägsta tiggaren. Med andra ord en stor konrast i era upplevelser av träningen. Det knepiga med situationen är att ingen gjort fel. Du ska träna som du måste träna för nya resultat och hennes första intryck av gymmet – att känna sig illa till mods – kommer förmodligen vara svårt att undvika. Däremot är det här, efter den första reaktionen, som du kan spela en viktig och betydande roll för Britta och alla andra som likt henne just tagit sig mod till att leva upp till sina nyårslöften.

Är man stark måste man vara snäll, precis som Bamse och precis som den där TV-reklamen alltid säger. Och vilken bättre plats att ta till sig det citatet på än på gymmet i början av januari? Det är dags för dig som kunnig gymråtta att betala tillbaka till alla nybörjare på samma sätt som andra hjälpte dig när du var ny på gymmet. Det är inte nu du ska till extra attityd för att visa dig stark bland de nya medlemmerna eller på något sätt håna dem för att de ser vilsna ut på din hemmaplan. Nej, det är nu du som en erfaren träningsindivid ska räcka ut din hand för att visa Britta att hon inte är ensam, att ni alla är en och samma familj.

Träning är en riktig glädjespridare, inte bara för oss som faktiskt är intresserade. Det har ju bevisat kemiskt positiva effekter på din kropp också med alla sprittande endorfiner. Du vet redan detta eftersom du är inbiten, men för alla de som just börjat är det kanske inte riktigt så roligt ännu. Varför inte hjälpa dem inse detta, visa dem hur roligt träning kan vara! Min tanke är inte att du ska tvingas bli en PT här eller sluta fokusera på dig själv i gymmet. Däremot kanske att om du ser någon som ser vilsen ut, ser frågande ut eller utför en övning på ett riskfyllt sätt, så ta dig gärna tiden att hjälpa till! Visa att det är en härlig gemenskap vi har på gymmet, att vi alla är där av samma anledning och att vi finns till för att hjälpa varandra. Du kommer inte bara få din nästa att må bättre utan även må mycket bättre själv. En win-win situation!

Jag tror ingen av oss kände sig bekväm de första passen i gymmet. Åtminstone inte jag som onekligen var av det klenaste slaget när jag först satte fot på gymmet för cirka 40 kg sedan. De grova killarna vid hantelracket och i bänkpressen var flera storlekar större och flyttade många gånger mer vikt än mig och jag kände mig ofta uttittad och dömd även om jag nu i efterhand är säker på att det inte var så. De som är på gymmet tittar nämligen inte på dig, de har fullt upp med sitt eget men det tror man sällan som nybörjare. Tiden gick och jag läste tidningar och forum intensivt för att ta till mig ny information. Jag fann vänner både på gymmet och via sociala medier som delade mitt intresse, och jag lade ner hela min själ på gymmet för att nå nya mål. Och det tog inte lång tid innan kärleken för träning infann sig. Detsamma är jag säker gäller många av de som nu tågar in på gymmet med svajande självförtroenden och låg självkänsla. Men med lite hjälp från oss andra är det bara en tidsfråga innan även de finner sig själva genom träningen.


Egocentriska, lågt begåvade och aggressiva är allt annat än en beskrivning av oss. Vi älskar helt enkelt bara att träna.

Att hjälpa en annan människa mot ett gladare jag och en mer hälsosam livsstil är en tillräckligt bra anledning i sig för räcka ut sin hand. Utöver detta kanske vi dessutom kan tillintetgöra några av de fördomar som finns mot oss ”muscle heads”. Egocentriska, lågt begåvade och aggressiva är allt annat än en beskrivning av oss. Vi älskar helt enkelt bara att träna. Så tveka inte på att hjälpa din nästa, du kommer göra både dig själv och hen en tjänst.

2015 är nästan här och det ska bli ditt år, det har du all rätt till att tro på och även göra verklighet utav. Att tro att det ska bli enbart ditt år och ingen annans är däremot att vara girig. Varför inte göra det till båda ditt och alla andras bästa år hittills? 2015 kan bli VÅRT år och det är upp till dig att bidra till det. Så sätt nu nya mål, fokusera mot det och kör ditt race; glöm bara inte att hjälpa dem i periferin också.