“Förresten”, säger du glatt, “så här jag börjat med crossfit!”. Det blir knäpptyst runt bordet. Någon tappar en gaffel, som slamrar till när den träffar golvet. Uppspärrade ögon ser på dig som om du just berättat att du tycker om att köra över kattungar med gräsklippare eller att Per Gessle är överskattad. Hade det här varit en westernfilm hade det flugit förbi en sådan där peruanske i en vindil nu. Men istället bryts tystnaden av tusen upprörda frågor och uppmaningar, allt sammanvävt i en fullkomlig tornado av ord. “Du kommer bli skadad, fattar du inte det?!” “Man får faktiskt inga muskler av crossfit, det vet ju alla!” “Crossfit är för töntar, lyfta vikter gör man på gym!” “Ska du också börja fuska med pullups nu? Och flänga sådär med kroppen?!. Allting avslutas med att din mamma bekymrat utbrister “Crossfit, är inte det en sekt? De som tränar det pratar ju inte om annat?”. Bedrövad ser du ner i din tallrik. Och du som bara ville berätta att du hittat en ny idrottsform du gillar.

Jag vet inte varför det fortsatt är fri jakt på det här med att avsky crossfit. Varför det drivs med det i tid och otid av allt för många. Måhända är det av avundsjuka, av oförstånd eller ett problem av samma art som när någon lyckas i största allmänhet? Jag vet inte. Men, det stör mig något oerhört att nybörjare ska skrämmas bort från något som inte alls är som vissa individer vill påskina. Så, denna text är lite av en kombination av tre saker. Det är för det första ett crossfitens försvarstal, om du så vill. För det andra är det en guide till dig som är nybörjare och undrar över den idrottsform du just tagit ett par stapplande steg in i. Slutligen är den ett försök att en gång för alla punktera de dåliga argument som finns mot crossfit som fenomen/idrottsform. Måhända kan de som inte verkar göra annat än att gnälla på crossfit då inse att det finns bättre saker att lägga sin tid på. Som att bygga muskler, till exempel. Ska vi börja?

Man går sönder av crossfit

Nej. Svaret på det påstående är, en gång för alla, nej. Är ni med på det nu, så vi slipper ta det igen? Om och om igen. Den forskning som finns visar faktiskt att det finns sporter som är betydligt “farligare” än crossfit, om man ser till antalet timmar/skadeprevalens. Löpning, denna folkliga idrott som var och varannan individ ägnar sig åt, har faktiskt ungefär samma skadieratio som crossfit. Med det sagt, hur ofta förlorar människor förståndet för att någon berättar att de börjat löpträna? Nej, just det. All idrott innebär en skaderisk. Men det gör även att gå till jobbet varje morgon. Du kan trampa snett eller träffas av nedfallande rymdskrot i huvudet. Saker behöver således sättas i sitt perspektiv. Ja, du kan självklart bli skadad av crossfit, men nej du blir inte mer skadad av crossfit än av andra träningsformer. Punkt.

Folk som tränar crossfit pratar bara crossfit

Ofta kritiseras crossfitutövare för att de, som det heter, bara pratar om crossfit. Jämt. Alltid. Själv har jag aldrig upplevt det här fenomenet, men om vi ändå för saks skull skulle bryta ned själva argumentet lite. För mig är det rätt självklart att om du gillar något, brinner för en sak, så kommer det uppta mycket av din tid. Folk som gillar fotboll pratar om allsvenskan, Zlatans senaste parfym och varför Anders Svensson älskar tacos. Människor som uppskattar film pratar ständigt om den senaste rullen de sett, vilken favoritregissör de har och vilken film du bara måste se. Allt det där brukar accepteras. Men, när det kommer till vissa individer så verkar helt andra regler gälla för just crossfit. För, älskar du crossfit så ska du inte prata om det. Ty, då är du hjärntvättad och förstår inte ditt eget bästa. Kan inte någon förklara för mig vari skillnaden ligger? Du får prata hur mycket som helst om väder, styrketräning, golf, fotboll och fan och hans moster utan att någon reagerar. Men, har du en passion för just crossfit är du knäpp.

Såhär är det. Så länge inte crossfitare aktivt söker upp dig, ringer på din dörr klockan 05:14 en vardagsmorgon och ber att få tala med dig om sportens härlighet, vad har du då att störa dig på? Nej precis. Inget. Så kan vi inte för en gång för alltid släppa det här dravlet med att crossfitare bara pratar crossfit? För, självklart pratar man om det man älskar. Men mer än så är det faktiskt inte.

Crossfit gör dig liten

När argumenten inte riktigt räcker till så brukar summa summarum varför crossfit är värdelöst hamna någonstans kring att alla muskler försvinner när en person börjar med det. På så vis skräms även en hel del intresserade bort. För få individer, varken kvinna eller man, vill se ut likt ett vasstrå som kan gömma sig bakom en lyckstolpe. Så, stämmer det? Tappar du muskler om du börjar med crossfit? Svaret på den frågan är, precis som du anat, nej. Sant är att crossfit är en hybrid mellan flertalet idrottsformer. Kardio, som till mångt och mycket är musklernas värsta fiende, är en stor del av detta. Men, crossfit innehåller så mycket mer. Isolerade gymnastikövningar. Tunga, olympiska lyft. Vanliga, strikta pull-ups (ja, det är sant). Alltså övningar som bygger muskler. Att klämma ur sig att crossfit inte bygger muskler tycker jag således tyder på en viss okunskap i hur sådana ska byggas upp. Du blir inte liten av crossfit. Punkt.

Så. Kan vi inte bara sluta upp med alla dessa osanningar om crossfit? Allt hat, alla dumheter som slängs hit och dit på både internetforum och i det verkliga livet? Alla behöver inte uppskatta allt, men det är inte detsamma som att påhitt är det samma som sanning. Nej, du blir inte skadad mer av crossfit än något annat. Nej, det är ingen sekt och det kommer sannerligen inte få dig att bli helt befriad från muskler. Mest troligt blir det faktiskt tvärtom. Och, slutligen. Tycker du att det är jobbigt när någon pratar om sin passion så ligger mest troligt problemet inte hos dem som pratar, utan hos dig själv. Något att begrunda.

Ska vi säga så?