Sportdrycker och övervikt

För den som måhända har levt under en sten. Sockersötade drycker – oavsett kategori – är att betrakta som rätt kassa val.

Jacob Gudiol

Det här kommer troligen bli lite av en ”no shit, Sherlock”-artikel för de flesta som brukar läsa här på tyngre eller följa mig på sociala medier, men efter att ha skrivit artiklar på nätet i snart 10 år nu så har jag lärt mig att det många gånger är väldigt bra att påpeka det som många kan uppleva som uppenbart. Det är dock inte uppenbart för alla människor och det är säkert några av dessa som också kommer läsa det här, även om de i efterhand aldrig skulle erkänna att de tillhörde den kategorin.

Jag har skrivit många gånger om att sockersötad läsk [(1)] är något som du i princip aldrig bör dricka. Det är givetvis inte jordens undergång, eller ens något att bry sig om, i fall du gör det vid något enstaka tillfälle på semestern eller liknande, men överlag så är sockersötad läsk väldigt dåligt. De kan försämra din hälsa även om du bibehåller samma vikt och överlag så kommer de att öka risken ganska markant (jämfört med andra livsmedel) för att du faktiskt också ska gå upp i vikt och då får du flera negativa hälsoeffekter från det. Jag har summerat det mesta kring det här i artiklarna, ”Läsk – världens sämsta livsmedel?” och ”Du kan inte ”kompensera” för skitmat med motion” på Träningslära respektive TränaStyrka.

Jag tror också att gemene man idag överlag är väl bekant med att läsk är dåligt för dig. Tyvärr är det dock många människor som inte gör kopplingen mellan socker i läsken och socker i andra drycker. De inser inte att om socker i läsk har en viss effekt så kanske den har samma effekt i andra liknande drycker. När jag skriver om sockersötad läsk brukar jag ganska ofta också säga att det av allt att döma gäller alla former av drycker sötade med socker. Det finns också studier på barn där man visat att så lite som 25 cl av en fruktdryck med socker i ökar risken för övervikt och studier på vuxna som visat att juice troligen kan ha samma effekt.

Personligen tror jag att sockret i drycken är det som är det stora problemet och att de här fynden därför kan generaliseras till alla former av drycker med socker i. Men om du läst min bok Skitmat så vet du att det är många andra egenskaper i livsmedel förutom dess innehåll av kolhydrater, fett och protein som påverkar hur mycket du äter av dem och det skulle faktiskt kunna gälla här med. Till exempel skulle kolsyran i läsk ha en effekt som gör att vi uppskattar att dricka den mer, det känns bra i munnen helt enkelt. Och då drycken innehåller kalorier så blir det att vi dricker fler kalorier när vi dricker något som vi tycker om mer. Koffein i drycker är också något som det faktiskt redan finns en del evidens för att det gör så att vi dricker mer. Så Coca Cola är sannolikt värre än Fanta, även om båda är usla dryckval.

Att gemene man inte riktigt hängt med på att andra drycker med socker sannolikt är precis lika dåligt som sockersötad läsk finns det en hel del studier som ger stöd för. Överlag så bedömer folk till exempel sportdrycker som nyttigare än läsk trots att mängden socker i princip är identisk (1). I USA har man under det senaste årtiondet faktiskt sett en förändring där färre unga dricker sockersötad läsk men istället har de börjat dricka mer av sportdrycker och energidrycker. Här under kan du se ett diagram som illustrerar detta taget från studien som gjorde att jag skriver det här inlägget idag (2).

Det som gör studien intressant förutom diagrammet här ovanför är för att det är den första studien jag har sett där man faktiskt har undersökt effekten av sportdrycker specifikt på människors vikt. I diskussionsdelen till studien står det också att studien är den första så om det finns någon tidigare studie så har den inte varit särskilt bra med tanke på att få verkar ha lagt märke till den. Tidigare studier har istället tittat på läsk specifikt eller klumpat ihop alla former av drycker med socker i till en enda kategori.

Hur som helst så fann man i den här studien att ju mer sportdryck som barnen och ungdomarna mellan 9-16 år drack, desto mer tenderade de att gå upp i vikt. Då barn växer i den åldern är det givetvis väntat att de går upp i vikt och det jag talar om här är ”för mycket” av det goda, alltså i princip onödig fettmassa även om det inte mättes specifikt.

Storleken på effekten som man såg i studien var i enlighet med effekten från sockersötad läsk vilket alltså antyder att det främst är sockret i drycken som är orsaken. Det utesluter ju inte att annat inverkar men det stärker bilden av att socker i dryck inte är något som folk bör dricka överlag.

Summering

Sportdrycker verkar vara precis lika dåligt för dig som sockersötad läsk. Ingen större överraskning egentligen men det är som sagt bra att påminna sig om den här typen av saker. Läsk är inte dåligt eftersom det heter läsk utan läsk är dåligt eftersom det innehåller tomma kalorier i form av socker upplöst i drycken.

Sportdrycker är något som du kan använda dig av när du ska utföra något längre konditionsarbete eller du behöver återhämta dig väldigt snabbt mellan två hårda matcher/tävlingar under samma dag. Till exempel vid ett maraton eller en fotbollsturnering. Du kan läsa mer om när sportdryck verkligen kan vara något att dricka i Sportdryck och prestationsförmåga i verkligheten.

° ° ° 

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Mens och träning

Avsnittet tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

5 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Ett troligen förfalskat studieresultat blir replikerat

Veckans ämne är någonting som var uppe för diskussion flera gånger om i Tyngre Rubriker för flera år sedan, Brian Wansink och hans studier som ingen egentligen vet om de ens blev genomförda.

21 nov. 2023

Stressade mitokondrier och blodsockerkontroll hos idrottare med Mikael Flockhart

Mikael Flockhart är tillbaka i som gäst i Tyngre Träningssnack. Vi diskuterar fortsättningen på hans forskning på mitokondriernas svar vid extremt hård konditionsträning.

8 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Fetmaparadoxen – när de lagom tjocka lever längre

Veckans avsnitt handlar om två olika artiklar i DN. Om att lagom tjocka lever längre och vad som utmärker 100-åringar.

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Periodisering är en myt

Periodisering är ett populärt ord men samtidigt kan det betyda väldigt olika saker för olika människor och i olika sammanhang.

20 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vad Jacob och Wille har ändrat i sina liv baserat på forskning

Avsnitt 409 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar några lyssnarfrågor.

13 sep. 2023