Frågan om vem som egentligen är den bästa kroppsbyggaren genom alla tider är för byggarfans konstant närvarande. Därför tog vi tag i saken. Vi kavlade upp ärmarna och bläddrade i pärmarna. Vi letade och log. Petade och drog. Till slut satt vi där med en tidlös ranking av de tio bästa kroppsbyggarna vi sett. Är den resultaten av en exakt vetenskap? Nej. Är det en ruff uppskattning? [(1)] Icke. Istället är det ett mellanting.

Arbetet med att rangordna alla dessa atleter genomfördes så här:

Vi valde ut fyra olika kriterier:

  • Resultat‌ – Vad har atleterna egentligen presterat?
  • Konkurrens‌ – Hur ser resultatraden ut och hur var konkurrensen när de tävlade?
  • Fysik‌ – Objektiv bedömning av fysikerna, när atleterna var på topp.
  • Avtryck‌ – Vilket arv lämnar atleterna efter sig?

Utifrån dessa kriterier satte vi sedan poäng på alla kroppsbyggare värda namnet. De fick 1-10 poäng per område, och som du säkert förstår varierade resultaten en del. Som exempel fick både Lee Haney‌ och Ronnie Coleman‌ full pott under Resultat‌ (de vann 8 raka Mr Olympia-titlar båda två), medan Arnold Schwarzenegger‌ naturligtvis scorade fullt under Avtryck‌.

Poängen summerades och fram kom denna lista. Värt att understryka är att vi vid lika slutpoäng lät poängen under Fysik‌ avgöra. Vid lika även där gjorde vi helt enkelt ett avgörande på andra saker, som hur lång karriär atleten hade, totalt antal segrar, och liknande. Du som är smart har också fattat att maxresultat enligt denna beräkning är 40 poäng‌. Lår oss nu kasta oss in i listan.

Världens bästa kroppsbyggare någonsin

10. KEN ”FLEX” WHEELER, USA – 29 POÄNG

Aktiv som proffs: 1993-2003, 2017

‌Flex Wheeler – en av de bästa någonsin.

Resultat (6 p)

Motsättningarnas man. Gudabenådad fysik med struktur och balans som kunde döda allt, men med en attityd som lämnade en del att önska samt en diskutabel arbetsmoral. Vann i princip ”allt” debutsäsongen 1993, utom Olympia. Och fortsatte i princip så hela sin karriär. Totalt fyra st Arnold Classic samlade han på sig, och 13 övriga titlar, men aldrig Mr Olympia. Gjorde en uppmärksammad comeback under 2017, då i grenen Classic Physique (där han kom på 15:e plats).  

Konkurrens (7 p)

”Flex” hade ”oflytet” att tävla samtidigt med Yates, Coleman, Levrone, Ray, Cormier och gänget, vilket gav honom också en del korta stickor. 

Fysik (9 p)

Bäst fysik någonsin, menar en del. Han hade i alla fall bäst ram genom tiderna, och en grym förmåga att packa på sig muskler på rätt ställen. ”Flex” blev därmed den som mer än någon personifierade begreppet ”X-form”. Hade dock svårt att bli så där riktigt krispigt hård vilket förmodligen kostade honom en Olympia-titel eller två. 

Avtryck (7 p)

Nuförtiden är ”Flex” respekterad inom sporten och har mognat massor. Det var dock inte alltid så. Arrogant, för inte säga stöddig var hans trademark när det begav sig. Och ingen har väl egentligen heller glömt den påhittade ninja-storyn?

9. SERGIO OLIVA, USA – 31 POÄNG

Aktiv som proffs: 1966-1985

Sergio “The Myth” Oliva — var han bättre än Arnold? 

Resultat (7 p)

Sergio är precis så mytomspunnen som hans smeknamn ”The Myth” antyder. Det finns fler sägner om honom är det finns gymkedjor bara i Stockholm, och de flesta förmodligen sanna. Sergio vann tre raka Mr Olympia innan en viss herr Schwarzenegger bestämde sig för att öka takten. 

Konkurrens (7 p)

Sergio hängde i ytterligare 15 år efter att han vann sin sista Olympia, och fick först nöja sig med andraplatser. Sergio hoppade senare över till andra federationer som WBBG och WABBA, där han vann ett gäng stora titlar. Sina två sista år i ”tjänst” var han dock tillbaka till IFBB och blev då åtta på Olympia både 1984 och 1985.

Fysik (8 p)

Många är de som anser att Sergio var klart bättre än Arnold, men att han helt enkelt inte ”tilläts” vinna. Muskulärt var det också så. Bra ben och en överkropp i toppklass även med dagens mått, i kombination med den smalaste midjan känd för människan gjorde honom till ett visuellt freak – redan 1968. 

Avtryck (9 p)

Sergios arv är stort, för att inte säga enormt. När han 2012 avled så sörjde hela världens alla byggarfans hårt.
     

8. KEVIN LEVRONE, USA – 31 POÄNG

Aktiv som proffs: 1992-2003, 2016‌

En av de bästa posörerna någonsin.

Resultat (6 p)

Även om han var nära redan 1992, under debutåret som proffs, så vann han aldrig Mr Olympia. Han tog dock två Arnold Classic och ett gäng andra segrar under karriären. Som ett exempel tog han hela sex segrar 1997. Som ett skott i mörkret gjorde Kevin 2016 en oväntad och på flera sätt osannolik comeback. Som vi kanske hade rätt att förvänta oss så gick det sådär. Det förefaller dock som att detta inte var en engångsföreteelse, och att Kevin fortsätta gnugga på inför fler framtida tävlingar. 

Konkurrens (9 p)

Kevins kull är utan tvivel en av historiens tuffaste. Han tampades dagligen mot gelikar som Dorian, Ronnie, Flex Wheeler, Chris Cormier med flera, och med undantag från Dorian slog han dem alla, och det ofta. 

Fysik (9 p)

Fysiskt är han också en av de bästa vi sett. Dominerande axlar och triceps, men även bra pecs, rygg och ben. En riktigt snitsig glänsare, som dessutom kunde posera som få andra. 

Avtryck (7 p)

En mästare som inte gjorde särskilt mycket väsen av sig, speciellt inte i ett negativt sken.
 

7. DEXTER JACKSON, USA – 29 POÄNG

Aktiv som proffs: 1999-

‌Dexter still going strong. 

Resultat (8 p)

18 år in i proffskarriären håller han fortfarande fanan högt. Fick kämpa hårt för första segern (England GP, 2002), men efter det lossnande det. Dexters karriär och resultatlista är utan jämförelse. Totalt har han samlat på sig 28 segrar som proffs, vilket är fler än alla andra. Han har gjort 18 starter på Mr Olympia, även det ett rekord, och däribland tagit en Mr Olympia-seger (2008). Han har tagit fem segrar på Arnold Classic (ja, rekord), vunnit Master Olympia, vunnit Arnold Classic Australia, Arnold Sydafrika och Arnold Europa (2 gånger). Ett unikum, som aldrig verkar åldras.

Konkurrens (8 p)

Dexter slapp tävla mot Dorian Yates, men har istället fått kämpa i skuggan av i princip alla andra. Att då ta en titel är starkt, och att ta 28 är galet bra.

Fysik (9 p)

En Olympia-mästare är alltid av bästa snitt rent fysiskt. Dexters balanserade och symmetriska fysik har alltid varit ”snyggast” i klassen, och väldigt ofta också i allra bästa form. Lite mer vader skulle konnässören önskat sig, och kanske aningen lägre lats. Men man kan inte få/ha allt.

Avtryck (7 p)

En lugn, trevlig och renhårig kille med en stor kärlek till träning och till tävling. Dexter har heller aldrig varit vän av stora ord. Han menar själv: ”jag låter min kropp sköta snackandet”. Och det är bra sagt. Hans långa och förtjänstfulla karriär är dessutom något som märks. Med det sagt är det sannolikt att Dexter kan komma att klättra ännu mer i denna lista.

6. JAY CUTLER, USA – 32 POÄNG

Aktiv som proffs: 1998-2013

Det senaste “Stora Vita Hoppet”. Foto: Alex Ardenti&zwnj

Resultat (8 p)

En av de främsta på alla sätt. Fyra segrar på Mr Olympia och tre på Arnold säger en del. Jay var också den som till slut lyckades detronisera Ronnie Coleman, och därmed krossa dennes dröm om nio Mr O.

Konkurrens (8 p)

Kämpade många år om att rå på mästaren och fick hålla på ett tag. I tuffast möjlig konkurrens var han länge världens näst bäste, innan han kunde ta över. Vi kunde dock inte riktigt känna igen mästaren i sin senaste (sista?) start på Mr Olympia 2013, varför han förlorade lite anseende där.

Fysik (9 p)

Bredast och mest muskulös av alla, kanske även jämfört med Ronnie. Sinnessjuka axlar, dito rygg och fantastiska ben och vader. Man snackar ofta om hans midja i negativa termer, och nämner dessutom hans problem att bli riktigt hård och torr över baksidan. Med hans meriter på kontot är det dock svårt att fästa särskilt stort avseende vid det. 

Avtryck (7 p)

Som fyrfaldig mästare är man för alltid respekterad inom sporten, och Jay är sedan länge knuten till epitetet ”det stora vita hoppet” i perspektiv till Ronnie och övriga. Fortfarande rör sig Jay med en självklarhet och den pondus som följer med hans meriter, men han kombinerar det dessutom med en ödmjuk och avgjort intelligent persona.  

5. ARNOLD SCHWARZENEGGER, USA – 34 POÄNG

Aktiv som proffs: 1968-1980

Arnold som tävlande. Svår att rå på då.

Resultat (9 p)

Ikonen, Mannen, Konceptet. En lista över världens bästa kroppsbyggare går inte att göra utan att också addera de 20 bokstäver som hans namn utgör. Arnold vann sju Mr Olympia-titlar vilket aldrig går att bortse ifrån.

Konkurrens (8 p)

Dock var startfälten långtifrån täta på den tiden. Ofta var det bara en eller ett par medtävlande, och 1971 var han till och med ensam i klassen (de andra 3 blev diskade innan). Det var egentligen bara i hans sista seger, 1980 i Sydney, som han hade ordentligt med motstånd. Och det var också den av hans segrar som var mest kontroversiell.

Fysik (7 p)

Som fysisk förebild gjorde han ett gott arbete även med dagens mått mätt. Bröst och armar som en stormästare såklart, men med lite sluttande axlar, bred midja och relativt mänskliga ben.

Avtryck (10 p)

Däremot är det ingen som någonsin gjort större avtryck som företrädare för bodybuilding. Trots både film- och politikerkarriär så är Arnold för byggarfansen fortfarande en av världens bästa kroppsbyggare.

4. PHIL HEATH, USA – 35 POÄNG

Aktiv som proffs: 2006-

Regerande mästaren – Phil Heath.

Resultat (9 p)

Regerande mästaren och avgjort en av de bästa någonsin. Med sju raka Mr O-titlar (hittills) har han tangerat Arnolds antal titlar och är “bara” en bakom ikonerna Lee Haney och Ronnie Coleman (vilka också toppar denna lista). Han fortsätter att stå emot ett helt koppel av utmanare och gör det med stil och hyfs.

Konkurrens (9 p)

Resultatraden är sinnessjuk. I det närmaste exemplarisk, med nästintill bara ettor. Segrarna – och de få förlusterna – är alla sprungna ur sammanhang med endast de allra bästa samlade. Därför är hans konkurrensförmåga exceptionellt hög. Lägg därtill det faktum att Phil inte har förlorat sedan 2010.

Fysik (9 p)

Fysiskt är det svårt att gå emot Phil. Som vanligt snackas det om hans ”smala” axlar, men de senaste årens prioriteringsträning verkar nu ha rått bot på det. Dessutom kommer han alltid in i riktigt bra form. Har dessutom fått en del kritik för sin mage. Ett betydande navelbråck tvingade honom till operation precis efter fjolårets Mr Olympia. Därmed ska det bli extra intressant att se hur Phil ter sig på en scen under 2018.

Avtryck (8 p)

Man både märker och minns Phil Heath. Han är smart, vältalig och påfallande uttrycksfull i alla officiella sammanhang. På många sätt är han en balanserad enstöring, som trots det verkar förstå hur man kommunicerar med fans och med sin omvärld. 

3. DORIAN YATES, ENGLAND – 36 POÄNG

Aktiv som proffs: 1990-1997

‌Dorian tog sporten till nya höjder.

Resultat (9 p)

En på flera sätt banbrytande jätte som förändrade synen på proffsbyggningen samtidigt som han också flyttade gränserna för vad som är möjligt. Blev tvåa (efter Mohammed Benaziza) i sin första proffsstart. Tog året efter två snabba segrar och blev tvåa i sin första Mr Olympia (slagen endast av Lee Haney). Efter det var det total Dorian-Dominans. Sex raka segrar på Mr Olympia blev det, även om ett par av dem var diskutabla. Bland annat 1994, när hans trasiga vänsterbiceps gjorde det svårt för honom att flexa ordentligt. Även hans sista start, 1997, var omstridd. Detta efter att Dorian gjorde tävlingen med en trasig triceps (!).

Konkurrens (10 p)

Efter sin andraplats på Olympia 1991 tog Dorian 14 raka segrar innan han drog sig tillbaka. Till skillnad mot exempelvis Lee Haney tävlade han också flera år på andra tävlingar än Olympia. Och det ligger honom inte direkt i fatet.

Fysik (8 p)

Rent fysiskt så tog han det han hade så långt det var möjligt, och även lite till. Hans extremt hårda träning var onekligen skillnaden, och ironiskt också det som gjorde att han skadad tvingades avsluta sin karriär avgjort för tidigt. 

Avtryck (9 p)

Än idag är han tätt förknippad med sporten och är ofta en uppskattad gäst på tävlingar och events världen över. Extremt jordnära och laid back är epitet man gärna knyter till honom.

2. LEE HANEY, USA – 36 POÄNG

Aktiv som proffs: 1983-1991‌

Freakig som få, framgångsrik som färre – Lee Haney.

Resultat (10 p)

God tvåa i denna ranking. Lee Haney var först att nå åtta raka Mr Olympia-segrar vilket gör honom minst sagt speciell och minnesvärd.

Konkurrens (10 p)

Haney var också extremt dominant under sin tid. Han tog två segrar sitt första proffsår, och blev också trea i sin första Mr Olympia. Därefter var han inte ens i närheten av att förlora. Istället radade han upp idel segrar – under åtta långa år.

Fysik (8 p)

Rygg och bröst, tillsammans med en trådsmal midja, var det som visuellt framträdde starkast hos Lee. Även om han i övrigt var han klockren symmetriskt så är det svårt att jämföra framförallt benvolymen med dagens giganter.

Avtryck (8 p)

Lee försvann lite från rampljuset efter karriären och ägnade sig istället åt sin gymverksamhet, åt välgörenhet och andra kyrkliga aktiviteter. Lee är alltjämt ansedd som en av de bästa någonsin, och dessutom en riktig hedersman.

1. RONNIE COLEMAN, USA – 37 POÄNG

Aktiv som proffs: 1992-2007‌

Ronnie Coleman  – Lights Out.

Resultat (10 p)

Världens bäste kroppsbyggare! Ronnies åtta segrar på Mr Olympia är bäst i världen, varför hans prestationer inte går att ifrågasätta. 

Konkurrens (8 p)

Dock torskade han en del mot både Dorian, Kevin och ”Flex” innan han började vinna, vilket sätter ner hans värde där lite (även om Ronnie var aktiv under en av de mest konkurrenskraftiga perioderna någonsin). 

Fysik (10 p)

Rent fysiskt går det inte att slå Ronnie från 2001, när han vann Arnold Classic, eller från 2003 på Olympia, när han fick allas hakor att rämna rakt ner i golvet. Det är helt enkelt så bra man kan vara som byggare. 

Avtryck (9 p)

Ronnie gjorde stor skillnad som mästare och nämns än idag med största respekt. Men kanske gjorde han en eller ett par starter för mycket. I sin jakt på odödlighet skadade han sig ordentligt innan 2006 års Olympia och kunde tyvärr inte flexa varken vänster triceps eller lats efter det. Och då gick det som det gick. Trots det kommer ingen att komma i närheten av Ronnie Coleman som världens bästa kroppsbyggare någonsin.