Din första tävling

Kapaciteten är målet.

Josef Eriksson


När man tränar mot en tävling har de flesta ofta ett tydligt mål, en specifik vikt de vill få med sig. För nya lyftare är den här vikten många gånger ett mål som inte riktigt är inom räckhåll. Dessutom tänker de att du ska genomföra det på din första tävling, som om det inte är nog med annat att fokusera på.

För tung ingångsvikt

När du är och ska tävla första gången finns en stor sannolikhet att det inte är på den utrustningen du tränat på, inte på den plattformen du tränat på och inte med den stången du lyft med. Det är förmodligen inte ens i samma lokal du tränat i inför tävlingen. Det kan rentav vara i en helt annan stad med helt nya människor. Istället för att lyfta själv har du tre stycken domare som ska bedöma att lyftet är korrekt utfört. Du kommer kanske värma upp i en trång, stökig miljö med ställningar, vikter och bänkar som du inte är van vid. Din vanliga lyftarritual och uppvärmningsstrategi kommer kanske inte gå att genomföra. Sedan, vare sig du är klar eller inte, så kommer någon ropa upp ditt namn och då har du en minut på dig att klara en ditt lyft. Ifall omständigheterna runt om är stökiga och vikten kanske lite för högt satt så kommer inte bara det lyftet gå tungt, utan hela tävlingen.

Det är jätteviktigt och jättebra med mål, men var sak har sin plats och tid. Dina mål och din faktiska kapacitet går inte alltid hand i hand. Du kanske tränar mot att din första tävling och gör 150 kg i knäböj. Några veckor innan tävlingen gör du tunga, grunda ettor på 140 kg. Om det är så, eller att det påminner om det, kan det vara idé att sänka målet till kanske 130-135 kg. Något som kanske var tänkt som en ingångsvikt på förhand. Hade du hållit fast vid den planen hade du kanske gått in på 135 kg. Lyft det, men fått underkänt på djupet. Gått om och fått upp det godkänt, men TUNGT. Följt planen och tagit din andra eller tredje vikt i sista lyftet och tvärbommat för du inte var stark nog för vikten. Detta sätter nivån och känslan på hela tävlingen. Du fick med 135 kg med nöd och näppe, allt annat var misslyckat.

Jobba från en lätt ingångsvikt

Hade du istället valt 135 kg som en tredje vikt hade du gått in på, låt oss säga, 120 kg. En lättare vikt du blir tryggare med och då med troligen sätter djupet i första direkt. Det hade kunna följts upp med 130 kg och sen då 135 kg. Du hade du lämnat böjen med tre godkända lyft. Där det sista lyftet var tungt, men du fick med dig bara lyckade lyft. Det kommer ge en mycket bättre känsla efter tävlingen. En annan viktig sak med det är att sista uppvärmningsvikten görs på en lättare vikt. Många kan tappa modet innan de ens kommit ut på flaket då de känner att sista uppvärmningsvikten var tyngre än de hoppats.

Båda dessa scenarion slutar med samma vikt, men det ena som ett misslyckande och det andra lyckat. Skillnaden var att veta om sin kapacitet och planera lyftningen därefter. Nu är inte alltid alla första tävlingar ett misslyckande, de kanske inte hade kunnat gå bättre än de gjorde. Många gånger går det bra och finfint. När det går dåligt är det inte alltid som det beskrivs här heller. Dock är det många gånger en tävling inte går som man tänkt sig. Många gånger går det att koppla till viktval i kombination med utförandet i lyften inför tävlingen.

Du är i en ny miljö

Jag säger ofta att det är få som gjort en dålig tävling för att de ska ha gått in för lätt, men flera för de gått in för tungt. Det finns så många anledningar till att första lyftet ska vara väldigt lätt. Några av aspekterna nämns ovan. Du ska lyfta på en plats du troligen inte lyft på innan med utrustning du inte lyft med. Tre, kanske helt okända, människor ska berätta när du får lyfta och bedömer sen huruvida det gick till enligt konstens alla regler. Du blir uppropad att lyfta och har där med tid på dig. Du värmer upp på ett ställe, och sedan, när det är tungt ska du byta plattform. På den plattformen kanske det är så att något inte helt påminner om uppvärmningen eller vad du är van vid. Därför är det viktigt att kunna anpassa sig till det.

Mitt i allt detta är det folk som tittar på dig också. Även om det är en liten tävling med en mindre eller nästintill ingen publik så har du funktionärer och medlyftare som kollar på dig. Du står i centrum och ska prestera, något som för många är tungt nog utan vikt. I detta skede finns inte heller någon anledning till att du ska ha valt en tyngre, mer utmanande vikt. Här gör sig en lättare vikt mer behändig. Från den kan du sedan arbeta dig uppåt i andra och tredje lyftet.

Inför din första tävling tycker jag du inte ska ha ett mål med att klara en vikt. Istället att du ska få med 9 godkända lyft där sista kan vara nära din maxkapacitet för dagen. Jag tycker du ska välja lätta ingångsvikter. Ta en vikt du kan göra fem reps på med ett utförande som krävs på tävlingen. Det får gärna vara fem tunga reps, så länge utförandet är där det ska vara. Från den vikten kan du sedan jobba dig uppåt med moderata höjningar för andra och tredje lyftet.

När du gjort din första tävling

När du gjort detta så har du fått känna och uppleva en tävling. Vad som händer och inte händer. Du har ett officiellt resultat som berättar vad du kunde prestera och leverera när det spelade roll. Det resultatet ska du sedan träna för att slå nästa gång. Då kan du gå in något högre och välja lite djärvare vikter i sista försöket. Målet med nästa tävling kan vara så enkelt att du ska slå resultatet från din första tävling. Om de sista vikterna i din första tävling var lätta och träningen går bra, ja då kan kanske målet blir att redan i andra vikterna slå dina tidigare vikter.

Att tävla för en exakt siffra eller för att slå någon är något jag tycker man kan vänta med sin första tävling. Sedan heter det trots allt tävling, så även om du tävlar för att slå dina egna resultat finns andras resultat att slå med. Hade det inte varit så hade man klarat sig bra av att bara träna för sig själv. Att tävla är att konkurrera mot andra, men spara du det till alla fall din andra tävling.


Stötta Josef via denna länk.


Liknande artiklar
Inför Bänk-VM med Annika Zelander, Vilma Olsson och Matilda Hjälle

Efter mat och träning satte sig fyra av de som ska tävla på VM i bänkpress ner. Det blir prat om träningen som varit och träningen som skall komma.

24 apr. 2024

Bänkpressdemonen Joshua Baker

Bänkpressdemonen Joshua Baker a.k.a. The Gym Reaper, gästar podden.

20 apr. 2024

Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Dra mer i mark 2024

Med Martin Lindby Åas i blir det marklyftssnack! Martin har lyckats dra 330 kg från golvet.

6 jan. 2024

Joe Ladnier

Joe Ladnier gick bort som 60-åring efter varit försvunnen några dagar. Joe Ladnier var under 80-talet som 19-åring en av världens bästa styrkelyftare.

3 jan. 2024

Josef Eriksson om styrkelyft

Josef Eriksson, världsmästare i bänkpress, redogör för hur styrkelyft faktiskt funkar, med fördjupning i delmomenten knäböj, bänkpress och marklyft.

28 dec. 2023

Vägen tillbaka med Alex Eriksson

Världens bästa Alexander Eriksson återvänder till podden för att berätta allt om giftermål, husköp & flytt, men också om skadan som fick honom att ge upp årets VM.

25 dec. 2023

Tunga herrar drar smalmark

Efter EM i styrkelyft såg vi många stora herrar dra många tunga mark smalt. Även i de tyngre damklasserna såg vi samma fenomen.

22 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023