Din första tävling

Kapaciteten är målet.

Josef Eriksson


När man tränar mot en tävling har de flesta ofta ett tydligt mål, en specifik vikt de vill få med sig. För nya lyftare är den här vikten många gånger ett mål som inte riktigt är inom räckhåll. Dessutom tänker de att du ska genomföra det på din första tävling, som om det inte är nog med annat att fokusera på.

För tung ingångsvikt

När du är och ska tävla första gången finns en stor sannolikhet att det inte är på den utrustningen du tränat på, inte på den plattformen du tränat på och inte med den stången du lyft med. Det är förmodligen inte ens i samma lokal du tränat i inför tävlingen. Det kan rentav vara i en helt annan stad med helt nya människor. Istället för att lyfta själv har du tre stycken domare som ska bedöma att lyftet är korrekt utfört. Du kommer kanske värma upp i en trång, stökig miljö med ställningar, vikter och bänkar som du inte är van vid. Din vanliga lyftarritual och uppvärmningsstrategi kommer kanske inte gå att genomföra. Sedan, vare sig du är klar eller inte, så kommer någon ropa upp ditt namn och då har du en minut på dig att klara en ditt lyft. Ifall omständigheterna runt om är stökiga och vikten kanske lite för högt satt så kommer inte bara det lyftet gå tungt, utan hela tävlingen.

Det är jätteviktigt och jättebra med mål, men var sak har sin plats och tid. Dina mål och din faktiska kapacitet går inte alltid hand i hand. Du kanske tränar mot att din första tävling och gör 150 kg i knäböj. Några veckor innan tävlingen gör du tunga, grunda ettor på 140 kg. Om det är så, eller att det påminner om det, kan det vara idé att sänka målet till kanske 130-135 kg. Något som kanske var tänkt som en ingångsvikt på förhand. Hade du hållit fast vid den planen hade du kanske gått in på 135 kg. Lyft det, men fått underkänt på djupet. Gått om och fått upp det godkänt, men TUNGT. Följt planen och tagit din andra eller tredje vikt i sista lyftet och tvärbommat för du inte var stark nog för vikten. Detta sätter nivån och känslan på hela tävlingen. Du fick med 135 kg med nöd och näppe, allt annat var misslyckat.

Jobba från en lätt ingångsvikt

Hade du istället valt 135 kg som en tredje vikt hade du gått in på, låt oss säga, 120 kg. En lättare vikt du blir tryggare med och då med troligen sätter djupet i första direkt. Det hade kunna följts upp med 130 kg och sen då 135 kg. Du hade du lämnat böjen med tre godkända lyft. Där det sista lyftet var tungt, men du fick med dig bara lyckade lyft. Det kommer ge en mycket bättre känsla efter tävlingen. En annan viktig sak med det är att sista uppvärmningsvikten görs på en lättare vikt. Många kan tappa modet innan de ens kommit ut på flaket då de känner att sista uppvärmningsvikten var tyngre än de hoppats.

Båda dessa scenarion slutar med samma vikt, men det ena som ett misslyckande och det andra lyckat. Skillnaden var att veta om sin kapacitet och planera lyftningen därefter. Nu är inte alltid alla första tävlingar ett misslyckande, de kanske inte hade kunnat gå bättre än de gjorde. Många gånger går det bra och finfint. När det går dåligt är det inte alltid som det beskrivs här heller. Dock är det många gånger en tävling inte går som man tänkt sig. Många gånger går det att koppla till viktval i kombination med utförandet i lyften inför tävlingen.

Du är i en ny miljö

Jag säger ofta att det är få som gjort en dålig tävling för att de ska ha gått in för lätt, men flera för de gått in för tungt. Det finns så många anledningar till att första lyftet ska vara väldigt lätt. Några av aspekterna nämns ovan. Du ska lyfta på en plats du troligen inte lyft på innan med utrustning du inte lyft med. Tre, kanske helt okända, människor ska berätta när du får lyfta och bedömer sen huruvida det gick till enligt konstens alla regler. Du blir uppropad att lyfta och har där med tid på dig. Du värmer upp på ett ställe, och sedan, när det är tungt ska du byta plattform. På den plattformen kanske det är så att något inte helt påminner om uppvärmningen eller vad du är van vid. Därför är det viktigt att kunna anpassa sig till det.

Mitt i allt detta är det folk som tittar på dig också. Även om det är en liten tävling med en mindre eller nästintill ingen publik så har du funktionärer och medlyftare som kollar på dig. Du står i centrum och ska prestera, något som för många är tungt nog utan vikt. I detta skede finns inte heller någon anledning till att du ska ha valt en tyngre, mer utmanande vikt. Här gör sig en lättare vikt mer behändig. Från den kan du sedan arbeta dig uppåt i andra och tredje lyftet.

Inför din första tävling tycker jag du inte ska ha ett mål med att klara en vikt. Istället att du ska få med 9 godkända lyft där sista kan vara nära din maxkapacitet för dagen. Jag tycker du ska välja lätta ingångsvikter. Ta en vikt du kan göra fem reps på med ett utförande som krävs på tävlingen. Det får gärna vara fem tunga reps, så länge utförandet är där det ska vara. Från den vikten kan du sedan jobba dig uppåt med moderata höjningar för andra och tredje lyftet.

När du gjort din första tävling

När du gjort detta så har du fått känna och uppleva en tävling. Vad som händer och inte händer. Du har ett officiellt resultat som berättar vad du kunde prestera och leverera när det spelade roll. Det resultatet ska du sedan träna för att slå nästa gång. Då kan du gå in något högre och välja lite djärvare vikter i sista försöket. Målet med nästa tävling kan vara så enkelt att du ska slå resultatet från din första tävling. Om de sista vikterna i din första tävling var lätta och träningen går bra, ja då kan kanske målet blir att redan i andra vikterna slå dina tidigare vikter.

Att tävla för en exakt siffra eller för att slå någon är något jag tycker man kan vänta med sin första tävling. Sedan heter det trots allt tävling, så även om du tävlar för att slå dina egna resultat finns andras resultat att slå med. Hade det inte varit så hade man klarat sig bra av att bara träna för sig själv. Att tävla är att konkurrera mot andra, men spara du det till alla fall din andra tävling.


Stötta Josef via denna länk.


Liknande artiklar
Den eviga debatten: Är sumomarklyft fusk?

I detta avsnitt gästas vi av styrkelyftsmogulen Josef Eriksson för att dyka ner i den heta frågan om sumomarklyft. Vi utforskar tekniken, historien bakom sumomarklyft och hur den började användas av atleter.

28 jan. 2025

Sheffield 2025

Idag sitter Josef ner tillsammans med Jacob Nilsson som varit med tidigare i avsnitt 247. De pratar idag om helgens stundande SBD Sheffield-tävling. Vilka tror de kan göra vad och framförallt, vem vinner?

24 jan. 2025

Carl Öberg mot SM

Carl Öberg är ordförande i Göteborgs Kraftsportsklubb till lika så tävlande. Nu till SM ska han tävla i 83 kg klassen efter att i fjol vunnit 74 kg klassen.

16 jan. 2025

Robert Berg tillbaka

Kärt återseende när fysikfenomenet Robert Berg återvänder till podden.

30 dec. 2024

Robert Berg mot bult året 2025

Den numera föredettingen Robert Berg gästar i dagens avsnitt Tyngre Kraftsport.

27 dec. 2024

Josef Eriksson om livet

Ett mumsigt avsnitt där Josef önskar sig både mer individuellt engagemang till idrottsrörelsen och mindre gnäll från vanligt folk.

23 dec. 2024

Ellen Grönlund

Ellen Grönlund är 24 år och från Finland men bor sen en tid i Sverige. Hon tävlar i styrkelyft på högstanivån för Finland och vann nyligen finska mästerskapen där hon också slog rekord. Idag berättar hon hur hon började med lyftning och hur det sett ut sedan dess samt var hon siktar 2025.

20 dec. 2024

Livia Blomqvist – en bult

Livia Blomqvist tävlar i styrkelyft, men är inte rädd för att ge sig in i andra styrkeutmaningar.

13 dec. 2024

Emil Norling rider igen

Emil Norling är tillbaka i podden ännu en gång! Denna gång inte efter något pampigt mästerskap utan snarare sjuksängen

29 nov. 2024

Jonathan Söderling – Mirakelmannen

Jonathan Söderling är en av de mest lyssnade gästerna i Tyngre Kraftsport. Nyligen tävlade han och slog PB i böj, mark och total.

15 nov. 2024

Avsluta

Detta blir sista avsnittet för nu av Tyngre Bänkpress. Podden var tänkt och menad att komma med info om och runt bänkpress samt att prata med bänkpressare kring mästerskap.

6 nov. 2024

Marcus Yngvesson

Idag avverkar Josef och Marcus Yngvesson mer än du hinner med att registrera.

1 nov. 2024

Handledslindor och bänkpress-studier

När är det läge att se och anpassa sin träning till en studie och när ska det bara få vara statistik på ett papper? Det säger Josef sitt om idag.

23 okt. 2024

Josef Eriksson

I avsnitt 304 tar vi en sittning med bänkpressexperten Josef Eriksson. Vi dissekerar övningen i detalj och diskuterar alltifrån vanliga misstag till olika sätt som man kan förbättra sin bänkpress.

19 okt. 2024

Rasmus Mirblom inför Järnvägspressen

Idag snackar vi igen med Rasmus Mirblom som i slutet av sommaren vann EM i utrustad bänkpress, supertungvikten.

16 okt. 2024

Hösten 2024

Hösten sprider sig över hela landet och vi går in i slutet av året. Idag snackas om hur det ser ut i sammandraget för elitserien i bänkpress samt lite om och runt Järnvägspressen 2024.

9 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Styrkelyft: Sofia Kollenhag

Sofia Kollenhag har varit på Malta och tävlat på Western European Powerlifting Championships där hon vann och slog nytt svenskt rekord i knäböj.

27 sep. 2024

Hallsbergs AK på Bänk-DM

Det var bänkpress-DM i Västra Svealands Styrkelyftförbund och Josef tillsammans med Andreas Henning, Neo Yngström och Jonathan Eriksson summerar kort och gott sin träning inför tävlingen.

18 sep. 2024

Vägen tillbaka efter uppehåll

Vi låter den briljante Alexander Eriksson lotsa oss mellan grynnor och andra missöden när vi önskar återuppta träningen igen efter ett sommaruppehåll.

15 aug. 2024

Summering av bänk-EM 2024

14 aug. 2024

Hemma hos

En fredag efter ett pass på gymmet med vänner sätter sig Josef ner med Jimmy Karlsson, Thomas Edvinsson, Henke Magnusson och Karl-Erik Malmberg i poddrummet.

2 aug. 2024

Thomas Edvinsson inför EM

Thomas Edvinsson gör debut i seniorlandslaget som 47-åring.

31 juli 2024

Alla kör bänkpress

Efter ett måndagspass på Hallsbergs AK sätter sig Josef ner tillsammans med klubbkompisarna Steven, Robert och Jonathan för att diskutera.

25 juli 2024

Gustav Hedlund mot framtiden

Gustav Hedlund har sen 2015 när han kom in i styrkelyft gjort ett starkt avtryck. Nu har han vunnit alla kategorier på mästerskap han ställt upp inom.

19 juli 2024

Juniorer mot EM

Jonathan Henningsson, Axel Samuelsson och Emil Lundgren debuterade samtidigt i bänkpresslandslaget vid VM 2021. Sedan dess har de tävlat i lag som juniorer flera gånger.

17 juli 2024

Styrkelyft: Lyftarfilosofi med Alba Boström

Vi träffar lyftarstjärnan Alba Boström och pratar om allt kring träningsfilosofi, självbild och vikten av att hålla distans till sig själv på flaket.

11 juli 2024

Hilma Westerberg mot EM 2024

Hilma Westerberg har senaste åren toppat listorna på tävlingar och instagramvisningar för bänkpress. Efter att ha vunnit EM som junior och ungdom väljer hon nu att tävla som senior på EM endast 20 år gammal.

10 juli 2024

Åland Sport Week

Då var Åland Sport Week över med bänkpresstävling i fokus!

3 juli 2024

Jeremy Hoornstra

Jeremy Hoornstra är en amerikansk bänkpressare som hållit ett så kallat "all time world record" (rekord oavsett förbund) i tre klasser samtidigt.

26 juni 2024

VM i Styrkelyft hittills

VM i Styrkelyft är igång och halva tävlingen har löpt. Flera svenskar har redan tävlat.

21 juni 2024

Inför VM i Styrkelyft

VM i styrkelyft står runt hörnet! Sverige skickar sex lyftare till Litauen, fyra herrar och två damer.

7 juni 2024

Bänkpress-VM 2024 börjar NU!

Bänkpress-VM 2024 börjar NU! Tävlingen äger rum på andra sidan pölen i the Lone Star State, Texas och dess huvudstad Austin.

22 maj 2024