Att ta bort det överflödiga tar din träning framåt

Du lider sannolikt av det vi kallar komplexitetsbias. Där du dras till det som upplevs mer komplext därför att du helt enkelt tror att det också är den bästa metoden. Men är det verkligen så? Inte för alla, och inte utan kostnad.

Odd Persson

Jodå. Vi vet. Du älskar att göra saker mer komplicerade än vad de egentligen är. Om du inte tror mig bör du, högt för dig själv, föreslå nästa nummer i nedanstående sifferföljd:

3, 5, 7 ...

Jag gissar på att du med god ton föreslog talet 9 i tron om att detta är en siffersekvens med stigande 2-stegshopp.

Eller kanske tänkte du talet 11 som ett resultat av stigande primtalssekvens?

Oavsett så är båda svar rätt! Men... ditt resonemang är för komplicerat.

Jag uppmanade dig endast att komma fram till nästa nummer i sifferföljden, men gav dig inget regelverk eller riktlinjer att följa. Din inneboende bias för komplexitet letade genast efter en mer komplicerad regel i denna sekvens av siffror snarare än det enklare alternativet, att namnge vilken stigande siffra eller nummer som helst. Du kunde alltså ha sagt 8, 9, 11, 100, 387 eller 57 765 och fortfarande ha rätt, likt i en studie från 1989 (Farris & Russel, 1989).

Komplexitetsbias på svenska

Vi föredrar ofta det komplexa framför enkla. Detta kallas komplexitetsbias vilket är ett logiskt felslut som får oss att ge otillbörlig trovärdighet till komplexa begrepp.

Komplexitetsbias innebär att när vi ställs inför två konkurrerande teorier, är det ofta troligt att vi väljer den mer komplexa. Som ett resultat tenderar vi därför att förbise eller ignorera enklare lösningar när vi försöker lösa ett problem.

Du upplevde kanske detta själv i det inledande testet med den stigande sifferföljden.

Komplexitetsbias är också vår tendens att titta på något som borde vara lätt att förstå, men istället ser vi det som mycket förvirrande och svårförstått, likt begreppet ”ser inte skogen för alla träd”.

Komplexitetsbias i världen

Fenomenet är inbakat i många aspekter av våra liv. Inte minst när företag marknadsför och säljer produkter som spelar på vår dragningskraft mot komplexa termer & system. De använder gärna förvirrande språk eller obetydliga detaljer i sin marknadsföring för att locka oss till att köpa just deras fantastiska produkt.

Exempel är handtvål med ”provitamin B5” eller flaskvatten från ”hälsokällor”. Termer som får produkten att framstå som överlägsen andra alternativ trots att de egentligen är relativt obetydliga för oss.

Ett exempel mer passande till forumet är många tränande människors attraktion mot komplexa träningsprogram, övningsval men kanske framför allt träningskoncept när träning i grunden inte behöver vara mer komplicerat än att borsta tänderna.Lite varje dag över tid, för att få ett behagligt slutresultat.

Mer komplicerade val kommer absolut vara till nytta beroende på hur den tränande individens ”behagliga resultat” definieras. De kan även göra träningen underhållande och motiverande över tid, men det betyder INTE att träningen måste kompliceras till en flerdimensionell plastmatta, jonglerandes med 3 hantlar samtidigt som man blåser upp en giraffballong.

Så varför är komplexitet problematiskt, och inte fantastiskt?

Komplexitet är, utan mycket ansträngning, anpassning och underhåll, i sig själv instabilt och ohållbart. Alla komplexa system består av flera individuella beståndsdelar som oundvikligen påverkar varandra. Brister en beståndsdel så kommer hela systemet att ta skada. Likt liknelsen ”inget är starkare än dess svagaste länk” eller ”en skyhög styrkelyftstotal är svår att uppnå om din bänkpress suger”.

Ju fler individuella beståndsdelar ett system består av, desto mer avancerat är systemet att underhålla. Även om sannolikheten är liten att en enskild beståndsdel i systemet ska brista, så utgör alla beståndsdelar sammanlagt en hög risk för att systemet ska gå under, då varje enskild del påverkar en eller flera andra.

Det här skulle på ren träningssvenska kunna betyda att en avancerad styrkelyftare, bodybuilder eller annan egenvald träningstitel, absolut kan ha nytta av mer komplicerade system för sin träning. Men samtidigt måste personen då också vara villig att betala ett högre pris i form av mer underhåll och ansträngning så som exempelvis mer investerad träningstid, planering och återhämtningsprioriteing likt sömn och repetitiv tvångsmatning.

Systemet får fler enskilda beståndsdelar som påverkar varandra och som måste skötas. Utebliven sömn kan till exempel hämma återhämtningen och därför påverka träningen negativt vilket i sin tur kan leda till försämrad motivation och därför färre träningsdagar. Systemets har brustit.

En sprallig nygymmare bör i största mån lägga fokus på det mer grundläggande. Ta dig till gymmet. Gör din grej. Gå hem. Det kommer för nygymmaren till en början att vara för svårt att underhålla alla enskilda beståndsdelar som finns i ett mer avancerat system.

Jag vill påstå att detta är en av de större faktorerna till den klassiska ”all in, all out- strategin” som många åker på runt årsskiftet. Man går in med god inställning och motivation till en 5-splittad träningsplan, strikt kostschema och kosttillskott för hela sambolönen men någonstans på vägen så orkar man tillslut inte underhålla alla delar och systemet brister (Eckard, Lopez, Kaus, & Aden, 2015)

Skala bort det överflödiga

Förbättra dina färdigheter gällande filtrering och bearbetning av komplexitet. För att föregå med gott exempel så kommer här ett lösningsförslag i enkel punktform. 

1) Fokusera på att förstå grundläggande, tidlösa och allmänna principer för träning och kost, eller för annat valfritt komplext sammanhang som du vill förbättra.

2) Ta dig tid att verkligen, VERKLIGEN, fundera på vad du vill uppnå samt de 2-3 variabler som bäst hjälper dig att komma dit.

3) Prioritera bort ALLA andra onödiga störmoment.

4) Efter att ha applicerat ovanstående punkter över tid kan tillbakablickar ge lärdom om eventuella misstag som sedan kan undvikas i framtiden, likt en klassisk ”trial and error” -strategi.

Det kan även vara en god idé att anpassa avanceringsgrad utefter var du faktiskt befinner dig. En person som fiktivt befinner sig på ”steg 7” i sin träningsprocess bör förslagsvis fortsätta sin träningsresa via steg 8 till steg 9 och så vidare för att gradvis bygga ett mer och mer komplext system. Att hoppa direkt till steg 11, likt primtalsförslaget i början av artikeln, är troligtvis en långsiktigt dålig idé.

Och sist men inte minst, se till att uppskatta och dra fördel av enkelheten innan det är för sent. Det är lätt att råka nonchalera begreppet helt i livets redan komplexa kaos för att år senare titta tillbaka och ångra beslut som egentligen kunde hanterats med enklare strategier.

” Life is really simple, but we insist on making it complicated” – Confucius.

Referenser

  • Eckard, T., Lopez, J., Kaus, A., & Aden, J. (Februari 2015). Home exercise program compliance of service members in the deployed environment: an observational cohort study. Military Medicine.
  • Farris, H. H., & Russel, R. (1989). Sensible reasoning in two tasks: Rule discovery and hypothesis evaluation. Memory & Cognition.

Photo by Brett Jordan on Unsplash


Liknande artiklar
Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024