Att ta bort det överflödiga tar din träning framåt

Du lider sannolikt av det vi kallar komplexitetsbias. Där du dras till det som upplevs mer komplext därför att du helt enkelt tror att det också är den bästa metoden. Men är det verkligen så? Inte för alla, och inte utan kostnad.

Odd Persson

Jodå. Vi vet. Du älskar att göra saker mer komplicerade än vad de egentligen är. Om du inte tror mig bör du, högt för dig själv, föreslå nästa nummer i nedanstående sifferföljd:

3, 5, 7 ...

Jag gissar på att du med god ton föreslog talet 9 i tron om att detta är en siffersekvens med stigande 2-stegshopp.

Eller kanske tänkte du talet 11 som ett resultat av stigande primtalssekvens?

Oavsett så är båda svar rätt! Men... ditt resonemang är för komplicerat.

Jag uppmanade dig endast att komma fram till nästa nummer i sifferföljden, men gav dig inget regelverk eller riktlinjer att följa. Din inneboende bias för komplexitet letade genast efter en mer komplicerad regel i denna sekvens av siffror snarare än det enklare alternativet, att namnge vilken stigande siffra eller nummer som helst. Du kunde alltså ha sagt 8, 9, 11, 100, 387 eller 57 765 och fortfarande ha rätt, likt i en studie från 1989 (Farris & Russel, 1989).

Komplexitetsbias på svenska

Vi föredrar ofta det komplexa framför enkla. Detta kallas komplexitetsbias vilket är ett logiskt felslut som får oss att ge otillbörlig trovärdighet till komplexa begrepp.

Komplexitetsbias innebär att när vi ställs inför två konkurrerande teorier, är det ofta troligt att vi väljer den mer komplexa. Som ett resultat tenderar vi därför att förbise eller ignorera enklare lösningar när vi försöker lösa ett problem.

Du upplevde kanske detta själv i det inledande testet med den stigande sifferföljden.

Komplexitetsbias är också vår tendens att titta på något som borde vara lätt att förstå, men istället ser vi det som mycket förvirrande och svårförstått, likt begreppet ”ser inte skogen för alla träd”.

Komplexitetsbias i världen

Fenomenet är inbakat i många aspekter av våra liv. Inte minst när företag marknadsför och säljer produkter som spelar på vår dragningskraft mot komplexa termer & system. De använder gärna förvirrande språk eller obetydliga detaljer i sin marknadsföring för att locka oss till att köpa just deras fantastiska produkt.

Exempel är handtvål med ”provitamin B5” eller flaskvatten från ”hälsokällor”. Termer som får produkten att framstå som överlägsen andra alternativ trots att de egentligen är relativt obetydliga för oss.

Ett exempel mer passande till forumet är många tränande människors attraktion mot komplexa träningsprogram, övningsval men kanske framför allt träningskoncept när träning i grunden inte behöver vara mer komplicerat än att borsta tänderna.Lite varje dag över tid, för att få ett behagligt slutresultat.

Mer komplicerade val kommer absolut vara till nytta beroende på hur den tränande individens ”behagliga resultat” definieras. De kan även göra träningen underhållande och motiverande över tid, men det betyder INTE att träningen måste kompliceras till en flerdimensionell plastmatta, jonglerandes med 3 hantlar samtidigt som man blåser upp en giraffballong.

Så varför är komplexitet problematiskt, och inte fantastiskt?

Komplexitet är, utan mycket ansträngning, anpassning och underhåll, i sig själv instabilt och ohållbart. Alla komplexa system består av flera individuella beståndsdelar som oundvikligen påverkar varandra. Brister en beståndsdel så kommer hela systemet att ta skada. Likt liknelsen ”inget är starkare än dess svagaste länk” eller ”en skyhög styrkelyftstotal är svår att uppnå om din bänkpress suger”.

Ju fler individuella beståndsdelar ett system består av, desto mer avancerat är systemet att underhålla. Även om sannolikheten är liten att en enskild beståndsdel i systemet ska brista, så utgör alla beståndsdelar sammanlagt en hög risk för att systemet ska gå under, då varje enskild del påverkar en eller flera andra.

Det här skulle på ren träningssvenska kunna betyda att en avancerad styrkelyftare, bodybuilder eller annan egenvald träningstitel, absolut kan ha nytta av mer komplicerade system för sin träning. Men samtidigt måste personen då också vara villig att betala ett högre pris i form av mer underhåll och ansträngning så som exempelvis mer investerad träningstid, planering och återhämtningsprioriteing likt sömn och repetitiv tvångsmatning.

Systemet får fler enskilda beståndsdelar som påverkar varandra och som måste skötas. Utebliven sömn kan till exempel hämma återhämtningen och därför påverka träningen negativt vilket i sin tur kan leda till försämrad motivation och därför färre träningsdagar. Systemets har brustit.

En sprallig nygymmare bör i största mån lägga fokus på det mer grundläggande. Ta dig till gymmet. Gör din grej. Gå hem. Det kommer för nygymmaren till en början att vara för svårt att underhålla alla enskilda beståndsdelar som finns i ett mer avancerat system.

Jag vill påstå att detta är en av de större faktorerna till den klassiska ”all in, all out- strategin” som många åker på runt årsskiftet. Man går in med god inställning och motivation till en 5-splittad träningsplan, strikt kostschema och kosttillskott för hela sambolönen men någonstans på vägen så orkar man tillslut inte underhålla alla delar och systemet brister (Eckard, Lopez, Kaus, & Aden, 2015)

Skala bort det överflödiga

Förbättra dina färdigheter gällande filtrering och bearbetning av komplexitet. För att föregå med gott exempel så kommer här ett lösningsförslag i enkel punktform. 

1) Fokusera på att förstå grundläggande, tidlösa och allmänna principer för träning och kost, eller för annat valfritt komplext sammanhang som du vill förbättra.

2) Ta dig tid att verkligen, VERKLIGEN, fundera på vad du vill uppnå samt de 2-3 variabler som bäst hjälper dig att komma dit.

3) Prioritera bort ALLA andra onödiga störmoment.

4) Efter att ha applicerat ovanstående punkter över tid kan tillbakablickar ge lärdom om eventuella misstag som sedan kan undvikas i framtiden, likt en klassisk ”trial and error” -strategi.

Det kan även vara en god idé att anpassa avanceringsgrad utefter var du faktiskt befinner dig. En person som fiktivt befinner sig på ”steg 7” i sin träningsprocess bör förslagsvis fortsätta sin träningsresa via steg 8 till steg 9 och så vidare för att gradvis bygga ett mer och mer komplext system. Att hoppa direkt till steg 11, likt primtalsförslaget i början av artikeln, är troligtvis en långsiktigt dålig idé.

Och sist men inte minst, se till att uppskatta och dra fördel av enkelheten innan det är för sent. Det är lätt att råka nonchalera begreppet helt i livets redan komplexa kaos för att år senare titta tillbaka och ångra beslut som egentligen kunde hanterats med enklare strategier.

” Life is really simple, but we insist on making it complicated” – Confucius.

Referenser

  • Eckard, T., Lopez, J., Kaus, A., & Aden, J. (Februari 2015). Home exercise program compliance of service members in the deployed environment: an observational cohort study. Military Medicine.
  • Farris, H. H., & Russel, R. (1989). Sensible reasoning in two tasks: Rule discovery and hypothesis evaluation. Memory & Cognition.

Photo by Brett Jordan on Unsplash


Liknande artiklar
Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Mens och träning

Avsnittet tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

5 dec. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ett troligen förfalskat studieresultat blir replikerat

Veckans ämne är någonting som var uppe för diskussion flera gånger om i Tyngre Rubriker för flera år sedan, Brian Wansink och hans studier som ingen egentligen vet om de ens blev genomförda.

21 nov. 2023

Stressade mitokondrier och blodsockerkontroll hos idrottare med Mikael Flockhart

Mikael Flockhart är tillbaka i som gäst i Tyngre Träningssnack. Vi diskuterar fortsättningen på hans forskning på mitokondriernas svar vid extremt hård konditionsträning.

8 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Fetmaparadoxen – när de lagom tjocka lever längre

Veckans avsnitt handlar om två olika artiklar i DN. Om att lagom tjocka lever längre och vad som utmärker 100-åringar.

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023