D-vitamin mot covid-19 – den första studien som verkligen testat om det hjälper

D-vitamin mot covid-19 – den första studien som verkligen testat om det hjälper. Resultatet är också ruggigt tydligt.

Jacob Gudiol


Det är nästan precis två år sedan väldigt mycket förändrades här i Sverige. Pandemin drog igång mars 2020 och genast blev det ett väldigt fokus på att ”stärka immunförsvaret” från alla möjliga håll. De mer alternativa kretsarna drog så klart genast igång med speciella kostprogram eller träningsprogram som skulle ”boosta” immunförsvaret och liknande. Ju mer extrem rörelsen är desto mer extrema blev så klart de generella påståendena.

Till exempel är det en britt som ofta lyfts fram som en ”expert” på allting hälsa och kost inom lågkolhydratkoströrelsens som väldigt fort släppte en bok om hur du ska boosta immunförsvaret men sedan har samma guru varit väldigt mycket emot vaccinationerna mot covid-19. Det som verkligen har visat sig ge enorm boost till immunförsvarets förmåga att hantera SARS-CoV-2, dvs coronaviruset.

En sådan här sak som självklarts lyfts fram som väldigt viktigt för att stärka immunförsvaret och minska risken för allvarlig sjukdom är D-vitamin. D-vitamin finns i princip alltid där oavsett vilken sjukdom eller besvär som ska diskuteras eftersom det i princip alltid är så att där finns en korrelation mellan lägre nivåer av D-vitamin i blodet och sämre utfall. Det spelar ingen roll om vi diskuterar hjärt- och kärlsjukdom, cancer, psykisk hälsa, idrottsskador eller bara ”energi i vardagen” så hittar du den där korrelationen där.

Försäljningen av D-vitamin ökade också väldigt mycket under pandemin. Tidningen Läkemedelsvärlden gjorde till exempel en undersökning där de talade med apotekskedjorna i Sverige och där hade försäljningen ökat med 40% (1). Sen säljs det givetvis ännu mer via andra nätsidor och D-vitamin hittar du även i de vanliga matbutikerna idag.

För lite mer än ett år sedan skrev jag en artikelserie i två delar här på Tyngre. I den första delen gick jag igenom D-vitamin mer övergripande. Hur vi får i oss det, vilka nivåer som anses vara ok samt problemet med att tillskriva stora effekter till D-vitamin endast utifrån korrelationer då personer med mer hälsosamma liv i stort och som är friskare har högre nivåer av D-vitamin till stor del på grund av att det lever just mer hälsosamt och är friskare. Det finns idag väldigt lite som talar för att D-vitamin har någon stor påverkan åt andra hållet om vi inte talar om personer som verkligen har ordentlig brist på D-vitamin.

I den andra delen så tittade jag sedan mer specifikt på om D-vitamin möjligen kan minska risken för att åka på en förkylning eller att få covid-19 alternativt få allvarlig covid-19. Min summering där när det gällde frågan kring just covid-19 var enligt följande.

När det gäller risken att bli smittad av det nya coronaviruset SARS-CoV-2 och få covid-19 så är forskningen än så länge allt för dålig för att egentligen säga någonting. Mönstret här är det samma som i de flesta andra områden där man börjat titta på rena korrelationer mellan D-vitaminnivåer och risken för någon sjukdom. Det är resultat med stora effekter men som har stor osäkerhet. Troligen kommer det här att följa samma mönster som de tidigare för tex dödsfall, hjärt- och kärlsjukdom, cancer och förkylningar i att effekten antingen försvinner helt eller blir mycket mindre i faktiska interventionsstudier.

Sett till hur snacket var just då kring D-vitamin och covid-19 så kan nog den här summeringen har tolkats som väldigt pessimistisk just då. Men i själva verket var det vad man skulle kunna kalla för ”en lågoddsare”. Det vill säga, om jag hade satsat en massa pengar på att min gissning skulle visa sig bli korrekt senare så hade ingen insatt person velat vara särskilt villig att ge mig något bra odds. För det här ovanför var verkligen det mest väntade utfallet sett till all tidigare erfarenhet som finns när det gäller studier på D-vitamin och hälsa.

För några dagar sedan publicerades i alla fall den första verkliga studien som bidrar till stark evidens i frågan (2). Kan D-vitamin som kosttillskott till personer som inte redan har optimala nivåer D-vitamin öka chanserna för att de inte ska få covid-19 eller förbättra deras chanser att inte bli allvarligt sjuka om de ändå får covid-19?

Extra tillskott av D-vitamin för att försöka minska risken för covid-19

Det här var en så kallad fas 3 studie vilket jag har skrivit om tidigare här på Tyngre när det gäller covid-19 vaccinen. Väldigt kort så innebär det att man redan vet att det man ska testa inte är direkt farligt och man har även hittat en dos som man anser har hög chans att ha en effekt via mindre studier. Fas 3 studien är dock den studie som verkligen visar om det man testar fungerar mer i praktiken, i det här fallet om D-vitamin då skyddar mot covid-19. Här är en illustration över hur det ser ut med faserna med vaccin som exempel.

I den här studien inkluderade man totalt 6200 personer med en medelålder kring 60 år. Deltagarna delades sedan in i tre olika grupper enligt följande:

  • En grupp som fick 3200 IE per dag
  • En som fick 800 IE per dag
  • En kontrollgrupp som var lika stor som de två andra grupperna tillsammans

Där var ett undantag när det gäller vilka som fick D-vitamin och det var att alla deltagare som redan hade nivåer över 75 nmol/L som inte fick något tillskott oavsett grupp. Det här var dock endast 4% av alla deltagarna i studien så den delen har inte påverkar resultatet på ett relevant sätt.

Alla deltagarna följdes sedan över 6 månaders tid. Varje månad fick de svara på frågor kring alla möjliga typer av sjukdom med förkylningsliknande symptom och sedan hade man givetvis stenkoll på om de testade positivt för covid-19 under tiden och hur allvarlig den sjukdomen sedan blev. Förutom det här så var där också en mängd subgruppsanalyser där jag kommer att nämna några senare. Studien är fritt tillgänglig för alla i fall du vill läsa allt (2).

Hela den här studien var förregistrerad och jag nämnde faktiskt att den var på gång redan i min artikel från januari förra året. Att en studie är förregistrerad är ett stort plus när det gäller styrkan i evidensen. För vi vet att forskarna tänkte göra precis så som de nu har gjort och de har även redovisat de sakerna som de på förväg sa att de skulle redovisa.

D-vitamin höjder nivåerna men hade ingen effekt alls på risken för covid-19

Som väntat höjdes D-vitaminnivåerna hos deltagarna i studien som hamnade i någon av grupperna där man gav D-vitamin. Vid studiens start låg grupperna kring 40 nmol/L och vid studiens slut, i juni 2021, såg deltagarnas genomsnittliga D-vitaminnivåer ut enligt följande.

Det här var dock den enda verkliga effekt som man fann i studien. När det gällde antalet personer som fick covid-19 och hur allvarlig deras sjukdom då blev så funkade D-vitamin inte alls. Om något så gick det bäst för kontrollgruppen. Inga skillnader var dock statistisk signifikanta.

Som du kan se var det många som hamnade på sjukhus av de smittade. Det beror på att deltagarna i studien var övervägande äldre personer och risken för sjukhusinläggning är väldigt hög i den åldern.

Förutom just covid-19 så tittade man på alla typer av bekräftade infektioner i övre luftvägarna och även där fann man ingen som helst effekt och även här var resultatet om något bättre för kontrollgruppen. Observera att det här också inkludera bekräftade fall av covid-19.

Även när man exkluderade alla i kontrollgruppen som tog D-vitamin var effekten noll

Nu är det här en studie på tusentals människor och när det är tusentals människor som får olika direktiv så kan man vara säker på att det aldrig är så att de alla följer direktiven som de får till punkt och pricka. I den här studien var det så att ungefär hälften av deltagarna i kontrollgruppen uppgav att de tog D-vitamin som tillskott. Samtidigt var det så att alla deltagarna som skulle ta D-vitamin inte var särskilt bra på att ta sina piller, det gällde drygt 5%.

Så därför gjorde man en extra analys där man plockade bort alla i kontrollgruppen som tagit D-vitamin och alla deltagarna som skulle ta D-vitamin men som inte hade varit bra på att göra det från interventionsgrupperna.

Den här förändringen gjorde att skillnaderna i D-vitaminnivåer mellan grupperna ökade ännu mer. Kontrollgruppen hade nu ett genomsnittligt värde på 53,7 nmol/L medan tillskottgrupperna låg på 79,5 och 103,4 nmol/L för 800 IE respektive 3200 IE gruppen.

När det gällde risken för covid-19 så hände de dock inget nämnvärt med den. Här kan du se resultatet för covid-19 smitta, sjukhusinläggning pga covid-19 och någon form av bekräftad infektion i övre luftvägarna.

Förutom den här subgruppsanalysen så tittade man även på vaccinationsstatus. Där var ingen skillnad mellan deltagarna varken när det gäller när de fick sitt vaccin och hur många som valde att vaccinera sig i de olika grupperna.

Andra rapporterade ”adverse events” i studien

Som jag nämnde ovan var det här en fas 3 studie och man hade även samlat in så kallade ”adverse events” i den här studien. Adverse events låter ganska allvarligt men i stora drag är det bara saker som händer personer under studiens gång som är lite mer allvarliga, ofta kräver de sjukhusvård. Det är dock inget som faktiskt säger att det nödvändigtvis måste bero på det som görs i studien.

Den här typen av rapportering av adverse events har missbrukats något enormt från antivaxxare sedan covid-19 vaccinen blev godkända så jag tänkte därför att det kunde vara intressant att titta kort på hur de såg ut i den här studien. När deltagarna antingen fick 800 IE D-vitamin eller 3200 IE D-vitamin.

Totalt sett var där 363 händelser i den här studien som ansågs vara allvarliga (7 dödsfall). Av dessa skedde 196 stycken i de två grupperna som fick D-vitamin och 168 stycken i kontrollgruppen. Inget av det här bedömdes dock ha berott på att deltagarna deltog i studien. Men vill du smutskasta D-vitamin så har du ju lite ammunition nu 😉

Summering – inget talar för D-vitamin ger ett betydande skydd mot covid-19

Det här en studie av riktigt hög kvalité där resultatet blev ett ruggigt tydligt nollresultat. Rent forskningsmässigt var det lite synd att studien pågick över en period då det var ganska låg smitta i England där studien utfördes. Samtidigt är där inte ens en tendens till någon effekt alls från D-vitamin i den här datan så det är inte särskilt stor sannolikhet att fler smittade hade ändrat mönstret särskilt mycket.

Sen är det trots allt en studie och det är alltid bra med flera studier med snarlika upplägg som bekräftar varandra. Men det här resultatet tillsammans med tidigare kunskap kring D-vitamin mot andra luftvägsvirus gör att sannolikheten att D-vitamin skulle ha en betydande effekt mot covid-19 extremt låg. Där kanske är en effekt, men då är den i storleksordningen att du kanske kan se det statistiskt om du har tiotusentals deltagare i väl kontrollerad studie. När effekten är så liten så är den i princip praktiskt meningslös för varje enskild individ.

Vill du skydda dig mot covid-19 så vaccinerar du dig mot covid-19 så ditt eget immunförsvar sen kan skydda dig bättre mot viruset. Det har man visat fungerar mot covid-19 i studier likt den jag tog upp här. Och man har visat att effekten är mycket större och det resultatet är dessutom upprepat i en väldig massa studier idag.


Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash


Liknande artiklar
När du inte kan bevisa en effekt så kan du alltid snacka mekanismer

Ämnena denna vecka i Hälsoveckan by Tyngre är Body Roundness Index och sötningsmedlet sukralos påverkan på hunger.

1 apr. 2025

Frågelåda: hur ska man egentligen ”känna” inför ett lopp? Och hur tänker vi kring gels?

I veckans avsnitt tar vi oss an era frågor!

28 mars 2025

Nya former av bikarbonattillskott förbättrar prestationen för idrottare

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik en artikel och en studie som publicerats i veckan. Först ut är en bra artikel i SvD som handlar om bikarbonat som kosttillskott, ”Bevisat, ger boost precis som koffein”.

11 mars 2025

Forskning på styrketräning för barn innan och under puberteten

Jacob och Wille gästas av forskaren Daniel Jansson i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Daniel har erfarenhet som fystränare inom lagidrotten men de senaste åren så har han varit uppe i Umeå och forskat på framför allt styrketräning av barn med fokus på barn innan puberteten.

11 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Du kan alltid hitta en studie som stödjer din sak

Erik, åtets allmänbildare, och Jacob diskuterar denna vecka två olika nyhetsartiklar.

18 feb. 2025

Kosttillskott för hälsa

Som en fortsättning på förra veckans avsnitt där Jacob och Wille diskuterade kosttillskott för prestation så diskuteras nu kosttillskott för hälsa.

12 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

Kosttillskott som fungerar för bättre prestation

Det finns en väldig massa kosttillskott för ökad prestation på marknaden men endast några få av dem har bra evidens bakom sig att fungera. I det här avsnittet av Tyngre Träningssnack så ger Gudiol och Valkeaoja dig en introduktion av dessa tillskott, vilka situationer som de skulle kunna påverka prestationen och för vilka idrottare som de hade kunnat vara aktuella att prova.

5 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Underrapportering och systematiska fel i food frequency questionnaires

Avsnitt 156 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob och Erik börjar med att diskutera en vida spridd fallrapport om en man som ätit carnivour och fått en biverkan som heter Xantelasma som i sin tur beror på högt kolesterol.

28 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Elias Björnsson om blodfetter och Lp(a)

Jacob och Erik gästas av forskaren Elias Björnsson som ger oss en bra introduktion kring olika former av blodfetter.

7 jan. 2025

Intressant och ointressant om kreatin som kosttillskott

Caroline, Erik och Jacob välkomnar er till det nya året genom ett långt avsnitt kring kreatin där både betydelsefulla och betydelselösa frågor diskuteras.

31 dec. 2024

Tyngre Träningssnack året 2024

Som traditionen bjuder så avslutar Wille och Jacob året med att reflektera kring allt vi har diskuterat och lärt oss under året.

25 dec. 2024

Varför en höjning från 80 till 90 procent av max är jobbigare än en från 30 till 50 procent

Wille och Jacob svarar på några av era frågor i avsnitt 475 av Tyngre Träningssnack.

18 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Jacob Gudiol

I dagens läge med sociala medier och frihet att uttrycka sig själv hamnar det mycket blandad information på internet och i sociala medier. Allt som basuneras ut är inte sant men det paketeras som sanningar baserat på forskning.

30 nov. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024