Det här med gymtränande tjejer

Att vara stark är inte könsbetingat.

Leddya Reimann

Ja? Absolut inget konstigt. Tvärtom, starka tjejer är på rejäl frammarsch. Vi har massor av exempel här på Tyngre, både bland fitnessfolket, tyngdlyftarna och styrkelyftarna, och man kan dessutom väva in hela Crossfit-ligan. Gymmande grymma tjejer är numera vanligt. Fast, ändå inte, tyvärr… 

Vi tar mig själv som exempel. Jag är en liten tjej, 155 cm lång och 47 kg tung, men skulle ändå klassas som stark i träningsvärlden. I vissa övningar klarar jag kanske till och med mer än många ”fitness addicts”. Men ser jag ut som en biff? Androgyn, nästan manslik? Nej, jag ser ut som en tjej. Ska man lägga till ordet ”tyvärr”?

Jag kan vandra in på ett gym där det för tillfället vistas endast personer av det manliga könet, fixa med min skivstång och… lyfta. Ändå kan man tro att jag gått rakt in i herrarnas omklädningsrum av blickarna att döma. ”Ska hon vara här, och lyfta?”... Inbillar jag mig? Nej, skulle jag säga. För om sex personer stirrar, för mig rätt obekvämt, på mig under den tid jag klär stången och värmer upp lite, tills det att jag lyfter, så är det något annat... Dessutom tillhör det väl ren hyfs att INTE stirra? Jag är lycklig jag eftersom jag för länge sedan passerat gränsen där jag bryr mig, men många tjejer tar åt sig – på ett negativt sätt. Som om detta inte är en plats lika mycket för dem. 

Senast igår besökte jag gymmet, en tid och ett gym jag inte annars gör, där det slog mig hur mycket folk som var där och hur precis alla var män. Inget fel i det. De har ju lika stor rätt att vara där – precis som jag. Jag tog plats bland de fria vikterna. I spegeln ser jag plötsligt en tjej. Hon hämtar ett par hantlar och försvinner. Jag noterar att hon hinner skumma igenom alla människor som är där med blicken, och det finns absolut plats för henne här i gymmet bredvid oss. Därför blir jag lite ledsen när hon går ut igen. Varför gömmer hon sig där bakom vid toaletterna? Hon kan absolut vilja vara ifred, men i detta fall handlar det om något annat. Det var nästan så jag hade lust att gå till henne och säga: ”Kom, kom ut här, det blir jättebra!”‌

”Kom, kom ut här, det blir jättebra!”‌
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Jag berättade detta för några vänner senare och fick då höra: ”Det finns ju tjejgym…” Are you for real? Ska det snart byggas tjejbiografer och tjejrestauranger? En liten del av mig har givetvis viss förståelse för tankegången bakom detta. Men igen, ett gym bara för ett visst kön, det låter ju som om vi går tillbaka 50 år i tiden… Som om det nog är bättre för oss små tjejer att hålla oss för oss själva.

Det är väl bara roligt att tjejer kämpar med riktig råstyrka? Hur skulle det då vara om en kille blev lite imponerad och faktiskt öppnade munnen? Jodå, det hände tidigare i veckan. Vi pratar om ett riktigt muskelberg, riktigt stark var han, deffad som få! Good for you, tänker jag då, bra jobbat!

Jag lyfter. Han tittar. Sedan kommer han fram och säger att han inte sett en tjej lyfta så tungt och att han faktiskt var riktigt impad. Hatten av, tänker jag! Men fortsättningen var inte lika imponerande. För… jag är ju stark för att ”vara tjej…”. Jaha. Jag trodde man bara var stark? Hur är man då inte stark för att vara tjej? Hur är man stark för att vara kille? Att dra mer än dubbla sin vikt i marklyft är alltså bara starkt för att vara tjej? Jag känner många killar som inte kan dra sin dubbla vikt. Är de då svaga för att vara killar… eller tjejer...? Eller vaddå? Diffust.

Jag har inget emot alla gymgrabbar, det är väl bara kul med alla sorters människor med samma intresse och passion, men vi kan väl jobba mot samma mål allihop? Målet att bli starka och känna glädjen i träningen är roligt! Det som skiljer oss åt på ett gym är vilket omklädningsrum vi äntrar. Inget annat.

Bland vikterna är vi en och samma.


Leddya Reimann är före detta elitgymnast som gillar att träna hårt. Glädje och välmående är såklart fina gratifikationer men det är den riktiga råstyrkan kroppen besitter som är den verkliga moroten för denna 3-barnsmamma.


Liknande artiklar
Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Linus Brostedt - entreprenör och kreatör

Episod 254 gästas av entreprenören och kreatören Linus Brostedt. Vi pratar om träning, positivitet, näthat och hur man ska bemöta troll.

11 nov. 2023

Kajjan Andersson gästar podden

Kajjan Andersson är journalisten som lever, andas och jobbar kroppsaktivism. Hon tar oss genom do’s and don'ts och vilka "får" egentligen kalla sig kroppspositiva?

6 nov. 2023

Lisa Engblom – från överviktig till hälsocoach

Lisa Engbloms resa började genom ett beslut som togs efter en dramatisk händelse på jobbet. Hör henne berätta om hur tiden på IVA fick henne att tänka om kring hennes egen hälsa.

30 okt. 2023

NPF-diagnoser och sambandet med obesitas

Charlotte Ovesson gästar podden och berättar sambandet mellan NPF-diagnoser och obesitas.

23 okt. 2023

Snack med Ashkan

Vi snackar med kompisen Ashkan Aghili och berör både Askans senaste tävlingssatsning och de senaste förändringarna kring Tyngre Oldschool.

23 okt. 2023

Från träningshat till träningsförälskelse med Sanne Rudd

Sanne Rudd har gått ned 55 kg! Hon gästar podden och berättar om hur man går från att hata träning till att inte kunna vara utan.

16 okt. 2023

Min Tjockumentär

Vi diskuterar den omtalade dokumentären Min Tjockumentär skapad av Fredrik Boltes. Vi pratar Fettfobi, varför Fredrik inte "ville" gästa podden och vår syn på det hela.

9 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Sampe berättar: "Så håller jag formen"

Vi träffar kompisen Samuel ”Sampe” Stronegger för att reda ut hur han balanserar resor, sociala sammanhang och diverse burgarfestivaler med träning och en sund kosthållning.

14 aug. 2023