Det här med gymtränande tjejer

Att vara stark är inte könsbetingat.

Leddya Reimann

Ja? Absolut inget konstigt. Tvärtom, starka tjejer är på rejäl frammarsch. Vi har massor av exempel här på Tyngre, både bland fitnessfolket, tyngdlyftarna och styrkelyftarna, och man kan dessutom väva in hela Crossfit-ligan. Gymmande grymma tjejer är numera vanligt. Fast, ändå inte, tyvärr… 

Vi tar mig själv som exempel. Jag är en liten tjej, 155 cm lång och 47 kg tung, men skulle ändå klassas som stark i träningsvärlden. I vissa övningar klarar jag kanske till och med mer än många ”fitness addicts”. Men ser jag ut som en biff? Androgyn, nästan manslik? Nej, jag ser ut som en tjej. Ska man lägga till ordet ”tyvärr”?

Jag kan vandra in på ett gym där det för tillfället vistas endast personer av det manliga könet, fixa med min skivstång och… lyfta. Ändå kan man tro att jag gått rakt in i herrarnas omklädningsrum av blickarna att döma. ”Ska hon vara här, och lyfta?”... Inbillar jag mig? Nej, skulle jag säga. För om sex personer stirrar, för mig rätt obekvämt, på mig under den tid jag klär stången och värmer upp lite, tills det att jag lyfter, så är det något annat... Dessutom tillhör det väl ren hyfs att INTE stirra? Jag är lycklig jag eftersom jag för länge sedan passerat gränsen där jag bryr mig, men många tjejer tar åt sig – på ett negativt sätt. Som om detta inte är en plats lika mycket för dem. 

Senast igår besökte jag gymmet, en tid och ett gym jag inte annars gör, där det slog mig hur mycket folk som var där och hur precis alla var män. Inget fel i det. De har ju lika stor rätt att vara där – precis som jag. Jag tog plats bland de fria vikterna. I spegeln ser jag plötsligt en tjej. Hon hämtar ett par hantlar och försvinner. Jag noterar att hon hinner skumma igenom alla människor som är där med blicken, och det finns absolut plats för henne här i gymmet bredvid oss. Därför blir jag lite ledsen när hon går ut igen. Varför gömmer hon sig där bakom vid toaletterna? Hon kan absolut vilja vara ifred, men i detta fall handlar det om något annat. Det var nästan så jag hade lust att gå till henne och säga: ”Kom, kom ut här, det blir jättebra!”‌

”Kom, kom ut här, det blir jättebra!”‌
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Jag berättade detta för några vänner senare och fick då höra: ”Det finns ju tjejgym…” Are you for real? Ska det snart byggas tjejbiografer och tjejrestauranger? En liten del av mig har givetvis viss förståelse för tankegången bakom detta. Men igen, ett gym bara för ett visst kön, det låter ju som om vi går tillbaka 50 år i tiden… Som om det nog är bättre för oss små tjejer att hålla oss för oss själva.

Det är väl bara roligt att tjejer kämpar med riktig råstyrka? Hur skulle det då vara om en kille blev lite imponerad och faktiskt öppnade munnen? Jodå, det hände tidigare i veckan. Vi pratar om ett riktigt muskelberg, riktigt stark var han, deffad som få! Good for you, tänker jag då, bra jobbat!

Jag lyfter. Han tittar. Sedan kommer han fram och säger att han inte sett en tjej lyfta så tungt och att han faktiskt var riktigt impad. Hatten av, tänker jag! Men fortsättningen var inte lika imponerande. För… jag är ju stark för att ”vara tjej…”. Jaha. Jag trodde man bara var stark? Hur är man då inte stark för att vara tjej? Hur är man stark för att vara kille? Att dra mer än dubbla sin vikt i marklyft är alltså bara starkt för att vara tjej? Jag känner många killar som inte kan dra sin dubbla vikt. Är de då svaga för att vara killar… eller tjejer...? Eller vaddå? Diffust.

Jag har inget emot alla gymgrabbar, det är väl bara kul med alla sorters människor med samma intresse och passion, men vi kan väl jobba mot samma mål allihop? Målet att bli starka och känna glädjen i träningen är roligt! Det som skiljer oss åt på ett gym är vilket omklädningsrum vi äntrar. Inget annat.

Bland vikterna är vi en och samma.


Leddya Reimann är före detta elitgymnast som gillar att träna hårt. Glädje och välmående är såklart fina gratifikationer men det är den riktiga råstyrkan kroppen besitter som är den verkliga moroten för denna 3-barnsmamma.


Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023