Inga hinder för sann laganda

I en värld som alltmer präglas av individuella prestationer är det uppfriskande med mer gruppbaserade former av tävling.

Lorena Gustavsson

Mitt livs dilemma är såhär: jag är en obotlig individualist, rentav en ensamvarg som inte riktigt platsar i flocken. Eller, det är i alla fall vad jag har blivit itutad hela mitt liv både utifrån och inifrån. En egenskap jag värdesätter högt är att kunna ansvara för sitt liv och sina förehavanden. Det är viktigt för mig att känna mig fri och autonom. Samtidigt är det någonting som skaver med det här. 

För det första‌ , så tror jag verkligen på styrkan i ett lag, en grupp eller ett kollektiv. Tanken om att vi hjälps åt för att nå ett gemensamt mål är den bärande ideologiska tanken jag hållit högst hela mitt liv. Då kan jag väl inte hålla på att vara individualist samtidigt? 

För det andra‌ , varför skulle jag inte kunna det? Är det inte sjukt förlegat med sådant svartvitt tänkande? Kan vi inte få vara både och? 

För det tredje‌ , vi människor delas upp och kategoriseras, redan från barnsben skulle jag vilka påstå. Vi tilldelas rollen som antingen lagspelare eller solosportare. Sedan förväntas vi internalisera den identiteten och hålla oss inom de områden som traditionellt utmärker vår roll i plugget, på jobbet och på fritiden.

Fritid, den fria tiden vi vuxna har som mervärde och rekreation är också en utmärkt tid att våga experimentera med vår förvärvade roll. Här på Tyngre‌ väljer de flesta av oss att viga den tiden åt träning, sport och idrott. De senaste åren har två träningstrender fullkomligt exploderat på våra nordliga breddgrader. Båda två är sporter som kräver att utövaren i fråga besitter mångsidighet, jävlar-anamma och förmågan att ta eget ansvar för sin träning och progression. Båda dessa träningsformer präglas av en del blodsmak och risker och den ställer mycket höga krav på individen. Men båda har också ett förlåtande element som stavas L-A-G-A-N-D-A‌ .

Sporterna jag talar om är förstås Crossfit‌ och OCR‌ (som står för Obstacle Course Racing). Det förstnämnda är läsarna vana vid via vår kära vän och atlet Sebastian Avindells beskrivningar av sporten där det styrkelyfts, simmas, rycks och stöts varvat med gymnastik och roddeskapader. Det senare är alltså löpning med hinder. Inte sällan i form av stökig löpterräng, ramper, väggar, nät, vatten, monkeybars och lera. Hindren är antingen mentalt eller fysiskt krävande, men oftast både och. Numera har var och varannan ort sitt eget OCR-lopp, ofta med ordet Tough‌ eller Extreme‌ i titeln och startplatser säljs utan problem. Loppens popularitet kanske kan tänkas bero på att det både lockar utövare från konditions- och styrkesportssidan. Gemensamt är att vi söker en ny utmaning och här blir den enes svaghet den andres styrka.

Själv har jag, som en före detta (hyfsat) habil löpare lockats in i båda dessa sporter de senaste två åren. För mig, som kom tillbaks från ätstörningar och ett problematiskt förhållande till träning, var det en tillfrisknande fröjd att hitta till den gemenskap som CF och OCR banade väg för. Det finns en elit inom alla sporter, men här upplevde jag att det fanns en plats även för motionärer med förkärlek för endorfiner; som behöver något mer än hopp och lek i gruppträningssalen för att riktigt gå igång är det svårt att inte charmas av den här typen av träning. Den andra faktorn utöver träningen i sig var den höga grad av kamratskap jag upptäckte skapas när en grupp svettas och kämpar ihop på regelbunden basis. 

I båda sporter hjälper och hejar folk på varandra och inte sällan hejas det mest på den som ligger sist. I ett vanligt lopp har jag oerhört svårt att föreställa mig att någon skulle välja att springa långsammare, bara för att hjälpa mig hålla min fart. Men på OCR händer det ofta att någon som ligger före mig av någon anledning får för sig att hjälpa undertecknad att ta sig över en tremetersvägg så att jag slipper stå där handfallen och känna mig misslyckad. Det är faktiskt mera regel än undantag.

Det finns en lagkänsla i OCR. Du kämpar ditt allra bästa men det är inte hela världen om du gör en tabbe eftersom du får en individuell tid. Din prestation kan aldrig förstöra för någon annan, den kan bara hjälpa någon annan om du själv väljer det.

I crossfit kan jag köra sida vid sida med ett proffs, med rätt skalning, d v s anpassning av övningen som att om den erfarne kör chest-to-bar‌ så kör jag ringrodd så blir vi klara samtidigt och ungefär lika trötta. Vi kan till och med tävla i lag med lite anpassning. Den översittarattityd som skulle kunna finnas hos de bästa lyser med sin frånvaro. För ingen vinner på den. 

Daniel Burfelt‌ som har tagit rollen av "lagkapten" på mitt gym och i andra träningssammanhang, säger spontant angående sportsligheten inom OCR och Crossfit:

"För mig är drivkraften att prestera och nå resultat, men också att hjälpa andra att våga kasta sig ut. Jag gläds lika mycket åt andras utveckling som min egen. Det bästa är att se någon lyckas övervinna den där mentala spärren, då brukar det fysiska följa med på köpet".‌

Eftersom han själv är väldigt högpresterande inom både OCR och Crossfit passar jag på att fråga honom varför han och de flesta i hans liga väljer ödmjukhet framför snobberi, han svarar helt lugnt att:

"Vi vill ha en vänskaplig miljö, då duger det inte att glida omkring och bete sig som att man är störst bäst och vackrast. Det blir mer avslappnat för alla och det hjälper för att få folk att lyssna på en. Mitt mål är ju att andra ska känna samma träningsglädje som jag, då är det mer effektivt att vara en schysst polare än en elitist".‌

Amen, brother man! 

Förra helgen anordnades den första Crossfit-tävlingen någonsin i min hemstad av ett gäng eldsjälar. Själv fick jag äran att vara domare för ett av lagen och därmed kunde jag studera de tävlande på nära håll och positiva fördomar bekräftades - I tell you! 

Daniel Burfelt gör en high five med sin konkurrent (!) Ebba Stål i tävlingen "Red Box Kromme Scramble".

Istället för att psyka varandra och hålla sig på varsin kant så hjälptes man åt med allt från att se till att alla fick i sig energi mellan WOD:arna till att ge tekniktips. Det high fiveades med motståndarlaget och överlag såg jag inte en enda negativ konsekvens av det här. Tvärtom! När du stöttar din konkurrent så visar du ju snarare en sportslig styrka som ytterst få besitter. Personbästan haglade från alla deltagare så någonting rätt finns ju i att hålla gemenskapen högst även strikt prestationsmässigt.

Inte heller såg jag någon typ av gnäll på väder, utrustning eller annat, det har jag heller aldrig mött på ett OCR. Inte ens på Tough Race‌ i Borlänge härom veckan då det spöregnade och var fullständigt svinkallt hela dagen. Vi har en tyst överenskommelse:

"Det är lika för alla, nu biter vi ihop tillsammans, det blir varmt när vi börjar springa".‌

Jag tror att vi ser de här sporterna växa för att världen på många sätt är individualistisk, på gott och ont. Det goda är att fler vågar gå sin egen väg, det onda att det kan bli lite väl kallt och hårt ibland. Vad passar då bättre än en arena för barn över 18 att få samlas på med en gemensam strävan, alla med varsitt individuellt mål - fast vi gör det tillsammans! Dessutom är det ju någonstans fråga om lek och bus, lyfta runt på skrot, bada i lera, springa i skogen. Det är så himla jobbigt – och så himla kul!

Det som händer när de bästa hjälper nybörjarna är att båda två växer - både som atleter och som medmänniskor, och det fina med den här nya traditionen är att här är vi jämlika, alla kan inte bli nästa Rich Froning‌ men alla kan bli proffs på sportslighet och laganda. Det klär våra nya folksporter med ett nytt tänk tycker jag, vi bär det som en krona.

Om skribenten:
Lorena Gustavsson, utpräglad dalkulla som med pannben och träningsglädje som drivkraft gör mer eller mindre begåvade nedslag i bl a OCR, terränglöpning, crossfit och hederlig gymträning. Passionen för träningen och det skrivna ordet gör att hon trivs allra bäst när hon får kombinera dessa två.



Liknande artiklar
Jenny Hedin om att nekas vård på grund av sin vikt

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Hedin, som nyligen fick uppmärksamhet i media efter att ha nekats tandvård på grund av sin vikt.

2 dec. 2024

Anne Börjesson om att stärka barn med särskilda behov

I detta avsnitt möter vi Anne Börjesson, en eldsjäl och ledare för Friskvårdsgruppen och Aktivitetsgruppen i Kungsbacka.

25 nov. 2024

Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024