Inga hinder för sann laganda

I en värld som alltmer präglas av individuella prestationer är det uppfriskande med mer gruppbaserade former av tävling.

Lorena Gustavsson

Mitt livs dilemma är såhär: jag är en obotlig individualist, rentav en ensamvarg som inte riktigt platsar i flocken. Eller, det är i alla fall vad jag har blivit itutad hela mitt liv både utifrån och inifrån. En egenskap jag värdesätter högt är att kunna ansvara för sitt liv och sina förehavanden. Det är viktigt för mig att känna mig fri och autonom. Samtidigt är det någonting som skaver med det här. 

För det första‌ , så tror jag verkligen på styrkan i ett lag, en grupp eller ett kollektiv. Tanken om att vi hjälps åt för att nå ett gemensamt mål är den bärande ideologiska tanken jag hållit högst hela mitt liv. Då kan jag väl inte hålla på att vara individualist samtidigt? 

För det andra‌ , varför skulle jag inte kunna det? Är det inte sjukt förlegat med sådant svartvitt tänkande? Kan vi inte få vara både och? 

För det tredje‌ , vi människor delas upp och kategoriseras, redan från barnsben skulle jag vilka påstå. Vi tilldelas rollen som antingen lagspelare eller solosportare. Sedan förväntas vi internalisera den identiteten och hålla oss inom de områden som traditionellt utmärker vår roll i plugget, på jobbet och på fritiden.

Fritid, den fria tiden vi vuxna har som mervärde och rekreation är också en utmärkt tid att våga experimentera med vår förvärvade roll. Här på Tyngre‌ väljer de flesta av oss att viga den tiden åt träning, sport och idrott. De senaste åren har två träningstrender fullkomligt exploderat på våra nordliga breddgrader. Båda två är sporter som kräver att utövaren i fråga besitter mångsidighet, jävlar-anamma och förmågan att ta eget ansvar för sin träning och progression. Båda dessa träningsformer präglas av en del blodsmak och risker och den ställer mycket höga krav på individen. Men båda har också ett förlåtande element som stavas L-A-G-A-N-D-A‌ .

Sporterna jag talar om är förstås Crossfit‌ och OCR‌ (som står för Obstacle Course Racing). Det förstnämnda är läsarna vana vid via vår kära vän och atlet Sebastian Avindells beskrivningar av sporten där det styrkelyfts, simmas, rycks och stöts varvat med gymnastik och roddeskapader. Det senare är alltså löpning med hinder. Inte sällan i form av stökig löpterräng, ramper, väggar, nät, vatten, monkeybars och lera. Hindren är antingen mentalt eller fysiskt krävande, men oftast både och. Numera har var och varannan ort sitt eget OCR-lopp, ofta med ordet Tough‌ eller Extreme‌ i titeln och startplatser säljs utan problem. Loppens popularitet kanske kan tänkas bero på att det både lockar utövare från konditions- och styrkesportssidan. Gemensamt är att vi söker en ny utmaning och här blir den enes svaghet den andres styrka.

Själv har jag, som en före detta (hyfsat) habil löpare lockats in i båda dessa sporter de senaste två åren. För mig, som kom tillbaks från ätstörningar och ett problematiskt förhållande till träning, var det en tillfrisknande fröjd att hitta till den gemenskap som CF och OCR banade väg för. Det finns en elit inom alla sporter, men här upplevde jag att det fanns en plats även för motionärer med förkärlek för endorfiner; som behöver något mer än hopp och lek i gruppträningssalen för att riktigt gå igång är det svårt att inte charmas av den här typen av träning. Den andra faktorn utöver träningen i sig var den höga grad av kamratskap jag upptäckte skapas när en grupp svettas och kämpar ihop på regelbunden basis. 

I båda sporter hjälper och hejar folk på varandra och inte sällan hejas det mest på den som ligger sist. I ett vanligt lopp har jag oerhört svårt att föreställa mig att någon skulle välja att springa långsammare, bara för att hjälpa mig hålla min fart. Men på OCR händer det ofta att någon som ligger före mig av någon anledning får för sig att hjälpa undertecknad att ta sig över en tremetersvägg så att jag slipper stå där handfallen och känna mig misslyckad. Det är faktiskt mera regel än undantag.

Det finns en lagkänsla i OCR. Du kämpar ditt allra bästa men det är inte hela världen om du gör en tabbe eftersom du får en individuell tid. Din prestation kan aldrig förstöra för någon annan, den kan bara hjälpa någon annan om du själv väljer det.

I crossfit kan jag köra sida vid sida med ett proffs, med rätt skalning, d v s anpassning av övningen som att om den erfarne kör chest-to-bar‌ så kör jag ringrodd så blir vi klara samtidigt och ungefär lika trötta. Vi kan till och med tävla i lag med lite anpassning. Den översittarattityd som skulle kunna finnas hos de bästa lyser med sin frånvaro. För ingen vinner på den. 

Daniel Burfelt‌ som har tagit rollen av "lagkapten" på mitt gym och i andra träningssammanhang, säger spontant angående sportsligheten inom OCR och Crossfit:

"För mig är drivkraften att prestera och nå resultat, men också att hjälpa andra att våga kasta sig ut. Jag gläds lika mycket åt andras utveckling som min egen. Det bästa är att se någon lyckas övervinna den där mentala spärren, då brukar det fysiska följa med på köpet".‌

Eftersom han själv är väldigt högpresterande inom både OCR och Crossfit passar jag på att fråga honom varför han och de flesta i hans liga väljer ödmjukhet framför snobberi, han svarar helt lugnt att:

"Vi vill ha en vänskaplig miljö, då duger det inte att glida omkring och bete sig som att man är störst bäst och vackrast. Det blir mer avslappnat för alla och det hjälper för att få folk att lyssna på en. Mitt mål är ju att andra ska känna samma träningsglädje som jag, då är det mer effektivt att vara en schysst polare än en elitist".‌

Amen, brother man! 

Förra helgen anordnades den första Crossfit-tävlingen någonsin i min hemstad av ett gäng eldsjälar. Själv fick jag äran att vara domare för ett av lagen och därmed kunde jag studera de tävlande på nära håll och positiva fördomar bekräftades - I tell you! 

Daniel Burfelt gör en high five med sin konkurrent (!) Ebba Stål i tävlingen "Red Box Kromme Scramble".

Istället för att psyka varandra och hålla sig på varsin kant så hjälptes man åt med allt från att se till att alla fick i sig energi mellan WOD:arna till att ge tekniktips. Det high fiveades med motståndarlaget och överlag såg jag inte en enda negativ konsekvens av det här. Tvärtom! När du stöttar din konkurrent så visar du ju snarare en sportslig styrka som ytterst få besitter. Personbästan haglade från alla deltagare så någonting rätt finns ju i att hålla gemenskapen högst även strikt prestationsmässigt.

Inte heller såg jag någon typ av gnäll på väder, utrustning eller annat, det har jag heller aldrig mött på ett OCR. Inte ens på Tough Race‌ i Borlänge härom veckan då det spöregnade och var fullständigt svinkallt hela dagen. Vi har en tyst överenskommelse:

"Det är lika för alla, nu biter vi ihop tillsammans, det blir varmt när vi börjar springa".‌

Jag tror att vi ser de här sporterna växa för att världen på många sätt är individualistisk, på gott och ont. Det goda är att fler vågar gå sin egen väg, det onda att det kan bli lite väl kallt och hårt ibland. Vad passar då bättre än en arena för barn över 18 att få samlas på med en gemensam strävan, alla med varsitt individuellt mål - fast vi gör det tillsammans! Dessutom är det ju någonstans fråga om lek och bus, lyfta runt på skrot, bada i lera, springa i skogen. Det är så himla jobbigt – och så himla kul!

Det som händer när de bästa hjälper nybörjarna är att båda två växer - både som atleter och som medmänniskor, och det fina med den här nya traditionen är att här är vi jämlika, alla kan inte bli nästa Rich Froning‌ men alla kan bli proffs på sportslighet och laganda. Det klär våra nya folksporter med ett nytt tänk tycker jag, vi bär det som en krona.

Om skribenten:
Lorena Gustavsson, utpräglad dalkulla som med pannben och träningsglädje som drivkraft gör mer eller mindre begåvade nedslag i bl a OCR, terränglöpning, crossfit och hederlig gymträning. Passionen för träningen och det skrivna ordet gör att hon trivs allra bäst när hon får kombinera dessa två.Liknande artiklar
Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Linus Brostedt - entreprenör och kreatör

Episod 254 gästas av entreprenören och kreatören Linus Brostedt. Vi pratar om träning, positivitet, näthat och hur man ska bemöta troll.

11 nov. 2023

Kajjan Andersson gästar podden

Kajjan Andersson är journalisten som lever, andas och jobbar kroppsaktivism. Hon tar oss genom do’s and don'ts och vilka "får" egentligen kalla sig kroppspositiva?

6 nov. 2023

Lisa Engblom – från överviktig till hälsocoach

Lisa Engbloms resa började genom ett beslut som togs efter en dramatisk händelse på jobbet. Hör henne berätta om hur tiden på IVA fick henne att tänka om kring hennes egen hälsa.

30 okt. 2023

NPF-diagnoser och sambandet med obesitas

Charlotte Ovesson gästar podden och berättar sambandet mellan NPF-diagnoser och obesitas.

23 okt. 2023

Snack med Ashkan

Vi snackar med kompisen Ashkan Aghili och berör både Askans senaste tävlingssatsning och de senaste förändringarna kring Tyngre Oldschool.

23 okt. 2023

Från träningshat till träningsförälskelse med Sanne Rudd

Sanne Rudd har gått ned 55 kg! Hon gästar podden och berättar om hur man går från att hata träning till att inte kunna vara utan.

16 okt. 2023

Min Tjockumentär

Vi diskuterar den omtalade dokumentären Min Tjockumentär skapad av Fredrik Boltes. Vi pratar Fettfobi, varför Fredrik inte "ville" gästa podden och vår syn på det hela.

9 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Sampe berättar: "Så håller jag formen"

Vi träffar kompisen Samuel ”Sampe” Stronegger för att reda ut hur han balanserar resor, sociala sammanhang och diverse burgarfestivaler med träning och en sund kosthållning.

14 aug. 2023